Results 1 to 14 of 14

Thread: mlijeko od riže..

  1. #1
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default mlijeko od riže..

    -- i drugih žitarica
    jel zna tko kako se može napraviti ?
    sojino sam probala i nije mi baš

    hvala na odgovorima

  2. #2
    cekana's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Karaula na granici s Mađom
    Posts
    2,424

    Default

    Ja imam ovaj strojček http://www.advent.hr/uredj/index.html i radi sva mlijeka... na tom site-u imaš i neke recepte...

  3. #3
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    malo mi je skup za probu :/
    jel zna tko "starinski" način ?

  4. #4
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    jel ko proba ovaj recept:
    RIŽINO MLIJEKO IZ KUĆNE RADINOSTI:
    Sastojci:
    1/2 šalica riže (najbolje integralne iz bio uzgoja)
    5-6 šalica vode
    oko 2 cm kombu alge (može se kupiti u dućanima zdrave hrane)
    Postupak:
    Riža se kuha oko sat i pol zajedno s algom pa procijedi kroz gazu. Ukoliko vam je mlijeko prerijetko, štapnim mikserom ili visokim mikserom dobro sameljite malu količinu riže. Ukoliko vam se učini pregustim za vaš ukus, jednostavno ga razrijedite vodom.
    Alga se rižinom mlijeku dodaje kako bi bilo probavljivije, ali i da bi ga se obogatilo mineralima. Kod spravljanja rižinog mlijeka također možete i prema vlastitom ukusu mijenjati vrstu riže od koje ga pripremate, pa čak i kombinirati vrste riže.
    Po želji i potrebi možete u mlijeko ili kašice dodavati rižin slad, ali budite oprezni i uvijek provjerite sadržaj jer neke vrste slada sadrže glutenske elemente i nisu primjerene za sami početak dohrane.

  5. #5
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Dok se ne budem stigao poigrati s mlijekom, samo predlažem da smeđu (integralnu) rižu pripremate na GABA način - stvarno je puno bolja.

  6. #6

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    pretrazi malo po receptima, ja sam nedavno zakacila recept za mlijeko od rize

  7. #7

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Dok se ne budem stigao poigrati s mlijekom, samo predlažem da smeđu (integralnu) rižu pripremate na GABA način - stvarno je puno bolja.
    Može recept?

  8. #8
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    ja sam probala Pejickin recept. ok je. al vise volim oatly.

  9. #9
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    mamazika, o pripremi GABA riže bilo je riječi na topicu "Reakcija na integ. rižu", vidi:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...32077&start=39

    Sumarum:
    Namakanjem integralne riže aktivira se klica i njeni enzimi koji potom sintetiziraju primjetne količine zdravih aminokiselina, između ostalih GABA. Tako namočena riža se puno kraće kuha pa su i na taj način hranjivi sastojci bolje očuvani. Najkraće namakanje je dva sata u vodi temperature 40°C, a bolje je namakati duže. Ako se namače duže od 8 sati, svakako povremeno isplahnuti svježom vodom da se sve ne pokvari. Moj pristup: strpam rižu i toplu vodu (40°C) u veliku termosicu i ostavim preko noći. Nakon takvog namakanja klica se još ne vidi, a uspješnost postupka se može provjeriti njuhom - miriše po svježoj travi.

  10. #10
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    a zaaaato ti nisi mogao skuhati integralnu rizu.

    meni uglavnom nije bio najjasnije kako ti se nikad ne skuha. tek sam sad skuzila zasto.

  11. #11
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Zapravo sam smeđu rižu promatrao s gnušanjem dok nisam spoznao GABA rižu. Mislim, i platnene pelene postanu jestive nakon toliko kuhanja. Čak se i koštano ljepilo kraće kuha
    Na GABA način dobijem nešto ukusno i zdravo i dobro skuhano. Sve 5.

  12. #12
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    evo dobila odgovor i ovdje
    http://www.coolinarika.com/faq/700062
    8)

  13. #13
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Vidio sam, ali svejedno kanim isprobati

  14. #14
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    jel itko pokušao napraviti mlijeko od riže, ja sam pokušala s cijelom rižom parabolid, int. samljevenom... uvijek isti rezultat: LJEPILO :?
    u rangu karbofixa

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •