-
Da ne otvaram novu temu, zelim podijeliti jedan super recept za super mekane i prefine Kiflice od dizanog tijesta:
- kvasac 1 kocka - germa
- 2 1/2 dcl mlijeka
- brašno glatko (3-4 šalice) - obavezno ga prosijati kroz sito da bude rahlije
- sol
- margarin / jaje / sezam ili mak ili sir naribani
U mlako mlijeko izmrviti kvasac, staviti 1-2 žlice brašna, malo soli i ostaviti u toploj prostoriji da se diže
- Posebno u veću okruglu posudu staviti brašno, posoliti brašno i na listiće narezati malo margarina. Napraviti udubinu i u to polako lijevati (kvasac-mlijeko) i miješati.
- Tijesto zamijesi na mekano, znači po potrebi dodaješ mlijeka ili brašna. Procijeni sama.
- Nakon toga ostaviš da se diže (naravno u toploj prostoriji) - pokriješ krpom.
- Kada se tijesto dovoljno digne (da viri iz posude) istreseš ga na dasku posipanu brašnom (ništa ne mijesiš) već odmah razreži smjesu na dva/tri dijela.
- Jedan od dijelova razvaljaš do (otprilike prst debelo), a ostale dijelove ostaviš neka se još dižu.
- Razvaljani dio tijesta namažeš (površinski) margarinom (neka stoji malo na sobnoj temperaturi, lakše se razmazuje) i posoliš i režeš ga (tijesto) na trokute i motaš odnosno radiš kiflice (od sredine prema sebi). Mogu se puniti šunkom, sirom, mogu biti i prazne!!!
- Bitno je da svaki dio koji se digne ne mijesiš ponovo već automatski razvaljaš po dasci.
- Poslažeš kiflice na papir za pečenje, namažeš ih razmućenim jajem, površinski posoliš i posipaš makom, sezamomo, lanom, suncokretom, ribancem…
- I napokon - staviš ih u dobro zagrijanu pećnicu – ja stavim na 200° i peku se nekih 20-tak minuta, odnosno dok lijepo ne porumene- sve ovisi o pećnici!
Ovo je recept po kojem stalno radim, vrlo je jednostavan, a kiflice meke i fine!
Posljednje uređivanje od VGmama : 03.02.2010. at 10:26
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma