Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 196

Tema: A kako objasniti djetetu da se kod kuće ne slavi Božić?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pokušala sam vratiti topic na početnu temu, ali ne pomaže

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Ja uopce ne povezujem vjeru i crkva. Vjera je stanje duha, crkva je na kraju krajeva samo zgrada. Postujem je, ali vise cijenim dobrotu i ljudskost u covjeku, a ne instituciju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daedi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sorry na krivo napisanom nicku, jos sam pospana. :/

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    Citiraj Hana_Sara prvotno napisa
    btw, ima jos jedan razlog zasto me sve ovo toliko dira. moja obitelj je u Hrvatskoj za vrijeme Juge bila vrlo religiozna. par puta je moj tata zbog angazmana u crkvi skoro zavrsio u zatvoru, a teta izgubila posao uciteljice jer nije bila komunjarski nastrojena. na Bozicnu misu se islo potajice i u tisini. gdje ste tada bili vi/vasi roditelji? sada je kao "in" ici u crkvu, pa sad idu i ko ide i ko ne ide. ali s obzirom na proslost i promjene vlasti, to me BAS smeta. toliko.

Mislim stvarno je prestrašan tvoj način komunikacije!! Od kud tebi pravo da osuđuješ nas/naše roditelje??? Možda su baš stajali uz tebe/tvoje roditelje. Ili misliš da su tvoji jedini primjerci religioznih ljudi u Hrvatskoj za vrijeme Juge? I sve to iz usta jedne vrle vjernice. Postoji li uopće topic gdje ti ne napadaš i ne vrijeđaš druge? Uz tvoj nick šta god da otvorim samo teške riječi...
    Drugima preporučaš da se zapitaju, ma zapitaj ti sebe malo o licemjerju i netoleranciji!
    ono sto osudujem je upravo one ljude koji su prije ganjali i "tuzakali" (moj tata dozivio!) one koji su tada isli u crkvu, a sada sjede u prvom redu na Bozic. to stvarno JE za osudu, bez obzira sto ti mozes reci.

to je razlog zasto pitam gdje ste bili "vi", to jest tradicionalni (joj sto mi ta rijec ne sjeda) vjernici koji sad idu jednom godisnje... dakle moje je pitanje da li su i tada isli na Bozicnu misu, ili im je to izmisljotina demokracije u kojoj nemaju sto izgubiti ako odu.

napadam i vrijedam, a sto ti radis? ja cu ti odgovoriti ovako: napadam kad se osjecam napadnuto, a ako sam te uvrijedila oprosti! ali samo govorim iz zivotnog iskustva i iskrena sam, znam, do boli

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i kakve to veze ima s ovim topicom?

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj lavache prvotno napisa

stara moja, nije ti u kršćanskom duhu da tako prozivaš ljude.
    u postu gore sam objasnila kod prozivam. i smatram da takve treba prozivati, kao i politicare koji su se trasformirali iz onog vremena u ovo, da sacuvaju polozaj.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

napadam kad se osjecam napadnuto
    Ma daj, ovo je tvoj prvi post na ovoj temi:
    ma znate sto, meni je to sve jasno kad se radi o malenima. em ih se ne zeli iskljuciti kad svi njihovi prijatelji slave, em se ne zeli zakinuti itd... ali mi nikad nisu bili jasni tradicionalni vjernici, to jest upravo oni koji samo na Bozic pretrpaju crkvu dok ih ostale nedjelje u godini apsolutno sve zanima vise od mise, koji se istrose maksimalno na poklonima, a jedva da vjeruju u to sto kao slave. pa ljudi dragi, komercijalizaciju na stranu, znate li vi uopce sto znaci rijec "Bozic"? mali Bog, to jest ono dijete koje se pred 2007 godina rodilo u stali u Betlehemu, a na spomen cijeg imena vecina istih tih tradicionalnih vjernika okrece ocima kao na "propovijedanje". zasto netko tko nije vjernih slavi Isusov rodendan :? ?

*slegramenima*

to mi nikad nije bilo jasno.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nisam prakticni vjernik, ne idem u crkvu, ali stvarno ne znam komu bi ja to naskodila da jednom na Bozic odem s djetetom pokazati mu kako slave ljudi koji vjeruju, diviti se jaslicama ili ugodjaju.

Bozic je i drzavni praznik pa ne znam zasto bi bilo zabranjeno kititi bor, darivati se i slaviti iako ne vjerujemo da je to dan kad se rodio Isus. Na takav nacin cu to pokusati predstaviti i sinu, kao blagdan zajednistva, ljubavi i obitelji. Za SN, DM i slicno cu ici vec spominjanom go with the flow tehnikom Za darivanje nikad dosta povoda...

A neke vjernike s ovog foruma obozavam citati i gotovo im zavidim na snazi njihove vjere i nacinu kako o njoj pisu i miru i uvjerenju koje iz njih izvire. Medjutim, vjernika poput Hane_Sare se jezim, jer rade suprotno od onog sto bi njihova vjera trebala predstavljati, bar kako je ja dozivljavam, ukratko, mir i dobro, te ljubav, a ne napadanje, proganjanje, osvetu, gorcinu...

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    napadam kad se osjecam napadnuto
    Ma daj, ovo je tvoj prvi post na ovoj temi:
    ma znate sto, meni je to sve jasno kad se radi o malenima. em ih se ne zeli iskljuciti kad svi njihovi prijatelji slave, em se ne zeli zakinuti itd... ali mi nikad nisu bili jasni tradicionalni vjernici, to jest upravo oni koji samo na Bozic pretrpaju crkvu dok ih ostale nedjelje u godini apsolutno sve zanima vise od mise, koji se istrose maksimalno na poklonima, a jedva da vjeruju u to sto kao slave. pa ljudi dragi, komercijalizaciju na stranu, znate li vi uopce sto znaci rijec "Bozic"? mali Bog, to jest ono dijete koje se pred 2007 godina rodilo u stali u Betlehemu, a na spomen cijeg imena vecina istih tih tradicionalnih vjernika okrece ocima kao na "propovijedanje". zasto netko tko nije vjernih slavi Isusov rodendan :? ?

*slegramenima*

to mi nikad nije bilo jasno.
    .... da i?

nesto mi nije bilo jasno i osjetila sam to potrebu napisati. to sto je vama to napadanje i proganjanje :? vise govori o vasoj savjesti nego o onome sto sam napisala. ovo je napokon samo moje osobno misljenje, pa sto se zivcirate

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

btw, ima jos jedan razlog zasto me sve ovo toliko dira. moja obitelj je u Hrvatskoj za vrijeme Juge bila vrlo religiozna. par puta je moj tata zbog angazmana u crkvi skoro zavrsio u zatvoru, a teta izgubila posao uciteljice jer nije bila komunjarski nastrojena. na Bozicnu misu se islo potajice i u tisini. gdje ste tada bili vi/vasi roditelji? sada je kao "in" ici u crkvu, pa sad idu i ko ide i ko ne ide. ali s obzirom na proslost i promjene vlasti, to me BAS smeta. toliko.

Mislim stvarno je prestrašan tvoj način komunikacije!! Od kud tebi pravo da osuđuješ nas/naše roditelje??? Možda su baš stajali uz tebe/tvoje roditelje. Ili misliš da su tvoji jedini primjerci religioznih ljudi u Hrvatskoj za vrijeme Juge? I sve to iz usta jedne vrle vjernice. Postoji li uopće topic gdje ti ne napadaš i ne vrijeđaš druge? Uz tvoj nick šta god da otvorim samo teške riječi...
    Drugima preporučaš da se zapitaju, ma zapitaj ti sebe malo o licemjerju i netoleranciji!
    ono sto osudujem je upravo one ljude koji su prije ganjali i "tuzakali" (moj tata dozivio!) one koji su tada isli u crkvu, a sada sjede u prvom redu na Bozic. to stvarno JE za osudu, bez obzira sto ti mozes reci.

to je razlog zasto pitam gdje ste bili "vi", to jest tradicionalni (joj sto mi ta rijec ne sjeda) vjernici koji sad idu jednom godisnje... dakle moje je pitanje da li su i tada isli na Bozicnu misu, ili im je to izmisljotina demokracije u kojoj nemaju sto izgubiti ako odu.

napadam i vrijedam, a sto ti radis? ja cu ti odgovoriti ovako: napadam kad se osjecam napadnuto, a ako sam te uvrijedila oprosti! ali samo govorim iz zivotnog iskustva i iskrena sam, znam, do boli
    Ponoviti cu ono sto je rekla Ms. Ivy:

KAKVE VEZE OVO IMA S NASLOVOM TOPICA?!?!

Hana_Sara, prestani napadati (nitko tebe nije napao, sama si se javila s napadackim postom), i drzi se teme topica, u suprotnom ces biti udaljena iz rasprave.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istovremeno smo pisale, pa cu ti samo odgovoriti na ovo:

ovo je napokon samo moje osobno misljenje, pa sto se zivcirate
    Bez obzira sto je to samo tvoje osobno misljenje, apsolutno si skrenula s naslova teme i krenula napadati ljude koji ne misle isto kao i ti.

To je ovdje na ovom forumu neprihvatljivo.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa

Ponoviti cu ono sto je rekla Ms. Ivy:

KAKVE VEZE OVO IMA S NASLOVOM TOPICA?!?!

Hana_Sara, prestani napadati (nitko tebe nije napao, sama si se javila s napadackim postom), i drzi se teme topica, u suprotnom ces biti udaljena iz rasprave.
    kao sto rekoh, ako je to napadanje....

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Istovremeno smo pisale, pa cu ti samo odgovoriti na ovo:

ovo je napokon samo moje osobno misljenje, pa sto se zivcirate
    Bez obzira sto je to samo tvoje osobno misljenje, apsolutno si skrenula s naslova teme i krenula napadati ljude koji ne misle isto kao i ti.

To je ovdje na ovom forumu neprihvatljivo.
    nikoga ne napadam. mislila sam da je ovo liberalan forum. izrazila sam svoje misljenje koje je ujedno bilo i pitanje. postujem da svatko radi po svojem, ali me nesto osobno moze iritirati. to je sve, sad mozete dalje raspravljati o djedi mrazu

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Kulenova seka...
    Procitao sam svaki post od pocetka do kraja i moram priznat da ti ne bih volio biti u koži !
    Lako je reci...objasni mu isto kao sto mu objasnjavas zasto ne slavis Bajram.
    Nije isto jer bi mu rekla da si druge vjere...
    Nije isto jer za Bajram u RH nema takve invazije marketinga...
    Nije isto jer skoro 90% klinaca slavi Bozic na ovaj ili onaj nacin...

Razumijem te potpuno i mogu ti eventualno poruciti ovo u nadi da te nece vrijeđat !
    Ja bi na tvom mjestu pokušao na neki nacin pridruzit se ekipi ali u smislu Djeda Bozicnjaka...netko je vec rekao i slazem se da ti je on mozda najjednostavnije riješenje.
    Kitiš bor bez jaslica...pokloni dolaze...djete sretno bez dozivotnih trauma jos od djetinstva...MIR I VESELJE.

Moji stavovi se znaju i ne zelim ulazit u raspavu oko crkve...NO ukoliko netko zeli doci na mislu...uvijek je dobrodošao, a kasnije idemo kod mene na kuhano vino !!!

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

živijo TATA MATA!!!!!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hana Sara, oprosti ako će zazvučati grubo, to mi nije namjera, ali želim te podsjetiti da crkva nije tvoja kuća da ti u nju nekog pozivaš ili ne pozivaš, trpiš ili ne trpiš. Crkva je kuća Božja, a Bog poziva sve. Prisjeti se samo niza Evanđelja koji govore o tome, sigurna sam da ih znaš. Budi blaža, nemoj tako kruto razmišljati.

I moja obitelj je bila proganjana zbog vjere, a i sama sam to osjetila kao dijete. To u meni ne stvara poriv da budem pripadnica ekskluzivnog kluba "zaslužnih" koji smiju stupiti u crkvu. Moja vjera je moja vjera, ista je, proganjali me ili ne. A ona prije svega uključuje ljubav prema bližnjemu.

U moju crkvu isto za Božić i Uskrs dolaze ljudi koje ondje inače ne viđam. Ne da mi ne smetaju nego mi ih je drago vidjeti, pogotovo ako dođu s djecom. Valjda ih nešto vuče u crkvu, a ne samo u dućane i za stol. A njihovoj djeci se stvaraju uspomene, dožive atmosferu, ako inače i nemaju odgoj u vjeri. I nimalo mi ne smeta da su zrihtani - ja svog sina, muža i sebe isto posebno zrihtam za božićnu i uskrsnu misu, jer želim na taj način pokazati svečanost tog trenutka.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zdenka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zdenka

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Hana Sara, oprosti ako će zazvučati grubo, to mi nije namjera, ali želim te podsjetiti da crkva nije tvoja kuća da ti u nju nekog pozivaš ili ne pozivaš, trpiš ili ne trpiš. Crkva je kuća Božja, a Bog poziva sve. Prisjeti se samo niza Evanđelja koji govore o tome, sigurna sam da ih znaš. Budi blaža, nemoj tako kruto razmišljati.

I moja obitelj je bila proganjana zbog vjere, a i sama sam to osjetila kao dijete. To u meni ne stvara poriv da budem pripadnica ekskluzivnog kluba "zaslužnih" koji smiju stupiti u crkvu. Moja vjera je moja vjera, ista je, proganjali me ili ne. A ona prije svega uključuje ljubav prema bližnjemu.

U moju crkvu isto za Božić i Uskrs dolaze ljudi koje ondje inače ne viđam. Ne da mi ne smetaju nego mi ih je drago vidjeti, pogotovo ako dođu s djecom. Valjda ih nešto vuče u crkvu, a ne samo u dućane i za stol. A njihovoj djeci se stvaraju uspomene, dožive atmosferu, ako inače i nemaju odgoj u vjeri. I nimalo mi ne smeta da su zrihtani - ja svog sina, muža i sebe isto posebno zrihtam za božićnu i uskrsnu misu, jer želim na taj način pokazati svečanost tog trenutka.
    ti si blaza nego ja, nema sto . a smeta li ti kad dovedu djecu koja se apsolutno ne znaju ponasati na tom mjestu?

ljubim svoje bliznje, ali nije stvar niti vjere niti evandelja nego mog osobnog iskustva da me takve stvari osobito nerviraju. licemjerje u biti. btw, jos mi nitko nije odgovorio na pitanje od ljudi koji kazu da dodu jednom godisnje u crkvu, na Bozic: da li su to radili i u komunizmu. prilicno jednostavno pitanje.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne znam što to znači da se djeca ne znaju ponašati u crkvi? Koliko stara djeca? Moj sin je toliko živahan da je i on, kao sasvim malen svašta radio u crkvi, tako da sam se ja puno natrčala za njim. I sad mu znaju pasti napamet svakakve ideje. Zna biti nemiran, jer mu je u crkvi dosadno. Ali, on je već sada vjernik, u dubini svoje duše. I zna molitve. Ja sam pitala župljane smeta li i im on, a svi su odgovorili da im uopće ne smeta, da je važno da bude tu. Izravan odgovor na tvoje pitanje je da meni tuđa djeca uopće ne smetaju u crkvi. Još mi se nije nikad dogodilo da sam osjetila potrebu opomenuti tuđe dijete u crkvi, a kad bi se to dogodilo, lijepo bih ga upozorila.

Jesu li ti ljudi koji jednom godišnje dolaze u crkvu to radili u komunizmu ili nisu? Meni je to potpuno svejedno, nisam im ja sudac. Iskreno, tvoje razmišljanje smatram nekršćanskim. Sjećaš se svih onih silnih carinika i inih "nezaslužnih" s kojima se Isus družio i trpio zbog toga prigovore farizeja?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da si (i) ti ta koja je licemjerna.

Zdenka je napisala ono sto ja postujem i od srca volim kod (pravih) katolika.

Ja dodem (ponekad) jednom godisnje u crkvu, s mojom obitelji a koji su ti koji me i pozovu da s njima podijelim taj od njima velikog znacaja dan i ja to zelim. Inace ne idem u crkvu, niti sam isla za komunizma iz jednostavnog razloga jer nisam vjernica. Eto, ja ti odgovaram. I ne smatram da sam licemjerna.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hana Sara, tvoji stavovi me rastuzuju do te mjere kako i nemam zelju raspravljati (a primjecujes li da ih ne odobravaju ni vjernici, niti oni drugi, koji te tako nerviraju?), ali moram se osvrnuti na ovo "djeca koja se ne znaju ponasati u crkvi". O tome nismo, a donekle je vezano uz temu.

Djeca su djeca, čak i u crkvi. Oni se polako uče kroz njima zanimljive obrede, sudjelovati u sv. misi. Moja djeca se ne znaju ponašati u crkvi drugacije nego djeca. Kad dodjemo dotle da smetaju drugima, izadjemo van.

To je dio one price koliko su djeca dio naseg odraslog svijeta. Zasto bi nam smetala djeca koja secu po crkvi jer je to jedini nacin da uopce budu na misi. Problem je samo ako se za tom djecom nasetavaju i roditelji pa onda nastane opca setnja. Ili ih stalno usutkavaju pa time cine vecu buku negoli dijete samo.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

nisam se mislila ukljucivati, ali, Hana_Sara, evo i mi smo redoviti u crkvi, pa ipak imam dvogodisnje dijete koje se 'ne zna ponasati u crkvi', tijekom mise se x puta preseta izmedju redova klupa i ispentra stepenicama oltara, a da ne govorim da nije jedino dijete koje se tako ponasa. i jos nisam dozivjela da nam svecenici ista prigovore na racun toga, dapace gledaju takvu djecicu sa simpatijama. cak smo i s oltara culi pozitivne poruke u smislu da se ne uzrujavamo sto nam djecica nisu savrseno mirna, te da to nije razlog da ih ne vodimo u crkvu.

a sto se tice ljudi koji idu jednom godisnje u crkvu, vecina takvih koje ja poznajem cinila je to isto i u komunizmu.

i ne smetaju mi nimalo blagdanske guzve na misama, dapace - bas doprinose svecanom ugodjaju

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dajte se molim Vas nemojte dati isprovocirati Hana_Sarinim pitanjima.

Ona posto poto zeli da ovaj topic skrene i da niti slucajno ne bude o onome sto mu stoji u naslovu valjda

Molim vas da se drzite teme i ne odgovarate na njene provokacije.

A tebi Hana_Sara upucujem zadnju opomenu pred iskljucenje! Prestani provocirati i drzi se naslova teme. Ako to nisi u stanju, nemoj onda pisati na ovom topicu. Mislim da bi nam svima bilo zabavnije i lakse da se maknes sama, da to ne moram raditi ja.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa

ti si blaza nego ja, nema sto . a smeta li ti kad dovedu djecu koja se apsolutno ne znaju ponasati na tom mjestu?

ljubim svoje bliznje, ali nije stvar niti vjere niti evandelja nego mog osobnog iskustva da me takve stvari osobito nerviraju. licemjerje u biti. btw, jos mi nitko nije odgovorio na pitanje od ljudi koji kazu da dodu jednom godisnje u crkvu, na Bozic: da li su to radili i u komunizmu. prilicno jednostavno pitanje.
    Ne razumijem šta očekuješ od npr. djeteta od 3 godine? Kako bi se trebalo ponašati? I šta ako se ne ponaša tako kako ti očekuješ? Što bi roditelj trebao napraviti osim izaći van? I zar stvarno misliš da djeca koju vidiš da se ne znaju ponašati u crkvi su samo djeca "vjernika na jedan dan"?
    A odgovorit ću i na tvoje pitanje. S tatom smo kao djeca (brat, sestra i ja) išli svaki Božić i Uskrs u crkvu. To su u principu bili jedini dani kada smo išli. I uopće ne vidim problem u tome.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vidim da sam već peta koja se upecala na Sara_Haninu provokaciju, pa ću se lijepo povući iz ove off topic rasprave.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Vidim da sam već peta koja se upecala na Sara_Haninu provokaciju, pa ću se lijepo povući iz ove off topic rasprave.
    Hvala A sad, ko prvi pisne..... (na off topic naravno )

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam licemjer. ne volim crkvu aš nikako, ne vjerujem u Boga i dijete mi je bilo jednom u crkvi na vjenčanju. kad pita zašto pjevaju ja kažem mole se nekome za kog misle da postoji.

eto, jel to fer?

a bor kitim jer mi se sviđa i jer sam navikla. i djetetu sam rekla da je poklon donio Sv. Nikola jer to svugdje čuje. idsto tako će mu zeko uskršnji nešto ostavit. i to je to

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i još nešto. anchie ja se ne brojim jer sam davno odgovorila on topic, a ovo je smo dodatno objašnjenje kako stvari mogu funkcionirat

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pis

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi ko Ancica

Usput, meni DM nema nikakve veze s religijom. Njega je Coca Coala izmislila.

Marketing ljudi, marketing ali sta fali ako se djeca raduju.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

btw, jos mi nitko nije odgovorio na pitanje od ljudi koji kazu da dodu jednom godisnje u crkvu, na Bozic: da li su to radili i u komunizmu. prilicno jednostavno pitanje.
    da, prilično jednostavno pitanje i prilično puno govori o tebi...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

meni je malo žao što se u našim vrtićima djeca ne upoznaju i sa drugim religijama. bilo bi super kada bi u skupini bilo dijete druge konfesije, pa onda s njim proći neki njegov blagdan... samo, mislim da se roditelji druge konfesije i ne bi s time složili. kako bi vi reagirali kao roditelji?

isto tako mi je interesantno kako djeca u određenoj dobi imaju strahovitu potrebu za duhovnošću tog tipa, bez obzira da li potječu iz obitelji vjernika ili ne...

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

moram priznati da ne idem redovito u crkvu, samo za blagdane
    a za vrijeme komunizma sam išla, tj. cijela moja obitelj, ako se već moramo prijaviti na Šalter za misno prihvatljive...

moja djeca su krštena, ali što se mene tiče, to su svi sakramenti koje će dobiti, dok sami ne odluče suprotno.

voljela bih da uopće ne budu ograničeni u razmišljanjima "svojom" vjerom i njezinom "ispravnošću" jer ne želim da postanu vjernici poput nekih koji se javiše na forum, ako uopće budu vjernici u praktičnom smislu. stoga je ideja upoznavanja s drugim religijama u prvom planu tog aspekta odgoja.

Isusov rođendan slavimo ali nije Isus samo "naš" pa ga ne povezujemo strogo s katoličkom crkvom i odlascima na misu. Njegov rođendan slavimo jer je bio dobar, iskren, pošten, pravedan - sve ono što bih voljela da budu i moja djeca.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Kod nas doma je situcija takva da slavimo sve blagdane.2 Božića,2 Uskrsa ali i didi(oćuh od mog tate) se obilježava Bajram,peče se janjetina i pravi se nešto slično baklavi .Mi slavimo sve i baš nam je super :D Malo mi je MM bio zbunjen na početku,šta se slavi,kad se slavi ali je brzo prihvatio sve naše običaje.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nevjerojatno jednoumlje vlada na ovom forumu . jos jednom ste mi to potvrdile, drage mame. enjoy yourselves.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nevjerojatno jednoumlje vlada na ovom forumu
    Ovo postaje legendarna rečenica.

Što se tiče svega ostalog, potpisujem ninocku. Smatram da si, kao ateist, mogu priuštiti da kitim bor i da Božić slavim kao obiteljski praznik i da nikomu ne polažem račune zbog toga (dok mi je, recimo, čudno kad vjernici slave Halloween, budući da im crkva to ne dopušta).

U crkvu ne idem nikad, ali baš nikad, pa ni na polnoćke, tako da stvarno nisam licemjerna.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni vjera znaći mnogo u životu i vjerovatno sebe i svoju obitelj ne bih mogla zamisliti bez nje ali nekako ju ne stavljam u okvire i ne definiram je samo odlazeći u crkvu. ja mislim i tako živim da svačije mišljenje prihvaćam i nikoga ne osuđujem na različitosti samo mi ponekad bude žao kao u ovom postu kad vidim da ljudi ne prihvačaju razlike. svatko ima pravo na svoj izbor (bio on za nekoga loš ili dobar ). a što se djece tiče bez obzira da li netko slavi Božić ili ne oni to doživljavaju na svoj naćin kao neku igru ili bajku i ne vidim razlog zašto im to osporavati! kad otfrknu ionako će sami odlučivati...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj irenas prvotno napisa
    Kod nas doma je situcija takva da slavimo sve blagdane.2 Božića,2 Uskrsa ali i didi(oćuh od mog tate) se obilježava Bajram,peče se janjetina i pravi se nešto slično baklavi .Mi slavimo sve i baš nam je super :D Malo mi je MM bio zbunjen na početku,šta se slavi,kad se slavi ali je brzo prihvatio sve naše običaje.
    E, ovakve ljude volim! Živjeli! :D

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

U komunizmu sam bila nekoliko puta u crkvi, vodila me baka i nije me se dojmilo, pa vise nisam htjela ici. Nikad nisam bila u skoli na Bozic (tj. na oba, mi, iako nevjernici, slavili oba i uvijek bih ostajala doma).
    Na polnocki sam bila samo jednom, vodio me MM (koji je vjernik), ja zaspala (imam problem s nacinom na koji svecenici govore, totalno me uspava), pa vise nisam ni isla, niti imam zelju.

Sto se tice slavlja, MM je to jednom opisao ovako "Nevjerojatno je tvoje djecije odusevljenje Bozicom, bez ikakve duhovnosti"-njega to zabavlja. Ja uzivam kititi bor i kucu, u posebnoj klopi i sl. Jaslice sam skuzila tek kad mi ih je svekrva poklonila, pa su sad i one pod borom, za Isuseka nikad nisam cula koa dijete, pa ga ni ne spominjem. Sv. Nikolu sam prihvatila ove godine jer je na poslu bila svecanost za klince-isto nemam pojma tko je on, zacudila sam se kad se pojavio tip u bijelom, ja mislila da dolazi u crvenoj boji.

Uostalnom i krscani su slavlje Bozica (a i Uskrsa) preuzeli od ranijih obicaja (solisticija, hrastici potjecu od starih Slavena, te proslava plodnosti), pa sto ne bi i mi od krscana. Lijepi obicaju uvijek nadzive religiju.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mi smo imali susjede Jehovine svjedoke koji ne slave ni rodjendane. Imaju klinca koga smo mi znali pozvati na kolace kad bi nesto slavili (na terasi, pa nas on gleda)-tad nisam znala da oni to ne slave. On bi totalno jadno odgovorio kako ne smije i otisao u kucu. Meni je to fakat tuzno. Svaki put me rastuzi kad se sjetim tog njegovog ceznjivog pogleda.
    Kulenova seko-ako vidis da ti dijete zeli slaviti, napravite to za njega, ili ga bar salji nekome tko slavi (tako sam ja 1. 5. slavila uvijek s roditeljima svoje frendice i ono paljenje krijesova u proljece-ne znam kako se to zove , ali je bilo super).

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja vam čeznem za vremenom kad Božić nije bio državni praznik nego intimno slavlje onih koji vjeruju.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Što se tiče svega ostalog, potpisujem ninocku. Smatram da si, kao ateist, mogu priuštiti da kitim bor i da Božić slavim kao obiteljski praznik i da nikomu ne polažem račune zbog toga (dok mi je, recimo, čudno kad vjernici slave Halloween, budući da im crkva to ne dopušta).
    pa nije bas da ne dopusta, ali slazem se s tobom. tu nema za vjernike nikakve poante, od tog da je to poganski obicaj do svih onih vjestica i djavola u koje se oblace. brrrr. moja djeca u to ne idu :/

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj klia prvotno napisa
    A ja vam čeznem za vremenom kad Božić nije bio državni praznik nego intimno slavlje onih koji vjeruju.
    potpisujem!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj kulenova_seka prvotno napisa
    Citiraj irenas prvotno napisa
    E, ovakve ljude volim! Živjeli! :D

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo da nastavim: lijepo je da Božić ostavlja dobro i u obiteljima koje nisu vjerničke (a dobro je i zajednički objed, druženje, darivanje...), no kao vjerniku mi nije svejedno slušati kad se ovo vrijeme naziva "božićnom bajkom" koja opravdava kič i patetiku. Ono što je zbog komercijalnih razloga "bajka", meni je misterij vjere. Ako srce čovjeka koji slavi Božić ne postane poput jaslica u kojima se rodio Bog, ostaje praznina drugog dana - rasparane kutije s poklonima i brdo prljavih tanjura, pa makar to bilo i u obitelji koja svake nedjelje ide u crkvu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Klia
    Znaci, opet dolazimo do toga da sve polazi od covjeka...bio on ateist, prakticni vjernik ili vjernik neke trece vrste.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala, Zorana.

E, tu se vraćamo na temu u kontekstu što reći djetetu ako slavite Božić tradicionalno.
    Pa ako mislite da je taj lik nešto dobro donio ovome svijetu, onda je to dobar odgovor na pitanje o boru, darovima, blagdanu.

Svima vam želim da proslavite Božić kao blag-dan, a ne kao praznik

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

bila vjernik ili ne, ako 99% djece iz vrtića za sv. nikolu dobiju poklon u čizmicu, dobit će ga i moje.
    iako sam katolik, a nagodinu skužim da će sva djeca iz vrtića dobit poklone za bajram, dobit će ga i moje.
    djecu ne zanima tko je sveti nikola, nego zašto samo njima nešto nije donio. moja je trogodišnja kćer došla iz vrtića i rekla "klara nije ništa dobila od svetog nikole", i došlo mi da dam svom djetetu nešto da odnese drugi dan klari i da joj kaže da joj je to nikola ostavio kod nas, ali nisam jer nisam htjela uvrijediti klarine roditelje.
    ali mogu si zamisliti klaru i njene osjećaje kad su sva djeca pričala o tome što su dobila od nikole. mislim da je njena tuga bila puno jača od eventualnih kvalitetnih objašnjenja od strane njenih roditelja.
    i sve dok mom djetetu nešto ne šteti (a poklon od svetog nikole, dm-a, sutra možda od snjeguljice ili babaroge mislim da joj ne šteti), neću joj zbog svojih uvjerenja priuštiti osjećaj kakav je taj dan imala klara. za objašnjenja ima vremena, nisam čula da neki tridesetogodišnjak vjeruje da postoji djed mraz

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •