Napravila sam halvu od tahinija, meda i pistacija. I jako je fino. Ono sto me zanima je kako postici da se stvrdne da se moze rezati?
Napravila sam halvu od tahinija, meda i pistacija. I jako je fino. Ono sto me zanima je kako postici da se stvrdne da se moze rezati?
U frižider?
Ne funkcionira. Malo se stislo ali jos uvijek je premekano.
Sušenje na zraku?
Iako se nama još nijedan kolač nije osušio na zraku![]()
Neću više.
Malo u pečnicu na skroz malu tempicu?
recept glasi
1/2 tahinija
1/2 meda
saka oraha/pistacija/badema
samo je pitanje sta se jos stavi da se to stisne.
marta, ovako ide legenda:
došla snaha u svekrvinu kuću i sveki joj rekla da napravi halvu i da se dokaže.
ova sve stavila u šerpu, miješa li ga miješa... halva mehka ko duša, a ona sve mantra: Ja halvu stisni, ja mene digni!
Tako i ti!
ote vi svi vrit, samo me cimate ovim dizanjem topica.
nasla sam razne recepte na webu ali uglavnom sadrze secer. a ja necu secer vec iskljucivo med. mozda je u tom fora?
grci su je nekada pravili samo sa medom.
postoji jos jedan proizvodjac iz soluna koji ima razne vrste i jednu samo sa medom. nije skroz cvrsta tj. ako se sece ona se osipa, ali nije premekana ili gnjecava.
ja kada pravim ja samo stavim tahan i med i umesam u solji na tvrdo, dodam ili ne dodam bademe i jedem kasicicom.
Oprostite na smetnjišto vam je to "tahini" :?
tahan il tahini je maslac od sezama. zapravo fino zgnjeceni sezam, przeni ili neprzeni. moze biti posoljen i neposoljen.
u BiH ili u ducanima zdrave hrane.
ja bas planiram napraviti svoj vlastiti tahini upotrebom masinice za mak.
a i ti si me dodatno cimnula, jer sam taman pomislila, evo ga, konacno! recept kako stisnut halvu!
Meni isto ovo cimanje ide na živce, čekam da više netko stisne (Nolica luda za halvom).
krvopijo...
znam da se moze stisnut secerom, al nije to to.
Marta, od kud ti taj recept? Malo mi je čudan.
Moj prijedlog bi bio karamelizirani smeđi šećer, ali pošto želiš med možda da pokušaš s agar-agarom u prahu?
Ili da zamijeniš med sa ječmenim ili rižinim sladom i povećaš količinu orah/badem/pistacija :?
recepta ima po bespucima interneta ko u prici.
opet sam se ponadala.
ne moze se staviti Gustin ni agar-agra jer se to NE kuha.
Sad ste me toliko zapalile za tahanku. Zvala sam sve žive kuharice za koje smatram da bi mogle znati, al ništ. Sve su rekle da ju obožavaju jesti i za što je sve dobra, al recepta - nigdje.![]()
A da probaš dodati još mljevenih pistacija?
Lupam bezveze, nikad nisam radila tahan halvu, ali to mi se čini kao jedino moguće rješenje.
Ja prijavljujem da u mojoj voćarni ima za kupiti original turske tahan-halve. Ima obične, s pistacijama i kakaom.
marta, nije pomoć tebi u smislu recepta, ali je možda onima koji bi se osladili izvan matične kuhinje.
evo ti
sad cu ja malo elaborirati. naime, med je tekuci a ni tahin nije bas cvrst. i kad se to pomijesa ne moze se dobiti suha i cvrsta smjesa. pretpostavljam da se u proizvodnji stavlja secer u prahu koji posusi smjesu pa zato bude cvrsta i krhka.
dodavanjem pistacija, badema ili tih nekih drugih komadica ne moze se stisnut halva. samo bude vise pistacija.
eventualno bi halva s kakaom mogla biti gusca.
mene zapravo zanima postoji li kakav trik, nesto sto se dodaje u mjesu, neki tajni sastojak koji bi poomogao postici zeljenu suhocu/gustocu, ali izgleda da ne postoji i da cu i dalje jesto halvu zlicom.
btw, nije mi tesko.
Marta, evo opet ja sa idejom.![]()
Možda je kvaka u vrsti meda? Med od repice se najviše stisne i on je najčešće onako kremast i bijel kao npr. eurokrem. Često koristim taj med za medenjake baš zbog gustoće, a ako nije dovoljno gust stavim ga u hladnjak i stisne se za par sati ( a ne kristalizira se).
ma moze biti. uglavnom kad se stave sitno mljeveni bademi bude puno tvrdje jer su oni dosta suhi sami po sebi.
