Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Nevolja - kruh ISKLJUČIVO od palente i griza u mojoj pećnici...

  1. #1
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno Nevolja - kruh ISKLJUČIVO od palente i griza u mojoj pećnici...

    Forumašice, spasite me od dileme!
    Bila sam doma s klincima, trebao nam je još jedan kruh, žurili smo na predstavu... (nemam zapravo opravdanje za ovakav eksperiment naslijepo - ali što je tu je) i ja sam vidjela da sam ostala bez brašna.

    Pa sam stavila tih 50 g brašna, i ostatak pekača fino napunila GRIZOM, PALENTOM, na vrh stavila kvasca, i pustila da se diže, i otišla svojim putem.

    Sad se to peče.

    A ja se pitam - jel se to smije uopće jesti? Ima li neki zdravstveni razlog da je u kruhu uvijek brašno? Zašto se kruh radi od brašna? Sve mi se pobrkalo u glavi.

    Ukratko - je li ta moja papazjanija jestiva (pod pretpostavkom da joj tekstura uopće bude jestiva)? Je li to biološki otpad? Hoćemo li umrijeti u mukama ako je kusamo? Jesam li na pragu novog genijalnog recepta? Što se zbiva u mojem pekaču?!
    Heeelp!

  2. #2
    klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Postovi
    1,294

    Početno

    Ne mogu ti pomoći, ali si me baš nasmijala!

    Javi obavezno rezultat!

  3. #3
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    O, neee! I dalje ne znam što pečem!

  4. #4
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

  5. #5

  6. #6
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Pinky, presurfala sam pol neta - zovu se kruhovi od palente ili ovog ili onog - ali svugdje je veći dio (bar natpolovična većina) od brašna. A kod mene toga nema... pa se jadna luda brinem... fakat ne bih zaglavila sa trbuhoboljom od svoje nezajažljive sklonosti improvizaciji i eksperimentu... a djeci pogotovo ne bih neko zlo priredila U međuvremenu sam kupila kruh, al me ovaj čisto zanima...

  7. #7
    Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,251

    Početno

    za griz baš i ne znam ali kombinacija sa palentom meni zvuči super jestivo!
    bar ja mislim da malo griza ne bi trebalo škoditi, jedino ne znam šta tvoj pekač misli o tome

    i svakako javi kako je ispalo

  8. #8
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    pa brasno i griz razlikuje jedino velicina zrnaca, odnosno koliko su sitno mljevene zitarice od kojih je griz/brasno.
    nadaj se samo da si pogodila omjer vode i....suhih sastojaka, koji god oni bili.
    s time da, ako ti je vecina kukuruznog...neceg, mogla bi ti ispasti cigla.
    a na hitnoj necete zavrsiti. osim ako na cigli ne polomite zube.

  9. #9
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,680

    Početno

    Cigla.

  10. #10
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Hvala na utjesi i razumnim, stručnim objašnjenjima o grizu i brašnu.
    I na komičnim komentarima o hitnoj, zubima i ciglama.
    Drapam se.

  11. #11
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    ajd ti nama javi sto je od toga ispalo. sad svi zeljno iscekujemo rezultat...

  12. #12
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Još uvijek je vlažno iznutra. Stajalo je nakvasano od recimo dva, pa je nestalo struje, pa se miješalo, i dizalo, pa sam ga krenula peć tek u devet. Malo je i kiselo, čini mi se.
    Jel to opasno?

  13. #13
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Ima čudan okus.

  14. #14
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    i mene je zanimalo kako će ispasti jer volim jedine sastojke lol

  15. #15
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    e ifi, lagani off - da te pitam, stalno mislim pa zaboravim
    ovo I (22,5) u potpisu, jesi li to ti? zar si stvarno tako mlada? ili si tako mlada bila kad si se pridružila forumu?

  16. #16
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    kiselo je vjerojatno od kvasca jer je predugo 'radio'...

  17. #17
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    pinky, piše ti dvadesetDESETdvije i pol

  18. #18
    klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Postovi
    1,294

    Početno

    Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    e ifi, lagani off - da te pitam, stalno mislim pa zaboravim
    ovo I (22,5) u potpisu, jesi li to ti? zar si stvarno tako mlada? ili si tako mlada bila kad si se pridružila forumu?
    ja ipak mislim da je 32,5.. i mene to cijelo vrijeme zanima, ali mi je bilo bed pitati...

    Ifigenija, otkrij nam tajnu

  19. #19
    klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Postovi
    1,294

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    pinky, piše ti dvadesetDESETdvije i pol
    sad vidim.. to bi značilo da sam dobro skužila ili?

  20. #20
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Trebam promijeniti taj potpis. Sad imam dvadeset deset i skoro četiri. Trideset i četiri. Mlada. Neiskusna. Vidiš me u kuhinji što radim Tako se održavam mladom, mladost ludost.

    Inače, ja se još uvijek nadam da je to okej, taj kruh?! Kruh?! To, što se peče.

    A ako je kvasac predugo radio - jel to sad toksično, radioaktivno, opasno? Kako znam da je predugo radio i što s tom spoznajom?

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,198

    Početno

    uzasno je opasno.

    a o spoznaji otvori jos jedan topic

  22. #22
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Trebam promijeniti taj potpis. Sad imam dvadeset deset i skoro četiri. Trideset i četiri. Mlada. Neiskusna. Vidiš me u kuhinji što radim Tako se održavam mladom, mladost ludost.

    Inače, ja se još uvijek nadam da je to okej, taj kruh?! Kruh?! To, što se peče.

    A ako je kvasac predugo radio - jel to sad toksično, radioaktivno, opasno? Kako znam da je predugo radio i što s tom spoznajom?
    Onda, kako je ispao "kruh"???

    Jeste li se otrovali? I kako se tebi, organiziranoj i promišljenoj ženi, uopće moglo dogoditi da ostaneš bez brašna? Moja baka je u špajzi imala vreću od 50 kg (jer ako dođe rat... treba imati barem brašna i masti, za sve ostalo ćemo se snaći). I moja špajza dan danas izgleda tak da bi izdržala bar koju godinu bez dopunjavanja.

    A sad ozbiljno - ja u svoju varijantu kukuruznog kruha često namjerno stavljam kukuruznu krupicu (1/3 udjela) u brašno - da ne ispadne cigla. Da si pitala na vrijeme, rekla bih da u to staviš sodu bikarbonu ili prašak za pecivo, a ne kvasac. Može i kombinirano - jedno i drugo.

    Idući put kad ostaneš bez brašna na pravi janocckine pogačice s jogurtom i praškom za pecivo od grisa - provjereno ispadaju dobro. Ili skuhaš gustu palentu, staviš u kalup pa poslije režeš na šnite, umjesto kruha. Odlično paše uz razne vrste umaka...

    Mlada si još - stigneš svašta isprobati...

    Eh, da, još samo da kažem što MISLIM zašto se koristi baš brašno, a ne gris za kruh... Pa valjda se treba zrnje smrviti da se škrob lakše pretvori u manje složene šećere, koje će kvasci lakše konzumirati. Valjda... Nisam kemičar.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Brašno (pšenično) se koristi zbog glutena (ljepilo) koji poboljšava pecivost. Glutena ima u pšeničnom brašnu. Zato čistim kukuruznim kruhom možeš ubit čovjeka, raženim isto. Kruhovi koji su mekani (onak se daju stisnuti), a deklaracija im kaže da su kukuruzni ili od nekog drugog zrnja (ne pšenični) u biti imaju vrlo veliki udio pšenice.

  24. #24
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Ovo je točno, ali glutena ima i u pšeničnom grisu. Mislim da je Ifigenija pitala zašto mora biti baš MLJEVENO brašno. I mene zanima odgovor.

  25. #25
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    a nema Davora da nam sve fino pojasni...

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Zato što gluten iz griza teže "izlazi" kad se pomiješa s vodom u tijestu u tijestu. Ne znam se baš stručno izraziti.

  27. #27
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    uf dvadesetDESET - to ne bi primjetila da sam pročitala još 106 puta hehehe

  28. #28
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Eto, TO je ispalo tvrdo vani, gnjecavo iznutra. Nije baš za neko gastro-natjecanje.
    Ukus je čudan, nešto između palente i blata.

  29. #29
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    glavno da si ti nama živa

  30. #30
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,460

    Početno

    Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Eto, TO je ispalo tvrdo vani, gnjecavo iznutra. Nije baš za neko gastro-natjecanje.
    Ukus je čudan, nešto između palente i blata.


    E,Ifigenija,ti si jedna zbilja luda žena!

  31. #31
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Veličina čestica brašna je važan faktor od kojega u manjoj ili većoj mjeri zavise mnoge osobine brašna kao što su:
    vezivanje vode – brašna sitnijih čestica imaju veću sposobnost vezivanja vode i veću brzinu razvoja tijesta
    Što je brašno sitnijih čestica, to se sa istom količinom vode dobije veća početna konzistencija tijesta.
    Brašno sitnijih čestica podložnije je djelovanju enzima.( npr. razgradnja škroba do šećera i dr.)
    Imaju veću sposobnost stvaranja šećera i razvijanja ugljičnog dioksida.
    Krupnozrna brašna daju proizvode manjeg volumena i grube poroznosti.
    Prejako mljevena brašna ( presitne čestice) dobivaju sivkast odsjaj i daju proizvode manjeg volumena, tamnije sredine i intenzivno obojenom korom. Oštra brašna uvijek su tamnija od „glatkih“.
    Povećanjem postotka izmeljavanja pšenice, opada sastav škroba u brašnu, a raste udio bjelančevina i pepela ( mekinjastih čestica)
    Tamnija brašna i brašna sitnije granulacije ( glatka brašna ) imaju veću sposobnost vezivanja vode.

    Zato je ifi dobila ciglu, vlažna sredine. Kvasci iz germe nisu imali šta papati pa je krenulo u neki drugi pravac

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •