Novorodjenačka žutica
1. Kada i u kojem rodilištu ste rodili? VŽ, 12.11.04. i 26.12.2006.
2. Da li je vaše dijete dobilo novorođanačku žuticu? obojica
3. Ako da, da li je vaša beba bila odvojena od vas? Gdje se nalazila?prvi sin stalno uz mene, drugi 24 sata na fototerapiji ostalo uz mene
4. Da li ste mogli dojiti svoju bebu koja je imala žuticu? Ako ne, koje su vam objašnjenje dali? obojicu sam isključivo dojila, mlađi je pio moje izdojeno mlijeko na flašicu na fototerapiji. samo u prvu flašicu su mu dodale 30 ml A.M. , rekle su da mora biti minimum 60 ml u flašici a ja sam nacijedila samo 30. borila sam se al nisam ih uspjela razuvjeriti. samo jednom u ta 24 sata su mi dozvolili podoj jer sam inzistirala, inače to nije praksa... obično majkama savjetuju nek se odmore ta 24 sata, da će ih oni hraniti sa A.M. .
5. Ako je vaše dijete bilo na fototerapiji, kolika mu je bila razina bilirubina? prvom sinu 220, on nije bio na fototerapiji, dobio samo one tabletice. drugom sinu 280 nečeg i bio je pod lampama u inkubatoru. ne mogu se sjetiti mjerne jedinice...
6. Da li ste mogli imati svoju bebu uz sebe, nakon fototerapije? nakon fototerapije drugi dan života, proveli smo još tri dana na promatranju, bio uz mene bez odvajanja.
Boravak djeteta uz majku nakon poroda
1. Da li ste bili u 24 satnom rooming-inu? Ako da, što je to podrazumijevalo:
(a) 24-satni boravak bebe uz majku;

2. Da li ste primjetile da vam bebu, koja nije 24 sata bila uz vas, donose nahranjenu? Ako da, kako ste reagirale? -

3. Da li se pregled pedijatra obavljao u vašem prisustvu? da
4. Ukoliko ste rodile na carski rez, kada ste nakon carskog dobile dijete na podoj? -

Prvi sin rođen sa 37+1, 3170 g 48 cm, APG 10/10
drugi sa 38+1, 3750, 51 cm, APG 10/10.