Zato mislim da je na Anchieno pitanje teško odgovoriti - da, trebalo bi moći podijeliti svoje emocije bez nametanja emotivne ucjene. No, u praksi je dovoljna jedna mala nijansica u tonu, izrazu lica ili gesti da dijete dobije sasvim drugu poruku i da emocija posluži u neku sasvim drugu svrhu. Na žalost, čini mi se da je u praksi mnogo više ovih drugih slučajeva. Emocije su, po meni, najzloupotrebljavanije oruđe međuljudske manipulacije.
ovo je, po meni, jako pesimističan stav o emocijama. Kao sto si rekla verbalna komunikacija je samo jedan dio komunikacije tako da, ako odlučimo i ne govoriti o emocijama, djeca ih vide, reagiraju na njih. Ja razumijem tvoj point, naravno da svako djetetovo ponasanje nećemo uvjetovati maminim emocijama, objasnjavamo zasto se nesto ne radi, ali, ja osobno, nemam taj "strah" od emocija, ne mislim da mogu nesto puno zeznuti ako djetetu objasnim da me neka situacija ili njegovo pponašanje ljuti, veseli, žalosti...I, iako u nekom trenutku možda to i ne bude najsretnije receno, iako netko i vidi tu malu nijansicu u tonu, ja vjerujem da od toga ne moze biti velike stete ako sam ja kongruentna kao roditelj...a posebice ako skuzim da sam pogrijesila pa to djetetu i priznam.