Results 1 to 32 of 32

Thread: Kolač od griza i jogurta s višnjama

  1. #1
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default Kolač od griza i jogurta s višnjama

    1 gotovo tijesto za savijače (od 500 g ili 10 listova)
    3 čvrsta jogurta
    1 i pol čaša od jogurta šećera
    1 i pol čaša od jogurta ulja (meni je nekak malo masnjikavo pa si sve mislim da li da idući put umjesto pola čaše ulja stavim jedan jogurt??)
    2 čaše od jogurta griza
    1 prašak za pecivo
    1 tegla kompota od višanja

    Svi sastojci (osim tijesta) se pomiješaju i ostave stajati oko pola sata.
    Tijesto se ne mora prije vlažiti, nego se odmah puni onakvo kakvo se izvadi iz paketa.

    Daklem - na krpu se stavi jedan list tijesta, namaže sa smjesom (onak, da bude sve pokriveno, ali ne treba na debelo tak da bude dostatno za svo tijesto), prekrije drugim listom, opet namaže i stavi se treći list koji isto namažemo smjesom i posipamo dijelom višanja iz kompota (sam sok nije potreban, a višnje je dobro ocijediti da ne budu previše mokre). Pomoću krpe zarolati i staviti u malo namaštenu tepsiju. Tako se radi dok se ne potroše sve kore (ispadnu tri 'rolade'). Peče se jedan sat na 180 stupnjeva, a mogu se malo premazati uljem, margarinom ili vodom kad su pečene. DObar tek!

    Ovak to otprilike izgleda:

    http://www.babababies.com/images/pic...22_10-3118.jpg

  2. #2
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    evo hocu da probam ovaj tvoj recept, pa me samo zanima onaj dio na kraju,
    da li si ti premazivala gotovu savijacu vodom/margarinom?
    hvala

  3. #3
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Baš sam prije par dana napisala taj recept na "Što danas kuhate"- stvarno je fenomenalan i svakako probajte.
    Umjesto kompota od višanja, slobodno stavite svježe višnje (sad je sezona) ili bilo koje drugo svježe voće (npr. jabuke), sir, mak ili rogač, a moj favorit su mljeveni orasi sa strugotinama čokolade i grožđicama.

  4. #4
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    kako bi onda išla ta verzija sa makom

    da li je neophodno da se samelje ili se samo prelije vrelim mlijekom? :/

  5. #5

    Join Date
    May 2004
    Location
    varaždin
    Posts
    1,226

    Default

    Ako se radi s svježim višnjama ili trešnjama onda treba staviti malo više šećera jer meni nije bilo dosta slatko.

    Linda kak radiš s orasima i grožđicama? Daj neke količine bar otprilike.

  6. #6
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Samo se samelje i posipa po premazanoj smjesi od jogurta, na mjesto gdje u originalnoj verziji idu višnje.

  7. #7
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Ovo je bio odgovor za white_musk.

    Brigita, stvarno ne znam omjere- recimo nekih 30-tak dag oraha bi trebalo biti dosta. Posipaj preko cijele kore, zatim preko toga naribaj čokoladu i posipaj grožđicama. Sve po ukusu- ako staviš više čokolade, bit će čokoladnije, ako staviš više oraha, bit će orašasto... kako god, nema šanse da pogriješiš.

  8. #8
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    Linda

  9. #9
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    jel bi ovaj recept mogao bez praška za pecivo? nije mi jasno koja je njegova uloga u smjesi s voćem i grizom.

  10. #10

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    split
    Posts
    251

    Default

    ovaj recept mi je savršen... ja radim i sa svježim sirom- znači umjesto višanja nekad stavim svježi sir + jaja+ vanilin šećer + šalicu šećera i bude savršeno.

  11. #11
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Quote Originally Posted by anamar
    jel bi ovaj recept mogao bez praška za pecivo? nije mi jasno koja je njegova uloga u smjesi s voćem i grizom.
    Uloga praška za pecivo je da digne smjesu od grisa, inače bi bila nabita, jer je gris sam po sebi težak. Ovako ispadne kao lagani biskvitić, a opet nije... ma, moraš probati, teško se može ovako opsati.

  12. #12
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    hvala, linda! svakako ću probati, jer obožavam višnje!

  13. #13
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ja taj kolač imam pod imenom Švapska strudla :? , stvarno je dobar i jednostavan za napraviti ali češće radim baklavu sa višnjama - sočniji mi je kolač .

  14. #14
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    Quote Originally Posted by bellissima
    ovaj recept mi je savršen... ja radim i sa svježim sirom- znači umjesto višanja nekad stavim svježi sir + jaja+ vanilin šećer + šalicu šećera i bude savršeno.
    možeš li molim te napisati koliko čega
    koliko sira, koliko jaja, itd.

  15. #15
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Ja taj kolač imam pod imenom Švapska strudla :? , stvarno je dobar i jednostavan za napraviti ali češće radim baklavu sa višnjama - sočniji mi je kolač .
    kako praviš molim te tu štrudlu od višnje

  16. #16
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Napisat ću naveče ili sutra, ne znam napamet.

  17. #17
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    ŠVAPSKA ŠTRUDLA

    3 jaja
    1 šalica od jogurta šećera
    1 šalica ulja
    1 šalica griza
    2 jogurta
    1 prašak za pecivo

    višnje oko 0,5 kg.
    kore za štrudlu

    Izmješati jaja i šećer , dodati ostale sastojke osim višanja. Uzeti jednu koru i premazati sa 4-5 žlica nadjeva, staviti na nju drugu koru isto je premazati nadjevom , staviti na njih treću koru premazati nadjevom i razbacatri višnje. Sve tri kore zajedno smotati u štrudlu .
    Tako napraviti još 2 štrudle ( bude 9 kora tijesta )
    Prije pečenja premazati kajmakom ili mlijekom. Peći na 180 stup. 40-50 min.

  18. #18
    sanja74's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb - Trešnjevka
    Posts
    1,578

    Default

    Baklava s višnjama? Kak se to radi? Djeluje mi zanimljivo..

  19. #19
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    BAKLAVA SA VIŠNJAMA

    0,5 kg kora za štrudlu

    Nadjev :

    3 cijela jajeta
    1 čaša od jogurta šećera
    1 čaša ulja
    1 kajmak
    1 vanilin šećer
    1 prašak za pec.

    0,25-0,30 kg, višanja

    Kolač nije presladak i osvježavajući je.

    Izmješati cijela jaja, šećer i dodati ostale sastojke.
    Tepsiju premazati uljem, staviti prvu koru, premazati je sa 3-4 žlice nadjeva i tako dok se potroši polovica kora. Nakon toga po nadjevenoj kori gusto poslagati višnje i nasataviti ponovo sa korama i nadjevom .
    Zadnju koru premazati kajmakom ili mlijekom.
    Peći na laganoj vatri cca 150 - 180 stup.( zavisi od rerne)oko 30 min.
    Probati da li je pečeno tako da se zabode štapić od ražnjića ili vilica.
    Kad je pečeno premazati mlijekom da se opusti kora i izrezati .
    Izrezano se prelije sa prokuhanim sirupom
    Sirup:
    2 dcl. vode
    1 čaša od jogurta šećera
    1 vanilin.

  20. #20
    sanja74's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb - Trešnjevka
    Posts
    1,578

    Default

    tnx

  21. #21
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    hvala

  22. #22
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Samo vi pecite i uživajte :D

  23. #23

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Jarun
    Posts
    296

    Default

    Ja to zovem strudla od visanja.

  24. #24
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,460

    Default

    Danas sam radila ovaj kolač po prvom receptu (od Male Sirene) i ispao mi je presuh i nekako ne baš. A onda sam spazila da je jedna od vas stavila i varijantu s preljevom-mljac! Sad je sočan taman kako treba.
    Nadam se da će i moji lizati prste. Hvala za ovaj neobičan recept!

  25. #25

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    jučer sam radila sa višnjama i fino je, s tim da ću slijedeći put dodati i vanilin šećer u smjesu.

    ovo lindino zvuči super, pa se sad spremam napraviti svaku rolu sa drugačijim nadjevom;

    1 s višnjama
    2. s čokoladom, grožđicama i orasima
    3. s jabukama

  26. #26
    summer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    St
    Posts
    4,600

    Default

    Ovo nam je postao omiljeni kolac, stalno ga radim. Pocetni recept sam modificirala prema MMovim zahtjevima tako da radim s po jednom casom svega, griza, secera i ulja, i dvije tegle kompota
    Premazem malo jogurtom ili vrhnjem, pokrijem mokrom krpom nakon pecenja i bude mljac, mljac, mekan i socan, svi su odusevljeni, MM najvise.

    anek, ja sam vec radila svaku strudlu drugaciju, bas kako si napisala, ali i sa rogacem, te nadjev sa orasima, rogacem, grozdjicama i suhim smokvama... Njam!

  27. #27

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    Quote Originally Posted by summer
    sa rogacem, te nadjev sa orasima, rogacem, grozdjicama i suhim smokvama... Njam!

    mmm, i ovo ću isprobati

  28. #28
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Anek, kako je ispalo s čokoladom i orasima?

  29. #29

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    linda,
    radim ju sutra, pa javim

  30. #30
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    ja ovo imam kao štrudlu od višanja u receptima, savršen mi je recept, radila ga već puno puta razne kombinacije, a često napravim, pa smrznem i onda stavim peći jednu - dvije štrudle, koliko mi već treba, ovisno o prilici.

    probat ću se sjetiti najčešćih kombinacija;

    - smrznute višnje, šećer (da želira i smanji kiselost), v-š, cimet
    - svježe breskve, cimet
    - jabuke, malo maslaca, šećer, v-š, cimet, sjeckani orasi/ brusnice / sjeckane suhe marelice / sjeckane suhe smokve (ovisi čega kad imam)
    - punjenje od svježeg sira, brusnice
    - čokolada mljevena, mljeveni orasi (najbolje mi je kad nije onak ful mljeveno, nego malo kao hrustavo još), sjeckane marelice suhe ili suhe smokve (jedna smokvarica je u škrinji i ujutro ide u pećnicu )

    jednom sam imala goste na ručku, bilo je i kolača, te 3 razne štrudle (čokolada, višnja, breskva), udavili se u štrudli, rekli da je bolja nego bilo koja iz slastičarne. ustvari, svi moji gosti koji su probali, bili su oduševljeni.

  31. #31

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb. Malešnica
    Posts
    150

    Default

    Ovo će biti jedan od kolača za rođendan mog Frana, zvuči fantastično!
    Mislim da ću raditi prema Kalimerinom receptu za Švapsku pitu. Mislila sam kupiti teglu višanja, višnje staviti u nadjev, a od soka koji ostane napraviti sirup za polijevanje kolača kada su već gotovi- kod serviranja. Što mislite, jel bi to valjalo?

  32. #32
    ivana zg's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,722

    Default

    evo podižem temu, tražim po netu, tražim po kući i nigdje ne mogu naći ovaj recept s višnjama i grizom ali u kojem se na kraju još malo nariba jabuka...seka mi je to davno radila i bio je fenomenala, a sada smo obje izgubile recept....pa ako netko ima takav bila bih mu zahvalna

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •