Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 64

Tema: Stambena stednja - koju odabrati?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Stambena stednja - koju odabrati?

Ne mogu vjerovati da ovakva tema jos nije ovdje postojala, no moj pretraznik nista ne javlja (odnosno, javlja ali su pitanja bial druge vrste).

Vi, koji ste u posljednje vrijeme otvarali stambenu stednju, imate li kakav dobar savjet vezano uz tekuce ponude, stanje kamatnih stopa, neka iskustva (za/protiv) neke od stambenih stedionica?

Mi smo vec odradili jedan 5-godisnji ciklus sa Wuestenrotom i bili su OK, jedina je mana bila sto nasa oba obiteljska racuna imamo kod Zabe pa je placanje bilo malo nezgodno. Dakle, u stvari nam je najveca dilema opet Wuestenrot ili Zabina "prva stambena".

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nijedna stambena štedionica moje novčiće više neće tako brzo vidjeti.
    Mi se prebacili na investicijske fondove 8)

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    nijedna stambena štedionica moje novčiće više neće tako brzo vidjeti.
    Mi se prebacili na investicijske fondove 8)
    To je OK ako stedis na malo duze staze, no na krace staze (2-5 godina) mi se to ne cini posebno pogodno.
    OK, mozda i zaradis, no mozda i izgubis.

Svojedobno sam pricao sa jednim austrijskim financijskim savjetnikom koji mi je rekao da se isplati ulagati u akcije, fondove itd tek ako ides na rok od barem 5-10 godina i to na nacin da ti taj novac sigurno nece trebati odmah (jer se moze desiti da je u bas taj cas njihova ciejna niska) nego da ces imati bar nekoliko mjeseci vremena za odluku o prodaji.
    To kod mene sigurno nece biti slucaj pa se onda moram zadovoljiti konzervativnom metodom,a ja tu ne vidim bolju od stambene stedionice.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

hm da da da, to oni tam pričaju.
    Jedna je stvar s dionicama u Europi, druga (za sad) kod nas.
    Jedna je stvar s cijenama nekretnina u Europi, druga kod nas...

a jesli li si pogledao kad na webu izračune prinosa inv. fondova?
    Mi smo do sada (na godišnjoj razini) na nevjerojatnih 24,44 %
    Pa i da odlučim SADA dignut prinos ili sve svoje novce koje sam im prvog dana donijela i platiti izlaznu naknadu (1%), reci ti meni da li se to isplati ili ne?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sada - obavezno!
    Mi smo jos mlado trziste za to i sad vrijednost skace visoko.

No, za 5 godina ... hm, ne znam.
    Trebalo bi detaljno pratiti razvoj situacije i reagirati na dogadjanja na burzi. A to mi se, iskreno, ne da. Vce i ovak imam posla drugog preko glave tako da mi odgovara stabilni oblik stednje pa makar i donosio nesto manje.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

e da, baš zbog tog boli-glava praćenja stanja na burzi sam sa i ja odlučila na inv. fond, a ne na kupovinu pojedinih dionica - fino oni prate za mene zbivanja, imaju informacije koje ja nemam o pojedinim dionicama, ulažu unaprijed, uzmu si neku naknadu naravno za to i ja mirno spavam.

kratkoročni (red veličine mjesec dana) pad vrijednosti udjela ili stagnacija me ne dira - ja ne želim da me dira jer kad gledam prinos gledam uvijek na cijelom intervalu od kada sam ušla u fond 8)

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    ekratkoročni (red veličine mjesec dana) pad vrijednosti udjela ili stagnacija me ne dira - ja ne želim da me dira jer kad gledam prinos gledam uvijek na cijelom intervalu od kada sam ušla u fond 8)
    To je dobro kad se moze tako dugorocno ulagati.
    Ja na zalost moram racunati sa mogucnoscu hitnog povlacenja love i tad mi ta verzija sa burzom ne odgovara.

Tu imam i jedno lose iskustvo, imao sam do lani kao stari radnik moje firme izvjesnu kolicinu dionica koje su dobro kotirale na burzi *ciejna je bila stabilna) i to sam namjeravao cuvati kao recimo nasljedstvo za djecu ili slicno.

No, desio se jedan neocekivani dogadjaj i u roku tjedan dana sam morao prodati te dionice i osloboditi tu lovu.
    Naravno, tocno 2 dana nakon te kupovine (1 dan nakon posljednjeg roka za prodaju tih mojih dionica) je skocila njihova vrijednost za cca 50% u roku 2-3 tjedna. I tako sam profuckao par hiljada EUR ... fiju.

Utjeha mi je da nisam imao izbora ...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

OK, kako voliš. Tu vrijedi ona poznata: no risk, no fun.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

a da još ovo.
    kratkoročno (kraće od duuugih 5 godina) ti se ne isplati ni u stambenu ulaziti, to znaš vjerojatno. (3%)
    Ja sam fondu od proljeća ove godine, a nakon 1 god nema više ni naplate izlazne naknade od 1%.
    Žao mi je ishoda s tvojim dionicama, jedne od MMa su isto tako neko vrijeme oš'le do neba, a sad su se opet primirile pa mu nije baš svejedno. Zato ja nemam ni jednu, he.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Slažem se sa svm što je Foška napisala. Niti jedna stambena štednja neće više vidjet moje pare...Investcijski gondovi su definitivno najbolja stvar. A svakako se uvijek možeš odlučiti u koliko rizične fondove želiš ulagati, da li je to kratkoročno ili dugoročno itd. U skladu s tim imaš i očekivanu vrijednost rasta fonda.

Za primjer: Sredinom 7. mjeseca raskinula 4 stambene štednje, povukla novce, sve uložila u jedan fond i fond za 2 mjeseca narastao 35%

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ajd, nagovorili ste me, pogledat cu ...
    Da smo vani, ne bih dvojio, ovako sam jos malo skeptican, jednostavno se ne stignem informirati i vidjti sto valja itd

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ajde, tatek... i mene zanima

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    ajde, tatek... i mene zanima
    A da ti pogledas ...?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U stvari, ova ekipa upucenih iz gornjioh postova bi nam mogla napraviti kratki pregled situacije na HR financijskom trzistu, kaj ne amalka pardon amalthea?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

pa da...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

meni to nije struka pa bi bilo bolje da se javi koja ekonomistica, a do tada evo moje iskustvo:

MM je usao u RBA central europe, a ja (kao, da podijelimo rizik necemo sve karte na jednu kocku stavit) udjoh u RBA Balanced. Kako rekoh, sve to bilo ovog proljeca. I to nakon sto nam je istekla stambena (5g), hehe i naravno o'sli glavom bez obzira iz stedionice (teta nam u stedionici nutkala nastavak stednje, srceko jedno), no mi novcice odnijeli 500m dalje

Kako je fond MMa puno vise zaradjivao od moga, meni vrag nije dao mira i ljetos se prebacih i ja u CE (platih izlaznu naknadu, damn, ali sve u svemu, isplatilo mi se). Kod mene stvarno vrijedi no risk, no fun, sta ja mogu - ti novci koji tamo leze mi (srecom) ionako nisu zivotno vazni, zivi se od mjesecne place. I mi smo razmisljali o klasicnoj vezanoj stednji u banci (nekakve kamate od 4-4,5% se nude), ali nis od toga, razlika u dobiti je prevelika.

Tesko je nekome savjetovati sto da sa svojim novcicima napravi, jer kada krivulja krene prema dolje, mene cete pod noz, IP adresa ce se brzo saznati Moj brat je negdje u 5-6 mjesecu usao u inv. fond i taman je krenuo padat, tako da je dobro da ne stanujemo blizu, hehe... ali je zato sad jako zadovoljan. Kako jucer rekoh, ne treba gledati precesto prinos (tjedno, ne daj Boze dnevno) da se covjek ne nervira nepotebno.

sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni je super stranica
    www.hrportfolio.com

Mozes vidjeti usporedbe fondova i svaki dan pratiti kretanje.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mi štedimo u vustenrotu(kako se to piše, hehehe) i čula sam da država obračunava 22% poreza na onih 750 kn poticaja. jel to istina?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Tulipanka1 prvotno napisa
    mi štedimo u vustenrotu(kako se to piše, hehehe) i čula sam da država obračunava 22% poreza na onih 750 kn poticaja. jel to istina?
    Nije, bar nije bilo do lani kad smo mi podigli svoju lovu nakon 5 godina stednje.

Nego, jedan vazan podatak u ovom razmatranju stednje/ulaganja. Naime, mi trenutno uopce ne raspolazemo nekom bitnom lovom (ajmo rec, vecom od 2000 kn), no kako cemo se uskoro rijesiti stambenog kredita onda cemo imati svaki mjesec vjerojatno visak od cca 1000-2000 kn sto bi bilo idealno za stednju preko stambene.

Da li je sa takvim rasporedom love moguce na iole ozbiljan nacin investirati u fondove. Kak ste vi koji to sad radite to napravili - prvo stavili neku vecu svotu pa onda pomalo dodavali (ili uopce ne) ili ste isli ovako kako mi mozemo (dakle, na pocetku mala lova, naknadno dodajete pomalo)?

sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi smo prvu turu ulozili vecu cifru. Onda dosla potreba pa smo sve udjele prodali nakon nekih 10 tak mjeseci. Sada ponovno idemo u ulaganje, ali po malo. Mislim da je stvar u tome kako mozes ulagati. Ja bih i da imam samo manje cifre mjesecno ulagala. I tako ti svaki fond ima minimum koji mozes uloziti (kod nekih i 100 kuna) pa bolje i tako nego sprasiti lovu na bezvezarije. A u svakom slucaju ti je bolje odmah uloziti sto imas jer i tako ocekujes rast vrijednosti , a ne cekati da ti se skupi lova pa da kupujes udjele po skupljoj cijeni.
    Barem je to moje razmisljanje.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj sasana prvotno napisa
    A u svakom slucaju ti je bolje odmah uloziti sto imas jer i tako ocekujes rast vrijednosti , a ne cekati da ti se skupi lova pa da kupujes udjele po skupljoj cijeni. Barem je to moje razmisljanje.
    evo i ja sam potpuno suglasna s ovim! Isplati ti se ulagati i mjesecno ili tjedno ili makar kad nešto „kapne“ (povrat poreza, božićnica, honorar...)
    Sad se više ne sjećam uvjeta kod pojedinih banaka (one su osnivači fonda), ali za isti TIP fonda (tj. koji se bavi sličnim dionicama ili obveznicama ili novcima), razlike su u ulaznim, izlaznim i dnevnim naknadama.
    Mi smo se odlučili na temelju povjerenja u spomenutu banku i pozitivna prethodna iskustva s njom. Također, zbog jednog izrazito neugodnog iskustva, jednu drugu banku zaobilazim kad god mogu. Iako preko njih primam plaću

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

iskreno, ne znam ti bas nesto pametno reci gdje da uozis. POstoje 4 vrste investicijskih fondova koji se razlikuju po riziku ali naravno i po visini mogućeg prinosa, te ujedno i po preporučenom vremenu ulaganja da ti se isplati. Ja sam u dioničkim fondovima, znači najrizičnijim. Svaki fond ima ili ulaznu ili izlaznu naknadu koja se smanjuje što si duže u fondu (nakon 1 god, 2 god).
    Ja sam stavila veću sumu novaca (preko 100.000,00 kn) tako da ja svaki i mali porast osjetim. I ulazem kad god dobijem neku lovu.
    Sigurno ako ulazes moras se odlučiti za jedan fodn, po meni nije bas petjerano dobro previše šarati. Ili se odlučiti na najviše 3 i ulagati mjesečno ili kad imaš love, a ne čekati.
    Malo pogledaj na www.hrportfolio.com , konzultiraj se eventualno sa nekim frendm financijašem i to ti je to.

sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja malo podizem ovu temu. Sveki hoce L. uplatiti stambenu, pa me zanima u kojoj ste (ili ste bili) i kako ste zadovoljni s izlaskom, odnosom prema vama i ostal0.
    Proucavala sam malo i cini mi se da RBA ima navisu EKS na stednju.
    Imate bolji prijedlog ?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

www.awd.hr

Besplatni financijski savjeti! Oni istražuju cjelokupno financijsko tzržiše pa znaju ovisno o vašim željama i potrebama gdje je najpovoljnije ulagati.

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja ekonomistica, od danas štedim u čarapi!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam mislila da će mi ovaj topic rasvijetliti ovu temu, al šipak, još sam zbunjenija

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Evo podižem i ja malo temu.
    Kako je riječ o stambenoj pa da pitam ovdje.
    U 4 mj mi izlazi 5 god. štednje, ne planiramo dizati kredit - što je najpametnije napraviti s tim novcima?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo prije dvije godine "odradili" petoljetku u Wustenrotu, digli novce i uložili u stan (naravno, samo ušteđeni dio). Taman nam se u to vrijeme pružila prilika da uzmem posebno povoljan stambeni kredit (subvencionirana kamata) i dobro mi došlo za razliku u kvadraturi iznad koje nije bio subvencioniran. Nisu radili problema s povratom novca (ipak moraš malo pričekati, nisu brzi kao kad treba uzeti, ali korektno su odradili - uz tri-četiri pokušaja da nas nagovore da ostanemo, produžimo itd...). Nedavno sam za djecu na nekoj akciji ZABE (bez naknade) - opet krenula u petoljetku, ipak se to sitno najbolje isplati. Ja sam ziheraš i sad vidim da to nije uvijek loše (mislim s obzirom na ove gubitke i crnjak na burzi).

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    U 4 mj mi izlazi 5 god. štednje, ne planiramo dizati kredit - što je najpametnije napraviti s tim novcima?
    Nama je stambena istekla prije nepune dvije godine. Ja sam procijenila da nam se ne isplati s tim novcem zatvoriti stambeni kredit već da je pametnije investirati u investicijske fondove. U to doba je ta računica bila zaista dobra.
    Nemoj me pitati kako sada stojimo...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Joj, kad se sjetim tog investicijskog vala kod nas, svakog mi je dana MM dolazio s nevjerojatnim pričama kako su kolege uložili ovdje i ondje i koji su im bili prinosi...A ja se jedva odupirala njegovim željama da i mi ponešto investiramo, pa nećemo biti jedini koji to ne rade... Ali eto, posložilo se nekako, stambeni kredit, novi stan koji je trebalo opremiti, preseljenje zbog kojeg je drugi auto postao potreba, i sve nas je to spriječilo da "višak" novaca ne prokockamo. Ovisi koliko imaš na raspolaganju, ali je, čini mi se s ove današnje perspektive, stambena štednja ponovo "in". Kada i nakon onoliko ugovora koliko obitelj može podnijeti da iscrpi optimalnu mjesečnu uplatu - za dobiti maksimalna poticajna sredstva ostane nešto novaca - na redu su treći (dobrovoljni) mirovinski stupovi, nakon toga životna osiguranja, a tek nakon toga "kockanje". Bez rizika nema zarade, ali i sigurnost ima svoje prednosti.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

OK, dali bi mi bilo pametno te novce uložiti u novu štednju?
    Jer ako ih dignem (a obzirom da sam ostala s malcem doma) brzo će "ispariti".
    Radije bi ih opet negdje "čuvala", ili možda oročiti? :/

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oroči. Kamatne stope na kunske depozite sada su zaista dobre.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Oroči. Kamatne stope na kunske depozite sada su zaista dobre.
    koliko dobre?

ja tak ne volim oročavanje. Kamate na dječjoj štednji su 4,5%, a novce uvijek možeš podići

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oviso koliko je to novaca.
    ja osobno, ne bih uplatila u SŠ vise od 5.000 godisnje (po glavi), jer je to dovoljno za DPS (drzavna poticajna sredstva) od 750 kn god.
    za tih 5.000 kn godisnje u SŠ dobijes (puno) vise nego to bi dobila orocenjem na 1 god. (zahvaljujuci DPS, dok ga ne ukinu ili opet prepolove, tko zna :/ ).
    Tu samo ne zaboravi na trosak sklapanja novog ugovora i ako ti zatrebaju pare prije visteka gubis DPS, i placas naknadu za prijevremeni prekid.

kte na 12 mj na orocenje su ti od 4,6-5,5- kako koja banka
    najcesce nema naknade za prijevremeni prekid orocenja, ali dobijes kamatu za najblize izdrzani rok.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj jadro prvotno napisa
    oviso koliko je to novaca.
    ja osobno, ne bih uplatila u SŠ vise od 5.000 godisnje (po glavi), jer je to dovoljno za DPS (drzavna poticajna sredstva) od 750 kn god.
    za tih 5.000 kn godisnje u SŠ dobijes (puno) vise nego to bi dobila orocenjem na 1 god. (zahvaljujuci DPS, dok ga ne ukinu ili opet prepolove, tko zna :/ ).
    Tu samo ne zaboravi na trosak sklapanja novog ugovora i ako ti zatrebaju pare prije visteka gubis DPS, i placas naknadu za prijevremeni prekid.

kte na 12 mj na orocenje su ti od 4,6-5,5- kako koja banka
    najcesce nema naknade za prijevremeni prekid orocenja, ali dobijes kamatu za najblize izdrzani rok.
    Pomozi mi u razumijevanju bankarskih postotaka:

Npr.stambena štednja. Trebaju min 3 osobe uplaćivat, recimo po 5000 kn godišnje. Za to dobiju po 750 kn DPS po osobi godišnje. I jel da da ima i još neka kamata :?

Ako taj novac tj. recimo 3x5000 kn uplatiš u oročenu štednju sa nekom kamatom od 5%, dobivaš isto 3x750 kn godišnje. Jesam li to dobro skontala???

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imaš i kamatu. DPs daje država nam, a kamate stambena štedionica

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

makita

u SŠ dobijes DPS, 15% na uplaceni novac (max750 kn) + kamatu od banke. Kod nas je npr. kta 3,2%

kod orocenja, nema DPS, samo kamata od banke za izdrzani rok, npr. 5.000 kn na godinu dana po kamatnoj stopi od 5,5 % je cca 275 kn godisnje.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ispravak,

kamatu kod stambene stednje daje stedionica, a ne banka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Koliko se čeka na isplatu novca nakon isteka štednje? Koja je procedura? Mi smo u Wustenrotu....
    Može li se nastaviti štednja ili otvoriti novi ugovor po povoljnijim uvjetima?
    Ako nema razlike prešli bi iz Wustenrota u Prvu stambenu... čisto da imam sve preko Zabe.

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nama je u 12 mjesecu istekao ugovor za stamb. štednju u Raiffaisen banci i isplatili su nam u roku 15 dana, s tim da smo par dana prije isteka sklopili ugovor za Buba šparu i dogovorili da troškove otvaranja štednje isplate od iznosa koji nam trebaju isplatiti od prethodnje štednje. Sad je li to potaknulo i bržu isplatu nisam sigurna, u svakom slučaju stvarno je bilo brzo.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    Nama je stambena istekla prije nepune dvije godine. Ja sam procijenila da nam se ne isplati s tim novcem zatvoriti stambeni kredit već da je pametnije investirati u investicijske fondove. U to doba je ta računica bila zaista dobra.
    Nemoj me pitati kako sada stojimo...
    ako ikako možeš, nemoj novce sad dirati...
    pusti i ne gledaj na prinose (tj gubitke)...
    da sad je pad na burzama ali tržište će se sigurno opet pokrenuti...

inače novčani fond od Erste Investa (Erste Money) ne bilježi gubitak, on stalno ostvaruje prinose, doduše ne velike ali ipak rastu...

ako ima netko slobodna sredstva, koja im neće trebati duži vremenski period (više od 5god.) sad je pravo vrijeme za ulaganje u dioničke fondove jer su cijene udjela izuzetno niske....

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

A ja još uvijek ne znam što ću sa stambenom u 4 mj. kad istekne 5 godina :?
    betty boop imaš koju pametnu?

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    A ja još uvijek ne znam što ću sa stambenom u 4 mj. kad istekne 5 godina :?
    betty boop imaš koju pametnu?
    pa ne znam koji su tvoji prioriteti....
    šta ti novci ti sada ne trebaju, ti bi nastavila na neki način štediti?
    da li si sklona konzervativnijim i sigurnijim načinima štednje ili bi se malo igrala s novcima?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Sorry, tek sad vidim ovo (malo sam u zaostatku par dana).
    Najbliže sam tome da bi nastavila štediti samo ne znam gdje i kako.
    Dali ostaviti novce tamo i samo nastaviti dalje sa istom štednjom - ma nemam pojma.
    Ustvari, otvorena sam za sve opcije.

Svaki savjet dobrodošao

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uvijek možeš ta sredstva oročiti, to je nekako najsigurniji način štednje...
    npr. ako oročiš 30.000,00 kn na godinu dana kta stopa je cca 5%god. što znači da nakon godine dana imaš prinos od 1.500,00 kn, pa ako računaš da tako pustiš novce 5 godina imala bi prinos od 7.500,00 kn

ako se odlučiš novce uložiti u neki investicijski fond, nikad ne znaš kakve ćeš prinose na kraju imati ali ako ti novci ne trebaju neko vremensko razdoblje (dakle, 5god min.) možeš pokušati sreću...
    novčani fondovi su ti najsigurniji, nose male prinose ali su sigurni (npr. i ovo vrijeme burzovnih gubitaka oni nose prinos svojim vlasnicima)
    dosta sigurni su i obveznički fondovi dok su najrizičniji dionički fondovi ali od njih možeš očekivati i najviši prinos...
    uglavnom ti vrijedi pravilo da što je manji rizik to su niži prinosi...

isto bi bilo zgodno sljedeće:
    digneš lovu koju imaš u stambenoj, oroči na 6 mj., nakon tih 6mj i pripisane kamate, digni 5.000,00 i stavi u stambenu (novi ugovor), a ostatak ponovo oroči na 12 mj, a po isteku 12.mj. opet 5.000,00 stavi na stambenu i tako 5 god. Na taj način ćeš dobivati kamate na oročenu štednju, a na ono što staviš u stambenu ćeš dobivati kamatu i poticajna sredstva...

to je sve što mi sada pada na pamet

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala
    Sad si mi tek dala misliti

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj betty boop prvotno napisa
    uvijek možeš ta sredstva oročiti, to je nekako najsigurniji način štednje...
    npr. ako oročiš 30.000,00 kn na godinu dana kta stopa je cca 5%god. što znači da nakon godine dana imaš prinos od 1.500,00 kn, pa ako računaš da tako pustiš novce 5 godina imala bi prinos od 7.500,00 kn

ako se odlučiš novce uložiti u neki investicijski fond, nikad ne znaš kakve ćeš prinose na kraju imati ali ako ti novci ne trebaju neko vremensko razdoblje (dakle, 5god min.) možeš pokušati sreću...
    novčani fondovi su ti najsigurniji, nose male prinose ali su sigurni (npr. i ovo vrijeme burzovnih gubitaka oni nose prinos svojim vlasnicima)
    dosta sigurni su i obveznički fondovi dok su najrizičniji dionički fondovi ali od njih možeš očekivati i najviši prinos...
    uglavnom ti vrijedi pravilo da što je manji rizik to su niži prinosi...

isto bi bilo zgodno sljedeće:
    digneš lovu koju imaš u stambenoj, oroči na 6 mj., nakon tih 6mj i pripisane kamate, digni 5.000,00 i stavi u stambenu (novi ugovor), a ostatak ponovo oroči na 12 mj, a po isteku 12.mj. opet 5.000,00 stavi na stambenu i tako 5 god. Na taj način ćeš dobivati kamate na oročenu štednju, a na ono što staviš u stambenu ćeš dobivati kamatu i poticajna sredstva...

to je sve što mi sada pada na pamet
    Mudro!!!

Imam još 1 pitanje. Dogodine u ljeto nam ističe stambena.
    Sada su mi došle uplatnice za -ako želim- uplatu maksimalnog iznosa da bi dobila maksimalna DPS za tekuću, tj. 2009. godinu. Do sada nisam remetila planirane uplate, ali sad imam dovoljno novaca da uplatim taj max iznos kako bi po osobi dobila 750 kn DPS-a. Je li to jedan od boljih načina za oplodit novac koji mi je trenutno "u čarapi" tj. ne treba mi? Je li ga bolje oročit ili tako nešto?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nitko ni slova

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi smo to radili svake godine, jer ako već uplaćujem, onda hoću i maximum dobiti. A ostatak još uvijek možeš oročiti. Nama se razlika zna desiti radi razlike tečaja ili slično.

anilokin avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    Imam još 1 pitanje. Dogodine u ljeto nam ističe stambena.
    Sada su mi došle uplatnice za -ako želim- uplatu maksimalnog iznosa da bi dobila maksimalna DPS za tekuću, tj. 2009. godinu. Do sada nisam remetila planirane uplate, ali sad imam dovoljno novaca da uplatim taj max iznos kako bi po osobi dobila 750 kn DPS-a. Je li to jedan od boljih načina za oplodit novac koji mi je trenutno "u čarapi" tj. ne treba mi? Je li ga bolje oročit ili tako nešto?
    možeš malo pojasniti? uplatila si nešto manje od 5000 pa su ti poslali uplatnice da uplatiš razliku ili bi trebala uplatiti svih 5000 za 2009. godinu?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •