Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 196 od 196

Tema: A kako objasniti djetetu da se kod kuće ne slavi Božić?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

a postoji i mogućnost da je klara ipak nešto dobila od svetog nikole, moje je dijete sad u fazi intenzivnog izmišljanja pa joj baš i nije za vjerovat 8)

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

zeko1

samo to je i bitno, za sve ostalo ima vremena

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Zeko1 prvotno napisa
    bila vjernik ili ne, ako 99% djece iz vrtića za sv. nikolu dobiju poklon u čizmicu, dobit će ga i moje.
    iako sam katolik, a nagodinu skužim da će sva djeca iz vrtića dobit poklone za bajram, dobit će ga i moje.
    djecu ne zanima tko je sveti nikola, nego zašto samo njima nešto nije donio. moja je trogodišnja kćer došla iz vrtića i rekla "klara nije ništa dobila od svetog nikole", i došlo mi da dam svom djetetu nešto da odnese drugi dan klari i da joj kaže da joj je to nikola ostavio kod nas, ali nisam jer nisam htjela uvrijediti klarine roditelje.
    ali mogu si zamisliti klaru i njene osjećaje kad su sva djeca pričala o tome što su dobila od nikole. mislim da je njena tuga bila puno jača od eventualnih kvalitetnih objašnjenja od strane njenih roditelja.
    i sve dok mom djetetu nešto ne šteti (a poklon od svetog nikole, dm-a, sutra možda od snjeguljice ili babaroge mislim da joj ne šteti), neću joj zbog svojih uvjerenja priuštiti osjećaj kakav je taj dan imala klara. za objašnjenja ima vremena, nisam čula da neki tridesetogodišnjak vjeruje da postoji djed mraz
    BRAVO!

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zeko1 prvotno napisa
    bila vjernik ili ne, ako 99% djece iz vrtića za sv. nikolu dobiju poklon u čizmicu, dobit će ga i moje.
    iako sam katolik, a nagodinu skužim da će sva djeca iz vrtića dobit poklone za bajram, dobit će ga i moje.
    djecu ne zanima tko je sveti nikola, nego zašto samo njima nešto nije donio. moja je trogodišnja kćer došla iz vrtića i rekla "klara nije ništa dobila od svetog nikole", i došlo mi da dam svom djetetu nešto da odnese drugi dan klari i da joj kaže da joj je to nikola ostavio kod nas, ali nisam jer nisam htjela uvrijediti klarine roditelje.
    ali mogu si zamisliti klaru i njene osjećaje kad su sva djeca pričala o tome što su dobila od nikole. mislim da je njena tuga bila puno jača od eventualnih kvalitetnih objašnjenja od strane njenih roditelja.
    i sve dok mom djetetu nešto ne šteti (a poklon od svetog nikole, dm-a, sutra možda od snjeguljice ili babaroge mislim da joj ne šteti), neću joj zbog svojih uvjerenja priuštiti osjećaj kakav je taj dan imala klara. za objašnjenja ima vremena, nisam čula da neki tridesetogodišnjak vjeruje da postoji djed mraz
    protuteza tome bi bilo na primjer, ne davanje djetetu slatkisa jer vjerujete da dugorocno skode... pa sad, to je djetetu takoder svojevrsna trauma, ali sam primijetila da na ovom forumu ima pobornika toga... cak i roditelja koji svoje dijete guraju u vegetarijanstvo zbog vlastitih uvjerenja ! pa sad, mene zanima, da li je vama fizicko zdravlje vaznije od duhovnog zdravlja vaseg djeteta? opcenito, to jest.

jer sam primjetila da mnogima nije vazno sto kazu djeci o Bozicu, dok god im mogu dati poklone ispod bora i prodati pricu o dobrom djedici.... da se klinci ne bi osjecali izostavljeno, naravno. a kad se osjecaju izostavljeno jer jedini u grupi ne smiju jesti smoki ili piti coca colu? gdje povlacite granicu? meni je osobno puno vaznije ono duhovno nego da li ce papati meso, pojesti koji smoki ili se "udaviti" u torti...

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A DM je po duhovno zdravlje stetan kako?

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    ma nije uopce, ako roditelji nemaju nikakvu drugu ili pametniju poruku nauciti dijete u to doba godine. ali ako imaju, ili ako sam blagdan nema nikakve veze s onim sto oni inace uce dijete, tada se postavlja pitanje da li je sama "kud svi tudi i celavi Mujo" teorija dovoljno opravdanje za zbunjivanje djeteta ili cak licemjerje.

isto kao i u slucaju hrane, to jest fizickog- bilo bi pozeljno biti dosljedan ako se nesto vec djetetu objasnjava, bila to teorija vjere ili nacin prehrane...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Mi ko Ancica

Usput, meni DM nema nikakve veze s religijom. Njega je Coca Coala izmislila.

Marketing ljudi, marketing ali sta fali ako se djeca raduju.
    i to ga je coca cola iskemijala po uzoru na sinterklaasa samo sto sad vise ne dolazi brodom iz spanjolske i ne jase okolo na konju i ne pomazu mu crni pitovi

u NL je sinterklaas 5.12. veca festa nego bozic i koliko vidim svi klinci, bez obzira na vjeru i naciju slave i uzivaju

upravo tako, treba klincima priustit taj osjecaj bajke i tu srecu dok su jos dovoljno mali da vjeruju u cuda da se imaju cega sjecati

mislim da su cak djeca iz mjesovitih obitelji u prednosti jer mogu slaviti duplo, odnosno kod nas klinci iz muslimanskih obitelji prihvatili su sinterklaasa kao nizozemski standard i jednostavno ga ubacili u svoj kalendar proslava

koliko vidim njihovim starcima uopce ne smeta da im se klince u igraonici uci pjesmice o sinterklaasu i bozicu, svi festaju i uzivaju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj Noah misli da je Jevrej

Naime kod nas u skoli se slave svi praznici, koja god religija je prisutna u skoli. Dakle svaki razred priprema predstavu za prestavljanje jednih obicaja.
    Uglavnom su pitali sad pred praznike jel radimo mi nesto posebne ili sto mi pratimo. Ja joj rekla nis posebno, vjerujemo u DM(jos uvjek) i slavimo bozic ali da su moja djeca rodjena u Nl i tamo je veoma vazan sinterklaas. Zamolila me uciteljica da joj malo napisem o tome i onda je i to pricala razredu.

Uglvanom mog Noah zapala predstava o haniki i vozim ga ja u skolu u petak a on me pita jel imamo mi minorah i da mu trebaju tanke svjecice da on to zapali. Ja sam vristala od smjeha. Dosla ja taj dan po njega u skolu kad eto uciteljice da mi nesto kaze.

Ispricava se sto je doslo do zbunjoze i kaze ja mislim da Noah misli da je Jevrej Ja joj kazem da znam ali nema veze.

Moj Noah od danas zove praznike ChristmasHonika

Djeca imaju najcistije srce na svijetu i probajmo ga takvim i odrzati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Natasa, super ti je Noah

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Noah legendo :D

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Hana_Sara prvotno napisa
    ma nije uopce, ako roditelji nemaju nikakvu drugu ili pametniju poruku nauciti dijete u to doba godine. ali ako imaju, ili ako sam blagdan nema nikakve veze s onim sto oni inace uce dijete, tada se postavlja pitanje da li je sama "kud svi tudi i celavi Mujo" teorija dovoljno opravdanje za zbunjivanje djeteta ili cak licemjerje.
    a kaj tebi nije jasno? to mene zbunjuje

ja svoje dijete ne učim vrijednostima 25.12. da bi brinula kakvu će pouku DM donijeti

iskreno ja mislim da je DM izmislila koka kola, a Sv. Nikolu ostatak ljudi pa eto. dijete za sad vjeruje u sve

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Kad sam bila mala kitili smo bor za Novu Godinu i tada dobivali poklone pod njega, koje je donosio Djed Mraz, za razliku od bratica kojima je Isusek nosio poklone za Bozic. E sad, u medjuvremenu se bor vise ne moze kupiti nakon Bozica, a i familija MM slavi Bozic, pa smo cijelo veselje prebacili na Bozic odn. Badnjak. Poklone i dalje donosi Djed Mraz, helikopterom preleti preko nase kuce i na brzinu nam ubaci poklone, tako da ga jos do sada nikada nismo uspjeli vidjeti. Djed Mraz zivi na nebu zajedno sa Sv. Nikolom, andjelima koji peku kolace i svim nasim prabakama i pradjedovima koji su umrli i nisam primjetila da moja 4,5 godisnjakinja trazi ikakve nelogicnosti u cijeloj toj prici, ako joj nesto i ne stima onda izmasta ostatak price i tako se prica prosiruje ... i bas se veseli takvim pricama pa joj nemam namjeru razbiti te mastarije, ionako sumnjam da bi mi vjerovala

Tako da iako ne slavimo Bozic iz vjerskih uvjerenja, vjerujem da moje dijete dobiva dovoljno blagdanskog veselja i ne osjecam se nimalo licemjerna zbog toga.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa nije bas Coca Cola za sve kriva (ili zasluzna) 8)

History of Santa Claus
    Quote from ENCARTA 95

The American version of the Santa Claus figure received its inspiration and its name from the Dutch legend of Sinter Klaas, brought by settlers to New York in the 17th century.

As early as 1773 the name appeared in the American press as "St. A Claus," but it was the popular author Washington Irving who gave Americans their first detailed information about the Dutch version of Saint Nicholas. In his History of New York, published in 1809 under the pseudonym Diedrich Knickerbocker, Irving described the arrival of the saint on horseback (unaccompanied by Black Peter) each Eve of Saint Nicholas.

This Dutch-American Saint Nick achieved his fully Americanized form in 1823 in the poem A Visit From Saint Nicholas more commonly known as The Night Before Christmas by writer Clement Clarke Moore. Moore included such details as the names of the reindeer; Santa Claus's laughs, winks, and nods; and the method by which Saint Nicholas, referred to as an elf, returns up the chimney. (Moore's phrase "lays his finger aside of his nose" was drawn directly from Irving's 1809 description.)

The American image of Santa Claus was further elaborated by illustrator Thomas Nast, who depicted a rotund Santa for Christmas issues of Harper's magazine from the 1860s to the 1880s. Nast added such details as Santa's workshop at the North Pole and Santa's list of the good and bad children of the world. A human-sized version of Santa Claus, rather than the elf of Moore's poem, was depicted in a series of illustrations for Coca-Cola advertisements introduced in 1931. In modern versions of the Santa Claus legend, only his toy-shop workers are elves. Rudolph, the ninth reindeer, with a red and shiny nose, was invented in 1939 by an advertising writer for the Montgomery Ward Company.

In looking for the historical roots of Santa Claus, one must go very deep in the past. One discovers that Santa Claus as we know him is a combination of many different legends and mythical creatures.

The basis for the Christian-era Santa Claus is Bishop Nicholas of Smyrna (Izmir), in what is now Turkey. Nicholas lived in the 4th century A.D. He was very rich, generous, and loving toward children. Often he gave joy to poor children by throwing gifts in through their windows.

The Orthodox Church later raised St. Nicholas, miracle worker, to a position of great esteem. It was in his honor that Russia's oldest church, for example, was built. For its part, the Roman Catholic Church honored Nicholas as one who helped children and the poor. St. Nicholas became the patron saint of children and seafarers. His name day is December 6th.

In the Protestant areas of central and northern Germany, St. Nicholas later became known as der Weinachtsmann. In England he came to be called Father Christmas. St. Nicholas made his way to the United States with Dutch immigrants, and began to be referred to as Santa Claus.

In North American poetry and illustrations, Santa Claus, in his white beard, red jacket and pompom-topped cap, would sally forth on the night before Christmas in his sleigh, pulled by eight reindeer, and climb down chimneys to leave his gifts in stockings children set out on the fireplace's mantelpiece.

Children naturally wanted to know where Santa Claus actually came from. Where did he live when he wasn't delivering presents? Those questions gave rise to the legend that Santa Claus lived at the North Pole, where his Christmas-gift workshop was also located.

In 1925, since grazing reindeer would not be possible at the North Pole, newspapers revealed that Santa Claus in fact lived in Finnish Lapland. "Uncle Markus", Markus Rautio, who compared the popular "Children's hour" on Finnish public radio, revealed the great secret for the first time in 1927: Santa Claus lives on Lapland's Korvatunturi - "Ear Fell"

The fell, which is situated directly on Finland's eastern frontier, somewhat resembles a hare's ears - which are in fact Santa Claus's ears, with which he listens to hear if the world's children are being nice. Santa has the assistance of a busy group of elves, who have quite their own history in Scandinanvian legend.

Over the centuries, customs from different parts of the Northern Hemisphere thus came together and created the whole world's Santa Claus - the ageless, timeless, deathless white-bearded man who gives out gifts on Christmas and always returns to Korvatunturi in Finnish Lapland.

Since the 1950s, Santa has happily sojourned at Napapiiri, near Rovaniemi, at times other than Christmas, to meet children and the young at heart. By 1985 his visits to Napapiiri had become so regular that he established his own Santa Claus Office there. He comes there every day of the year to hear what children want for Christmas and to talk with children who have arrived from around the world. Santa Claus Village is also the location of Santa's main Post Office, which receives children's letters from the four corners of the world.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo i stihova od The Night Before Christmas - mi ih napamet znamo.

THE NIGHT BEFORE CHRISTMAS
    by Clement Clarke Moore

'Twas the night before Christmas, when all through the house
    Not a creature was stirring, not even a mouse;
    The stockings were hung by the chimney with care,
    In hopes that St. Nicholas soon would be there;

The children were (kršitelj koda)d all snug in their beds,
    While visions of sugar-plums danced in their heads;
    And mamma in her 'kerchief, and I in my cap,
    Had just settled down for a long winter's nap,

When out on the lawn there rose such a clatter,
    I sprang from my bed to see what was the matter.
    Away to the window I flew like a flash,
    Tore open the shutters and threw up the sash.

The moon on the breast of the new-fallen snow
    Gave the lustre of mid-day to objects below,
    When, what to my wondering eyes should appear,
    But a miniature sleigh, and eight tiny reindeer,

With a little old driver, so lively and quick,
    I knew in a moment it must be St. Nick.
    More rapid than eagles his coursers they came,
    And he whistled, and shouted, and called them by name;

"Now, Dasher! now, Dancer! now, Prancer and Vixen!
    On, Comet! on Cupid! on, Donder and Blitzen!
    To the top of the porch! to the top of the wall!
    Now dash away! dash away! dash away all!"

As dry leaves before the wild hurricane fly,
    When they meet with an obstacle, they mount to the sky,
    So up to the house-top the coursers they flew,
    With the sleigh full of toys, and St. Nicholas too.

And then, in a twinkling, I heard on the roof
    The prancing and pawing of each little hoof.
    As I drew in my head, and was turning around,
    Down the chimney St. Nicholas came with a bound.

He was dressed all in fur, from his head to his foot,
    And his clothes were all tarnished with ashes and soot;
    A bundle of toys he had flung on his back,
    And he looked like a peddler just opening his pack.

His eyes -- how they twinkled! his dimples how merry!
    His cheeks were like roses, his nose like a cherry!
    His droll little mouth was drawn up like a bow,
    And the beard of his chin was as white as the snow;

The stump of a pipe he held tight in his teeth,
    And the smoke it encircled his head like a wreath;
    He had a broad face and a little round belly,
    That shook, when he laughed like a bowlful of jelly.

He was chubby and plump, a right jolly old elf,
    And I laughed when I saw him, in spite of myself;
    A wink of his eye and a twist of his head,
    Soon gave me to know I had nothing to dread;

He spoke not a word, but went straight to his work,
    And filled all the stockings; then turned with a jerk,
    And laying his finger aside of his nose,
    And giving a nod, up the chimney he rose;

He sprang to his sleigh, to his team gave a whistle,
    And away they all flew like the down of a thistle.
    But I heard him exclaim, as they drove out of sight,
    "Happy Christmas to all, and to all a good-night."

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

čarobno

postoji li hrvatski prijevod?

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    a kaj tebi nije jasno? to mene zbunjuje

ja svoje dijete ne učim vrijednostima 25.12. da bi brinula kakvu će pouku DM donijeti

iskreno ja mislim da je DM izmislila koka kola, a Sv. Nikolu ostatak ljudi pa eto. dijete za sad vjeruje u sve
    nije mi jasno cemu cijela ta predstava. ali u biti moje se pitanje nije odnosilo na zasto dajete djeci da slave ili vjeruju u pojedine svece, nego u biti sto odraslom covjeku koji nije krscanin moze znaciti bogata proslava i sarenilo Bozica. meni je to cisti materijalizam

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u mom slučaju se "bogata proslava i šarenilo Božića" svode na ručak s mamom i tatom (što ioanko radimo skoro svaki dan), poklone - to ti je jasno veliš i bor i ukrase koje sam, već sam pojasnila, usvojila iz navike

kako neki za državni praznik dižu zastavu tako ja kitim bor

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

joj Hana Sara a kitite li vi bor za Božić?
    Kakve bor ima veze sa Isusom?

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    da ali velim- meni je to vrlo simbolicno i njegova mi razganatost/vazdazelenost predstavlja Kristovu prisutnost u nasim zivotima, a slicnu knjigicu citam i djeci. ukase za drvce smo takoder izradili sami itd... bas pokusavamo izbjeci konzumizam/materijalizam koji se uvukao u taj meni vrlo drag blagdan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Evo i stihova od The Night Before Christmas - mi ih napamet znamo.

THE NIGHT BEFORE CHRISTMAS
    by Clement Clarke Moore

'Twas the night before Christmas, when all through the house
    Not a creature was stirring, not even a mouse;
    The stockings were hung by the chimney with care,
    In hopes that St. Nicholas soon would be there;

The children were (kršitelj koda)d all snug in their beds,
    While visions of sugar-plums danced in their heads;
    And mamma in her 'kerchief, and I in my cap,
    Had just settled down for a long winter's nap,

When out on the lawn there rose such a clatter,
    I sprang from my bed to see what was the matter.
    Away to the window I flew like a flash,
    Tore open the shutters and threw up the sash.

The moon on the breast of the new-fallen snow
    Gave the lustre of mid-day to objects below,
    When, what to my wondering eyes should appear,
    But a miniature sleigh, and eight tiny reindeer,

With a little old driver, so lively and quick,
    I knew in a moment it must be St. Nick.
    More rapid than eagles his coursers they came,
    And he whistled, and shouted, and called them by name;

"Now, Dasher! now, Dancer! now, Prancer and Vixen!
    On, Comet! on Cupid! on, Donder and Blitzen!
    To the top of the porch! to the top of the wall!
    Now dash away! dash away! dash away all!"

As dry leaves before the wild hurricane fly,
    When they meet with an obstacle, they mount to the sky,
    So up to the house-top the coursers they flew,
    With the sleigh full of toys, and St. Nicholas too.

And then, in a twinkling, I heard on the roof
    The prancing and pawing of each little hoof.
    As I drew in my head, and was turning around,
    Down the chimney St. Nicholas came with a bound.

He was dressed all in fur, from his head to his foot,
    And his clothes were all tarnished with ashes and soot;
    A bundle of toys he had flung on his back,
    And he looked like a peddler just opening his pack.

His eyes -- how they twinkled! his dimples how merry!
    His cheeks were like roses, his nose like a cherry!
    His droll little mouth was drawn up like a bow,
    And the beard of his chin was as white as the snow;

The stump of a pipe he held tight in his teeth,
    And the smoke it encircled his head like a wreath;
    He had a broad face and a little round belly,
    That shook, when he laughed like a bowlful of jelly.

He was chubby and plump, a right jolly old elf,
    And I laughed when I saw him, in spite of myself;
    A wink of his eye and a twist of his head,
    Soon gave me to know I had nothing to dread;

He spoke not a word, but went straight to his work,
    And filled all the stockings; then turned with a jerk,
    And laying his finger aside of his nose,
    And giving a nod, up the chimney he rose;

He sprang to his sleigh, to his team gave a whistle,
    And away they all flew like the down of a thistle.
    But I heard him exclaim, as they drove out of sight,
    "Happy Christmas to all, and to all a good-night."

I mi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da ali velim- meni je to vrlo simbolicno i njegova mi razganatost/vazdazelenost predstavlja Kristovu prisutnost u nasim zivotima, a slicnu knjigicu citam i djeci. ukase za drvce smo takoder izradili sami itd... bas pokusavamo izbjeci konzumizam/materijalizam koji se uvukao u taj meni vrlo drag blagdan.
    o bla bla

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a baš bla bla. tebi kao vjerni ku nešto može boiti simbolično, a ateistima ne :?

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    o bla bla
    to se zove argumentiranost

i rest my case 8)

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    a baš bla bla. tebi kao vjerni ku nešto može boiti simbolično, a ateistima ne :?
    pa ako je blagdan krscanski, onda ima smisla da je simbolika prvenstveno religiozna.... meh

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a onda ateisti neka kite recimo hrast 8)

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    a onda ateisti neka kite recimo hrast 8)
    mogu i kaktus sto se mene tice

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aha, a kićenje bora nije neki poganski običaj preuzet od ko zna koga (engleskih kraljeva, nordijskih naroda, zavisi koju priču slušaš) nego je simboooolika

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

e sad jel bor ili jela

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Od susjede sinčić uči čitati iz čitanku u kojoj je bila nacrtana jela tj bor. I čita on slova:
    J E L A
    Šta piše?pita ga mama a on kao iz topa:
    BOR

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj irenas prvotno napisa
    Od susjede sinčić uči čitati iz čitanku u kojoj je bila nacrtana jela tj bor. I čita on slova:
    J E L A
    Šta piše?pita ga mama a on kao iz topa:
    BOR
    Ma djeca su genijalci

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

smreka 8)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Božićno drvce je "stablo života", simbol životne snage - ono je zeleno, dakle živo u doba kad priroda spava. Tu simboliku ima i božićno žito i drugo zelenilo kojim se ukrašava kuća. Kao simbol života, božićno drvce je i simbol rođenja i simbol Krista, dakle u sebi ima i starije pretkršćanske slojeve i kršćansku simboliku. U Hrvatskoj je božićno drvce novija, građanska tradicija koja se učvrstila u 19. stoljeću. Prije toga se po kućama palio veliki panj, po Badnjaku zvan badnjak. Inače, riječ Badnjak dolazi od bdjeti - to je zapravo vigilija Božića. Paljenje badnjaka vezano je uz simboliku svjetla koja je na niz načina povezana s Došašćem i božićnim blagdanima: sveta Lucija, adventske svijeće, svijeće na drvcu itd. Božićno drvce u hrvatske (i ostale krajeve) dolazi iz Njemačke. U Njemačkoj se taj običaj pojavio u 17. stoljeću, ali se i tamo masovno proširilo tek u 19. stoljeću. Božićno drvce se proširilo po svim zemljama, ali je ispočetka bilo karakterističnije za protestantske zemlje. Za katolike su najvažniji ukras doma za Badnjak i Božić jaslice - male figurice koje prikazuju scenu Isusova rođenja u štalici i poklonstvo pastira i kraljeva. Prve jaslice, u prirodnoj veličini, napravio je sveti Franjo Asiški, najveseliji od svih svetaca, 1223. u Grecciu, u Italiji, jer je želio obnoviti sjećanje na Boga - dijete. Kako je jako volio životinje, pridodao je toj sceni vola i magarca koje i danas imamo u jaslicama. Poslije toga su se jaslice uvriježile po Europi - postavljale su se po crkvama ili posebnim mjestima, a u 19. stoljeću su se proširile i u obiteljskim domovima.

Izbor božićnog drvca? Ovisi o ukusu. Za mene uvijek jela - najljepša je i najtrajnija.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Božićno drvce je "stablo života", simbol životne snage - ono je zeleno, dakle živo u doba kad priroda spava. Tu simboliku ima i božićno žito i drugo zelenilo kojim se ukrašava kuća. Kao simbol života, božićno drvce je i simbol rođenja i simbol Krista, dakle u sebi ima i starije pretkršćanske slojeve i kršćansku simboliku. U Hrvatskoj je božićno drvce novija, građanska tradicija koja se učvrstila u 19. stoljeću. Prije toga se po kućama palio veliki panj, po Badnjaku zvan badnjak. Inače, riječ Badnjak dolazi od bdjeti - to je zapravo vigilija Božića. Paljenje badnjaka vezano je uz simboliku svjetla koja je na niz načina povezana s Došašćem i božićnim blagdanima: sveta Lucija, adventske svijeće, svijeće na drvcu itd. Božićno drvce u hrvatske (i ostale krajeve) dolazi iz Njemačke. U Njemačkoj se taj običaj pojavio u 17. stoljeću, ali se i tamo masovno proširilo tek u 19. stoljeću. Božićno drvce se proširilo po svim zemljama, ali je ispočetka bilo karakterističnije za protestantske zemlje. Za katolike su najvažniji ukras doma za Badnjak i Božić jaslice - male figurice koje prikazuju scenu Isusova rođenja u štalici i poklonstvo pastira i kraljeva. Prve jaslice, u prirodnoj veličini, napravio je sveti Franjo Asiški, najveseliji od svih svetaca, 1223. u Grecciu, u Italiji, jer je želio obnoviti sjećanje na Boga - dijete. Kako je jako volio životinje, pridodao je toj sceni vola i magarca koje i danas imamo u jaslicama. Poslije toga su se jaslice uvriježile po Europi - postavljale su se po crkvama ili posebnim mjestima, a u 19. stoljeću su se proširile i u obiteljskim domovima.

Izbor božićnog drvca? Ovisi o ukusu. Za mene uvijek jela - najljepša je i najtrajnija.
    prekrasno Zdenka . sad si me ovim spominjanjem Badnjaka podsjetila: hoces li ici na polnocku? mi vec uvrijezeno idemo na "malu", to jest u 8 navecer jer to djecica cak izdrze budna (sva osim najmanjeg pinkleca to jest hehe)...

i jos nesto! jako sam ponosna na nase ovogodisnje Jaslice, djeca i ja smo ih radili od glinamola, ali vrlo vrlo profesionalno. imam srece da mi je dvoje starije djece likovno vudreno, pa koristimo svaku priliku da se to potice ... doduse, iz nekog razloga najbolje je ispao magarac

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne vjerujem da ćemo ići na polnoćku, iako mi to jako nedostaje. To bi bilo izvedivo samo tako da idemo bez M., a to ne želim. Ići ćemo na božićnu misu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne zamjerite, procitala sam samo prvu i posljednju stranicu ovog topica - pa bih voljela upitati (a ako je netko vec ponudio odgovor, samo recite), kako uopce objasniti razliku izmedju sv. nikole i DM ? ajd jednog djeda jos mogu podnijeti, al dvojicu... kad vidimo DM u gradu (bas danas u centru) objasnjavam joj da je to DM, ona uporno da je to sv. nikola. nisam vjernica, djetetu nastojim bozic i sl objasniti cisto informativno, bez vjerske primjese (npr. pricu o isusu u jaslicama)... ma ona tek ove godine uopce pocinje kuziti te osobe (niti me - za razliku od ostalih stvari - sad pretjerano davi pitanjima na tu temu), tako da koliko god o tim stvarima razmisljala unaprijed, sve me prilicno nespremnu docekalo, pa makar tek postavljeno kroz dva-tri banalna pitanja.

inache, suglasna sam s Hana_Sara vezano za teoriju:"kud svi turci tu i mali mujo." meni osobno to nikad nije bila motivacija u zivotu.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

samo da napomenem da Božić nema direktne veze sa kršćanstvom.. tj. ima sa svim religijama. zapravo je ono što se tada slavi zimski solsticij, te se svugdje vjeruje da su veliki umovi rođeni upravo na taj dan. bili to Isus, Budda, Krišna ili neki genije...

slavite onda bar taj solsticij...

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slična tema prije 2 godine

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

lavache - ne znam jel meni bilo upucen odgovor. u mojoj obitelji se slavio bozic vise kao obiteljski praznik (bor i pokloni) i to mi je lijep obicaj

dijanam - odoh odmah citati. hvala!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    lavache - ne znam jel meni bilo upucen odgovor. u mojoj obitelji se slavio bozic vise kao obiteljski praznik (bor i pokloni) i to mi je lijep obicaj

dijanam - odoh odmah citati. hvala!
    ne tebi, nego svima općenito... jer smatram da je poprilično sebično djeci uskraćivati bilo kakvu čaroliju, pa ako već ne možete preko vlastitih uvjerenja, onda da se bar imate za što primiti....

eto vam i neki zgodan textić, a za dalje o zimskom solsticiju googlajte. od toga možete napraviti dobru i maštovitu priču za bar malo čarolije...

U pretpovijesno doba zima je bila posebno teško razdoblje za većinu ljudi, posebno u višim geografskim širinama. Ljude je zabrinjavalo kako je životvorno Sunce padalo sve niže na podnevnom nebu. Zahvaćao ih je strah da će jednom zauvijek nestati ispod obzora i da će ostati u vječnom mraku i zimi. Nesumnjivo su pratili kad će Sunce prestati "tonuti". Nakon zimskog suncostaja imali su razloga slaviti što se Sunce ponovo uzdiže iako je još mnogo hladnih dana bilo pred njima prije proljeća. Ideja rođenja ili smrti i uskrnuća povezala se sa zimskim suncostajem. Vrlo rano uređivana su posebna mjesta na kojima se pratilo prividno gibanje Sunca. Mnoge pretpovijesne i povijesne građevine - grobnice, hramovi, opservatoriji - povezane su sa zimskim solsticijem. Pretpovijesni obredi povezani sa zimskim solsticijem nastavljaju se u doba prvih civilizacija koje nam ostavljaju zapise o svojim istovrsnim slavljima i obredima. Primjerice, u Mezopotamiji se slavilo 12 dana kako bi se pomoglo bogu Marduku da svake godine ponovno svlada čudovišta kaosa.

Zimski solsticij i ideja ponovnog rođenja povezani su i s Božićem. Mnoge su vjerske svečanosti i obredi u Rimskom Carstvu bili povezani sa zimskim solsticijem, često u svezi s rođenjem. Rimske Saturnalije povezane su sa zimskim solsticijem. Car Aurelian uklopio je 274. mnoge solsticijske obrede povezane s božanstvima kao što su Apolon, Atis, Baal, Donis, Helios, Horus, Mitra, Osiris i dr. u jedinstvenu proslavu nazvanu Rođenje nepobijeđena Sunca, na 25. prosinca. Budući da je točan datum rođenja Isusa Krista bio predmet sporova, u 4. stoljeću kršćani Rima prihvaćaju upravo 25. prosinac kao prikladan u Rimskom Carstvu i povezan s idejom ponovna rođenja, svjetlosti, obnove i sl. Mnogi običaji uklapaju se u proslavu Božića. Postupno je godovo cijeli kršćanski svijet prihvatio taj datum. Do 1100. godine Božić je postao središnja proslava u kršanskom svijetu. U 16. st. pod utjecajem Reformacije mnogi stari, posebno živopisniji običaji se nastoje potisnuti. Zanimljivo je da je 1647. engleski parlament donio zakon (kraćeg vijeka) o zabrani proslave Božića općenito. Mnoštvo je običaja preživjelo, a neki simboli Božića jasno su vezani uz zimski solsticij; paljenje badnja (božične klade), kićenje zimzelenom, posebno imela, paljenje svijeća u krugu, predbožični post i božićni svećani objed.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

U kršćanski kalendar integrirani su mnogi prastari pretkršćanski običaji. Takav je naprosto odnos kršćanstva prema tradiciji. Ne radi se tu samo o Božiću nego i o uskrsnom ciklusu blagdana, pokladama, proljetnim i ljetnim običajima i blagdanima. No, to ne znači da se može reći da "Božić nema nikakve direktne veze s kršćanstvom". Takva izjava je contradictio in adiecto. Božić je drugi najvažniji blagdan kršćanstva, on je blagdan Božjeg rođenja, utjelovljenja Boga kao čovjeka da bi došao k ljudima, da bi bio s njima i da bi ih svojom smrću otkupio. Božić je obećanje, Uskrs je izvršenje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj lavache prvotno napisa
    [i]U pretpovijesno doba zima je bila posebno teško razdoblje za većinu ljudi, posebno u višim geografskim širinama. Ljude je zabrinjavalo kako je životvorno Sunce padalo sve niže na podnevnom nebu. Zahvaćao ih je strah da će jednom zauvijek nestati ispod obzora i da će ostati u vječnom mraku i zimi. Nesumnjivo su pratili kad će Sunce prestati "tonuti". Nakon zimskog suncostaja imali su razloga slaviti što se Sunce ponovo uzdiže iako je još mnogo hladnih dana bilo pred njima prije proljeća. Ideja rođenja ili smrti i uskrnuća povezala se sa zimskim suncostajem.
    lavache, zanimljivo, odakle ti taj tekst?
    Iako nikad nisam čitala ništa konkretno na tu temu, nekako mi je prije par godina prirodno došlo isto objašnjenje, nakon kraćeg razmišljanja.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    U kršćanski kalendar integrirani su mnogi prastari pretkršćanski običaji. Takav je naprosto odnos kršćanstva prema tradiciji. Ne radi se tu samo o Božiću nego i o uskrsnom ciklusu blagdana, pokladama, proljetnim i ljetnim običajima i blagdanima. No, to ne znači da se može reći da "Božić nema nikakve direktne veze s kršćanstvom". Takva izjava je contradictio in adiecto. Božić je drugi najvažniji blagdan kršćanstva, on je blagdan Božjeg rođenja, utjelovljenja Boga kao čovjeka da bi došao k ljudima, da bi bio s njima i da bi ih svojom smrću otkupio. Božić je obećanje, Uskrs je izvršenje.
    samo sam željela dati materijala ljudima koji ne slave božić da mogu smisliti dobre priče...

a ovdje nitko nije rekao da Božić nije i ne bi trebao biti važan, nego da se smatra da su svi prosvjetljeni veliki ljudi rođeni na zimski solsticij, pa tako i Isus....

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Citiraj lavache prvotno napisa
    [i]U pretpovijesno doba zima je bila posebno teško razdoblje za većinu ljudi, posebno u višim geografskim širinama. Ljude je zabrinjavalo kako je životvorno Sunce padalo sve niže na podnevnom nebu. Zahvaćao ih je strah da će jednom zauvijek nestati ispod obzora i da će ostati u vječnom mraku i zimi. Nesumnjivo su pratili kad će Sunce prestati "tonuti". Nakon zimskog suncostaja imali su razloga slaviti što se Sunce ponovo uzdiže iako je još mnogo hladnih dana bilo pred njima prije proljeća. Ideja rođenja ili smrti i uskrnuća povezala se sa zimskim suncostajem.
    lavache, zanimljivo, odakle ti taj tekst?
    Iako nikad nisam čitala ništa konkretno na tu temu, nekako mi je prije par godina prirodno došlo isto objašnjenje, nakon kraćeg razmišljanja.
    text sam negdje zgooglala, mislim čak da samo trebaš ukucati ''zimski solsticij''.
    a inače nam je cimer arheolog i još smo prije razgovarali baš o tim stvarčicama... uglavnom, ima genijalnih priča i činjenica baš o događajima oko 25.12. (makar su datumi fixni, solsticij nije)...
    ima zaista genijanih informacija o cijeloj stvari, tako da se djetetu koje dolazi iz obitelji gdje se sam Božić ne slavi, a želi se nešto reći može servirati genijalna, maštovita i čarobna priča...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jer smatram da je poprilično sebično djeci uskraćivati bilo kakvu čaroliju
    pa mozda sam ja zidovka pa imam charoliju hanuke ?

pricha je jako zanimljiva, hvala ti.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    jer smatram da je poprilično sebično djeci uskraćivati bilo kakvu čaroliju
    pa mozda sam ja zidovka pa imam charoliju hanuke ?

pricha je jako zanimljiva, hvala ti.
    pa možda. i to je divno, why not?
    ali je grozno kada netko odraste bez trunke iste, zar ne? bez obzira što slave...

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •