što znate o ovome?
moje dijete ima bronhitis i ja cijelo vrijeme vlažim zrak i često kapam u vodu eter.ulje bora, eukaliptusa...
znate li šta o tome? činim li dobro? :/
što znate o ovome?
moje dijete ima bronhitis i ja cijelo vrijeme vlažim zrak i često kapam u vodu eter.ulje bora, eukaliptusa...
znate li šta o tome? činim li dobro? :/
odmah da se i ja ubacim sa pitanjem![]()
Koristila sam eterične lampe dok Nia nije došla. Sad bih htjela opet, ona ima 15,5 mjeseci, zna li netko jel to ok?![]()
Ja sam nedavno čula da eterično ulje eukaliptusa kod manje djece, ako je u višoj koncentraciji može izazvati epi napad, čak i namazano na kožu.
Oprezno!
:shock: stvarno? Fdje si to čula?
Ja sam Lani neki dan namazala malo eukaliptusovog balzama protiv prehlade i kašlja. Ali to i preporučuju neki doktori
A inače znam staviti malo eukaliptusovog ulja u one osvježivače zraka na radijatorima, tj. jednom sam stavila otkad ser Lana rodila, ali prije sam znala i češće jer mi je to oduvijek djelovalo kao dobro sredstvo kod prehlada
Samo neke vrste eukaliptusa nisu za primjenu kod male djece, evo kopiram sa Biovege:
EUKALIPTUS, Eucalyptus globulus, djeluje stimulirajuće, osvježavajuće, pročišćavajuće; insekticidno; antivirusno, antiseptički i paraziticidno. Potiče zarastanje rana, žuljeva, posjekotina. Pomaže kod ugriza kukaca i kožnih infekcija; umiruje bolove mišića i kod artritisa; olakšava tegobe kod kašlja, astme, bronhitisa, sinusitisa i drugih infekcija dišnog sustava; jača imunološki sustav. Pomaže kod glavobolje i neuralgija. Ovo ulje se ne preporučuje za djecu mlađu od šest godina.
EUKALIPTUS RADIATA, Eucalyptus radiata, djeluje stimulirajuće, osvježavajuće, pročišćavajuće; insekticidno, baktericidno, antivirusno i paraziticidno. Potiče zarastanje rana, žuljeva, opekotina; umiruje bolove mišića i kod artritisa, potiče cirkulaciju; olakšava tegobe kod infekcija dišnog sustava i astme; jača imunološki sustav. Pomaže kod glavobolja i neuralgija. Može se upotrebljavati i kod djece mlađe od šest godina.
EUKALIPTUS CITRIODORA (LIMUN EUKALIPTUS), Corymbia citriodora, krijepi, aktivira, stimulira. Djeluje antivirusno, antibakterijski, fungicidno i insekticidno. Upotrebljava se kod astme i infekcija dišnog sustava. Potiče zarastanje rana i jača imunološki sustav. Može se upotrebljavati i kod mlađe djece.
Mi u posudicu ovlaživača za eterična ulja stavimo majčinu dušicu koja je dobra za čišćenje prohodnosti dišnih puteva, a isto tako samo našli od Penatena neku tekućinu koja također sadži majčinu dušicu, akoristi se tako da se jedan čepić stavi u vodu za kupanje. Nos se otvori samo tako.
Čula sam od doktora koji je toksikolog.
I ja sam Lea mazala nekakvim balzamom kad je imao bronhitis :shock:
Namam pojma kojom vrstom, kupila u DM-u.
Ja sam isto od pedijatrice dobila preporuku za Biosept vapo rub balzam za djecu, na bazi eukaliptusa i lavande i već 2 mj. joj povremeno znam namazati prsa i leđa (kod početka prehlade) i nikakve negativne posljedice nisam primjetila.
jooooooooj, ja sam svoju Anju nakljukala dobrano upravo ovim prvim eukaliptusovim eterič. uljem!! :? jadno dijete, a mogla me je kretenuša iz apoteke upozoriti!!!
i moriznati, taj dan je malo hiperventilirala
joj
...stvarno mislim da se eukaliptus mora izbjegavati...nataša prvotno napisa
identičnu temu sam bila i ja nedavno otvorila, pa su zaključci bili: eukaliptus niti pod razno, to je eterično ulje koje ne smije direktno na kožu (treba paziti i sa inhaliranjem);
a za probleme s dišnim sustavom dobra su eterična ulja od čajevca i kadulje (i još nečega, sorry, zaboravila sam).
Samo bih stavila napomenu da ne kupujete eterična ulja iz DM i sličnih trgovina, jer ona nisu baš neke kvalitete, pogotovo kad se koriste u zdravstvene svrhe.
našla sam topić, pa malo pogledaj : http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...062&highlight=
Ja ne mazem nego stavim mokar rucnik na radijator i po njemu prolijem ekaliptus, cajevac i ponekad japansku mentu.
Ali djecu redovito inhaliram s uljem cajevca (jednu do dvije kapljice pomjesan s fizioloskom, morem ili aloe verom) i u nebulizator 2-3 x na dan. Pri tome pazim da su etericna ulja najbolje kvalitete. (po radijator poljevam i jeftina). E i to naravno radim zbog kronicnog sinusitisa, a rjedje zbog kaslja.
Ja sam kao djete imala jaku alergijsku reakciju na VICKS, pa izbjegavam mazanje (zlu ne trebalo).
dr teissov balzam je, ne dobar,nego preporučljiv!!!!!!!!!to preporučuju i pedijatri, valda je to onda taj "dobar" eukaliptus
za djecu se umjesto eukaliptusa preporučuje mirta - ima isto djelovanje
Gdje vi kupujete ta kvalitetnija eterična ulja koja se mogu koristiti za inhalaciju?
Gdje se kupi taj Pentaten? Tržila u ljekarni pa nemajujvk prvotno napisa
![]()
Ovo me jaaako zanima, pa da malo podignem temu.Strippy prvotno napisa
Ja sam kupovala u bio&bio ducanu, u jednoj specijaliziranoj apoteci, a ima i u biljnoj.Citala sam da bi trebalo na njima pisati 100 % cisto.
Mislim da sam to citala na ovoj temi, ima puno korisnih informacija
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=67376
"pravo" etericno ulje mora imati godinu proizvodnje, svoj serijski broj (lot), zemlju porijekla biljke i naravno proizvodaca
okvirno se cijene etericnih ulja krecu cca 1000€ litra, ovisno o tome koliko je cesta biljka od koje se ulje radi pa su tako najjeftinija ulja od narance, limuna i sl. a cajevac je medu skupljima. to znaci cca 50kn-150 (ovisno o prodavatelju)
ja narucujem od Just-a. svicarska linija proizvoda. jos na kutiji tocno vidim od kojeg dijela biljke se ulje napravilo i di je ta komad ubran
kupujem ili primaverina e.ulja u bio&bio (ilica ili jurisiceva), a odnedavno kupujem i oshadijeva (trgovina u ilici 11, cini mi se, u prolazu je ali je znam kako se zove)
Umjesto eukaliptusa za malu djecu se primjenjuje kajeput.
Ravensara je također jako blaga i primjerena maloj djeci.
Na ovom forumu vam kobila-Suzy vam moža dati relevantne podatke jer je educirana na tom području i vrlo rado daje odgovore i vrlo je korisno pročitati njene posteve.
Ja eterična ulja prema njenoj preporuci kupujem ovdje:
"Mirisni dućan", Ilica 11 (haustor), 346 02 02, Zagreb
"Kemig", Antuna Bauera 5, 4641 258, Zagreb
"Biotera" Vlaška 7, 4840645, Zagreb