Marta, mislila sam da agar-agar rastopiš s malo vode i ugriješ, pa kad se počne stiskati, da umiješaš ostale sastojke?
Pitaj u Makronovi iskusne kuharice. Možda netko od njih ima ideju.
Sad si nas zapalila da otkrijemo misteriozni sastojak![]()
Di je stalo? Ajde šalji mail na Makronovu, napisali su:
"Novo! Telefonski savjeti srijedom (za polaznike radionica kuhanja i seminara)
Marljivo kuhate i dolazite na Makronovine radionice kuhanja, no u praksi se dogodi da imate pokoje pitanje, a ne znate gdje potražiti odgovor?
Upravo za Vas otvaramo mogućnost telefonskih savjeta srijedom od 11 do 13 sati!
Pozivom na broj 01 48 47 119, dobit ćete Makronovinu kuharicu Dunju koja će pokušati odgovoriti na sve Vaše kulinarske nedoumice. Čujemo se!
Ako Vam ipak treba praktična poduka, tu je i dalje naša učiteljica kuhanja Ana Janjatović Zorica koja će program poduka prilagoditi vašim potrebama i interesima.
Informirati i predbilježiti se možete na 01 4847 119, a termini se određuju prema dogovoru."
Ja nestrpljiva.....
![]()
ja sam odustala od pokusaja da stisnem halvu.
a usput sam skuzila da je doista kako subaleta kaze, neki su medovi gusci od drugih.
no ja zapravo hocu pitat crackhead, jesi nasla masinicu?
marta prvotno napisa
![]()
Svaka čast, kako vam se da raditi domaću tahan halvu ?? E, kad usavršite metodu, krenite na rahat lokum![]()
joj, ja vidjela nick i mam se ponadala da je to neka iskusna teta glede halve. ajajaj, idem mljeti sezam.
Marta, ne znam da li si vidjela OVO, ali tu se u detalj razglabalo o pravljenju "prave" Tahan halve. Neki recepti ukljucuju med, neki ne...Spominju neku semolinu, iliti skrobnu masu za zgusnjavanje u receptu, ubacivanjem koje se th zgusne.
Pogledaj, nadam se da ce pomoci.
Ja cu ovih dana pokusati skupusiti tahan halvu prema ovom najjednostavnijem receptu.
![]()
Ja inace moju pravim tako da pomijesam tahini, odnosno maslac od sezama (koji sama napravim) s gotovo istom kolicinom meda. i to je to.
onda se moze unutra dodati pistacije ili sjeckanih oraha.
molim sve prisutne (ovisnike o halvi) da navedu točne adrese na kojima se može kupiti halva (kakva god) u zagrebu.apricot prvotno napisa
![]()
očajnički je pokušavam naći u Zagrebu i bila bih vam izrazito zahvalna na toj informaciji...![]()
btw kolika joj je cijena?
![]()
unaprijed hvala!
Apri, javi se i mene to zanima!!!!
Aleja javora (Dubrava), mala kiosk-voćarna ispred Konzuma, odmah na križanju s Avenijom Dubrava.
Imaju tri vrste tahan-halve (obična, s pistacijama i sa čokoladom) i 7-8 vrsta ratluka.![]()
I ti jos nisi pitala kako stisnut halvu? Šejm on ju.
blago tebi, ja svaki put moram prvo samljet sezam, a opet halve nikad dovoljno...
pa halva se stišće dugotrajnim miješanjem: kad ti ruka otpadne i ostane s kuhačom u loncu, gotovo je.
ali, to nije tahan, to je običnjača, domesticus vulgaris.
Agrhhhhh, mislila sam da pitas u slasticarni kako stisnu tahan halvu.
pa to mogu tek kad odem u sarajevo!
gdje si vidjela u zagrebu tahan-halvu?
aj, pitat ćemo wewu...
da, poznato je da se u voćarnama izrađuju :shock:
oni dovoze iz turske, u kutijama (izgleda kao šteka cigareta). pa režu kolko deka oćeš...
ja uzmem 30, pa do kuće pojedem (imam cijelih 300 metara)![]()
aaaaaaaaaaaaja procitala slasticarna....0
00
de pitaj sastav drugi put, pa prepisi.