Maja prvotno napisa
Baš NIKAD vam argumenti nisu (vaši ili tuđi) osjećaji? Pa postoje ponašanja koje izbjegavamo baš zbog nečijih osjećaja, meni je to isto normalno i normalno mi je to onda djeci reći. Naravno, onak kak moja baka zna reći djeci "ja ću sad bit tužna ako to napraviš" mi isto ide na živce, ali postoje ponašanja koje modeliramo baš zbog tuđih osjećaja.
Ja uvijek govorim o svojim osjećajima, ali o svojim istinskim osjećajima. Ne izmišljam ništa u odgojne svrhe. Ja nikad neću reći: Bit ću tužna, ako ti bacaš smeće na pod, jer to nije istina. Ali ću reći: Netko mora baciti smeće u koš, jer smeće ne može biti na podu/stolu itd. Ako ti ne baciš ovaj omot od čokolade u smeće, onda ću morati ja, a nije fer da ja moram skupljati svo smeće po kući. Ako smo vani, a on ne želi podignuti s poda neko svoje smeće, onda kažem: Ali, onda će to morati striček smetlar podignuti - kako bi tebi bilo da moraš svačije smeće skupljati po Zagrebu? (U primjeru smeća došli smo do toga da je počeo skupljati tuđe smeće po vani i stavljati u koš, pa sam mu objasnila zašto to ne mora.)
Kad sam ljuta, kažem da sam ljuta, kad sam tužna i to kažem i da sam umorna, nervozna, a kažem i kad sam vesela, sretna, zadovoljna. Mislim da pokazivanje svojih osjećaja pred djetetom nije nikakva ucjena nego iskrenost i, osim toga, učenje empatiji mi je jedan od primarnih odgojnih ciljeva. A ja i tata smo osobe s kojima naše dijete živi i zbog toga prvi na redu da s nama suosjeća. Onda slijede i druge, šire zajednice u kojima se on mora učiti živjeti vodeći računa o tuđim osjećajima. Dakako, razgovaramo i o njegovim osjećajima i učimo ga strategijama kako se s njima nositi, kako ih i kome pokazivati, što je društveno prihvatljivo što nije.
Lažno manipuliranje osjećajima, tipa: Mama će plakati ako ti ne pojedeš ovaj čušpajz, smatram neiskrenim i podcjenjivačkim prema djetetu. Ali za mog M. nema zime, on bi to provalio.