-
POMOĆ!!!!!!!
Zdravstveno sam prijavljena preko HZZO-a i sad mi je doktor prepisao komplikacije u trudnoći i strogo mirovanje zbog prijetnje pobačaja, dali imam kakva prava za naknadu od HZZO-a?
-
A u radnom odnosu si ili sto? Nije mi pitanje bas jasno. . . uglavnom, u svakom slucaju imas pravo. Ako radis i ako ti je placa veca od 4250, dobit ces 4250, ako ti je manja, dobit ces svoj prosjek.
-
radni odnos mi je prekinut 29.11.06. i sad neznam kaj da radim
-
Dakle nezaposlena si. Hmmm. . . . Svakako se trebas prijaviti na burzu i vidjeti s njima kako ide s naknadama. To ne bih znala. . .
A nakon rođenja djateta ovako:
Nezaposlena majka ima pravo na rodiljni dopust od dana rođenja djeteta do navršene godine dana starosti.
Za blizance, treće i svako sljedeće dijete nezaposlena majka ima pravo na rodiljni dopust do treće godine života djeteta.
Nezaposlene majke imaju pravo na porodni dopust ako ispunjavaju sljedeće uvjete:
- imaju hrvatsko državljanstvo
- imaju neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava na porodni dopust
- zdravstveno su osigurane u Zavodu
- vode se u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porođaju djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili da su se u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti prijavile u evidenciju nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje
- radni odnos ili služba nije im prestala zbog toga što su otkazale ugovor o radu, odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu prouzročenog ponašanjem poslodavca, odnosno da im radni odnos nije prestao pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe.
Zahtjevu se prilažu sljedeći dokumenti:
1. fotokopiju rodnog lista za dijete ili fotokopije rodnih listova za blizance, trojke ili više djece jednake dobi
2. fotokopiju domovnice (za majku)
3. fotokopiju osobne iskaznice (za majku) i potvrdu o prebivalištu
4. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka neprekidno vodi u evidenciji nezaposlenih osoba
5. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi
6. fotokopiju odluke o prestanku radnog odnosa.
Na uvid je potrebno donijeti:
1. osobnu iskaznicu
2. domovnicu
3. zdravstvenu iskaznicu
4. original rodnog lista (listove) za dijete (djecu)
5. original odluke o prestanku radnog odnosa
Novčana naknada za vrijeme rodiljnog dopusta nezaposlenim majkama iznosi 1.600,00 kuna mjesečno. U slučaju da nezaposlena majka ostvaruje novčanu naknadu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ima pravo samo na razliku do iznosa od 1.600,00 kuna.
-
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma