Mislim da bi to bili svi nazivi....
Jel zna netko kak se rade??? Moja ih je baka radila i bili su božanstveni, al otkad je umrla nisam ih jela, a baš bih![]()
Ima l` netko da zna recept????
Mislim da bi to bili svi nazivi....
Jel zna netko kak se rade??? Moja ih je baka radila i bili su božanstveni, al otkad je umrla nisam ih jela, a baš bih![]()
Ima l` netko da zna recept????
Subaleta?![]()
It iz aj, subaletaOriginally Posted by Leina mama
![]()
Moja baka to jelo zove pirohi i pravi ih uvijek onako napamet, bez mjerenja. Recimo da bi mjere išle ovako:
U 1/2 kg brašna dodati jaje, malo soli i hladne vode toliko da se može umijesti glatko, elastično tijesto. To tijesto treba dosta dugo mjesiti, a ja mu doskočim tako da ga kad dobijem glatkoću ostavim stajati 1 sat u najlon vrećici.
Nakon toga razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi (stoljnjak, daska...) na debljinu 3-4 mm i rezati nožem ili kotačićem na kvadrate širine dlana. Na jedan vrh kvadrata stavljati po žličicu tvrđeg pekmeza, pa preko njega preklapati drugi dio tijesta u trokut.
Ubaciti u ključalu, malo posoljenu vodu. Kuhati 5-10 minuta, procijediti i posuti poprženim krušnim mrvicama.
Poslužuje se sa vrhnjemmmmm.![]()
Joooooj, hvala ti od srcaOriginally Posted by sabaleta
![]()
Dok čitam tvoj recept, ko da vidim svoju baku u kuhinji (jaaako mi fali).
A što se tiče subaleta/sabaleta, stavih samo smajlića s upitnikom, jer sam bila u nedoumici misli li MN na tebe ili je to neki njen naziv za ovo jelo![]()
Hvalal još jednom![]()
i prženim prezlama, mljevenim orasima i štaub-šećerom...Originally Posted by sabaleta
sad me toliko uhvatila želja za tačkama da se ne smijem negdje primiti, beba će dobiti flekicu![]()
Što ti misliš da ja sve znam![]()
Valjda glatko.
Sub-sab, pomiješalo mi se![]()
Hvala Sabaleta![/b]
Brašno ide oštro, a ja na 0,5 kg. brašna dodam najmanje 2 jaja a može i 3.Leina mama:
Sabatela:Sabaleta, još jedno pitanjce - brašno oštro il meko???
Što ti misliš da ja sve znam
Sa manje jaja tijesta se raskuhavaju, bude mljeckavo.
Ne znam da li znate da se rubovi taška moraju dobro zalijepiti, jer kuhanjem ispadne nadjev.
Najjednostavnije je to napraviti sa vilicom, tako da se pritisnu rubovi taške. Rubovi budu onako valoviti .
Ravioli se rade sa istim tijestom, prave okrugli oblici , nadjev sir, špinat,mljeveno meso .Zamota se kao kifla ali ne do kraja i zavrne u oblik raviola . A jesam objasnila![]()
Može se raditi i više pa prijesno zamrznuti :D
Ajde sad kalimero, za nas početnike cijeli receptOriginally Posted by kalimero
![]()
Korak po korak!![]()
pepi
Ja sam malo lijena za pisanje, a drugi razlog je što sve pravim odokativno. Dobro je Sabatela napisala recept, samo po meni jedno jaje je premalo , zato sam uskočila sa prijedlogom.Ajde sad kalimero, za nas početnike cijeli recept
Korak po korak!
Ovako :
0,5 kg oštrog brašna
2-3 jaja
sol- na vrh male žlice
voda - toliko da tijesto ne bude pretvrdo jer se stajanjem još opusti
Zamjesi se tijesto koje se ostavi stajati najmanje pola sata. Ja obično satvim tijesto u prozirnu foliju ili vrećicu da se ne stvori korica na površini.
Tijesto se razvalja na par mm. debljine, režu se kvadrati , svaki puni sa nadjevom i preklapa bilo u pravokutnik ili trokut.
Sa vilicom se rubovi dobro pritisnu, da se ne razdvaja kod kuhanja.
Kuha se u slanoj kipućoj vodi, dok ne isplivaju na površinu, ocijede, isplahnu hladnom vodom .
Na malo masnoće se poprže prezle , prebace taške u to i kod jela kajmak stavljamo svatko koliko želi . Ako se prave na slatko , onda se u zdjeli posipaju šećerom i prodrma ( onako prebacivanjem kao palaćinke)
Nadjev:
- pekmez - mora biti tvrđi, idealan je domaći, kupovni iscure
- sir- doda se malo griza sol ili šećer masa treba biti ne premekana
- spinat - posoli se + ako je rijeđi dodaj prezle, ja radim sa domaćim, može se dodati poprženi luk i začini - stvar ukusa
- mljeveno meso - prodinstam malo luka i na tom prodinstam meso , ohladim umješam jaje i ako treba opetr malo prezli, da dobijem kompaktnu masu da se ne rasipa po tijestu.