Results 1 to 17 of 17

Thread: Slane kiflice sa prsutom

  1. #1

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Zapresic
    Posts
    768

    Default Slane kiflice sa prsutom

    Ovo je prefino!

    Potrebno:
    0.5 L mlijeka
    1 germa ili 1 vrecica kvasca
    2 zlicice soli
    1 zlicica secera
    glatko brasno
    2 jaja
    1.5 salica ulja

    Prvo ugrijati mlijeko da bude mlako i u njega dodati kvasac i promijesati. Poklopiti i ostaviti da stoji nekoliko minuta.

    Smiksati jaja, ulje, sol, secer i 2 salice brasna. U ovu smjesu dodati mlijeko i kvasac i izmiksati.
    Zatim dodavati brasna i mijesiti rukom dok smjesa ne bude polumeka (da se ne lijepi za ruke, ali da jos uvijek bude mekana na dodir).

    Podijeliti u 4 loptice, staviti na tanjur i pokriti krpom. Neka se dize pola sata.

    Svaki kuglicu izvaljati u krug i podijeliti na 16 jednakih trokutova (kao da rezete tortu).
    U svaki trokut zamotati komadic prsuta/pecenice/kobasice/sira ili nesto drugo po izvoru i motati pocevsi od sire strane prema vrhu. Dobit cete lijepo smotane kiflice.

    Mozete ih na protvanu ostaviti da se jos malo dizu ali nije potrebno.

    Umutiti jedan zumanjak i premazati svaku kiflicu (moze se po zelji posuti i sezama) i staviti peci na 180 dok zumanjak ne dobije zlatno-smedju boju (10ak minuta).

    Ovo je super ukusno kad je toplo, a jako je brzo gotovo.
    Po ovoj mjeri dobije se 64 kiflice i mi ih smazemo svaki put prije nego se ohlade

  2. #2

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    ufffff, da mi je sad jedan tanjurić toplih pored kompa...
    moraću isprobati, fino zvuči

  3. #3

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    1,002

    Default

    ja ću samo reći mmmmmm,prefino!!!

  4. #4

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Ajoj, što je ovo dobro... Ja večeras pravila, a punila sam ih domaćim pršutom i pikantnim sirom s paprikom, auhh. Problem je jedino što ih ne moš' stat jesti...

  5. #5
    talia7's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    466

    Default

    1 germa? To je jedna kockica svježeg kvasca, jel tako?

  6. #6
    Ica's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    60

    Default

    Uh,super zvuči,samo par pitanjca!!
    Koliko točno ide brašna?I jel isto moram stavit u mlijeko ovaj kvasac iz kesice ili odma u brašno.Jer je on instant pa se obično ne mora miješat s mlijekom!

  7. #7

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb,Špansko
    Posts
    147

    Default

    joj i mene zanima koliko brasna, jer moje odokativne metode i nisu bas uspijesne...

  8. #8

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Evo cure, pošto nam nema Ivonne, ja ću vam odgovoriti. Pravila sam pola doze i ispalo je 32 kiflice (MM i ja smo ih skoro sve smazali dok su bile tople).
    talia7, stavila sam svježi, pekarski kvasac, ali puno manje i od pola kockice, dakle niti za cijelu dozu ne bih rekla da ide cijela kockica pekarskog kvasca (stavi pola i manje od pola).
    Ica, ja bih i instant kvasac promiješala u mlijeku, ne može škoditi.
    suzana_s; koliko brašna? Ja sam isto stavljala od oka i nije teško pogoditi jer ćete točno osjetiti kad se tijesto prestane lijepiti za prste, a bit će još mekano.
    Po mojoj slobodnoj procjeni na cijelu dozu ode sigurno kila brašna..

  9. #9
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Ica, ja bih i instant kvasac promiješala u mlijeku, ne može škoditi.

    Može škoditi! Naime, instant kvasac se diže SAMO jednom (zato se i zove instant) i ako to svoje dizanje odradi u toplom mlijeku, tijesto se više neće dići (!), a to ne želimo. Na svakoj vrećici instant-kvasca piše da ga se umiješa direktno u brašno, pa da se zamijesi s toplom tekućinom. Iz osobnog iskustva bih rekla - ako niste dobro uvježbane u brzoj izradi kiflica, obavezno tijesto zamijesite s hladnim mlijekom jer će vam se inače prebrzo dići i početi se spuštati, pa će opet biti nedignuto i gusto jer nećete stići smotati 64 kiflice prije nego se počne dizati.
    Napomenut ću još da će dizano tijesto biti ukusnije ako se ne diže prebrzo, tj. ne na toplom mjestu, nego na običnoj sobnoj temperaturi.

  10. #10

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    meni je dizano tijesto najukusnije kad se diže nekoliko puta tj.
    nakon prvog dizanja ga premijesiti pa postupak ponoviti još dva puta.

    kiflice budu jako mekane i ukusne.

  11. #11
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Da, Dolega, ali to možeš postići samo svježim kvascem. Suhi instant kvasac se neće dići više od samo jednom!

  12. #12
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ja te kiflice radim sa svježim kvascem, na 600 g brašna dodam jednu kockicu ( 40 g.), ulja 1 dcl, soli vrhom puna žličica i mlijeka 3 dcl. U 1 dcl ( od ona 3 dcl ) sa žličicom šećera podiže se kvasaac. Tijesto premjesim jednom i pravim kiflice prazne sa posipom sezama ili naribanog sira ili komom, ili pak punjene sa šunkom ili kobasicom. Uvijek ispadnu jako fine . Prije posipa ih premazujem razmućenim žumanjkom i mlijekom.

  13. #13

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Može škoditi. Naime, instant kvasac se diže SAMO jednom (zato se i zove instant)
    ...

    Zvučiš kao doktorica od kvasca ali te moje laičko iskustvo s njim pobija od riječi do riječi. Očito je da nisi baš puno eksperimentirala s kvascem iliti germom (bio on u vrećici ili u kockici) kad si u stanju ovo tvrditi.

    Tome u prilog ide i tvoja izjava da se tijesto (i kvasac) treba miješati s hladnom tekućinom i da je sve to potrebno ostaviti na hladnom mjestu.

  14. #14
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Fritulice, upravo sam i govorila iz dugogodišnjeg osobnog iskustva rada s dizanim tijestom, nakon tisuća i tisuća ispečenih dizanih kiflica, peciva i sličnih uradaka... I ja sam jednom bila početnik i znam što mi je u početku predstavljalo problem, pa sam sad podijelila s vama rješenje tih problema...

  15. #15

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    161

    Default

    pekla sam ih sinoć i bilo je naprosto božanstveno punila sam ih sa šunkom i sirom, a i sa malim hrenovkama njam njam recept ke za 5

  16. #16

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Samo se bilježim da mi ne "pobjegne" recept.

  17. #17

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    VG
    Posts
    250

    Default

    Da ne otvaram novu temu, zelim podijeliti jedan super recept za super mekane i prefine Kiflice od dizanog tijesta:
    - kvasac 1 kocka - germa
    - 2 1/2 dcl mlijeka
    - brašno glatko (3-4 šalice) - obavezno ga prosijati kroz sito da bude rahlije
    - sol
    - margarin / jaje / sezam ili mak ili sir naribani

    U mlako mlijeko izmrviti kvasac, staviti 1-2 žlice brašna, malo soli i ostaviti u toploj prostoriji da se diže

    - Posebno u veću okruglu posudu staviti brašno, posoliti brašno i na listiće narezati malo margarina. Napraviti udubinu i u to polako lijevati (kvasac-mlijeko) i miješati.
    - Tijesto zamijesi na mekano, znači po potrebi dodaješ mlijeka ili brašna. Procijeni sama.
    - Nakon toga ostaviš da se diže (naravno u toploj prostoriji) - pokriješ krpom.
    - Kada se tijesto dovoljno digne (da viri iz posude) istreseš ga na dasku posipanu brašnom (ništa ne mijesiš) već odmah razreži smjesu na dva/tri dijela.
    - Jedan od dijelova razvaljaš do (otprilike prst debelo), a ostale dijelove ostaviš neka se još dižu.
    - Razvaljani dio tijesta namažeš (površinski) margarinom (neka stoji malo na sobnoj temperaturi, lakše se razmazuje) i posoliš i režeš ga (tijesto) na trokute i motaš odnosno radiš kiflice (od sredine prema sebi). Mogu se puniti šunkom, sirom, mogu biti i prazne!!!
    - Bitno je da svaki dio koji se digne ne mijesiš ponovo već automatski razvaljaš po dasci.
    - Poslažeš kiflice na papir za pečenje, namažeš ih razmućenim jajem, površinski posoliš i posipaš makom, sezamomo, lanom, suncokretom, ribancem…
    - I napokon - staviš ih u dobro zagrijanu pećnicu – ja stavim na 200° i peku se nekih 20-tak minuta, odnosno dok lijepo ne porumene- sve ovisi o pećnici!
    Ovo je recept po kojem stalno radim, vrlo je jednostavan, a kiflice meke i fine!
    Last edited by VGmama; 03.02.2010 at 10:26.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •