I dalje ne vidim potrebu za vikanjem, ja dobro razlikujem sto sam ja rekla a sto netko drugi. Ne treba sad gubiti zivce.
AJMO, RIJESITI OVO JEDNOM DO KRAJA...TKO SE KUNE I U STO?
JE LI TI PROBLEM SPOMINJANJE NIZOZEMSKE?
EPIDURALNA JE OBLIK KONTROLE BOLI, NIJE JEDINI. AKO SE U HRVATSKOJ NE UPOTREBLJAVA U POSTOTKU U KOJEM SE UPOTREBLJAVA NPR. U VB (IAKO NE ZNAM NACIONALNE POSTOTKE NITI ZA JEDNU ZEMLJU, OSIM SKANDINAVSKE, GDJE JE, CINI MI SE OKO 40AK POSTO), JOS UVIJEK NE ZNACI DA SE NE UPOTREBLJAVAJU DRUGI FARMAKOLOSKI OBLICI KONTROLE BOLI. ZAGOVARANJE FARMAKOLOSKIH SREDSTAVA ZA BOL (NE MOGUCNOST IZBORA, NEGO ZAGOVARANJE, PROPAGIRANJE) ODAJE JEDAN POSEBAN PRISTUP RADJANJU, KOJI MOZEMO NAZVATI MEDIKALIZIRANIM.
ZENE BI TREBALE MOCI IZABRATI STO ZELE.
Diskutirala sam o epiduralnoj i ne vidim da je u HR zlorabljena, nisam odgovorala tebi nego onima koji su pisali da se epiduralna reklamira. S jedne strane svi zelimo informacije od svojih doktora. S druge strane nekima ne pase kada im te informacije i mogucnost izbora doktori i ponude. Ec onda je to reklama prema necijem tumacenju. Ni o kakvim drugim metodama ublazavanja boli nismo ovdje diskutirale da bi ti sada mene prozivala zbog neceg izrecenog o problemu epiduralne u HR i to pitanje nepotrebno sirila na druga farmakoloska sredstva.
O boli sam prosla nekoliko medjunarodnih edukacija i ono sto treba imati na umu kada govorimo o percepciji boli kao subjektivnog osjeta vazno je reci da niti bol nema jednaku percepciju u razlicitim kulturama i tradicijama. Ako uzmemo na primjer samo Europu onda je dobro poznato da kad idemo od sjevera prema jugu podnosljivost boli, verbalizacija te podnosljivosti boli kao i potreba za uklanjanjme boli je to vec sto ides juznije. I ja bi nas promatrala kao dio juzne Europe, mediteranskog bazena. Pa iako nemamo tako visoke postoke upotrebe epiduralne analgezije ( a o njoj smo raspravljali) treba dozvoliti mogucnost da velika uporaba farmakoloskih sredstava tijekom poroda nije samo odraz zagovarackog stava med. osoblja vec i cinjenice da smo kao i ostali juznjaci skloni uzimanju analgetika, da moguce i nase zene cesce traze nego sto to cine zene iz drugih kultura. Jako cesto sam se susretala sa slucajevima da zene inzistiraju na analgeticima tijekom poroda a osoblje im ne zeli vise davati jer zna da vise niti ne bi smjeli.
Nitko ovdje ne spori da je humanizacija radjanja potrebna, da je i to jedna evolucijska i kulturološka tekovina, da se ne moze nazalost preskociti desetljeca razvoja, moze se ici nesto brzim korakom i uciti na tudjim greskama ali isto tako moje je skromno misljenje da pomjene preko noci ne dovode do nicega dobroga.
Pogotovo u svjetlu podatka da se NE radi o zemlji koja ima loše pokazatelje zdravstvene skrbi trudnica i novorodjencadi, vec naprotiv, bitno bolje parametre nego zemlje s kojima bismo se mi trebali usporedjivati i po ulaganjima u zdravstveni sustav i po stupnju ekonomskog razvitka.
Diskusiju mozemo nastaviti kada malo molas s ovim velikim slovima, sasvim je npotrebno i neprimjereno.![]()