Results 1 to 23 of 23

Thread: Panettone

  1. #1
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default Panettone

    ..ima li netko ISPROBANI recept?

    Gledam na netu ali nisam nekako sigurna, stvarno bih htjela DA MI USPIJE (od prve ako je moguce), jer ovaj kolac OBOZAVAM!!! :D HVALA!

  2. #2

    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    589

    Default

    mi obično čekamo postnovogodišnja sniženja pa se gušimo u najfinijim pahuljaso mekanim kupljenim panettonima

  3. #3

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Koliko to dugo može stajati? Mislim ovi kupovni?
    Mi dobili jedan prošli Božić ali još stoji u kutiji

  4. #4

    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    589

    Default

    ajme, ajme, di stanuješ da navratim na kavicu? Obično, koliko se sjećam, bude na kutiji rok trajanja do sljedećeg proljeća, dakle, godinu i nekoliko mjeseci. Još je jestiv, navalite!

  5. #5

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Slobodno navrati, nisam baš neki ljubitelj (duboko se ispričavam ljubiteljima) ali meni je to kao da jedem spužvu
    Ali negdje sam našla neki recept za zapečeni panettone pa ga možda ipak ne bacim (a to govorim još od prošlog Božića )

  6. #6

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    I sami talijani jako rijetko rade Panettone u kućnoj radinosti, jer ga je dosta teško napraviti, mislim da se originalni Panettone radi i po više dana. Meni su kupovni čisto ok. Ako hoćeš mogu ti dati recept Pan di Spagna (u Dalmaciji se zove Padišpanj i često se priprema u kućnoj radinosti), on ti zna biti pakiran isto u onim kutijama, kao i Panettone i Pan d'oro, i moglo bi se reći da je sličan..

  7. #7
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ali ZNAM da postoji "brzi" recept home-made panettone-a, ali zelim naci i imati i ispeci isprobani recept...

  8. #8

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    62

    Default

    Ja sam probala taj brzi recept za Panettone,ali meni nije ni sličan pravom,više sliči običnoj pinci.Prije nekoliko godina prije Božića u Gloriji je bio prilog Zvijezde kuhaju,bio je i oriđiđi recept za Panettone.Posudila sam knjižicu frendici i nikako da mi vrati,ali sjećam se da sam probala i nije mi uspio.Najprije umijesiš startno tijesto koje nekoliko dana ispireš,mijesiš itd.(ne sjećam se više detaljno) i onda tek počinje izrada koja opet traje dan-dva.I na kraju odeš u prvu trgovinu i kupiš gotov!

  9. #9
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Nvodno ga je po novome nemoguće napraviti bez nekih posebnih strojeva. Ja sam imala nekoliko recepata i isto toliko pokušaja, ali nije to-to.
    Pandišpanj (španjolski kruh) je nešto sesvim drugo.

  10. #10

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by sis
    Pandišpanj (španjolski kruh) je nešto sasvim drugo.
    Ja bih rekla da je slično jer je i jedno i drugo biskvit u koji se dodaje kandirano voće, korica limuna ili komadići čokolade i peče se u formi kuglofa ili sl...Dakle, radi se o istim sastojcima. Ali se slažem da je Panettone posebniji upravo zbog te svoje pripreme..

  11. #11
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    A joj....nisam znala da je tako komplicirano....

    Ipak samo trazim recept da ga probam ispeci (ma ne 10 dana )!

  12. #12

    Default

    Ja panettone ne volim, nekako mi je suh, spužvast, dok kuglov obožavam, a gotov je neusporedivo brže.

  13. #13
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    EVO GA!!!

    Frendica ga "skrivala", dobila ga je od Talijana prosle god. i pekla ga je, kaze da je isti i da dobro ispadne, jedva cekam probati, ako tko me preduhitri neka javi....


    PANETTONE I ZABAIONE

    ZA PANETTONE (slatki voćni mliječni kruh):
    50 dag brašna + za kalup, 2 dag kvasca, 10 dag šećera, 15 dag maslaca + za
    kalup,

  14. #14

    Default

    Ja po sličnom receptu radim kuglov samo ne stavljam bademe već puno grožđica.

  15. #15
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Quote Originally Posted by sis
    Pandišpanj (španjolski kruh) je nešto sasvim drugo.
    Ja bih rekla da je slično jer je i jedno i drugo biskvit u koji se dodaje kandirano voće, korica limuna ili komadići čokolade i peče se u formi kuglofa ili sl...Dakle, radi se o istim sastojcima. Ali se slažem da je Panettone posebniji upravo zbog te svoje pripreme..
    Pandišpanj se ne stavlja nikakvo voće niti išta slično.

  16. #16

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by sis
    Pandišpanj se ne stavlja nikakvo voće niti išta slično.
    Ja stavljam. A kakav je tvoj recept, što ti stavljaš?

  17. #17
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Postoji vodeni pandišpanj kojega ja rado i često pečem i onaj drugi s maslom ili masnoćom. Oba recepta su ista u moje obje none (naravno i mama koridti istu recepturu). Ovaj s s x žlica vodemasnoćom ne znam napamet a vodeni pandišpanj ide ovako:

    x jaja
    6x dag šećera
    5x dag brašna
    prašak za pecivo (na 5 jaja stavim pola)
    voda

    Najprije izbatim x bjelanaca s x žlica vode. U tvrdi snijeg dodam x žumanjaca (jedno po jedno). Zatim šećer dok se ne rastopi, a brašno i prašakna kraju (miješam ih kuhačom). Stavlja se i korica limuna ili naranče, ali ja to izbjegavam iz subjektivnih razloga.

    Može i sa smeđim šećerom pa je specifičnog okusa. Vjerojatno bi podnio suho voće i sl. ali suhovoćne radim na drugi način (s masnoćom, ali opet ne znam napamet).

  18. #18

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    A evo našeg obiteljskog recepta , mi ga zovemo Padišpanj. (Obožavam recepte koji u sebi nose dašak povijesti kao ovaj. Datira iz 1700 god kad je đenoveški kuhar poslan u Španjolsku da za potrebe banketa pripravi slasticu. Predstavio je tortu neponovljive lakoće i dao joj ime Pan di Spagna u čast španjolskog dvora)

    5-6 jaja i 20 žl šećera dobro miksati. Dodati 20 žl ulja i 20 žl mlijeka i 20 žl brašna (s 1 praškom za pecivo), korica od limuna, 2 vanil. šećera. Uliti u kalup torte ili kuglofa i peći 30 min na 180 C. Kad se ohladi prerezati na pola i nadjenuti sljedećom kremom.

    Krema; Pustite da 2 dcl mlijeka skoro zavrije. Držite na jako laganoj vatri. U mlijeko dodajte prethodno izmiješana 2 žumanjca +2 žl šećera + 1,5 žl brašna, korica limuna + vanil. šeć. (najprije dodati malo vrućeg mlijeka u tu smjesu - kao puding i onda svu smjesu staviti u mlijeko).

    Preko kreme staviti gornji dio biskvita i posuti šećerom u prahu.

    A pravimo ga i na način da umjesto praška za pecivo stavimo kvasac. U tom slučaju ne ide krema, ali se unutra može nasjeckati čokolada ili sušeno voće.

    Sis, hvala za tvoj recept . Inače ovo je slastica koja postoji stoljećima i vjerovatno se pripravljanje razlikuje od obitelji do obitelji, netko ju obogati nečim, a netko se drži izvornog oblika..

  19. #19

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    masnica,
    recept je savrsen a panetone je jos savrseniji.
    hvala za recept!!!

  20. #20
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica
    EVO GA!!!


    ZA ZABAIONE (vinski preljev ili uvarak od žutanjaka, jajeta i vina)
    305 dl bijelog vina, 12 dag šećera, 1 jaje, 3 žutanjka, 2 žličice škrobnog brašna
    koliko to bijelog vina bi išlo? je možda trebao biti zarez umjesto nule?

  21. #21

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    ja sam pravila samo panettone jer sam se plasila ukusa jaja+vino

  22. #22
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Moram podignuti temu.... vidim da moj recept nije dobro preseljen čini mi se sa starog foruma.


    Jel će netko peći ove godine?

  23. #23
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    mašnica pa daj napisi recept cijeli.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •