Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: persiranje

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno persiranje

ja sam primijetala da mene niko od djece ne persira
    Dobro, u neku ruku mi godi, jer se osjecam mladjom, ali znam da je moja mama po tom pitanju jako bila stroga. :/
    I uopste sam primijetila da danas rijetko koje dijete persira :/ Barem u tom nekom mom okruzenju.(mislim na djecu od pet godina, pa dalje)

Sta mislite na tu temu??? Jel ucite djecu da persiraju starije???

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja svoju djecu učim tome. Počela sam od negdje treće godine. Nisam stroga i ne zahtjevam bezuvjetno, nego samo ispravim dijete jednom. Tako ih postepeno privikavam na persiranje.

Imam dvije prijateljice, koje imaju dečke stare ko moja Anja (8 godina). Jedan me persira a drugi mi govorti ti i zove me po imenu. Iako mi osobno to ne smeta, smatram da bi bilo prihvatljivije da me i to dijete persira. Moja Anja njih oba dvije zove Teta xxx i govori im vi.

Moja mama svojoj mami govori vi i ja dakle svojoj baki govorim vi, ali to mi nije lijepo. Moja djeca svojim bakama i djedovima govore ti. Svim ostalim rođacima i prijateljima starijim od cca 20 godina govore vi.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ja jos ne, a bas sam se pitala kad bi trebal poceti to ih uciti...zapravo, moji se ni ne obracaju nepozantima a poznatima govore ti i zovu ih imenom...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da mama svojoj mami govori "vi", to prvi put čujem, i meni je to isto pretjerano.
    Ali baš mi je jednom palo napamet kako ja svojoj sveki govorim "vi" i nikako preko jezika ne bih mogla prevaliti "ti", sve da ona i inzistira. (a ne inzistira ), a za moje dijete će ona uvijek biti "ti", Malo mi je to..onak, čudno.
    Meni je tak slatko kad mališi sve "tikaju", ali priznajem, i ja svoju učim "teta", "striček.
    I da, na placu i u dućanima sam uvijek "cura".

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Svi u obitelji pa i tetke i stričevi daljnjeg roda su na ti. ne volim da se rodbina persira.

Ostali su barba i teta ali većinom na ti. Činio mi se još premalim da govori vi.

Sad ćemo početi pomalo sa persiranjem jer će na jesen u školu i mislim da je već dosta velik i da može shvatiti kako da se kome obrati.

Mene osobno više smeta kad mi netko kaže vi nego ti Izgledam ko suričak od 15 god.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislav govori jednoj baki 'vi' jer se s njom bas i ne slaze 8) ...i svima ostalima koji su mu nepoznati ili mu nisu bas dragi...
    nije ga nitko ucio, to njemu samo doslo....

a najsmjesnije mi je ovo s bakom, koja ga 'ubi' s 'jedi ovo, nemoj to, past ces, ne tamo' i sl....on se njoj obraca s 'vi' pa se ona cudi, zasto samo njoj?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

To sto djeca ne persiraju je meni jos jedan dokaz njihove superiornosti....Kakvi "Vi" kad ja tu vidim samo tebe....
    Jako mi se svidja kad se nekog oslovljava nekom titulom ali i dalje mu se govori TI

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad je kroz igru počeo kužiti "vi" pomalo, ali ja ne želim da persira ikome u obitelji. jedino nepoznatima, a i to još ne forsam. još gqa ni ne ispravljam

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj, zaboravila sam stric, strina, ujak i ujna su isto "ti".

Apropo ovih persiranja vlastite majke. Nekada je to bilo uobičajeno. I moji roditelji su svojim roditeljima persirali. Moja svekrva za svoje roditelje koji su već dugo pokojni, kad o njima govorii, veli "Majka su....", "Japa su..."

Bilo je čak uobičajeno da mlađa braća i sestre govore vi starijem bratu ili sestri koji su se udali/oženili. Tako je moj svekar, koji je najmlađi od braće skoro svim svojim sestrama i braći govorio sestra-vi i bači-vi (bači = brat).

Moja je baka zahtjevala to i od moje mame kad se njezina starija sestra udala, ali pošto su one razlika samo tri godine, a ova se udavala sa 16, njima je to bilo nezamislivo i tako su ostale na ti. Iako je baka bila jako razočarana. Ja sam svojem djedu i bakama (jedna djed je umro prije mog rođenja, a sad mi je ostala samo jedna baka) uvijek govorila vi. Persiram i svoje tete, ujake i stričeve.

Moram napomenuti da su i moji i MM-vi roditelji rođeni u 40-tima.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

N ima 5 godina i odnedavno persira susjede (neke koje jako voli ne) rodbinu ne persiramo, (osim sveki zapravo bih i njoj govorila ti da je ona tako zatražila, kao što MM mom tati govori ti).
    Nekoliko godina sam radila sa predškolcima i uglavnom su mi govorili ti, ja ih nisam ispravljala to mi je nekako bio izraz bliskosti, mislim da oni to počnu zaista kužiti tek u školskoj dobi.
    Susjede N persira jer tako čuje od nas, ne ispravljamo ga još...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Joj, zaboravila sam stric, strina, ujak i ujna su isto "ti".

Apropo ovih persiranja vlastite majke. Nekada je to bilo uobičajeno. I moji roditelji su svojim roditeljima persirali. Moja svekrva za svoje roditelje koji su već dugo pokojni, kad o njima govorii, veli "Majka su....", "Japa su..."

Bilo je čak uobičajeno da mlađa braća i sestre govore vi starijem bratu ili sestri koji su se udali/oženili. Tako je moj svekar, koji je najmlađi od braće skoro svim svojim sestrama i braći govorio sestra-vi i bači-vi (bači = brat).

Moja je baka zahtjevala to i od moje mame kad se njezina starija sestra udala, ali pošto su one razlika samo tri godine, a ova se udavala sa 16, njima je to bilo nezamislivo i tako su ostale na ti. Iako je baka bila jako razočarana. Ja sam svojem djedu i bakama (jedna djed je umro prije mog rođenja, a sad mi je ostala samo jedna baka) uvijek govorila vi. Persiram i svoje tete, ujake i stričeve.

Moram napomenuti da su i moji i MM-vi roditelji rođeni u 40-tima.

Podsjeti me ovo na pjesmu "mamica su strukle pekli, meni nisu nikaj rekli"
    Ovo je bilo u nekoj ledo reklami, ja mislim. Ja sam tad bila dijete i zbunjena do bola.....

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Andrej još ni za sebe ne govori u prvom licu, a kamoli da bi persirao ima još vremena za to, ne želim ga prerano zbuniti.
    Za sebe, točno se sjećam kad mi je mama negdje u vrtićkoj dobi rekla da bi se starijim ljudima trebalo govoriti "vi". Mene je to jako zbunilo i posljedica je bila ta da mi je dugo, dugo vremena bilo strašno neugodno bilo kome se obratiti iz straha da ne pobrkam "vi" i "ti".

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Ali baš mi je jednom palo napamet kako ja svojoj sveki govorim "vi" i nikako preko jezika ne bih mogla prevaliti "ti", sve da ona i inzistira. (a ne inzistira ), a za moje dijete će ona uvijek biti "ti", Malo mi je to..onak, čudno.
    Tako je i kod nas bilo, mama se svekru (mom djedu) obraćala s "vi", a meni je, kako sam učila od nje, bilo čudno govoriti mu "ti", pa sam ga i ja u jednom momentu počela persirati, pa su se ostali čudom čudili... cijela zbrka (a djedu je ionako bilo svejedno jer je bio gluh )

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa

Ovo je bilo u nekoj ledo reklami, ja mislim. Ja sam tad bila dijete i zbunjena do bola.....
    joj sjecam se i ja zbunjole oko te pjesmice, samo sto sam si ja to lijepo objasnila tak da je tih mamica- bilo vise

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vanjci prvotno napisa
    ja jos ne, a bas sam se pitala kad bi trebal poceti to ih uciti...zapravo, moji se ni ne obracaju nepozantima a poznatima govore ti i zovu ih imenom...
    ja ocekujem da toncek to savlada kad krene u skolu, nikad mi nije palo na pamet ranije ga time opterecivati.
    u obitelji ce sa svima biti na ti (iako sam i ja sa svekrvom i svekrom na vi).

Jako mi se svidja kad se nekog oslovljava nekom titulom ali i dalje mu se govori TI
    a ja recimo volim s nekim biti na vi, a oslovljavati ga imenom.

Inace (malo mimo teme), skuzila sam da mi zadnjih godinu dvije ne pase kad mi se ne-bliski ljudi obracaju s ti, pogotovo ako su to ljudi kojima sam u profesionalnom odnosu (to sam protumacila kao znak da sam napokon odrasla). Pa sam odlucila, da cu ubuduce, ako netko meni veli ti, i ja njemu reci ti, pa makar imao 70 godina i titulu akademika.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Tako se u SZ Hrvatskoj nekad govorilo, to je utjecaj njemačkog jezika.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Za sebe, točno se sjećam kad mi je mama negdje u vrtićkoj dobi rekla da bi se starijim ljudima trebalo govoriti "vi". Mene je to jako zbunilo i posljedica je bila ta da mi je dugo, dugo vremena bilo strašno neugodno bilo kome se obratiti iz straha da ne pobrkam "vi" i "ti".
    Meni se i dan-danas dogadja da netko tko je recimo dosta stariji ili nadredjen zeli da mu govorim "ti", a meni to jednostavno nece preko usta. Onda pocnem izmisljati cudnovate konstrukcije da ne bi morala koristiti ni jedno ni drugo, pa to uzasno ispada.

Inace, ne volim kad djeca govore "ti" starijima poslije neke dobi, naravno, tu ne ubrajam obitelj - to mi bas nekako ruzno zvuci. Ja govorim "vi" svima osim djeci - za samu sebe me bas nije briga kako ce mi se obratiti, mada ispravim nekog mladjeg ko mi govori "vi" - osjecam se onda starijom...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Meni se i dan-danas dogadja da netko tko je recimo dosta stariji ili nadredjen zeli da mu govorim "ti", a meni to jednostavno nece preko usta. Onda pocnem izmisljati cudnovate konstrukcije da ne bi morala koristiti ni jedno ni drugo, pa to uzasno ispada.
    Poznato mi je.
    Uspjela sam se donekle "izliječiti" u planinarskom društvu. Tamo nas je bilo zbilja raznih - od mojih vršnjaka do puno starijih, od studenata do sveučilišnih profesora, a tendencija je da si svi govore "ti". Meni je to u početku bilo vrlo neugodno i izmišljala sam kojekakve konstrukcije da izbjegnem obraćanje, ali s vremenom sam se malo opustila. Nije da sam baš sa svima tamo na "ti", ali s nekima jesam, iako su dosta stariji od mene. Ali mi je trebalo puno više vremena nego drugima.

Inače, kod mene je zabuna nastala u trenutku kad mi je mama rekla (u dobi od nekih 5-6 godina, ne znam točno) da bih se teti u vrtiću (koju sam obožavala i uvijek joj se obraćala u jednini) trebala obraćati sa "vi". Ne znam baš da je to bilo potrebno :/

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

V 3.5 godine počela je govoriti Vi, a nitko nije na tom inzistirao, valjda sluša od nas, pa kome mi govorimo tome i ona govori (tako da se i nama desilo da je MM-ovoj mami rekla par puta Vi zato što joj se tako obraćamo moja mama i ja).
    I što me čudi za ne bliske žene kaže gospođa, ne teta. A što se tiče vikanja roditelja, moja kolegica s faxa, s Paga, mami govori ti, a ocu Vi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imam ja primjera kad me uzrast od 13 do 18 god zove po imenu.....

a nismo si baš tako dobri tj nemaju moju dozvolu za to

evo primjer

trebam jednog učenika ( maturant )

vidim mu kolegu iz razreda i zamolim da ga pozove na hodnik,on veli dobro ,profesorice, okrene se i prodere : Tomica,Maša te treba

ja rekoh,pa nije ti ovo baš po bontonu,a on joj profesorice,vas bar zovemo po imenu,nemate nadimak

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa

evo primjer

vidim mu kolegu iz razreda i zamolim da ga pozove na hodnik,on veli dobro ,profesorice, okrene se i prodere : Tomica,Maša te treba

ja rekoh,pa nije ti ovo baš po bontonu,a on joj profesorice,vas bar zovemo po imenu,nemate nadimak
    suti, dobro si ürosla barem nemas nadimak
    znas kako smo mi zvali svoje profesori
    Brko, bubamara, maraka-maraka

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    Citiraj maria71 prvotno napisa

evo primjer

suti, dobro si ürosla barem nemas nadimak
    znas kako smo mi zvali svoje profesori
    Brko, bubamara, maraka-maraka
    ürosla-prosla
    profesori-profesore
    uh, hebem ti... ovakve greske pravim i to pred profesoricom

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja volim kad mi se govori "ti". Ne vidim se uduplo, niti u triplikatu. Čak niti kada sam trudna bila
    Inače izgledam mlađe (tješ, tješ) pa mi paše "ti". Jedna moja davna prijateljica je šizila kad bi joj prodavačice, frizerke, kozmetičarke rekle "ti". meni to stvarno nikad nije bilo jasno zašto.
    Nikad me nije smetalo da mi mlađi govore "ti", a mnogim starijima bih ja rekla "ti", a to su oni koji su mi dragi i simpatični.

Nekima kažem "Vi" kao dobru distancu. i to mi je to. "Vi" je distanca. Distanca zato što (ja mislim) netko smatra da je jako važan i zbog toga ne želim prići blizu. Psihički niti fizički. Isto kao što ne volim kad netko forsira titule. Pa nisi se rodio kao dr. sc.
    E, takve, a i one koji forsiraju "Vi" zaobilazim u velikom luku.

Što se mene tiče, nek' dijete svima govori "ti". "Vi" priznajem i shvaćam kad je potreban autoritet.

Malo sam udrobila, gladna sam...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam za TI ! kad su klinci u pitanju - volim da mi kažu TI. po mogućnosti i da me zovu imenom . ili teta vještica (ovisno o tome da li su s foruma ili iz nekog drugog okruženja ).

ježim se kad me netko od kolegica ili kolega titulira s "gospođo". ljepše mi je (u nedostatku drugog) - kolegice. na poslu nastojim biti sa svima na ti - kad god je to moguće. i želim da i mene tako oslovljavaju.

ježim se i kad se dopisujem s nekim na forumu pa mi kaže TI - a kad me vidi u živo - kaže VI :shock: .

kikica si je sama "procjenjivala" - ovisno o simpatiji i antipatiji, odnosno nekom njenom "unutarnjem" glasiću.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam za TI ! kad su klinci u pitanju - volim da mi kažu TI. po mogućnosti i da me zovu imenom . ili teta vještica (ovisno o tome da li su s foruma ili iz nekog drugog okruženja ).

ježim se kad me netko od kolegica ili kolega titulira s "gospođo". ljepše mi je (u nedostatku drugog) - kolegice. na poslu nastojim biti sa svima na ti - kad god je to moguće. i želim da i mene tako oslovljavaju.

ježim se i kad se dopisujem s nekim na forumu pa mi kaže TI - a kad me vidi u živo - kaže VI :shock: .

kikica si je sama "procjenjivala" - ovisno o simpatiji i antipatiji, odnosno nekom njenom "unutarnjem" glasiću.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Baš mi se desilo da sam nešto kupovala na forumskoj burzi, na pp smo si pisale ti, kad smo se našle ja na Ti, ta forumašica je počela sa Vi, malo m je bilo neugodno, pogotovo što ja uglavnom preferiram Vi i kad kažem ti, ispadne da nisam trebala.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

takve "vi" forumašice treba mlotekom!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja iz dna duše mrzim Vi i distancu koji on stvara, zato prelazim s ljudima na ti čim osjetim da mogu, a sa svoje strane upravo molim ljude da mi govore ti...

Naravno da ću uvijek prvo biti pristojna i govoriti Vi, kak je već red i da ću s ljudima koji mi mogu biti roditelji ostati na Vi, osim ako oni ne potaknu drugačije, ali totalno najgore mi je kad netko moje generacije inzistira na Vi, to mi je ful presmiješno i nezgrapno i bedasto i svašta nešto, jedva se suzdržavam da ne prasnem u smijeh

Prema tome, dabome, nema šanse da Leonu opterećujem sa vikanjem, barem ne do škole

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I meni je 'vi' znak suzdrzanosti u odnosu. Na 'vi' sam samo sa MMovim roditeljima i jos par starijih ljudi. Ostalo prelazi na 'ti' u rekordnom roku.

Jako mi smeta ako mi se neko obraca sa 'gospodjo' ili bilo kako drugacije osim imenom. Meni je to znak da se doricna osoba nije potrudila da mi zapamti ime. Tetaxxx u mom slucaju ne postoji, svako ima ime kojim mu se reba obracati. Djecu (ne samo svou) ako se obracaju meni ucim da mi znaju ima a ne 'tetaxx'. Moram priznati da je jako malo ljudi spremno mi se obracati sa 'vi'. Ne sjecam se kad' mi se to zadnji put dogodilo, u trgovinama isl. - inace ne.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni je vi skroz u redu, navikla sam se na to na poslu, na sveučilištu, gdje smo sa studentima bili na vi. Vi ne stvara samo distancu nego je i znak poštovanja. Meni se ne sviđa ono što piše Marija71, to smatram nepoštovanjem i prelaženjem granica. Također ne mislim da generacijska pripadnost sama po sebi stvara podlogu za familijarnost.

Ne volim kada mi djeca koju dobro poznam i koja su rasla uz mene govore vi. Ako su me uvijek zvali imenom, ne vidim razloga zašto bi u nekom trenutku prešli na vi, bez obzira na razliku u godinama. To puno ovisi o sredini u kojoj se odnos uspostavlja. Dakle, OK mi je da mi djeca iz susjedstva govore ti, ali mi ne bi bilo OK da mi djeca u tramvaju govore ti.

S druge strane, moj M. koji je prošao 6 godina gotovo nikome ne govori vi - on je sa svima prijatelj. Ja ga u tom smislu ne forsiram, jer mislim da je još dovoljno mali da mu to bude dopušteno, pa i simpatično. No, počela sam ga upozoravati da nepoznatim ljudima govorimo vi. Isto tako, upozoravam ga na službene odnose - blagajnica u dućanu, službenik na nekom šalteru, vozači tramvaja, sljedeće godine učiteljica, itd. nisu njegovi prijatelji i treba im govoriti vi. Poduzet ću sve da tu lekciju savlada do škole.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Ja iz dna duše mrzim Vi i distancu koji on stvara, zato prelazim s ljudima na ti čim osjetim da mogu, a sa svoje strane upravo molim ljude da mi govore ti...
    a ja sam bas zahvalna za tu rijeccu "vi", jer kod nekih osoba jednostavno ne mogu prevaliti preko usta "ti".

kao sto je neka od forumasica spomenula, svoju nesudjenu sveki sam persirala, a nesudjeni svekar mi je ubrzo ponudio ti koje sam prihvatila iz kurtoazije, al sam onda stalno mjesala cas ti cas vi, dok ga nisam lijepo zamolila da ga opet persiram jer se osjecam ugodnije. tako sam i sveki rekla: ja s vama nisam cuvala ovce pa da koristimo "ti"... ovu nasu (balkansku) mudroliju sam naravno bila prevela na njemacki (jer smo se na tom jeziku sporazumjevali). zena je valjda shvatila sto sam joj htjela reci, jer nije se bunila. zvala sam je imenom (bez ono frau), al sam joj persirala. svi vuci siti, sve ovce na broju. (nesto sam u pastirskom mood-u veceras... hehe)

radeci u jednoj americkoj tvrci - svi medjusobno smo si govorili ti, od prvog dana. to je bilo pravilo i tu mi je bas super sjelo.

moj M. koji je prošao 6 godina gotovo nikome ne govori vi - on je sa svima prijatelj. Ja ga u tom smislu ne forsiram, jer mislim da je još dovoljno mali da mu to bude dopušteno
    joj, ja prvo procitala "moj M(uz)"... pa onda dalje.... "koji je prosao 6 godina" (ni tu mi se nije upalila lampica) "gotovo nikome ne govori vi - on je sa svima prijatelj." (ajd dobro, mora da je to kod njega takav obicaj pomislila sam). al slijedeca recenica me skroz zbunila: "on je jos dovoljno mali" ?!?!

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno re:

Ja svoju 4,5 godisnjakinju tome jos ne ucim, a mislila sam da bi mozda bilo potrebno malo prije skole. Od familije nikoga ne persiramo, osim ja jednu svoju tetu koja se onda zbog toga jako ljuti, ali kako se pocela ljutiti u neka cudna vremena i iz cudnih razloga, to je sada vise inat s moje strane. Hana nikog ne persira i nadam se da ce tako i ostati, a sa svekijima sam si skroz dobra, ali ih persiram (nekad se zabunim jer ih dijete ne persira) i to zato sto nikad nisu rekli da bi trebala prestati, a bas mi je glupo. I ja mrzim to VI, u firmi smo svi na TI bez obzira na starost i hijerarhiju i to mi je super.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Vecina ljudi koji izricito zele da im se obraca sa "Vi", obicno trazi postivanje na pogresan nacin. (Ja obicno kazem da mogu i "tebe" i "vas" poslat kamogod, tako da je TI ili VI manje bitno.)
    Moja mama je dalmatinka, i tamo su svi na ti bez obzira na godine i srodstvo, i meni je to super. Dapace, kad se nekom poduze obracam sa "VI", onda je to svjesno odabrana distanca.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    Moja mama je dalmatinka, i tamo su svi na ti bez obzira na godine i srodstvo, i meni je to super.
    Ovo je potpuno netocno.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Citiraj Storma prvotno napisa
    Moja mama je dalmatinka, i tamo su svi na ti bez obzira na godine i srodstvo, i meni je to super.
    Ovo je potpuno netocno.
    Ravni kotari. Potpuno tocno

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ah, malo generaliziramo, tako si mogla napisati i da u Hrvatskoj svi svima govore 'ti', Dalmacija je puno sira od RK, a ni za tamo se ne bih zaklela - mozda se javi netko tko bas tamo zivi... Meni je to nepristojno, zato ispravljam, Dalmatinka sam

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    ... Vi ne stvara samo distancu nego je i znak poštovanja. Također ne mislim da generacijska pripadnost sama po sebi stvara podlogu za familijarnost...
    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    S druge strane, moj M. koji je prošao 6 godina gotovo nikome ne govori vi - on je sa svima prijatelj. Ja ga u tom smislu ne forsiram, jer mislim da je još dovoljno mali da mu to bude dopušteno, pa i simpatično. No, počela sam ga upozoravati da nepoznatim ljudima govorimo vi. Isto tako, upozoravam ga na službene odnose - blagajnica u dućanu, službenik na nekom šalteru, vozači tramvaja, sljedeće godine učiteljica, itd. nisu njegovi prijatelji i treba im govoriti vi. Poduzet ću sve da tu lekciju savlada do škole.
    i sigurno se neće dogoditi da tako odgojeno dijete u životu napravi grešku kao npr. naš vrli gradonačelnik koji se na proslavi rođendana Dragutina Tadijanovića obratio dotičnom kao da su skupa ovce pasli... :shock: sramota!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •