Fancy - a što ti misliš o simpatičnoj praksi pojedinih hrvatskih ginekologa koji rodilji kad se u tranziciji malo "pogubi" i počne, na primjer, plakati da ne može više i slično što već iscrpljenoj ženi može u tom trenu pasti na pamet - lijepo zalijepe pljusku, da joj malo pomognu da dođe k sebi? Pričam o porodu s nemogućnošću pristupa supruga - zbog famoznih materijalnih uvjeta u rodilištu.

Isto pitanje i za Saradadevii

Doživjela na svojoj koži. I poslije toga u razgovoru s jednom liječnicom koja je bila nazočna na više poroda u jednoj drugoj poznatoj hrvatskoj bolnici, saznala da je to u nas relativno uobičajena metoda "discipliniranja" žena na porodu. Mnogo brža i učinkovitija od lijepe ohrabrujuće riječi, humora, držanja za ruku.

Sad bih mogla, ovako anonimno, napisati puno rečenica o tome kako sam se osjećala i kako se još uvijek osjećam dok vrtim film unazad. Ali samo ću napisati, ukrali su mi moj porod... Trebalo mi je nekoliko godina da zaista osvijestim da ja nisam tu ništa krivo napravila. Slušajući priče o tuđim porodima shvatila sam da su moje ponašanje i reakcije na porodu bili sve, samo ne čudni i neuobičajeni, a kamoli pretjerani. I da su se ONI, a ne ja, u tom najsvetijem trenutku mog života ponijeli loše. Ponizili me, pretvorili me u nemuštu, nemoćnu, osramoćenu hrpu mesa, bacili ružnu sjenu na moj prvi susret s najljepšim ružičastim stvorenjem...
I još napomena da je bila noć, i da uopće nije bilo gužve u rodilištu.

Fancy, sve ovo je i moj odgovor na tvoje pitanje o presudnosti materijalnih uvjeta. Meni je, recimo, ovaj njihov postupak, kao i cjelokupno ponašanje, bio gori od oksitocinskog dripa, na koji su me bez obrazloženja (a kako sad vjerujem, i bez pravog razloga) stavili. Ja sam se tada s povjerenjem predala u njihove ruke i pomišljala da je to valjda dobro i za mene i za bebu, jer ću tako brže roditi. Uostalom, rutina im je bila takva, pa preko toga još i mogu prijeći.
Ali nisam, i ne mogu im prijeći preko iskazanog potpunog nedostatka empatije i poštovanja prema nečijim najvažnijim trenucima u životu.