ku-kuc! sad ćete vidjeti kako to radi prava štreberica! ovo su moja pitanja i komentari po redu od prve stranice nadalje: 8)
sori unaprijed ako ću vas udaviti.
marta, jedno pitanje: što je to Rhogam?
molim te, možeš li ovo pojasniti?i iz pozicije zene koja danas malo vise zna i tom famoznom Rhogamu.
kaj ovo znači, plizGBS...
daphne, moje iskustvo ti je da ovo sasvim dobro zaraste samo od sebe. jedino što sam ja činila je da sam se nakon svakog odlaska na wc obavezno ispirala - za malu nuždu samo vodom, a kod velike sam se prala. znam da sam pukla, ali ne znam koliko - to si ja sama nisam bila u stanju pogledati; ali mogla sam sjediti praktički odmah i nisam imala nikakvih posebnih tegoba, osim laganog peckanja. mislim da je sasvim normalno da se malo pukne.u slucaju da puknes u toku poroda doma, kako bi to rijesila? bi li sivala ili bi pustila da samo zaraste?
meni je cijeli point u tome da ne moramo uopće u bolnicu, ni ja ni beba.ne bih ni u tom slucaju zvala hitnu nego bih otisla sama do bolnice ili bih pustila da zaraste
mislim da je glavni uzrok krvarenja pri porodu posteljice petjanje u sam proces, a najviše prerano rezanje pupkovine - prije nego se posteljica porodi - i odvajanje bebe od mame. ja sam se držala tih jednostavnih principa + ostala sam u uspravnom položaju (klečećem) do poroda posteljice (to omogućuje krvnim žilama da se brže zatvore nakon odvajanja - ljuštenja posteljice) i krvarenje je bilo zanemarivo - ma valjda pola dl, ako i toliko, za razliku od prvog poroda pri kojem se o meni "brinula" (glupača) babica.Zabrinjava me najviše krvarenje iza poroda jer ja kao bledunjava plavuša i uz injekciju ergometrina krvarim užasno iza poroda.
malo me iznenađuje da nekog brine podvezivanje pupkovine. od svih stvari, to je barem jednostavno da jednostavnije ne može biti. naprosto se pupkovina zaveže bilo čime (neki su čak upotrijebili žnirance!) na dva mjesta i između prereže.Mene zapravo od samog poroda puno više brine ono nakon poroda.
Isključivo praktični detalji podvezivanja pupkovine ,pregledavanje posteljice ,eventualno šivanje...
što se tiče pregleda posteljice, ne znam što bih rekla... svi pričaju da je to jako frkovito. mene bi u stvari zanimalo da li netko zna što se konkretno dešava ako neki dijelić posteljice zaostane? ja sam razmišljala o tome ali nisam nikad čula relevantno objašnjenje - ako netko zna neka napiše. ako je to (taj komadić) nešto što po porodu ne uzrokuje neke očite simptome, nekako bi mi bilo logično kada bi organizam to sam izbacio, pa maternica se "čisti" nakon poroda... :?
ne kužim ovo pitanje, samaritanka, pa ti to znaš iz prve ruke, rodila si?!1. Ja bi potegla baš teme za koje mislimo da trebamo imati stručnu pomoć, a to je ŠIVANJE eventualnih napuklina ili razderotina i kako s time pravilno postupati bez šivanja. Kako se ponaša rastegnuto tkivo kad se vrača na normalnu veličinu.
ja mogu reći da mi je sve izgledalo stvarno natečeno i rastegnuto, ali se vrlo brzo vratilo u normalu.
sigurna sam da nikakva kemija nije potrebna. postoje nekakve trave, spominju žene na bornfree! forumu, ali, priznajem, ne znam ništa o tome.2. Također krvarenje (plus jače lohije kasnije) nakon poroda i upitna neophodnost ergometrina?
poželjno je pupak ipak posipati antibiotskim praškom, pogotovo kad je vrijeme toplije. vjerojatno bi se moglo naći i neko prirodno sredstvo. trakice za podvezivanje i škare moraju, naravno, biti sterilizirane.3. Dezinfekcija bilo koje vrste pa i pupka
moj muž je nesposoban (na žalost) za teko nešto, jedva ju je (ne dotičući je) stavio u vrećicu, a meni su druge stvari bile na pameti (npr. BEBA), ali treba izgledati kao jetra, navodno je jedna strana hrapava (ona koja je bila pričvršćena za stijenku maternice, a druga glatka. ja sam vidjela tu glatku stranu, nismo je okretali na sve strane. tja, ne znam što bih rekla...4. Pregled posteljice i kako ona treba izgledati
prvotna ideja je bila da ju se odnese nekome da ju pogleda, pa onda ipak to nismo učinili.
po meni nije bitno ni jedno ni drugo, jer ne možeš za vrijeme poroda razmišljati o tome, ako sve ide "svojim tokom", onda spontano tiskaš i tu nema kontrole, ni intelektualnog razumijevanja. tiskanje dolazi kao posljedica rada maternice i pritiska koji vrši predležeći dio bebinog tijela i kao takvo je spontano i više manje nevoljno ili refleksno. pokušaj kontrole vjerojatno može više štetiti nego koristiti.Smatram bitnom i razlikovanje faza poroda.
Smatram bitno i razlikovanje tiskanja iz vagine, a ne iz rektuma.