-- i drugih žitarica
jel zna tko kako se može napraviti ?
sojino sam probala i nije mi baš
hvala na odgovorima
-- i drugih žitarica
jel zna tko kako se može napraviti ?
sojino sam probala i nije mi baš
hvala na odgovorima
Ja imam ovaj strojček http://www.advent.hr/uredj/index.html i radi sva mlijeka... na tom site-u imaš i neke recepte...
malo mi je skup za probu :/
jel zna tko "starinski" način ?
jel ko proba ovaj recept:
RIŽINO MLIJEKO IZ KUĆNE RADINOSTI:
Sastojci:
1/2 šalica riže (najbolje integralne iz bio uzgoja)
5-6 šalica vode
oko 2 cm kombu alge (može se kupiti u dućanima zdrave hrane)
Postupak:
Riža se kuha oko sat i pol zajedno s algom pa procijedi kroz gazu. Ukoliko vam je mlijeko prerijetko, štapnim mikserom ili visokim mikserom dobro sameljite malu količinu riže. Ukoliko vam se učini pregustim za vaš ukus, jednostavno ga razrijedite vodom.
Alga se rižinom mlijeku dodaje kako bi bilo probavljivije, ali i da bi ga se obogatilo mineralima. Kod spravljanja rižinog mlijeka također možete i prema vlastitom ukusu mijenjati vrstu riže od koje ga pripremate, pa čak i kombinirati vrste riže.
Po želji i potrebi možete u mlijeko ili kašice dodavati rižin slad, ali budite oprezni i uvijek provjerite sadržaj jer neke vrste slada sadrže glutenske elemente i nisu primjerene za sami početak dohrane.
Dok se ne budem stigao poigrati s mlijekom, samo predlažem da smeđu (integralnu) rižu pripremate na GABA način - stvarno je puno bolja.
pretrazi malo po receptima, ja sam nedavno zakacila recept za mlijeko od rize
Može recept?Originally Posted by Davor
mamazika, o pripremi GABA riže bilo je riječi na topicu "Reakcija na integ. rižu", vidi:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...32077&start=39
Sumarum:
Namakanjem integralne riže aktivira se klica i njeni enzimi koji potom sintetiziraju primjetne količine zdravih aminokiselina, između ostalih GABA. Tako namočena riža se puno kraće kuha pa su i na taj način hranjivi sastojci bolje očuvani. Najkraće namakanje je dva sata u vodi temperature 40°C, a bolje je namakati duže. Ako se namače duže od 8 sati, svakako povremeno isplahnuti svježom vodom da se sve ne pokvari. Moj pristup: strpam rižu i toplu vodu (40°C) u veliku termosicu i ostavim preko noći. Nakon takvog namakanja klica se još ne vidi, a uspješnost postupka se može provjeriti njuhom - miriše po svježoj travi.
a zaaaato ti nisi mogao skuhati integralnu rizu.
![]()
meni uglavnom nije bio najjasnije kako ti se nikad ne skuha. tek sam sad skuzila zasto.
Zapravo sam smeđu rižu promatrao s gnušanjem dok nisam spoznao GABA rižu. Mislim, i platnene pelene postanu jestive nakon toliko kuhanja. Čak se i koštano ljepilo kraće kuha
Na GABA način dobijem nešto ukusno i zdravo i dobro skuhano. Sve 5.
evo dobila odgovor i ovdje
http://www.coolinarika.com/faq/700062
8)
jel itko pokušao napraviti mlijeko od riže, ja sam pokušala s cijelom rižom parabolid, int. samljevenom... uvijek isti rezultat: LJEPILO :?
u rangu karbofixa