Results 1 to 16 of 16

Thread: Taćkrle, pekmez-taćke iliti ravioli s pekmezom?

  1. #1
    Leina mama's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    549

    Default Taćkrle, pekmez-taćke iliti ravioli s pekmezom?

    Mislim da bi to bili svi nazivi....

    Jel zna netko kak se rade??? Moja ih je baka radila i bili su božanstveni, al otkad je umrla nisam ih jela, a baš bih

    Ima l` netko da zna recept????

  2. #2

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Subaleta?

  3. #3
    Leina mama's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    549

    Default

    Quote Originally Posted by Mama Natasa
    Subaleta?
    :?

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Quote Originally Posted by Leina mama
    Quote Originally Posted by Mama Natasa
    Subaleta?
    :?
    It iz aj, subaleta


    Moja baka to jelo zove pirohi i pravi ih uvijek onako napamet, bez mjerenja. Recimo da bi mjere išle ovako:

    U 1/2 kg brašna dodati jaje, malo soli i hladne vode toliko da se može umijesti glatko, elastično tijesto. To tijesto treba dosta dugo mjesiti, a ja mu doskočim tako da ga kad dobijem glatkoću ostavim stajati 1 sat u najlon vrećici.
    Nakon toga razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi (stoljnjak, daska...) na debljinu 3-4 mm i rezati nožem ili kotačićem na kvadrate širine dlana. Na jedan vrh kvadrata stavljati po žličicu tvrđeg pekmeza, pa preko njega preklapati drugi dio tijesta u trokut.
    Ubaciti u ključalu, malo posoljenu vodu. Kuhati 5-10 minuta, procijediti i posuti poprženim krušnim mrvicama.

    Poslužuje se sa vrhnjemmmmm.

  5. #5
    Leina mama's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    549

    Default

    Quote Originally Posted by sabaleta
    Quote Originally Posted by Leina mama
    Quote Originally Posted by Mama Natasa
    Subaleta?
    :?
    It iz aj, subaleta


    Moja baka to jelo zove pirohi i pravi ih uvijek onako napamet, bez mjerenja. Recimo da bi mjere išle ovako:

    U 1/2 kg brašna dodati jaje, malo soli i hladne vode toliko da se može umijesti glatko, elastično tijesto. To tijesto treba dosta dugo mjesiti, a ja mu doskočim tako da ga kad dobijem glatkoću ostavim stajati 1 sat u najlon vrećici.
    Nakon toga razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi (stoljnjak, daska...) na debljinu 3-4 mm i rezati nožem ili kotačićem na kvadrate širine dlana. Na jedan vrh kvadrata stavljati po žličicu tvrđeg pekmeza, pa preko njega preklapati drugi dio tijesta u trokut.
    Ubaciti u ključalu, malo posoljenu vodu. Kuhati 5-10 minuta, procijediti i posuti poprženim krušnim mrvicama.

    Poslužuje se sa vrhnjemmmmm.
    Joooooj, hvala ti od srca

    Dok čitam tvoj recept, ko da vidim svoju baku u kuhinji (jaaako mi fali ).

    A što se tiče subaleta/sabaleta, stavih samo smajlića s upitnikom, jer sam bila u nedoumici misli li MN na tebe ili je to neki njen naziv za ovo jelo

    Hvalal još jednom

  6. #6
    Marija's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,064

    Default

    Quote Originally Posted by sabaleta
    Poslužuje se sa vrhnjemmmmm.
    i prženim prezlama, mljevenim orasima i štaub-šećerom...

    sad me toliko uhvatila želja za tačkama da se ne smijem negdje primiti, beba će dobiti flekicu

  7. #7
    Leina mama's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    549

    Default

    Sabaleta, još jedno pitanjce - brašno oštro il meko???

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Što ti misliš da ja sve znam
    Valjda glatko.

  9. #9

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Sub-sab, pomiješalo mi se
    Hvala Sabaleta![/b]

  10. #10
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Leina mama:
    Sabaleta, još jedno pitanjce - brašno oštro il meko???
    Sabatela:
    Što ti misliš da ja sve znam
    Brašno ide oštro, a ja na 0,5 kg. brašna dodam najmanje 2 jaja a može i 3.
    Sa manje jaja tijesta se raskuhavaju, bude mljeckavo.

  11. #11
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ne znam da li znate da se rubovi taška moraju dobro zalijepiti, jer kuhanjem ispadne nadjev.
    Najjednostavnije je to napraviti sa vilicom, tako da se pritisnu rubovi taške. Rubovi budu onako valoviti .
    Ravioli se rade sa istim tijestom, prave okrugli oblici , nadjev sir, špinat,mljeveno meso .Zamota se kao kifla ali ne do kraja i zavrne u oblik raviola . A jesam objasnila
    Može se raditi i više pa prijesno zamrznuti :D

  12. #12
    pepi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    ZAGREB
    Posts
    1,512

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Leina mama:
    Sabaleta, još jedno pitanjce - brašno oštro il meko???
    Sabatela:
    Što ti misliš da ja sve znam
    Brašno ide oštro, a ja na 0,5 kg. brašna dodam najmanje 2 jaja a može i 3.
    Sa manje jaja tijesta se raskuhavaju, bude mljeckavo.
    Ajde sad kalimero, za nas početnike cijeli recept
    Korak po korak!

  13. #13
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    pepi
    Ajde sad kalimero, za nas početnike cijeli recept
    Korak po korak!
    Ja sam malo lijena za pisanje, a drugi razlog je što sve pravim odokativno. Dobro je Sabatela napisala recept, samo po meni jedno jaje je premalo , zato sam uskočila sa prijedlogom.

    Ovako :
    0,5 kg oštrog brašna
    2-3 jaja
    sol- na vrh male žlice
    voda - toliko da tijesto ne bude pretvrdo jer se stajanjem još opusti

    Zamjesi se tijesto koje se ostavi stajati najmanje pola sata. Ja obično satvim tijesto u prozirnu foliju ili vrećicu da se ne stvori korica na površini.
    Tijesto se razvalja na par mm. debljine, režu se kvadrati , svaki puni sa nadjevom i preklapa bilo u pravokutnik ili trokut.
    Sa vilicom se rubovi dobro pritisnu, da se ne razdvaja kod kuhanja.
    Kuha se u slanoj kipućoj vodi, dok ne isplivaju na površinu, ocijede, isplahnu hladnom vodom .
    Na malo masnoće se poprže prezle , prebace taške u to i kod jela kajmak stavljamo svatko koliko želi . Ako se prave na slatko , onda se u zdjeli posipaju šećerom i prodrma ( onako prebacivanjem kao palaćinke )
    Nadjev:
    - pekmez - mora biti tvrđi, idealan je domaći, kupovni iscure
    - sir- doda se malo griza sol ili šećer masa treba biti ne premekana
    - spinat - posoli se + ako je rijeđi dodaj prezle, ja radim sa domaćim, može se dodati poprženi luk i začini - stvar ukusa
    - mljeveno meso - prodinstam malo luka i na tom prodinstam meso , ohladim umješam jaje i ako treba opetr malo prezli, da dobijem kompaktnu masu da se ne rasipa po tijestu.

  14. #14

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default


  15. #15
    pepi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    ZAGREB
    Posts
    1,512

    Default

    Kalimero

  16. #16
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Drago mi je ak sam pomogla. :D

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •