Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Moratorij na stambeni kredit

ema1 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Moratorij na stambeni kredit

Molim pomoć, ako netko zna...

U više dnevnih novina sam pročitala, da je moguće dobiti moratorij na stambeni kredit kada se koristi porodiljni dopust.
    Međutim, uvidjela sam da postoje neke nejasnoće od novina do novina.
    U jednima stoji da, ako je suprug korisnik kredita - potrebno je uz potvrdu HZZoa donjeti i vjenčani list i tada se moratorij odobrava ( na porodiljnom je supruga).
    U drugima stoji, da se suprugu ne može odobriti moratorij, osim ako isključivo on ne koristi porodiljni dopust, dakle, dok on ne otvori porodiljni od moratorija ništa.
    Što je od toga točno ( radi se o Zagrebačkoj banci)
    Zahvaljujem.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mila, jednostavno nazoveš ZABU i pitaš. Reći će ti sve što ti treba.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A da nazoveš u banku i pitaš?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ova sanićka me opet pretekla!

ema1 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Naravno, nije problem nazvati...
    Pitanje je postavljeno osobama koje su eventualno imale iskustva s tim

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    ova sanićka me opet pretekla!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Iz mog iskustva , ako nije kasno.Mi živimo u vanbračnoj zajednici i imamo kredit u ZABi.Nosioc je mm a ja sam sudužnik.S obzirom da nismo oženjeni moratorij nam je išao od dana kada je mm krenuo na porodiljni tj. rodila sam 10.07.06. a mm je išao na porodiljni 22.08. i moratorij nam ide od 15.09.Bez obzira što se meni skida sa tekućeg tako su nam napravili da smo vjenčani bili bi nam dali moratorij i dok sam ja bila na porodiljnom.Za vrijeme mog porodiljnog dali su mi moratorij samo na kredit čiji sam ja nosioc i to sam počela otplaćivati čim sam počela raditi.Moj savjet,traži moratorij na godinu dana-ja sam se zeznula sa svojim kreditima jer mi je bankarica rekla da nemam prava a u stvari imam tako da nam sada moratorij traje do 10.07.2007.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Samo da napišem ono što mi nismo znali , a saznali smo tek kad je bilo kasno: moratorij NE vrijedi za Prvu stambenu štedionicu, iako je članica grupacije ZABA.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam koristila moratorij ali tada sam mislila da na to nemaju svi pravo, tek sam prošle godine saznala da imaju. 8) .
    Uglavnom, ja baš i ne znam točno kaj treba, meni su to moje cure sredile. Samo znam da svi sudionici kredita moraju to potpisati. Susužnici, jamci-ako ih ima! A niš posebno, dođeš u banku, kažeš da očeš moratorij, pretopstavljam da ćeš im nekakvu potvrdu o porodiljnom trebati donjeti. Ja nisam jer su znali da me nema na poslu i da nemam gdje drugdje biti nego doma s djetetom . I potpisala sam taj zahtjev i to je to.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a koliko taj moratorij košta? šta se plaća? kamate? penali?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mi nismo ništa platili nego nam se produžava vrijeme otplate za toliko koliko nam traje moratorij, u Zagrebačkoj banci.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj NICOLE prvotno napisa
    Mi nismo ništa platili nego nam se produžava vrijeme otplate za toliko koliko nam traje moratorij, u Zagrebačkoj banci.
    Tako je. To je jednostavno "zamrzavanje" kredita. Nakon godinu dana nastaviš plaćati kao da se nije niš dogodilo.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ne mogu vjerovati da ne naplaćuju kamate za tih godinu dana :shock: . Eh, da sam to znala pred dvije godine, uštedila bih stvarno puno novaca :/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Kamate se obračunavaju i pripisuju se kreditu nakon isteka moratorija (kod moratorija za vrijeme kojeg se ne plaća ništa):

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=171&Show=2081

Postoje dvije vrste moratorija (ili počeka u otplati glavnice kredita):

1. u vremenu počeka ne otplaćuje se dio glavnice sadržan u anuitetu, ali se otplaćuje kamata

2. ne otplaćuje se niti glavnica niti kamata u vremenu počeka, ali se kamata pripisuje glavnici duga, te se tako za određeni iznos (najčešće mali) poveća iznos mjesečnog anuiteta koji će se početi ponovo plaćati po isteku moratorija (počeka) i plaćat će se sve do konačne otplate kredita.

U oba oblika moratorija redovna kamama se obračunava za vrijeme njegova trajanja, ali je moguće plaćanje kamate odgoditi do početka plaćanja anuiteta (ovisno od ugovora o kreditu i od poslovne banke).

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nas su pitali da li želimo produžiti rok otplate a da rata bude ista ili da mi povećaju ratu a rok otplate isti.Odlučili smo se produžiti rok otplate tj.umjesto da završimo sa kreditom 2014. to će biti 2015.Dva kredita manja koja ja imam već sam počela otplaćivati jer mi je moratorij bio samo na 3mj. i rata mi je ista kao i prije moratorija.

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Jel o tim moratoriji pišete sve vezano za zagrebačku banku ili to imaju i druge banke, npr. privredna???
    Imam stambeni kredit u privrednoj i bila sam kod osobne bankarke ona je rekla da se može napraviti poček,a li naravno da se za tih godinu dana obračunavaju kamate.
    E onda sam poslala mail koji je istaknut na njihovoj stranici kao za pitanja i tu su mi odgovorili da imam mogućnost moratorija i naravno da se za vrijeme moratorija ne plaćaju kamate i sad ne znam kome da vjerujem??
    Jel imate vi kakva iskustva sa privrednom?

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Danas sam bila u glavnoj poslovnici privredne banke na Radničkoj 42 i sve su mi super objasnili.
    Od prije mjesec dana postoji moratorij i u privrenoj banci i može se koristiti za vrijeme trudnoće najduže na 18mjeseci.
    Za cijelo to vrijeme kredit potpuno miruje i nakon završetka moratorija se ne nadodaju nikakve kamate.

1. Ili se otplata kredita produžuje za onoliko vremena koliko je trajao moratorij i u tom slučaju rata kredita ostaje potpuno ista kao prije korištenja moratorija
    2. Ili ostaje isti broj godina otplate kredita, ali se onda malo poveča rata

Tako da je istina da su banke postale nešto dobre prema nama trudnjačama, moram priznati da sam ugodno iznenađena i da mi još uvijek to izgleda nestvarno!

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A koliko vam je trajala ta procedura odobrenja moratorija, jel to gotovo isti dan ili se čeka?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bravo paws!i ja imam stambeni u privrednoj.i sigurno ću ići na moratorij kako bi moga ostati što duže sa svojim djetetom!

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo šta su mi poslali iz privredne, a to znači da moram odraditi još 2mjeseca počeka i onda otplatiti 6mjeseci kredita i onda mi ostaje još možda 3-4mjeseca moratorija i ko zna koliki su troškovi za odobrenje moratorija i jel će mi se to uopće isplatiti? Baš sam tužna!!!!

provjerili smo način na koji bi mogli udovoljiti Vašem zahtjevu te vam šaljem mogućnost realizacije istog sukladno aktima i Odlukama Banke:

1. kredit mora prijeći u otplatu – nakon isteka moratorija ( ako želite odmah preći u otplatu moramo izraditi Dodatak ugovora – otprilike 2.000,00 kuna kod bilježnika)

2. nakon što kredit krene u otplatu – mora proći 6 mjeseci i tek se onda može odobriti moratorij

3. nakon odobrenja moratorija potpisuje se Dodatak ugovora – samo ovjera na onaj rok kojim istječe Vaš porodiljni dopust

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne razumijem Paws, kako kredit mora prijeci u ptplatu 6 mjeseci? Ti jos koristis onaj pocek ili kako? Zasto ti ostaje samo 3-4 mjeseca moratorija nakon toga svega, ako pise da odobravaju moratorij do 18 mjeseci?

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Imam poček na 1 godinu, on je krenuo u 2/2006 i traje do 2/2007 i nakon toga moram otplatiti 6 rata kredita da bi mi mogli odobriti moratorij(tako oni kažu, valjda je to tako). To znači da bi mi ga odobrili u 8/2007, a ja sam na porodiljnom do 1/2008 i to znači da će mi moratorij trajati samo 6 mjeseci.
    Užasno mi je kako ustvari imaju sto caka i zakidaju nas na sve moguće načine!!!

Tražila sam ih da mi kažu gdje mogu proučiti akte banke koji su vezani za moratorij i rekli su mi da je to tajna banke i da klijenti nemaju pravo na pristup tome, ma koma.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mi smo kredit digli u 10/2002, nismo koristili poček, i kad sam išla na porodiljni 10/2004, od onog mjeseca kad sam rodila nisam plaćala kredit, mogla sam izabrati mjesec prije i mjesce poslije , ali max godinu dana. Nas je to spasilo i opet ćemo kad rodim napraviti istu stvar.

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno moratorij

A reci jeste onda kredit nakon porodiljnog produžili na godinu dana ili vam se povečala rata i jeste imali kakve troškove za to sve?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •