..ima li netko ISPROBANI recept?
Gledam na netu ali nisam nekako sigurna, stvarno bih htjela DA MI USPIJE (od prve ako je moguce), jer ovaj kolac OBOZAVAM!!! :D HVALA!
..ima li netko ISPROBANI recept?
Gledam na netu ali nisam nekako sigurna, stvarno bih htjela DA MI USPIJE (od prve ako je moguce), jer ovaj kolac OBOZAVAM!!! :D HVALA!
mi obično čekamo postnovogodišnja sniženja pa se gušimo u najfinijim pahuljaso mekanim kupljenim panettonima![]()
Koliko to dugo može stajati? Mislim ovi kupovni?
Mi dobili jedan prošli Božić ali još stoji u kutiji![]()
ajme, ajme, di stanuješ da navratim na kavicu?Obično, koliko se sjećam, bude na kutiji rok trajanja do sljedećeg proljeća, dakle, godinu i nekoliko mjeseci. Još je jestiv, navalite!
Slobodno navrati, nisam baš neki ljubitelj (duboko se ispričavam ljubiteljima) ali meni je to kao da jedem spužvu![]()
Ali negdje sam našla neki recept za zapečeni panettone pa ga možda ipak ne bacim (a to govorim još od prošlog Božića)
I sami talijani jako rijetko rade Panettone u kućnoj radinosti, jer ga je dosta teško napraviti, mislim da se originalni Panettone radi i po više dana. Meni su kupovni čisto ok. Ako hoćeš mogu ti dati recept Pan di Spagna (u Dalmaciji se zove Padišpanj i često se priprema u kućnoj radinosti), on ti zna biti pakiran isto u onim kutijama, kao i Panettone i Pan d'oro, i moglo bi se reći da je sličan..
Ali ZNAM da postoji "brzi" recept home-made panettone-a, ali zelim naci i imati i ispeci isprobani recept...
Ja sam probala taj brzi recept za Panettone,ali meni nije ni sličan pravom,više sliči običnoj pinci.Prije nekoliko godina prije Božića u Gloriji je bio prilog Zvijezde kuhaju,bio je i oriđiđi recept za Panettone.Posudila sam knjižicu frendici i nikako da mi vrati,ali sjećam se da sam probala i nije mi uspio.Najprije umijesiš startno tijesto koje nekoliko dana ispireš,mijesiš itd.(ne sjećam se više detaljno) i onda tek počinje izrada koja opet traje dan-dva.I na kraju odeš u prvu trgovinu i kupiš gotov!
Nvodno ga je po novome nemoguće napraviti bez nekih posebnih strojeva. Ja sam imala nekoliko recepata i isto toliko pokušaja, ali nije to-to.
Pandišpanj (španjolski kruh) je nešto sesvim drugo.
Ja bih rekla da je slično jer je i jedno i drugo biskvit u koji se dodaje kandirano voće, korica limuna ili komadići čokolade i peče se u formi kuglofa ili sl...Dakle, radi se o istim sastojcima. Ali se slažem da je Panettone posebniji upravo zbog te svoje pripreme..sis prvotno napisa
A joj....nisam znala da je tako komplicirano....
Ipak samo trazim recept da ga probam ispeci (ma ne 10 dana)!
Ja panettone ne volim, nekako mi je suh, spužvast, dok kuglov obožavam, a gotov je neusporedivo brže.
EVO GA!!!
Frendica ga "skrivala", dobila ga je od Talijana prosle god. i pekla ga je, kaze da je isti i da dobro ispadne, jedva cekam probati, ako tko me preduhitri neka javi....
PANETTONE I ZABAIONE
ZA PANETTONE (slatki voćni mliječni kruh):
50 dag brašna + za kalup, 2 dag kvasca, 10 dag šećera, 15 dag maslaca + za
kalup,
Ja po sličnom receptu radim kuglov samo ne stavljam bademe već puno grožđica.
Pandišpanj se ne stavlja nikakvo voće niti išta slično.fritulica1 prvotno napisa
Ja stavljam. A kakav je tvoj recept, što ti stavljaš?sis prvotno napisa
Postoji vodeni pandišpanj kojega ja rado i često pečem i onaj drugi s maslom ili masnoćom. Oba recepta su ista u moje obje none (naravno i mama koridti istu recepturu). Ovaj s s x žlica vodemasnoćom ne znam napamet a vodeni pandišpanj ide ovako:
x jaja
6x dag šećera
5x dag brašna
prašak za pecivo (na 5 jaja stavim pola)
voda
Najprije izbatim x bjelanaca s x žlica vode. U tvrdi snijeg dodam x žumanjaca (jedno po jedno). Zatim šećer dok se ne rastopi, a brašno i prašakna kraju (miješam ih kuhačom). Stavlja se i korica limuna ili naranče, ali ja to izbjegavam iz subjektivnih razloga.
Može i sa smeđim šećerom pa je specifičnog okusa. Vjerojatno bi podnio suho voće i sl. ali suhovoćne radim na drugi način (s masnoćom, ali opet ne znam napamet).
A evo našeg obiteljskog recepta, mi ga zovemo Padišpanj. (Obožavam recepte koji u sebi nose dašak povijesti kao ovaj. Datira iz 1700 god kad je đenoveški kuhar poslan u Španjolsku da za potrebe banketa pripravi slasticu. Predstavio je tortu neponovljive lakoće i dao joj ime Pan di Spagna u čast španjolskog dvora)
5-6 jaja i 20 žl šećera dobro miksati. Dodati 20 žl ulja i 20 žl mlijeka i 20 žl brašna (s 1 praškom za pecivo), korica od limuna, 2 vanil. šećera. Uliti u kalup torte ili kuglofa i peći 30 min na 180 C. Kad se ohladi prerezati na pola i nadjenuti sljedećom kremom.
Krema; Pustite da 2 dcl mlijeka skoro zavrije. Držite na jako laganoj vatri. U mlijeko dodajte prethodno izmiješana 2 žumanjca +2 žl šećera + 1,5 žl brašna, korica limuna + vanil. šeć. (najprije dodati malo vrućeg mlijeka u tu smjesu - kao puding i onda svu smjesu staviti u mlijeko).
Preko kreme staviti gornji dio biskvita i posuti šećerom u prahu.
A pravimo ga i na način da umjesto praška za pecivo stavimo kvasac. U tom slučaju ne ide krema, ali se unutra može nasjeckati čokolada ili sušeno voće.
Sis, hvala za tvoj recept. Inače ovo je slastica koja postoji stoljećima i vjerovatno se pripravljanje razlikuje od obitelji do obitelji, netko ju obogati nečim, a netko se drži izvornog oblika..
masnica,
recept je savrsen a panetone je jos savrseniji.
hvala za recept!!!
koliko to bijelog vina bi išlo? je možda trebao biti zarez umjesto nule?mašnica prvotno napisa
ja sam pravila samo panettone jer sam se plasila ukusa jaja+vino
Moram podignuti temu.... vidim da moj recept nije dobro preseljen čini mi se sa starog foruma.
Jel će netko peći ove godine?
mašnica pa daj napisi recept cijeli.