Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 196

Tema: A kako objasniti djetetu da se kod kuće ne slavi Božić?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snorki, vjeruj mi, nije ti to toliko komplicirano kako mi mislimo. I ja sam puno razmisljala o tome i iznenadilo me kako djeca s lakocom prihvate stvari oko kojih mi pravimo dramu.
    U vrticu djeca dobiju neki pokloncic i misle da im je to donio Sv. Nikola. Djeca se totalno uzive u to, ali ima njih i vise nego sto mislis koji znaju da je rijec o preobucenoj osobi. Ali, djeca se medjusobno zaigraju i njima je to najmanje vazno sto to nije neka prava osoba, neki pravi Nikola. Vazno da je veselo, da se zezaju itd.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Yasmin, ja ne razumijem bas pitanje. Kako mislis da se salje dvosmislena poruka o nepostojanju npr. Nikole, a djeca otvaraju poklon??

Ako dijete poznaje nekog lika iz prica, crtica itd., ako se netko u taj lik preobuce kako bi razveselio djecu, ako osoba preobucena u taj lik donese djeci poklon, sta je tu dvosmisleno? Znaci osoba se preoubukla u lik iz price i to je to.
    sve to stoji, ali Nikola nije bilo koji lik iz priče, on je svetac i pripada kršćanskoj tradiciji, a kako su se mnogi izjasnili da nisu vjernici, ne razumijem ćemu išta preuzimati iz nećeg do čega se ne drži ili u što se ne vjeruje :?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

a zašto je toliko bitno malom djetetu objasniti da taj netko ne postoji nego se netko u njega obuče da bi razveselio dječicu? nije li onda jednostavnije go with the fow, pa nek vjeruje...
    jednoga će dana - a hoće - shvatiti da poklone donose mama i tata...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Yasmin, to da je Nikola dio krscanske tradicije isto nije problem za reci djetetu. Ja ga osobno ni ne slavim doma, ali Snorki je pitala bas o njemu jer je on ovdje dio vrticke tradicije. BArem je bio do sada.
    Tu kod nas zivi stvarno jako puno stranaca. Znaci, susrece se mnogo svjetova i kultura na jednom mjestu. I hoces-neces postanes dio toga. Ali ne moras postati dio toga tako da to sve prihvatis za sebe i svoju obitelj. Ali, onako okvirno, djeca su upoznata i upoznavaju se sa razlicitim tradicijama, sto valjda samo obogacuje, nikako ne stvara zbrku. Bas zato sto se djeca od malena uce takvom pristupu obicajima.

Lavache, go with the flow ti je sve stvar polazne tocke: meni je go with the flow moj nacin razmisljanja. Da sam ucila dijete o tome kako je D. Mraz stvaran, to bi se protivilo nekim mojim principima. Dakle, u skladu sa svojim principima ja sam go with the flow...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lavache, mogu onda i ja krenuti s protupitanjem: zasto je toliko vazno malo dijete uvjeravati u postojanje necega i kasnije mu razbijati iluziju? iskreno receno, meni nikad nije palo napamet zamarati se ovakvim pitanjima. Moj nacin razmisljanja mi je bio najprirodniji moguci. Mozda zato sto sam i ja odrasla tako da nisam nikad vjerovala u npr. D. Mraza. Ali ponavljam, carolija nije bila nista manja zato sto sam znala da je rijec o preobucenoj osobi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se uopće ne sijećam jel sam vjerovala u DM ili ne
    imam jednu sliku s 5 godina gdje se vidi da sam prestravljeno do koske

a ove godina samu totalo čudnoj situaciji
    nisam vjernik a upisala sam djecu u vrtić pri crkvi tako da sve znaju SN i mene podučavaju, malo su se bunili što ne želim s njima moliti prije ručka a kao kruna svega nisam se upisala na niti jednog DM-a
    SN bio im je u vrtiću i malo me šoknilo da je bio u crvenom ja sam mislila da on dolazi u bjeloj varijanti :?

Najvjerojatnije će mo pisati pismo DM-u a poklone otvarati na božićno jutro (al ne od malog Isusa već od DM)
    Oni me bunare da i Sveta Luce voli darivati djecu a svekrva drvi da se u njih djeca darivaju na epifaniju (tri kralja)
    nek se darivaju kad oćeju samo nek ostave moj takujin na miru

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Yasmin, to da je Nikola dio krscanske tradicije isto nije problem za reci djetetu. Ja ga osobno ni ne slavim doma, ali Snorki je pitala bas o njemu jer je on ovdje dio vrticke tradicije. BArem je bio do sada.
    Tu kod nas zivi stvarno jako puno stranaca. Znaci, susrece se mnogo svjetova i kultura na jednom mjestu. I hoces-neces postanes dio toga. Ali ne moras postati dio toga tako da to sve prihvatis za sebe i svoju obitelj. Ali, onako okvirno, djeca su upoznata i upoznavaju se sa razlicitim tradicijama, sto valjda samo obogacuje, nikako ne stvara zbrku. Bas zato sto se djeca od malena uce takvom pristupu obicajima.
    ma razumijem ja da se to neda izbjeći na mjestima kao što su vrtići, prijatelji koji drže do toga itd...
    zapravo ono što sam ja napisala se ne odnosi na tebe, pisala sam općenito, a kao pitanje onima koji doma obilježavaju sv. Nikolu i Božić, a nisu vjernici

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja moju djecu ne uvjeravam u postojanje DM, kod nas se ide - ako zelis vjerovati - vjeruj.

I dok vjeruje, DM ce joj donijeti poklon na Bozicno jutro.

A kak mi nismo vjernici u smislu religije, nama se DM ne kosi s nasim osnovnim vjerovanjima. Bilo bi drugacije da jesmo katolici ili sto vec. Ovako je cijeli Bozic za nas blagdan obitelji, ljubavi, mira, darivanja (ne samo u smislu fizickih poklona) - i DM.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    A ne bi li bilo da ti je netko rekao da su to gluposti, da je Pinokio samo lik iz price?
    Ozbiljnoooooooo?! :shock:

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj yasmin prvotno napisa
    Yasmin, ja ne razumijem bas pitanje. Kako mislis da se salje dvosmislena poruka o nepostojanju npr. Nikole, a djeca otvaraju poklon??

Ako dijete poznaje nekog lika iz prica, crtica itd., ako se netko u taj lik preobuce kako bi razveselio djecu, ako osoba preobucena u taj lik donese djeci poklon, sta je tu dvosmisleno? Znaci osoba se preoubukla u lik iz price i to je to.
    sve to stoji, ali Nikola nije bilo koji lik iz priče, on je svetac i pripada kršćanskoj tradiciji, a kako su se mnogi izjasnili da nisu vjernici, ne razumijem ćemu išta preuzimati iz nećeg do čega se ne drži ili u što se ne vjeruje :?
    sve je stvar percepcije. meni Nikola JE lik iz priče. ja eto ne vjerujem u ništa drugo
    preuzeli smo lijepi OBIČAJ, a ne dio religije

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ma znate sto, meni je to sve jasno kad se radi o malenima. em ih se ne zeli iskljuciti kad svi njihovi prijatelji slave, em se ne zeli zakinuti itd... ali mi nikad nisu bili jasni tradicionalni vjernici, to jest upravo oni koji samo na Bozic pretrpaju crkvu dok ih ostale nedjelje u godini apsolutno sve zanima vise od mise, koji se istrose maksimalno na poklonima, a jedva da vjeruju u to sto kao slave. pa ljudi dragi, komercijalizaciju na stranu, znate li vi uopce sto znaci rijec "Bozic"? mali Bog, to jest ono dijete koje se pred 2007 godina rodilo u stali u Betlehemu, a na spomen cijeg imena vecina istih tih tradicionalnih vjernika okrece ocima kao na "propovijedanje". zasto netko tko nije vjernih slavi Isusov rodendan :? ?

*slegramenima*

to mi nikad nije bilo jasno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kud svi Turci tu i mali Mujo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hana Sara, malo vjernicke poniznosti ti ne bi skodilo.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hana Sara, malo vjernicke poniznosti ti ne bi skodilo.
    mogu ja biti ponizna koliko god treba, ali neke stvari mi jednostavno dizu tlak. na prvom mjestu licemjerje meh

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasto ti dize tlak to sto ti dize tlak? Tko si ti da sudis tko je licemjeran, a tko ne? Sto te cini drugacijom od onih kojima sudis?

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zasto ti dize tlak to sto ti dize tlak? Tko si ti da sudis tko je licemjeran, a tko ne? Sto te cini drugacijom od onih kojima sudis?
    licemjerje=nesklad izmedu onog sto govoris i radis, ili u ovom slucaju izmedu onog sto slavis i po cemu zivis. ono sto me cini drukcijom je da ja ne bi ni u kojem slucaju slavila recimo Bajram ili tad poklanjala darove posto nisam vjernik islama i ne mozes me niti na bajram niti inace vidjeti u džamiji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I sta tocno ti je licemjerno? To sto ti ljudi odu jednom godisnje u Crkvu, a ostatak godine su, po tvojoj dijagnozi, sve samo ne pobozni. Ili ti smeta to sto se Bozic slavi tradicionalno, a ne isticu se toliko vjerski elementi Bozica? Bozic jeste vjerski praznik, ali se njime slavi i puno drugih vrijednosti (obitelj, zajednistvo, medjusobno pomaganje, uvazavanje i ostale ljudske vrijednosti) Zar tebi kao vjernici ne bi trebalo biti upravo drago da se Bozic toliko "internacionalizirao", umjesto da tu propovijedas o tome tko je licemjer, a tko ne. Pitam se sta bi ti Isus rekao na to napisano. Mozda nesto u stilu: tko je bez grijeha, neka baci prvi kamen....

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I sta tocno ti je licemjerno? To sto ti ljudi odu jednom godisnje u Crkvu, a ostatak godine su, po tvojoj dijagnozi, sve samo ne pobozni. Ili ti smeta to sto se Bozic slavi tradicionalno, a ne isticu se toliko vjerski elementi Bozica? Bozic jeste vjerski praznik, ali se njime slavi i puno drugih vrijednosti (obitelj, zajednistvo, medjusobno pomaganje, uvazavanje i ostale ljudske vrijednosti) Zar tebi kao vjernici ne bi trebalo biti upravo drago da se Bozic toliko "internacionalizirao", umjesto da tu propovijedas o tome tko je licemjer, a tko ne. Pitam se sta bi ti Isus rekao na to napisano. Mozda nesto u stilu: tko je bez grijeha, neka baci prvi kamen....
    a mozda bi bas rekao da je licemjeran stav prema religiji gori nego otvoreni ateizam. zapravo, bas tako nesto je i rekao u jednoj od propovijedi . smeta mi upravo to o cemu ti pricas, promoviranje Bozica kao blagdana "obitelji" , preraskosnih poklona i prejedanja... a ne SVETE obitelji od kuda ideja i potjece. o medusobnom pomaganju i uvazavanju- pa to mozes slaviti bilo koji dan u godini. a neka Bozic ostane vjeran svojem pravom i istinskom znacenju, Kristovom rodenju .

samo zapamti: ja ne osudujem, ali kao sto sam u prvom postu na temu rekla, nije mi jasno od kuda bas na Bozic to guranje svih i svakoga u blagdan religije po kojoj inace bacaju drvlje i kamenje. to me smeta osobno kao vjernika

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Hana_Sara prvotno napisa
    ali mi nikad nisu bili jasni tradicionalni vjernici, to jest upravo oni koji samo na Bozic pretrpaju crkvu dok ih ostale nedjelje u godini apsolutno sve zanima vise od mise

Ne vidim razlog da ja i moje dijete ne odemo na Božić u crkvu pa makar i samo zato da vidimo jaslice.Ovakvi mi zaključci zaista dignu tlak.Sama nisam kompetentna da određujem tko je koliko pobožan ili nije ali ne želim ni da me se promatra u tom kontekstu.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hana Sara, nama "redovitima" treba biti osobita radost vidjeti ljude koji inače ne idu u Crkvu, da dođu na Božić. I čije ih ruke trebaju rašireno dočekati ako ne naše? Čudni su putevi Gospodnji, nama nedokučivi, pa ja tako više vjerujem da će možda jedna čista dječja duša koja iskonski razumije svijet donijeti više pravovjernosti u svoju obitelj nego 500 vjeronauka i masovnih duhovnih seminara.
    Zato neka Božića...

Sjećam se jednog sličnog topika prije dvije (?) godine, kad smo raspravljali o tome što se ustvari slavi za Božić.

Imam potrebu prenijeti vam priču mog najdražeg fratra:

Obitelj je krstila dijete i nakon krštenja svi zajedno su otišli na svečani ručak. Dijete su stavili u jedan mirni kutak da spava u kolicima. Jedan je neoprezni gost vidio zgodno mjesto za odložiti svoj kaput pa ga je stavio preko kolica. Drugi gosti, kad su vidjeli jedan kaput, stali su jedan za drugim odlagati svoje kapute preko tog...

Često nam se događa s Božićem. Malo dijete Isusa negdje sa strane prekrijemo kaputima i sve drugo nam je važnije.

Neka vam je svima blagoslovljeno ovo milosno vrijeme Došašća u kojem rastemo u vjeri kroz rast u ljubavi jedni za druge.

Što me, evo, sjeti da se maknem od virtualnog, i zaputim u pravi svijet. Idem malo maknuti one kapute...

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj irenas prvotno napisa
    ali mi nikad nisu bili jasni tradicionalni vjernici, to jest upravo oni koji samo na Bozic pretrpaju crkvu dok ih ostale nedjelje u godini apsolutno sve zanima vise od mise

Ne vidim razlog da ja i moje dijete ne odemo na Božić u crkvu pa makar i samo zato da vidimo jaslice.Ovakvi mi zaključci zaista dignu tlak.Sama nisam kompetentna da određujem tko je koliko pobožan ili nije ali ne želim ni da me se promatra u tom kontekstu.
    a vidis meni upravo to igranje religioznosti jedan dan u godini digne tlak. upravo jer smatram da se tu gubi poanta Bozica. ali samo ti dodi u crkvu, samo te poticem da dodes i na ostale blagdane i nedjelje u godini

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne treba hvala

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijanam

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj dijanam prvotno napisa
    Hana Sara, nama "redovitima" treba biti osobita radost vidjeti ljude koji inače ne idu u Crkvu, da dođu na Božić. I čije ih ruke trebaju rašireno dočekati ako ne naše? Čudni su putevi Gospodnji, nama nedokučivi, pa ja tako više vjerujem da će možda jedna čista dječja duša koja iskonski razumije svijet donijeti više pravovjernosti u svoju obitelj nego 500 vjeronauka i masovnih duhovnih seminara.
    Zato neka Božića...

Sjećam se jednog sličnog topika prije dvije (?) godine, kad smo raspravljali o tome što se ustvari slavi za Božić.

Imam potrebu prenijeti vam priču mog najdražeg fratra:

Obitelj je krstila dijete i nakon krštenja svi zajedno su otišli na svečani ručak. Dijete su stavili u jedan mirni kutak da spava u kolicima. Jedan je neoprezni gost vidio zgodno mjesto za odložiti svoj kaput pa ga je stavio preko kolica. Drugi gosti, kad su vidjeli jedan kaput, stali su jedan za drugim odlagati svoje kapute preko tog...

Često nam se događa s Božićem. Malo dijete Isusa negdje sa strane prekrijemo kaputima i sve drugo nam je važnije.

Neka vam je svima blagoslovljeno ovo milosno vrijeme Došašća u kojem rastemo u vjeri kroz rast u ljubavi jedni za druge.

Što me, evo, sjeti da se maknem od virtualnog, i zaputim u pravi svijet. Idem malo maknuti one kapute...
    ma ja se slazem s tobom, naravno. samo sto su po meni upravo ljudi koji isticu "blagdan obitelji" "radosti" i "pomaganja" i sl. oni koji, mozda nenamjerno, bacaju kapute preko Isusa. i zao mi je vidjeti to i na ovom forumu, i u Americkim filmovima i svugdje gdje se zeli slaviti pod svaku cijenu, ali ne nuzno Isusov rodjendan :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

.........i zao mi je vidjeti to i na ovom forumu, i u Americkim filmovima i svugdje gdje se zeli slaviti pod svaku cijenu, ali ne nuzno Isusov rodjendan :/
    Mislim da "svrha" proslava vjerskih blagdana ne mora nuzno biti samo vjerska: slavlja, obiljezavanje nekih dana posebnim ritualima vodi zblizavanju clanova obitelji.

Npr. clan obitelji koji nije katolik uziva u bojanju kicenju bozicnog drvca ili farbanju jaja sa H.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    .........i zao mi je vidjeti to i na ovom forumu, i u Americkim filmovima i svugdje gdje se zeli slaviti pod svaku cijenu, ali ne nuzno Isusov rodjendan :/
    Mislim da "svrha" proslava vjerskih blagdana ne mora nuzno biti samo vjerska: slavlja, obiljezavanje nekih dana posebnim ritualima vodi zblizavanju clanova obitelji.

Npr. clan obitelji koji nije katolik uziva u bojanju kicenju bozicnog drvca ili farbanju jaja sa H.
    sve je to OK ali mora li to zblizavanje biti bas na isti dan kada se slavi nesto uistinu sveto sto masi ljudi jako puno znaci? di je tu postovanje prema poanti blagdana? nije to bas bezveze...

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ja moju djecu ne uvjeravam u postojanje DM, kod nas se ide - ako zelis vjerovati - vjeruj.
    I dok vjeruje, DM ce joj donijeti poklon na Bozicno jutro.
    A kak mi nismo vjernici u smislu religije, nama se DM ne kosi s nasim osnovnim vjerovanjima. Bilo bi drugacije da jesmo katolici ili sto vec. Ovako je cijeli Bozic za nas blagdan obitelji, ljubavi, mira, darivanja (ne samo u smislu fizickih poklona) - i DM.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sve je to OK ali mora li to zblizavanje biti bas na isti dan kada se slavi nesto uistinu sveto sto masi ljudi jako puno znaci? di je tu postovanje prema poanti blagdana? nije to bas bezveze...
    A zašto ne baš na taj dan?
    Poštovanje je baš u tome što taj član obitelji koji nije katolik dijeli veselje blagdana sa ukućanima koji su vjernici.

Ne vidim razlog da ja i moje dijete ne odemo na Božić u crkvu pa makar i samo zato da vidimo jaslice.
    a vidis meni upravo to igranje religioznosti jedan dan u godini digne tlak. upravo jer smatram da se tu gubi poanta Bozica.
    Nitko se ne igra religioznosti ako dijete odvede u crkvu (ili sam ode) pogledati jaslice. Zašto netko tko nije vjernik nebi djetetu proširio vidike i na taj način? Zašto bi se zbog toga izgubila poanta Božića :?
    Ti ispadaš ta koja radi selekciju između ljudi. S kojim pravom?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijanam

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    A zašto ne baš na taj dan?
    Poštovanje je baš u tome što taj član obitelji koji nije katolik dijeli veselje blagdana sa ukućanima koji su vjernici.

Ne vidim razlog da ja i moje dijete ne odemo na Božić u crkvu pa makar i samo zato da vidimo jaslice.
    a vidis meni upravo to igranje religioznosti jedan dan u godini digne tlak. upravo jer smatram da se tu gubi poanta Bozica.
    Nitko se ne igra religioznosti ako dijete odvede u crkvu (ili sam ode) pogledati jaslice. Zašto netko tko nije vjernik nebi djetetu proširio vidike i na taj način? Zašto bi se zbog toga izgubila poanta Božića :?
    Ti ispadaš ta koja radi selekciju između ljudi. S kojim pravom?
    Svatko tko želi doći u crkvu, dobro je došao. Lijepo je da dolaze češće, ali vrata su otvorena i onima koji navrate rijetko.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nema više toliko ''vikend vjernika'' kao početkom 90ih

uostalom, to su gluposti. moja vjera se ne očituje brojem odlazaka na misu. ako vjerujem u Boga, onda to radim konstantno i svugdje... i čak mi je iskreniji unutarnji razgovor s Bogom na drvu jabuke gledajući divnu prirodu koju nam je stvorio, nego mumljanje naučenih riječi koje izgovaramo nekim čudnim automatizmom. no, nebitno - svatko ima svoje...

a bitno je to da su blagdani u djetinjstvu bitni i mogu se djeci prezentirati i na nevjerski način

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Lavache, mogu onda i ja krenuti s protupitanjem: zasto je toliko vazno malo dijete uvjeravati u postojanje necega i kasnije mu razbijati iluziju?
    a tko kaže da ga se u nešto treba uvjeravati. ako mala beba vidi svetog nikolu a ti mu kažeš, ma to ti je preobučeni striček koji je tu samo da si vi mislite, baš to zvuči kao uvjeravanje da nešto ne postoji.
    čemu objašnjenja tog tipa?

uostalom, na žalost nećeš moći zaštititi dijete od toga da ga ili da se samo u nešto uvjerava, pa da mu se kasnije razbiju iluzije...
    ovo je samo nešto što se zove proces odrastanja i priprema djecu za puno veća razočaranja u životu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja poruku ljubavi, mira i svega ostalog sto je Isus propovijedao slavim u krugu svoje obitelji, daleko od vrata bilo kakvih institucija. Crkvu ne posjecujem nikad pa u tom smislu nisam tradicionalni vjernik. Od djetinjstva slavim Bozic, mm isto tako. I ne vidim zasto bi se sada odrekla slavljenja samo zato sto npr. ne idem u Crkvu.
    Osim toga, sami Bozic sadrzi u sebi i drugu simboliku, radjanje novog zivota, novih vrijednosti, novog poretka itd. Meni upravo nisu jasni ljudi koji osudjuju druge zbog njihovog nacina slavljenja eto upravo na taj dan. Selekcija koju bi Hana Sara provela mi se cini kao jako ruzna, ili bolje receno tuzna stvar.
    A svatko neka slavi po svojoj volji i savjesti, neka se ljudi vesele i raduju, sastaju sa svojim obiteljima...pa makar to i nemalo direktne veze sa slavljenjem Isusovog rodjenja. Od pokazivanja ljubavi i paznje jedni drugima nitko se nece osjecati losije.
    I zato, Hana Sara, nemoras ti upirati prstom u nevjernike kako bi sebe uzdigla i prikazala boljim vjernikom. Postoji jako puno drugih nacina da se iskazes...
    Dijana, super mi je tvoj post.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lavache, kod mene ti je to bilo totalno drugacije. Moja Zorka je vidjela Djeda Mraza i pitala: tko se to tako obukao?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Lavache, kod mene ti je to bilo totalno drugacije. Moja Zorka je vidjela Djeda Mraza i pitala: tko se to tako obukao?
    e, pa to je onda druuuga stvar

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja poruku ljubavi, mira i svega ostalog sto je Isus propovijedao slavim u krugu svoje obitelji, daleko od vrata bilo kakvih institucija. Crkvu ne posjecujem nikad pa u tom smislu nisam tradicionalni vjernik. Od djetinjstva slavim Bozic, mm isto tako. I ne vidim zasto bi se sada odrekla slavljenja samo zato sto npr. ne idem u Crkvu.
    Osim toga, sami Bozic sadrzi u sebi i drugu simboliku, radjanje novog zivota, novih vrijednosti, novog poretka itd. Meni upravo nisu jasni ljudi koji osudjuju druge zbog njihovog nacina slavljenja eto upravo na taj dan. Selekcija koju bi Hana Sara provela mi se cini kao jako ruzna, ili bolje receno tuzna stvar.
    A svatko neka slavi po svojoj volji i savjesti, neka se ljudi vesele i raduju, sastaju sa svojim obiteljima...pa makar to i nemalo direktne veze sa slavljenjem Isusovog rodjenja. Od pokazivanja ljubavi i paznje jedni drugima nitko se nece osjecati losije.
    I zato, Hana Sara, nemoras ti upirati prstom u nevjernike kako bi sebe uzdigla i prikazala boljim vjernikom. Postoji jako puno drugih nacina da se iskazes...
    Dijana, super mi je tvoj post.
    upirati prst? uzdizati se :? .... e bas me nisi shvatila. ono sto ja zelim istaknuti je da mi ni samoj nije jasan mentalni skop po kojem je crkva zastarjela, bljak te se ne slazes sa njom OSIM taj jedan dan u godini kad svi nahrupe. i kad se Bozic slavi kao da je nesto najvaznije: ali cesto upravo radi te neiskrenosti to ne bude nikakva obiteljska idila nego bas pretjerivanje u poklonima i hrani. ovo tvoje "od pokazivanja paznje i ljubavi nikom nece biti gore", to je cisto idealiziranje. znas od cega ce im biti gore? od pretjeranog materjalizma Bozica, od zakopavanja Isusa pod razne "Djede Mraze" te totalnog iskretanja poruke koju njegovo rodenje nosi. to sto ti slavis i uzivas, samo daj, ali mozda da se zapitas sto ZAPRAVO slavis. mislim ispod svog tog kica, jela i pica... i dalje mi nije jasno kako itko osim Krscana SLAVI najveci dogadaj te religije (uz Uskrsnuce dakako, ali i tu se nadu oni koji bojaju jaja, a koncept Uskrsavanja od mrtvih im je totalno stran i bjeze od njega). meh.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj lavache prvotno napisa
    nema više toliko ''vikend vjernika'' kao početkom 90ih

uostalom, to su gluposti. moja vjera se ne očituje brojem odlazaka na misu. ako vjerujem u Boga, onda to radim konstantno i svugdje... i čak mi je iskreniji unutarnji razgovor s Bogom na drvu jabuke gledajući divnu prirodu koju nam je stvorio, nego mumljanje naučenih riječi koje izgovaramo nekim čudnim automatizmom. no, nebitno - svatko ima svoje...
    totalno se slazem ali apeliram na postenje do kraja: ako ne volis crkvu niti ici u nju, onda molim te nemoj doci ni na Bozic i Uskrs u novoj bundi ko na modnu pistu, "pokazati se".a obicno ti ljudi povedu i djecu koja srihtaju kao male bomboncice, ali koja se NIKAKO ne znaju ponasati u crkvi, skacu po oltaru i sl (ne mislim ti naravno, nego ljudi koji to rade )

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Svatko tko želi doći u crkvu, dobro je došao. Lijepo je da dolaze češće, ali vrata su otvorena i onima koji navrate rijetko.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

totalno se slazem ali apeliram na postenje do kraja: ako ne volis crkvu niti ici u nju, onda molim te nemoj doci ni na Bozic i Uskrs
    poštenje?
    pa ajmo to postaviti ovako - ja npr. ne volim crkvu kao instituciju, ne volim misne obrede u kojima se moli za naše sabornike i oltaru nosi naša zastava. to smeta mom osobnom doživljaju divnog mjesta koje se zove crkva. koja ti treba pružiti mir.
    dakle, ja neidem u crkvu jer ne volim politiku koju ona promovira, a s druge strane mislim da se moj odnos prema Bogu i Vjeri ne mjenja.

no, jednom ili dva puta godišnje mogu pretrpiti (obično) bljezgarije, pa ako imam volje - odem. i mislim da tu nisam nepoštena. dapače. nepošteni su prvenstveno oni koji misni ''prostor'' zagađuju bljezgarijama. i oni koji idu na modnu reviju, ofkors...
    ali, za nikog se od nas ne može reći da je veći, manji, bolji ili lošiji vjernik...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Već sam mislila odustati od daljnjeg praćenja ove teme, ali ipak...
    Primjećujem da je rasprava jako skrenula s teme, što mi je žao, jer sam se nadala ovdje pronaći nešto korisno, a na kraju se pretvorilo u razmatranje kakav je tko vjernik.
    U crkvu ne idem niti kanim voditi dijete. Ali ne smatram da su blagdani isključivo vjerski sadržaj i ne želim ih svojem djetetu potpuno uskratiti samo zato što ne idemo u crkvu.

Ono što me zanimalo je kako svoja uvjerenja uskladiti s djetetovim očekivanjima/potrebama (tu mislim na potrebu za maštanjem i čarolijom, a ne na potrebu za materijalnim), i kako postići da se dijete ne osjeća izoliranim od društva zato što se u njegovoj kući ne slavi, nego "obilježava", ali na drugi način.
    I zato bi me više zanimala razmišljanja onih koji nisu toliko opterećeni tuđim odlascima/neodlascima u crkvu...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Već sam mislila odustati od daljnjeg praćenja ove teme, ali ipak...
    Primjećujem da je rasprava jako skrenula s teme, što mi je žao, jer sam se nadala ovdje pronaći nešto korisno, a na kraju se pretvorilo u razmatranje kakav je tko vjernik.
    U crkvu ne idem niti kanim voditi dijete. Ali ne smatram da su blagdani isključivo vjerski sadržaj i ne želim ih svojem djetetu potpuno uskratiti samo zato što ne idemo u crkvu.

Ono što me zanimalo je kako svoja uvjerenja uskladiti s djetetovim očekivanjima/potrebama (tu mislim na potrebu za maštanjem i čarolijom, a ne na potrebu za materijalnim), i kako postići da se dijete ne osjeća izoliranim od društva zato što se u njegovoj kući ne slavi, nego "obilježava", ali na drugi način.
    I zato bi me više zanimala razmišljanja onih koji nisu toliko opterećeni tuđim odlascima/neodlascima u crkvu...
    imaš knjigu ''blagdani djetinjstva'' , maja gabelica - šupljika, mirjana milanović, u izdanju školske knjige. to je ok knjiga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tanja, ja sam pisala kako je to kod nas vezano za Sv. Nikolu. Jer se tu u vrticima slavi, a mi doma ne slavimo. Znaci, dijete je to tako i prihvatilo.
    Sto se samog Bozica tice, a mi slavimo i katolicki i pravoslavni, kod nas je to orijentirano na sastajanje obitelji.
    Na Badnjak obicno odemo kod zaove. Njezin muz je katolik, a kod njegove obitelji je tradicija da se obitelj sakuplja na posnu veceru, na Badnjak. Tada se kao i daruju pokloni. (ovo je opcionalno) Nakon vecere se pjeva, zeza, igra s djecom, itd.
    Na Bozic rucamo kod kuce, ja pripremim obicno neko tradicionalno jelo, na stolu bude prije posadjenja psenica i svijece, a nakon toga obicno netko dodje u posjetu ili mi odemo nekome u posjetu. (na cestitanje )

Prosle godine smo Silvestrovo slavili tako da su neki frendovi dosli do nas, susjed se obukao u Djeda Mraza, onda su i njegovih cetvero djece dosli kod nas u stan pa je on svima darovao male vrecice sa slatkisima. Bilo je super. Na Novu godinu mi nasoj djeci dajemo neki pokloncic.

Na Bozic koji slavimo sedmog januara bude opet nesto posebno. Dan prije Bozica idemo traziti badnjak, tj. hrastovu granu. Nekad odemo do Crkve kupiti vostane svijece i tamjan. Nekad uzicamo susjedu da donese. Ujutro se ustaje jako rano i pravi se pogaca, tzv. cesnica. Zajednicki doruckuje najuza obitelj, na stol se stavi od svega sto se spremilo po malo, onda se napravi taj kratki obred "kadjenja" hrane sa tamjanom i jede se. Nakon dorucka dolaze clanovi sire obitelji. I onda se citav dan sjedi zajedno, pjeva, prica, igra itd.
    Tako to kod nas izgleda i bude jako lijepo.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj lavache prvotno napisa
    totalno se slazem ali apeliram na postenje do kraja: ako ne volis crkvu niti ici u nju, onda molim te nemoj doci ni na Bozic i Uskrs
    poštenje?
    pa ajmo to postaviti ovako - ja npr. ne volim crkvu kao instituciju, ne volim misne obrede u kojima se moli za naše sabornike i oltaru nosi naša zastava. to smeta mom osobnom doživljaju divnog mjesta koje se zove crkva. koja ti treba pružiti mir.
    dakle, ja neidem u crkvu jer ne volim politiku koju ona promovira, a s druge strane mislim da se moj odnos prema Bogu i Vjeri ne mjenja.

no, jednom ili dva puta godišnje mogu pretrpiti (obično) bljezgarije, pa ako imam volje - odem. i mislim da tu nisam nepoštena. dapače. nepošteni su prvenstveno oni koji misni ''prostor'' zagađuju bljezgarijama. i oni koji idu na modnu reviju, ofkors...
    ali, za nikog se od nas ne može reći da je veći, manji, bolji ili lošiji vjernik...
    ni tebi ni meni se ne svida kad se politicari (koji su btw do '91 bili zadrti komunisti i pljuvali po crkvi) pojave u prvim redovima i onda jos idu na pricest :shock: .... ali ne znam vidis li da i ti pridonosis cirkusu, ako dodes taj jedan jedini dan u sebi misleci kako su to bljezgarije. ko te sili da ista "trpis"? to tvoje trpljenje bas implicira da ne ides iz religioznih nego nekih "tradicionalnih" i inih razloga...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja ne odem ako mi se neda, a ako smo toliko dobre volje, pa nam je sam put do crkve ugodan i kasnije završi još ugodnijim druženjem - onda idem

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

btw, ima jos jedan razlog zasto me sve ovo toliko dira. moja obitelj je u Hrvatskoj za vrijeme Juge bila vrlo religiozna. par puta je moj tata zbog angazmana u crkvi skoro zavrsio u zatvoru, a teta izgubila posao uciteljice jer nije bila komunjarski nastrojena. na Bozicnu misu se islo potajice i u tisini. gdje ste tada bili vi/vasi roditelji? sada je kao "in" ici u crkvu, pa sad idu i ko ide i ko ne ide. ali s obzirom na proslost i promjene vlasti, to me BAS smeta. toliko.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hana Sara, mislim da tvoje kritiziranje prelazi granicu dobrog ukusa. Daj pusti ljude na miru, neka svatko slavi kako misli da je ispravno. Ni tvoje kritiziranje nista manje ne pridonosi tom sveopcem neskladu o kojem stalno pricas.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hana Sara, mislim da tvoje kritiziranje prelazi granicu dobrog ukusa. Daj pusti ljude na miru, neka svatko slavi kako misli da je ispravno. Ni tvoje kritiziranje nista manje ne pridonosi tom sveopcem neskladu o kojem stalno pricas.
    wow, oprosti sto imam misljenje ... kao sto rekoh, ovo mi je vrlo osobna i teska tema, ali dobro, ocito nije pozeljno pricati protiv "tradicionalno religiozne" vecine. :/

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

btw, ima jos jedan razlog zasto me sve ovo toliko dira. moja obitelj je u Hrvatskoj za vrijeme Juge bila vrlo religiozna. par puta je moj tata zbog angazmana u crkvi skoro zavrsio u zatvoru, a teta izgubila posao uciteljice jer nije bila komunjarski nastrojena. na Bozicnu misu se islo potajice i u tisini. gdje ste tada bili vi/vasi roditelji? sada je kao "in" ici u crkvu, pa sad idu i ko ide i ko ne ide. ali s obzirom na proslost i promjene vlasti, to me BAS smeta. toliko.

Mislim stvarno je prestrašan tvoj način komunikacije!! Od kud tebi pravo da osuđuješ nas/naše roditelje??? Možda su baš stajali uz tebe/tvoje roditelje. Ili misliš da su tvoji jedini primjerci religioznih ljudi u Hrvatskoj za vrijeme Juge? I sve to iz usta jedne vrle vjernice. Postoji li uopće topic gdje ti ne napadaš i ne vrijeđaš druge? Uz tvoj nick šta god da otvorim samo teške riječi...
    Drugima preporučaš da se zapitaju, ma zapitaj ti sebe malo o licemjerju i netoleranciji!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

stara moja, nije ti u kršćanskom duhu da tako prozivaš ljude.
    moj je deda bio skoro ubijen jer je bio jako religiozan. njegovih sedmero djece se razdijelilo u mišljenjima, neki su bili komunisti, neki nisu, neki vjeruju, neki ne. ali svi su dobri ljudi odrasli u prekrasnoj i toploj atmosferi, kao i mi - generacija nakon njih.

i ne pada mi na pamet da okolo govorim ljudima da gdje su bili dok sam ja išla na vjeronauk, jer to kao prvo nema smisla, kao drugo, ne čini me ni većim vjernikom ni boljim čovjekom, a kao treće - uopće nije lijepo i nema smisla.

vidim, gorljivo braniš vjeru, ali i nisi baš miroljubiva.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hana Sara, na ovom forumu ima duboko religioznih osoba kojima se ja divim. Iako neke od njih poznajem samo virtualno. Ali, njihove rijeci dopiru do srca, njihov mir se osjeca kroz svaku napisanu rijec......Tvoji postovi su puni gorcine i kriticizma. Ne znam kakva ti je namjera, ali energija koju siris je sve, samo ne pozitivna i u duhu krscanstva.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •