-
Drago mi je da su se Daphne i Marta javile, a i sada Fidji.
Porod je zapravo poput sna, možda jedino onaj loš pun ožiljaka ( psihe i tijela) ga materijalizira.
Imamo pravo sanjati dobar i nježan porod bez povreda ni nas ni bebe.
Još prije par godina nije se ni na forumu analizirao porod kao danas i sve više višerotkinja imaju jasnu ideju da bi to mogle i same.
Znači bitno je znati tehniku i koje faze poroda su makar na izgled normalne ne moraju biti normalne.
1. Ja bi potegla baš teme za koje mislimo da trebamo imati stručnu pomoć, a to je ŠIVANJE eventualnih napuklina ili razderotina i kako s time pravilno postupati bez šivanja. Kako se ponaša rastegnuto tkivo kad se vrača na normalnu veličinu.
2. Također krvarenje (plus jače lohije kasnije) nakon poroda i upitna neophodnost ergometrina?
3. Dezinfekcija bilo koje vrste pa i pupka
4. Pregled posteljice i kako ona treba izgledati
5. Presjecanje pupčane vrpce i priprema za to, određivanje pravog momenta presjecanja
Ima tu još tema i bitno je razlikovati situaciju na klinikama i njihovim načinima održavanja čistoće na koje su primorami, te nepotrebnost istog u vlastitim kućnim uvjetima. Bitno je primjetiti birokraciju koja je u bolnicama bitna, a kod kuće nije. Bitno je primjetiti smjene primalja i doktora za razliku od nesmjenjivanja kući. Bitno je primjetiti da se u vašoj kući događa samo jedan porod , a ne 3, 6, 8 poroda istovremeno koji su vrlo vjerovatno u različitim fazama i brkanje faza od strane osoblja je moguća...Znači zanemarivši namjerno svu moguću patologiju poroda imamo hrpu tehničkih problema bolnice koji uveliko utječu na porod i za njih nema isprike..., a i bolnice su svjesne tih problema pa neke znaju i manipulirati porodom da bi doskočile lošoj tehnici, što je upitno.
(Uočivši to nešto što sam nazvala tehnički problem djelomično je u Njemačkoj sređeno primaljom koja ide s ženom na porod u bolnicu i podržava ju do kraja poroda u porodu, te ona vozi slalom u tehnici za rodilju.)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma