zadnja dva dana primjetila sam da me hvata peckanje u grudima dok dojim Luku.
bol nije uzastopna, već samo kad on malo jače potegne.
od čega?
hvala![]()
zadnja dva dana primjetila sam da me hvata peckanje u grudima dok dojim Luku.
bol nije uzastopna, već samo kad on malo jače potegne.
od čega?
hvala![]()
gljive?
ne moraju se vidjeti izvana, tj. na bradavici. mogu se razviti unutar dojke u mlijecnim kanalicima. onda pece kad beba sisa.
Moze da bude sor. Tada se javlja peckanje u grudima, a beba ima bele naslage u ustima. Treba da odes do pedijatra da pogleda, pa ako je to-to, dace ti nesto i za tebe i za bebu (obicno daju Nistatin kapi ili Daktanol gel). A blago peckanje moze da se oseti i kada nadolazi mleko (kao neka lagana struja). Obavezno proveri kod pedijatra...
Ja sam isto to osjetila prvi put kad je Roko imao negdje oko 4 mjeseca, čudan osjećaj, kao neki trnci kroz grudi. Skužila sam da je to kad mi nadolazi mlijeko, jer me nekada zna pecnuti i kad on ne siki. Ali nije jako često. Ne znam radi li se o istom feelingu.
trebamo ovdje razjasniti da li se radi o trncima koji se osjete prilikom otpustanja mlijeka ili se doista radi o peckanju.
radi se o peckanju, ali ne svaki podoj.
nisam primjetila nikakve naslage u bebinim ustima.
Da se i mi prijavimo! K. ima mjesec i dvadeset dana.Do jučer je sve funkcioniralo u najboljem redu.Podoji na zahtjev, bez ragada, ma sve pet!Tu i tamo malo peckanje bradavica,ali pedijatrica kaže da nema gljivica.Jučer je cijelo veče cikila,bila u početku super volje, smijala se i onda odjednom nervoza, trganje glavom, nikako se smiriti. Zaspala je u 1:30,a bila budna od 16:00! I to bi bilo sve ok,da se ja ujutro nisam probudila u fibri, koja je sada 39,5! Bradavice ne bole, peckaju, kvržice ne mogu napipati.Srušilo mi se samopouzdanje(iako imam veliku podršku MM),jer sam E prestala dojiti s pet mjeseci zbog mastitisa koji je prolazio, pa opet dolazio.Ali kod njega su se promjene vidjele: ragade,kvrge,a ja ga ne znam namjestiti da pravilno cica zbog rane od carskog,ma duga priča.Jeli to mastitis ili? Možda je malo off the topic,ali našla sam se tu zbog peckanja bradavica! Zvala sam SOS tel.,ali mi se javlja sekretarica. Bit će da sam falila radno vrijeme!
...i ja cijeli dan osjetim peckanje u prsima, i to dosta bolno, on dok jede često ispusti ciku i ponovno je stavlja u usta i to radi prilično nervozno
ne mogu skužiti jel to radi zato što se pokušava pokakati ili prducnuti (inače zna) ili je soor pa ga pecka dok jede.
meni prsa izgledaju normalno, možda malo roze bradavice jer ih je on izgnjavio a njemu u ustima po meni sve normalno, malo mu je jezik bijel, mislim da je od mlijeka jer nisu naslage.
danas sam stavila i sebi i njemu rojazol gel u slučaju da je ipak soor al još uvijek ne vidim promjene.
možda sutra...
trenta: on dok jede često ispusti ciku i ponovno je stavlja u usta i to radi prilično nervozno ne mogu skužiti jel to radi zato što se pokušava pokakati ili prducnuti (inače zna) ili je soor pa ga pecka dok jede.Evo samo da Vam kažem moj slučaj. Kad je E imala 3 mjeseca počele su borbe sa cicanjem, bradavice su mi bile crvene, ali doktor je rekao da nije soor. I mi smo se mučile sve do sad nedavno kad mi je već stalno plakala kad je vidjela cicu. Makar se njoj nije ništa vidjelo, makar mene nije ništa peklo i makar je dokor već pet puta rekao da nema soor, otišla sam u ljekarnu i kupila Rojazol gel i nakon četvrtog dana mi smo se preporodile jer se vratila moja Elena, ljubiteljica cice. Žao mi je što nisam to odmah učinila i što je patila puna tri mjeseca.porkica: ali pedijatrica kaže da nema gljivica.Jučer je cijelo veče cikila,bila u početku super volje, smijala se i onda odjednom nervoza, trganje glavom, nikako se smiriti
Ne mora biti tako kod vas, ali samo da vam kažem kako je nama bilo.
Moguce je da mama ima soor u dojci (dojkama) a da dijete nema nikakvih simptoma soora. No nazalost nasi pedijatri inzistiraju da i beba mora imati simptome, i cesto se desi da uvjere mame da nije u pitanju soor i ne daju im terapiju (niti ako dijete ima soor i dobije terapiju, doktori ne spomenu mami da i ona treba mazati bradavice).
Dakle, moguce je da je peckanje uzrok soora.
Ovo su moguci simptomi:
A mother may have some or all of the following possible symptoms of thrush:
• Intense nipple or breast pain that may last throughout the feeding and is not
improved with better latch-on and positioning,
• Sudden onset of nipple and/or breast pain after a period of comfortable nursing.
• Itchy or burning nipples, which may look normal or may appear pink or red, shiny,
flaky, and/or have a rash with tiny blisters,
• Traces of white fungus in the folds of the nipple or breast,
• Cracked nipples, either a new crack or a previous crack from nipple trauma that will
not heal.
• Shooting pains in the breast during or after feedings,
• Nipple and/or breast pain while correctly using a hospital-grade automatic electric
breast pump (suction not up too high) that has been checked for proper fit (nipple
tunnels not too small),
• Vaginal yeast (monilial) infection.
Za vrijeme terapije mozete napraviti sljedece stvari kako biste ubrzali lijecenje :
- bilo bi dobro da mama nakon svakog podoja ispere bradavice cistom vodom i pusti da se osuse na zraku, jer gljivice obozavaju mlijeko i vlagu
- mama bi trebala nositi cisti grudnjak svaki dan
- ako mama koristi jastucice za dojenje, treba ih cesto mijenjati, jer su vlazna i topla mjesta idealna za razvoj gljivica
- treba paziti da su dojke u dodiru s prirodnim materijalima – izbjegavati sintetiku
- ne premazivati bradavice svojim mlijekom, i ako se mama izdaja, ne cuvati to mlijeko za poslije (tu mislim na upotrebu tog mlijeka nakon sto ste se rijesili gljivica)
- ako mama koristi izdajalicu, svi dijelovi izdajalice koji dolaze u dodir s mlijekom bi se trebali iskuhati
- obavezno bi trebalo prati ruke cesto i vrlo temeljito – pogotovo nakon mijenjanja bebine pelene
- umjesto koristenja rucnika, bolje bi bilo koristiti papir za brisanje ruku i baciti ga nakon toga
- svi rucnici i odjeca koja je dosla u dodir s gljivicama treba biti oprana u vrlo vrucoj vodi (vise od 50 C). Idealno bi bilo da se odjeca osusi na suncu. Koristenje pegle ce takodjer ubiti gljivice.
- ako beba sisa prste ili palac, trebalo bi joj cesto prati rukice
- ako beba koristi dudu, bilo bi je dobro izbjegavati tjekom ovog perioda, ali ako to nije mobuce bilo bi dobro da se duda ili neke druge igracke koje beba stavlja u usta jednom dnevno iskuhaju 20 min da se ubiju gljivice. Nakon koristenja tjedan dana, najbolje bi bilo baciti ih i kupiti nove. Ako se neke igracke ne mogu iskuhati, trebalo bi ih oprati u vrucoj vodi sa sapunom, i dobro isprati.
- mama bi trebala izbjegavati mlijecne proizvode, jako slatku hranu i umjetne zasladjivace
- mama bi trebala paziti na dovoljan unos zeljeza, folne kiseline, i vitamina A, B, C i K
- za pomoc u borbi protiv gljivica pomaze da mama konzumira acidophilus bifidus (40 milijuna do 1 milijarda jedinica), (ako se moze gdje nabaviti) ekstrakt sjemenki grejpfruta (250 mg tri puta dnevno), bijeli luk, cink (45 mg dnevno), i B vitamin (100 mg dnevno)
- ako mama ima vaginalnu gljivicnu infekciju trebala bi se javiti svom ginekologu
- ako beba ima pelenski osip, trebali bi se obratiti pedijatru da prepise neku kremu protiv gljivica dok se crvenilo ne smiri
- ako se nakon ove terapije soor ponovo vrati, bilo bi dobro da i tata (i druga djeca) prodju istu terapiju jer se soor moze prenijeti s jedne osobe na drugu
- bilo bi dobro da se mama testira na anemiju i dijabetes da se to otkloni kao potencijalni uzrok soora