Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: POMOĆ - Naplata kredita jamcima i egzistencijalni minimum

Datum pristupanja
    May 2004

Početno POMOĆ - Naplata kredita jamcima i egzistencijalni minimum

Kolegici je došla zapljena plaće zbog neplaćanja kredita osobe kojoj je jamac. Kako i sama ima kredit od plaće joj ostaje oko 2000kn.
    Mogu li joj skinuti sve (dug iznosi oko 7000kn) i ostaviti je bez primanja sljedeća 3 mjeseca?????
    Kojim je to zakonom regulirano i što treba napraviti?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Neka otiđe pravniku (znam da su skupi), moj tata se tako riješio kredita koji je spao na njegova leđa nakon što mu je prijatelj kojem je bio jamac iznenada umro.

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U ugovoru o kreditu mora postojati i taj slučaj: ako dužnik ne plaća, jamcu se ustežu novci do određene svote. Npr. kod realiziranja kredita moje poznanice kojoj sam jamac, dobila sam dokument "Suglasnost o zaplijeni" (mislim da svaki kredit to ima) na kome stoji:
    1. Suglasan sam i neopozivo ovlašćujem Banku da se radi namirenja tražbine iz Ugovora....zaplijeni do 1/3 moje plaće, mirovine...

I ja sam to potpisala

Ako takvo što nema onda neznam.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nažalost to više nema. Bio je to kratkoročni potrošački kredit u Plani koji je navodno i plačen ali ljudi više neznaju gdje su im papiri. Na vrijednost kredita od cca 6000 naračunali su još 13000 troškova odvjetnika, kamata, suda i neznam što sve ne :shock:

shogi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

:shock:

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ovrhom se može skinuti max 1/3 mjesečnih primanja (pa do naplate punog duga)

na žalost, njen kredit se ne računa u tu trećinu, što znači - prvos e 1/3 ustegne za ovrhu, a nakon toga druge, dobrovoljne obveze

i neka se svakako javi nekom odvjetniku - ona ima pravo povrata svega što je platila, na žalost nekad je to teško ostvariti, ali nikako nije nemoguće (banci je puno lakše sjesti na plaću).

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

toma ima li alimentacija za djecu veće značenje og ovrhe. Recimo, suprug uzdržava djecu a ona uplaćuje uzdržavanje za svako dijete?
    Uzdržavana svota bi bila dogovorena između roditelja i ovjerena kod bilježnika (znaći ne određena od strane suda)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

paula, nije to baš jednostavno za odgovorit

šta to znači "bila bi dogovorena" - jel to znači da još nije? da li se radi o dogovoru - ugovoru na kojem su samo ovjereni potpisi ili se radi o solemniziranoj ispravi? Solemnizirana isprava ima isti učinak kao i rješenje o ovrsi temeljem ovršne isprave i ako je dostavljena prije neke druge ovrhe, tada ima prednost.

Na žalost, ako se ne varam (jer je ovršni zakon mjenjan 2005), obveza uzdržavanja sama po sebi nema prednost pred ovrhom, ali ako postoji obveza uzdržavanja određena bilo solemniziranom privatnom ispravom bilo pravomoćnom sudskom odlukom, tada ista ima prednost pred ovrhom, kao u ovom slučaju jamca za kredit, i u biti znači nemogućnost naplate ovrhe za neplaćeni kredit iz razloga što se za uzdržavanje može ustegnuti polovina plaće, tako da više nema mogućnosti za naplatu druge ovrhe (osim naravno u slučaju da osoba ima veću plaću ili je obveza uzdržavanja manja od polovine plaće pa tako ostane dio koji se može naplatiti).

nadam se da si uspjela nešto i skužiti (malo mi je već kasno pa brljam), ak je nešto nejasno - pitaj

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

S obzirom da ne postoji takav ugovor, dakle nemoguće ga je provesti naknadno.
    S obzirom da se radi o majci dvoje male djece kojoj trenutno od njezinih primanja ostaje cca 1500kn (nakon plačanja stambenog kredita) - kako se može zaštiti?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •