Stvar je u tome da nema jednoznacnog odgovora na tvoje pitanje.
Ako je pupcana labavo omotana oko vrata, moze se odmotati i prije nego se beba cijela rodi; postoji i neki zahvat tako da se ta pupcana samo malo olabavi i onda se dijete rodi kroz tu petlju (valjda kuzis sta pokusavam ispricati, mao sam u zurbi); onda moze biti da je fakat jako zategnuta - tako je bilo mom bratu pa su pupkovinu presjekli dok je jos bio unutra.

Meni se cini da se zapravo radi velika stvar oko t pupkovine oko vrata, ne bi li se time objasnile neke druge pogreske i propusti.
Npr. moje prvo dijete se rodilo tako da ga je doktor u porodjaju rucno zakrenuo jer nije bio u odgovarajucoj poziciji. I otkucaji srca su naglo poceli padati. Kad se rodio, vidjeli smo da mu je pupkovina dvaput omotana oko ramena. Pa su meni rekli, pali su mu otkucaji zbog pupkovine. Medjutim, to nije istina, pali su mu otkucaji jer je pupkovina zbog intervencije prikljestena. I sad tu dolazim do onoga stobibilokadbibilo. DA su mene pustili da setam dijete bi imalo sansu otpetljati se samo. Ovako je pupkovina kriva :/

Ivana, nemoj me krivo shvatiti, ali preeklampsija/eklampsija je bolest/stanje koje zahtjeva intervenciju i iz mog kuta gledanja moze biti i iznimka koja potvrdjuje pravilo. Molim te reci, prije nego si zavrsila u nesvjesti, osim visokog tlaka da li si imala bilo kakvu nelagodu. BILO KAKVU? Sta god ti padne napamet, uopce ne mora biti vezano uz trudnocu.