Naša mala će 30.03. navršiti dvije godine. Mi smo nedavno počeli sa skidanjem pelena. Opisat ću vam naš postupak. U zadnjih četiri-pet vikenda, kad smo doma, umjesto pelena obučemo gaćice. Prvih dva-tri puta (vikenda) malena je bila zbunjena kad bi se popiškila, pa bi joj mi objasnili da je piškila i da kad joj se opet bude piškilo, može piškiti u bukalin (tutu). Brzo je shvatila, mi je pohvaljivali svaki put, ali je onda tražila svakih pet minuta da se skine i popiškila bi dvije tri kapi - očito je mislila da je pohvalno što češće tražiti bukalin. Kad smo to skužili, počeli smo naglašavati da je super što su gaćice ostale suhe. Odonda nema frke za piš-piš, ne moramo mijenjati garderobu po čitav dan. Jako je ponosna na svoje lijepe gaćice, voli pokazati da se zna sama svući i tako to.
Ostao nam je problem kakanja. Naime, pretprošli vikend htjela je kakati na bukalin, ali joj nikako nije išlo. Totalno se iznervirala, malo bi sjela na bukalin, malo na kauč, malo mami u krilo, stalno je pokušavala, ali nije mogla. Da izbjegnemo traume i probleme sa zatvorom, vratili smo se koračić unazad i stavili pelene. Pokazalo se da taj put stvarno nije bio zatvor, samo nervoza. Ovaj vikend smo bili na putu, nastavljamo s osvješćivanjem u nekom sljedećem mirnom obiteljskom trenutku.
U radne dane nosi pelenu. Čuva ju moja mama, a meni se ne da forsirati. Naime, moja mama misli da bi se mala strašno prehladila jer ipak je pelena grije (?!), pa još nema ni bodić, nego samo potkošuljicu, pa hladno joj je za mjehur, bubrege i sve slično. Bolje da čekamo ljeto, a danas se djeca ionako samo odjednom skinu. Ali mislim da nećemo čekati ljeto jer mi je stvarno glupo praviti invalida od djeteta koje ionako sve kuži (pa pita "sad imam pelenu? mogu piškiti?").
I to što kažem vikend zapravo je jedan dan vježbe, jer bi u tih pet-šest močenja gaćica smočila svih pet-šest kompleta garderobe (gaćice, štramplice, hlačice), proširene i pidžamicama i hlačicama "za u grad" kad više nije bilo suhoga. Dakle, u jedan dan.
Klinci stvarno brzo nauče, da ne radim mislim da bi sve riješili u tri dana. Tako da mislim da ni hladno vrijeme nije problem. I pamte, našu malu ne zbunjuje vraćanje na pelene kroz tjedan.