Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 110

Tema: da li su zdraviji?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno da li su zdraviji?

Znam da su dojena djeca zdravija, postoji bezbroj istrazivanja. I moja m. koju s 13 mj. jos uvijek dojim, takoreci niti jednom nije bila bolesna. Zanimaju me vasa iskustva, mozda neka od vas ima iskustva s jaslicama? To nam je sad jako aktualno jer od jeseni krecemo, svi pricaju o tome kako se djeca strasno razbolijevaju kad krenu u jaslice, a ja nekako zelim vjerovat da ce zbog obilatog dojenja i inace zdrave prehrane, moja m. ostati postedjena barem nekih od tih bolestina...recite mi da je tako...

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam za jaslice, ali evo bas sam danas analizirala i zakljucila da lucija u svojih 15 mjeseci zivota nije popila ni jedan antibiotik, imala je temperaturu 4 puta i bila prehladjena 3-4 puta. ja to naravno pripisujem aktivnom "tankanju" na sisi, a tko zna... mozda je samo autosugestija

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vanja doji već 27. mjesec, imala je dosta viroza, upravo je sada u jednoj, ali do sada, a nadam se i dalje, je sve prošlo bez antibiotika. Neke od viroza je i imala vjerojatno baš zato što doji i spava samnom, ja to donesem s dela pa je uz tako blizak kontakt neminovno, ali kada je u fibri i neće ništa ni jesti ni piti sisa je spas. A da ne doji da li bi bila bolesnija ili zdravija to je teško reći, ja se nadam da joj dojenje ipak povoljno djeluje na imunitet, ali znam dojenu djecu koja su često bolesna i onu na bočici koji u 2 godine nisu ni jednom kihnuli, to je sve individualno.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dojenje nije magicna zastita, ali ce sigurno pomoci. Ima i dojene djece koja su jako bolezljiva, ali ja vjerujem da tu ima i nasljednih faktora i svacega, a dojenje je svakako nesto sto stiti da te bolesti ne budu i gore.
    Iz mog iskustva, zaista ne mora biti da su u jaslicama stalno bolesni, Jan je sada 4 godine, u jaslicama je od godine dana (s tim da 6 mjeseci kad mu se rodila seka nije isao, dakle, od dvije do dvije i pol) i zdrav je "ko konj" (reko doktor, ne ja ) .

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad smo krenuli u jaslice s godinu i pol mališa je bio stalno bolestan - u tri mjeseca koliko smo išli do ljeta (jer sad preko ljeta ne ide) u jaslicama je sveukupno bio mjesec dana, ostalo vrijeme je bio doma jer je bio bolestan.
    Što se tiče antibiotika - naša pedijatrica ih dijeli ko bombone, a ja sam bila presplašena da bih reagirala :smajlić koji se ljuti sam na sebe i samoinicijativno ukinula antibiotike ili tražila briseve (sad više nisam, a srećom Tan više nije baš nešto bolestan).
    U biti, on je niti nešto pretjerano boležljiv, ali nije niti da je stalno zdrav (dobro, nije imao neku boleštinu težu od upale grla ili uha), a cica još uvijek puno puno.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ema će uskoro 3 godine.
    Nije išla u jaslice.
    Nikad nije bila bolesna.
    (2 dvodnevna proljeva i 2 jednodnevne temperature ne brojim u bolest)

Mislim da je dojenje pomoglo jer sam ja u zadnje 3 godine imala bar 3 upale sinusa, gripu i par jačih prehlada.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sara je bila potpuno zdrava do 15 mjeseci, kad je krenula u jaslice.
    onda su krenule viroze, a jednom je i završila u bolnici zbog pneumokoka .
    tako da joj dojenje nije baš spriječilo bolesti, ali ona se zbog dojenja, čini mi se, dosta brzo oporavljala.
    sad opet cijelo ljeto nije bila bolesna! vidjet ćemo na jesen kad krene ponovo u jaslice...

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo krenuli u jaslice s godinu dana i bili smo često bolesni, prehlade, kašalj, temperature. dojenje je pomoglo u situacijama kad nije htio ništa okusiti niti piti, osim sike. Znači da nismo dojili vjerojatno bi završili na infuziji. tako da: Sika je spas!
    Faza boleština je trajala od nekih godinu i pol do dvije godine. znači (zanimljivo!) kad smo tek krenuli u jaslice bilo je sve ok prvih 6 mjeseci.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Dojimo već 18 mjeseci :D .
    Ana je u dobi od 11 mjeseci imala upalu pluća koju smo izliječile bez većih problema i stresova (doduše, u bolnici u Njemačkoj ).
    Prije i poslije toga nikad nije imala ni temperaturu, ni prehladu, ni proljev, a zapravo se ne sjećam da joj je ikad curio nosić...
    Osim onih dana boravka u bolnici, nikad nije primala nikakve lijekove. Jako sam sretna zbog svega toga. Znam da je i dojenje dio tog mozaika, no kako živimo izvan grada, gotovo smo cijeli dan na zraku - sigurna sam da i to ima neke veze.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Matej će ubrzo imati 2 i po godine, još doji. Nikada nije imao proljev, a možda smo ukupno 3 puta bili kod doktora radi viroze, a sad znam da ni tada nismo morali ići. Koji put se znalo dogoditi da mu fibra prođe sama od sebe, nakon prespavane noći. Sigurna sam da je m. mlijeko odigralo značajnu ulogu barem u prevenciji proljeva, ako ne i u drugome. Ne ide u jaslice, ali ne živi u sterilnim uvjetima, već je često u društvu druge djece, od kojih su neka i naglašeno boležljiva.
    No, ipak, sigurna sam da u zdravlju djeteta veliku ulogu ima genetski faktor, ali da dojenje pomaže i djeci koja su sklonija bolestima u njihovom lakšem svladavanju. Ako baš i ništa u m. mlijeku ne može spriječiti niti izliječiti bolest, no sama utjeha bolesnog djeteta na majčinim grudima važan je emocionalni faktor. A da i ne spominjem kako neka djeca ( Matej npr. ) kad imaju temperaturu, ne žele ništa ni okusiti osim mlijeka...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja Ena je ljetos bila u kontaktu s nećamima koji su imali videne kozice -i nije obolila!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara ima 2 godine, doji, ne ide u vrtić.
    još nijednom nije pila antibiotik.
    do ovog ljeta bila je super zdravlja, međutim, u zadnja dva mjeseca zaradila je enterovirozu, upalu grla i uha, a trenutno liječimo urinoinfekt - međutim sve bolesti nam još uvijek prolaze bez antibiotika.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Filip je u svojih 13 mjeseci samo dvaput nadrapao:
    Prvo je dobio virozu od bratića koji ga je od dragosti lizao (čitaj ljubio) u usta.
    Zatim je imao trodnevnu temperaturu i više ništa!
    Naravno, sve je prošlo bez antibiotika jer sam za homeopatsko liječenje.
    Sigurna sam da dojenje ne može čarobnim štapićem otjerati bolest, ali skratiti trajanje i olakšati nevolje sigurno može!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

O kao beskonacni sisavac je neprestano bolestan, sa i bez vrtica. Prvih 14 mjeseci nije isao u vrtic, a bio je bolestan 2x mjesecno, ali zaista bolestan. Znaci da bi se svaki pus najmanje 4-5 dana gnjavili kor raznih ljekara, raspravljali je li (ili mozda nije) pravo vrijeme za antibiotike, vadili krv - ma grozno.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

andrejček je nažalost već triput pio antibiotik jer smo imali izvor zaraze u kući :namig:, ali svaki put bi ozdravio za dan-dva. možda to možemo zahvaliti ciki, a ako i ne - nezamjenjiva je kad mu nije do jela i pića, samo bi se mazio... onda ne silazi sa cike. pa barem znam da nije gladan, žedan a bogme ni tužan.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mislim da dojenje ne može spriječiti jasličke bolesti, jer postoje određene viroze koje dijeca do 2-3 godine jednostavno moraju prebolit da bi stekli na njih imunitet, pri tom mislim na druge vrste prehlade, curenje nosa itd.. od kojih odrasli ne oboljevaju. To je jednostavno nešto što sva dijeca moraju proć, neka prije neka kasnije.
    Dojenje kao važan faktor u svemu tome je što pomaže lakšem tijeku bolesti, kračem trajanju, a da ne govorimo o lakšem psihičkom, emotivnom utjecaju za vrijeme trajanja bolesti.
    Dojenje je važno kod stvaranja općenitog imuniteta, kao i prehrana, kao i genetika, boravak na svježem zraku.. itd.

hildegard avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jakob je do godine dana imao jedino neku virozu koja je prošla bez ljekova, inače mu nikad nije curio nos, nikad nije kašljucao. No nakon tjedan dana jaslica spopala nas prava boleščina (i njega i mene).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo bih htjela ovo ispraviti

Prvo je dobio virozu od bratića koji ga je od dragosti lizao (čitaj ljubio) u usta.
    Zatim je imao trodnevnu temperaturu i više ništa!
    Naravno, sve je prošlo bez antibiotika jer sam za homeopatsko liječenje.
    ne zato jer si ti za homeopatsko lijecenje, nego zato sto se virusna oboljenje NE tretiraju antibioticima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I L. je sisavac, ali je bolestan svako malo. Tj u 11.5 mjeseci 7x.
    Nisu to ozbiljnije bolesti- uglavnom viroze s temperaturom 1-2 dana pa još tjedan, dva curenje nosa, kašljucanje,....
    Antibiotik nije pio jer ga nisam ni vodila doktoru. A sigurna sam da bi mu u bar 2 navrata ped. nešto uvaljala. A da se zarazi dovoljno je da se neko zakašlje 50 m od njega.
    Naš je problem što on kad je prehlađen siku odbija jer ne zna sisati i disati kroz šlajm.
    Tako da dok se on bori s prehladom -ja se borim s mastitisom.
    I uvijek se pitam koliko bi tek bio bolestan da ne sisa. :/

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I. je prestao sisati sa 16 mjeseci - točno na dan

nikad nije bio blestan, osim mislim da je to bila trodnevna i par šmrkavih dana - tj. zaštopanih noseva (više nego par)

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam luku dojila mjesec dana; u prvih godinu dana je imao česte upale grla dok mu nismo izvadili 3. mandulu. od tada, da kucnem, vrlo rijetko kakva prehladica i to je to. u jaslice je krenuo sa godinu dana i nikad nismo mali nikakvih problma sa zdravljem. od kada je krenuo u školu nije niti jedan dan bio bolestan, a 90% razreda je imalo gripu...redovito ide na more, skijanje..valja se po snjegu, hoda bos; zapravo uopće se "ne pazimo" i stvarno ne mogu reći da je boležljiv.
    a, kao što rekoh, od 1. mjeseca je bio na (kršitelj koda)u,frutolinu, (kršitelj koda)u, (kršitelj koda)ima i ostalim glupostima. :/

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ida je dojila 3 mjeseca, noa 26

istog dana su krenuli u vrtic, noa je imao godinu, ida nesto manje od 4.

u proslih godinu dana (a i dulje, samo ne pamtim od kada ) nisu ni jedan dan falili vrtic zbog bolesti - ergo - nisu pili lijekove.

leo je doma, iskljucivo dojen 6 mjeseci, zasad jos uvijek vise dojen nego hranjen , ovu zimu upravo odradio petu prehladu. nije pio klasicne lijekove, samo homeopatiju.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Fran ima 35 mjeseci, ne ide u vrtić.

Bio je više puta prehlađen(curenje nosa, kašalj, lagaa temperatura). Ali nikad nije popio niti jedan antibiotik. Jedan put samo sinersul zbog upale grla.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

naše djete je bilo dojeno samo 3 mjeseca, na žalost...nikada nije popilo niti jedan antibiotik, nikakve probavne smetnje, nikada crvenu guzu (iako u pampersicama(koje smartam darom Božjim))...dva puta koristila sirup islandskog lišaja i par lupoceta...a samo tri mjeseca dojenja...mislim da to dojenje ima svrhe samo do određenog vremena sve iznad 12 mjeseci je too much ak se mene pita...

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znas sto bi rekli neki mudri ljudi:
    jedno je misliti, a drugo znati.
    Zato je sreca da se ne pita tebe nego one koji znaju, a ne misle.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

a zakaj si mu tak bezobrazno odbrusila :?
    samo je izrazio svoje mišljenje koje, sudeći po gornjim postovima, i nije baš toliko neutemeljeno; jel tak?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije tak.
    Tema je otvorena zato da se prica o tome jesu li dojena djeca zdravija od nedojene. Fora je pak u tome da se dojenjem stvara temelj psihofizickom stanju djeteta za citav zivot. Pa nece se sad valjda tema pretvorit u brebrojavanje viroza dojene i nedojene djece. i gadjanje brojkama. Onaj tko spominje dvanaest mjeseci, ocito je puno procitao o sastavu majcinog mlijeka. A vidim, nije nista manje informiran o pampersicama. Meni je dijanin komentar skroz na mjestu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi smo dojenje razdužili nakon 3 godine. Malac ima imunitet kakav ja nikad nisam imao.
    Mislim, nije da se ne razboli - pokupi i on ponešto ponekad, zakuri, zanjurga, ali za dva dana je OK, a za tri zdrav k'o ...
    U isto to vrijeme MŽ i ja rikavamo.

Jedini antibiotik IKAD dobio je kod porođaja, tzv. profilaksa, a sada znam da mu ni to nije trebalo. Vjerojatno je upravo zbog tog antibiotika krenuo s grčevima već u prvom tjednu života.

Medicina je odavno nadišla Hipokratovu "ne naškodi" :/

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

onda smo očito različito shvatili temu...ja sam shvatila da će ovdje razmijeniti iskustva roditelji čija djeca su bila dojena kroz različite vremenske periode; i da se to odnosi na viroze i ostale bolesti koje je određeno dijete do sada imalo...
    nisam primijetila da se itko osvrnuo na psihofizički razvoj svoga djeteta...

ja mislim da su konkretna iskustva isto tako pokazatelj i da ih ne treba skroz ignorirati i i povodite se isključivo za literaturom...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa

Medicina je odavno nadišla Hipokratovu "ne naškodi" :/
    apsolutno se slažem! smeta me jedino to što se tako oštro napada one koji se usude reći da misle da se baš i ne treba dojiti djecu duže od x godina.
    mislim da svatko od nas radi za svoje dijete ono što smatra da je najbolje, sigurno nitko ne kreće od toga da će svjesno raditi loše...i zato nikoga ne treba napadati. svi možemo reći što mislimo, podijeliti svoja iskustva, pomoći jedni drugima, savjetovati...po meni je to svrha ovog foruma... ali sve to može proći i u ugodnom tonu...

bubimirko

Početno

[quote="Zorana"]Nije tak.
    Fora je pak u tome da se dojenjem stvara temelj psihofizickom stanju djeteta za citav zivot.

a kakvo je to psihofizičko stanje djeteta koj je dojeno 3 ili više godina.......hoće li ono biti pametnije i zdravije cijeli život od onih koja su odrastala na (kršitelj koda)u , (kršitelj koda)ima, **** čajevima........jer ja kod svojega baš i ne primječujem nedostataka---barem ne ovih okom vidljivim, ali niti nekih psihofizičkih-trebam li naglasit da je od najranijih dana bio na gore navedenim proizvodima

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa kad netko bubne "preko godine dana je previše" i "nema svrhe", onda ga moramo pitati na temelju čega je donio taj zaključak.

jer istraživanja pokazuju da itekako "ima svrhe", a postavlja se i pitanje psihološkog benefita/štete nasilnog prekidanja dojenja.

pa ako imamo argumente u korist "produženog" dojenja, onda je opravdano tražiti argumente od onih koji ga ne podržavaju.

bubimirko

Početno

[quote="Zorana"]Nije tak.
    Fora je pak u tome da se dojenjem stvara temelj psihofizickom stanju djeteta za citav zivot. ]

još se jednom moram vratiti na ovaj post..........pošto je isto tako poznato da recimo romkinje doje po 100 let svoju djecu----jesu li onda romi psihofizički superiorniji od nas običnih smrtnika??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje pile je dojeno 26 mjeseci, nikad bolesti do 3 godine, a onda je krenula u vrtić i sad je stalno bolesna, dva tjedna vrtić - 1 tjedan doma, tako već mjesecima...
    a mlađe pilence isključivo dojeno sa mjesec dana zaradila upalu pluća...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anki, koja to iskustva kad su dojena djeca u ogromnoj manjini??? Da ne govorim o djeci dojenoj nakon godinu dana. Situacija na ovom forumu je daleko od realne. Pa imali smo slucajeve optuzivanja Rode radi agresivne propagande dojenja, nabijanja osjecaja griznje savjesti pojedincima itd. A statistika nam je vise nego jadna.
    Mi ovde govorimo o jako maloj djeci. I smijesno mi je da se sada stvara situacija: evo vidite, ima i medju vasom djecom bolesne. Nije vam to vase dojenje tako dobro kako kazete. Psihofizicki razvoj sam namjerno upotrijebila kao izraz jer je jedno povezano s drugim. (U zdravom tijelu zdrav duh )
    Ako se kaze da dojenje cak stiti djevojcice od razvoja nekih tumora u odrasloj dobi, o probavnom sustavu necu ni pocinjati, onda naravno da se ne mozemo ograniciti na djecju dob. A ne vidim bas da nam populacija srednje dobi puca od zdravlja.
    Naravno da dojenje nije jedino presudno. Ali je dio cjeline. Koji itekako utjece na cjelokupno stanje organizma.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bubimirko, uopce se ne namjeravam prepucavati na razini: moja baba je bolja od tvoje babe.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja nikoga ne branim niti mislim tu opravdavati tuđe stavove. rekla sam samo da mu se mogla obratiti drugim tonom.
    mogla je reći: ne slažem se s tom i tom konstatacijom, pogledaj malo tu i tu literaturu pa onda donesi neke zaključke...a ne " ko tebe pita ti si glup" (nije doslovno napisano, ali između redova... :/ )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moram skopirati nesto sto je Davor napisao na jednoj drugoj temi. A napisanim je receno sve:

Dojenje je jedan holistički princip kojeg je praktično nemoguće imitirati. Sve holističke prakse ponašaju se poput holograma - cjelovite su bez obzira s koje strane i koji dio gledaš. Svaka imitacija jednostavno nije hologram nego obična plošna slika.
    Sve upute o tankom, željezom siromašnom i makarsvakakvom majčinom mlijeku dolaze iz usta plošnih ljudi koji nisu u stanju vidjeti puninu dojenja.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

zorana

bubimirko

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Bubimirko, uopce se ne namjeravam prepucavati na razini: moja baba je bolja od tvoje babe.

pa nitko se tu ne želi prepucavati ali samo mi molim te objasni šta to znači "dojenjem stvara temelj psihofizickom stanju djeteta za citav zivot."

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bubimirko...bubuimirko...bubimirko...svaki topic koji ima ikakve veze sa dojenjem, evo tebe u vječitoj misiji "ZAKONOM ZABRANITI DOJENJE DJECE PREKO GODINU DANA!" Eh, stvarno si naporan.... :/

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Naravno da dojenje nije jedino presudno. Ali je dio cjeline. Koji itekako utjece na cjelokupno stanje organizma.
    evo, ja bi ovo izdvojila kao svoj stav.
    i ne bi dalje raspravljala; kao što sam već rekla, moj prigovor se odnosio na ton kojim se dijanam obratila zlom vuku, a ne na sadržaj poruke... 8)

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj bubimirko prvotno napisa

pa nitko se tu ne želi prepucavati ali samo mi molim te objasni šta to znači "dojenjem stvara temelj psihofizickom stanju djeteta za citav zivot."
    ako te zaista zanima, daj si truda, pa prosurfaj malo ili forumom ili netom; naći ćeš pregršt zanimljivih informacija 8)

bubimirko

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    bubimirko...bubuimirko...bubimirko...svaki topic koji ima ikakve veze sa dojenjem, evo tebe u vječitoj misiji "ZAKONOM ZABRANITI DOJENJE DJECE PREKO GODINU DANA!" Eh, stvarno si naporan.... :/
    o čemu ti to.......................ja nigdje ne govorim o zabrani dojenja.....samo molim da mi se lijepo objasni odakle tvrdnja da to utječe na psihofizičko stanje i da li to znači da su ta djeca u "nekakvoj prednosti" tj. u kakvoj

bubimirko

Početno

fakat ne kužim šta želiš postići svojim linkovima, uopće ne osporavam to da treba dojiti, niti to da je majčino mlijeko korisno, već iz vlastitog primjera tvrdim da mi je dijete odrastalo na umjetnoj hrani- a zdravo je ko dren i nikad nikakvih problema nije imalo, k tome da naglasim da je još i jako velik za svoje godine----jer na prvom linku vidim da se navode i kile i visina, dakle najnormalniji je, štoviše čak i visok-----a to ako kasnije nedajbože on, ili ja ili netko drugi oboli---da tome pripisujemo nedostatak dojenja pa to je MENI OSOBNO(oprostite na izrazu) kretenizam

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj bubimirko prvotno napisa
    samo molim da mi se lijepo objasni odakle tvrdnja da to utječe na psihofizičko stanje i da li to znači da su ta djeca u "nekakvoj prednosti" tj. u kakvoj
    hmmm, dobila sam dojam da želiš nešto naučiti..?

btw, rasprava bez argumenata je najobičnije prepucavanje.

Početno

Dear ms. Ivy,
    Do not give what is holy to the dogs; nor cast your pearls before swine, lest they trample them under their feet, and turn and rend you. (Matt. 7:6).

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja ću prevesti, tko će lektorirati?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •