Citiraj fancy usisivac prvotno napisa
Ne znam, ja vidim razliku izmedju rutinskog postupka i nepotrebnog postupka. Rutinski ne znaci nuzno da je nesto nepotrebno ali bogme 85 posto poroda s upotrebom dripa ne moze biti medicinski opravdano. Ja sam najvise poroda dozivila u Petrovoj i zaista bi grijesila dusu kad bi rekla da je 80% zena tamo dobilo drip. Ili sam ja imala srecu da sam naletila na neke normalnije smjene doktora. A recimo na mojoj ljestvici je to zadnja bolnica u koju bi isla roditi. I nisam isla iako sam tamo spadala prema mjestu stanovanja.
rutinsko ubrzavanje poroda je nepotreban i nepozeljan postupak.
Ima svoju pragmaticku svrhu ako imas tri radjaone i 10 000 poroda godisnje, sto u Hrvatskoj nije slucaj. A i u tom slucaju, potrebno je evaluirati i druge ucinke, osim pragmatickih.

Pravo stanje stvari bi saznali tek da svako rodiliste objavi svoje postotke koji su svima dostupni na uvid, I da ne varaju, mozda da im WHO napravi adjustment...
Anecdotal evidence pokazuje da je to rutina u hrvatskim rodilistima. Iste anecdotal evidence cini se pokazuje da se to mijenja (iako mnoge koje izbjegnu ulete u zadnji tren u rodiliste).
Buduci da nam nisu poznati friski oficijelni podaci, mozemo se samo natezati cije iskustvo je mjerodavnije.
Neoficijalini podatak za Rijeku, prije godinu i pol, je bio taj da je oko 90 posto poroda ubrzavano.