Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Koliko mlijeka dnevno za 1,5 godišnjaka

  1. #1

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno Koliko mlijeka dnevno za 1,5 godišnjaka

    Pretražila sam malo, ali ne nađoh ništa.
    Pitanje za savjetnice: da li ima negdje koliko mlijeka dnevno bi trebalo piti dijete između 1 i 2 godine starosti.
    Meni se čini da su mom kikaču 3 podoja na dan malo, odnosno da mu je to malo mlijeka (prije i poslije jaslica, i navečer). Noćne podoje smo prekinuli, jer su meni jako smetali.
    Jogurta pojede otprilike svaki drugi dan po pola čašice. Sir jede jako slabo i rijetko. To sve je nekoliko puta manje nego što je konzumirala seka u toj dobi. Neki dan čitam na portalu da o-kserice mogu također biti znak nedostatka kalcija i vitamina D.

  2. #2
    cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Karaula na granici s Mađom
    Postovi
    2,424

    Početno

    Draga, ako se brineš zbog kalcija, onaj iz mlijeka mu sigurno neće nedostajati, drž se zelenog lisnatog povrća i sve pet

  3. #3

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    ma znaš kako 1,5 godišnjaci obožvajau lisnato povrće
    I ne mogu se pouzdati da on baš taj dan ili taj obrok neće štrajkati.
    A niti ne znam koje je to točno povrće, i kolike su minimalne količine; ali zdrav razum mi govori da 2,3 žličice nakog variva nije dovoljno.
    Seka je pila barem 4 puta više mlijeka nego on, i svaki dan možeš biti siguran da će popiti svoju količinu mlijeka. Ovako nikad ne znaš da li će on taj dan htjeti jesti kad je kelj (ili ne znam što još) na tapeti; pa će pauzirati sljedeći tjedan ili dva sa zelenim povrćem.
    Još da je u pitanju mrkva, jabuka ili slično, to možeš svaki dan ponuditi i uvijek imati na raspolaganju, a ovako što se tiče ostale "trave" svaki dan kuhati variva (a i muž me pita ok to smo pojeli, a kaj sad ima za ručak) nije ostvarivo, a i ne znam koje bi to sve povrče bilo, u kojim količinama i kako spremati da budem sigurna da su sastojci ostali u nepromijenjenom obliku.
    Da, muči me kalcij i uopće mi se niti najmanje ne sviđa što ne želi piti mlijeko osim mojeg; štoviše bojim se da nikada neće niti htjeti kao npr. MM.
    Baš sam htjela postaviti negdje pitanje: mame dugodojilice kako su vam klinci prešli na druge vrste mlijeka i kada?

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    154

    Početno

    Moj veliki pije rižino, sovino (to je sojino ) i ponekad kravlje, ako jekod bake ili ga hrani mm.
    Zapravo je tek sad postao izbirljiv, ali ipak svaki recimo drugi dan pojede neštoosim mesa. A taj drugi dan onda meso uopće neće!
    I naravno, cica jedno 100 puta dnevno. Ponekad više puta nego mali!

  5. #5
    cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Karaula na granici s Mađom
    Postovi
    2,424

    Početno

    Ja sam ti samo htjela reći da mislim kako se ne moraš brinuti dok god doji. Kalcija iz kravljeg mlijeka se samo 25% iskoristi, ostalo je opterećenje za organizam... nije baš sve onako kako nam reklamiraju

  6. #6
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ne mora piti mljeko, može sireve ili jogurte, a i puno su bolji za probavu od mljeka

  7. #7

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    znam, ali sir jede slabo (skoro pa nikako), a jogurt svaki drugi dan po pola čašice (već sam gore pisala).

  8. #8

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    doji 3 puta na dan, i to zaspi prije kraja prve dojke. Imam osjećaj da je to ukupno ne više od 2,3 dcl na dan.

  9. #9
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    kalcija ti ima puno u sjemenkama sezama - jel jede kruh s sezamom?
    u pripremi variva koristi suhi peršin - treba ti veća količina za isti učinak u okusu nego kod svježeg ali zato ima daleko više kalcija

    našla sam jednu dobru tablicu pa kad nađem poslat ću link

  10. #10

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    ne jedemo kruh sa sezamom.
    Peršin koristimo prstohvat možda 1-2 tjedno na neka variva.

  11. #11
    Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    skoro s obje noge na zemlji
    Postovi
    277

    Početno

    Mi dojimo 2x dnevno, vikendom 3x. Ne pije nikakvo drugo mlijeko niti jede ikakve mliječne proizvode jer je jako alergičan (4+).
    Probala sam mu uvesti sojino mlijeko, čak ga je jednom oduševljeno popio, ali više ni prismrdit.
    Niti čokoladno sojino ne pomaže (izgleda da uopće ne voli čokoladu; ponekad se mm i ja pitamo da nam nisu zamijenili dijete u rodilištu ).
    Jedino jedanput dnevno, nakon duge borbe (oko mjesec i pol) i upornog nutkanja, pojede gris složen s hipoalergenom mliječnom formulom, zakamufliran s dvijek kekse i voćnom kašicom.
    Isto me muči taj mogući nedostatak Ca, a vitamin D mu dajem u kapima (rekla mi je doktorica do druge godine).

  12. #12

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    Mene još više muči nakon što sam pročitala na portalu da O-kserice mogu značiti nedostatak kalcija i vitamina D. Iako mi se i prije činilo da je to malo mlijeka za njega.
    Sve više mi je žao što ga nismo priviknuli na mlijeko nekog drugog porijekla dok je bio mali, ali odsustvo flašice je povelo za sobom i odsustvo i odbijanje druge tekućine. Čak do toga da nije ništa niti pio skoro do godinu dana; slijedom toga i mokrio na kapaljku. Ono, dok je bio žedan, popije jedan ili dva! gutljaja nečega. I okrene glavu.
    Na flašicu smo ga uspjeli privoljeti da pije sada nešto malo više, ali mlijeko nikakvo i dalje ne želi osim mojega.
    Na jogurt smo ga naučili od početka dohrane, tako da barem to malo jede.
    Inače, sojino i razna druga mlijeka mi se ne čine ništa bolja od kravljeg, osim kada iz nekog opravdanog razloga mora baš biti nekravljeg porijekla.
    I strah me da kao MM ne bude nikada pio mlijeko i imao problema sa kvalitetom zuba (zbog toga ili nečeg drugog).

  13. #13
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

  14. #14

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    a s druge strane čitam ovo:
    Krive noge ili “okserice” (medicinski naziv je genu varum), pretjerano izbočenje dijela noge od koljena prema dolje, može biti nasljedno. Obično se viđa u dojenčadi i, u puno slučajeva, ispravlja se samo od sebe kako dijete raste. Ako dijete ima “okserice” i nakon druge godine života ili ako je samo jedna noga kriva a druga nije, to može bit znak većeg problema kao što je rahitis ili Blountova bolest.

    Rahitis je problem rasta kostiju, do kojeg obično dolazi uslijed nedostatka vitamina D ili kalcija u ishrani, koji se očituje ozbiljnim krivljenjem nogu i koji može prouzročiti bol u mišićima, te uvećanje slezena i jetre. Danas je rahitis puno rjeđi nego u prošlosti. Rahitis i krive noge se liječe, gotovo uvijek, dodavanjem vitamina D i kalcija u prehranu. Neke vrste rahitisa, ipak, nastaju zbog genetskih stanja i u tom slučaju potrebno je imati specijalizirano liječenje endokrinologa.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=207&Show=2358
    Na kraju se svodi da nije dobro niti previše niti premalo. Mene muči da je u pitanju premalo kalcija i vitamina D. Sad smo počeli dodatavati vitamin D ponovo, a za kalcij ne znam što da radim. Ok za one namirnice, ali jedva 3 sa tog popisa povremeno pojede u malim količinama. Npr. danas je pojeo 3,4 zrna graha, vadio je prstićima zelje iz graha i to jeo, nešto malo kruha i jabuku.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    A šta je sa malićima koji se doje? Kažu da bi trebali uzimati oko 1/2 l dnevno?! Je mogu to skroz zamijeniti za jogurte?

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    mi izbjegavamo kravlje mlijeko jer je kravlje mlijeko zdravo samo za djecu od krava. pogledaj si po forumu vec se raspravljalo na temu kravljeg mlijeka. moguce je da ti mali instinktivno izbjegava kravlje mlijeko jer nije zdravo

    sebastian pije sojino i rizino mlijeko, kravlje nece sam od sebe

    kako je on zivi uzas za hranu mi skuhamo brokule, krumpire, mrkvu samo mrvicu prokuham da malo omeksa i to mu tako prazno stavim na tanjur i onda to jede ko grickalice

    jede integralnu tjesteninu, sirove krastavce, jabuke i banane, sve slozeno i ponudjeno da mu je stalno pri ruci

    zasto si izbacila nocne podoje kod tako malog djeteta?

  17. #17

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    30

    Početno

    ja sam skoro ovo citala o mleku
    malo je duze
    iz knjige http://www.thechinastudy.com/


    Zablude o mleku

    Zašto mleko nije zdravo?
    U svom životu ste sigurno čuli i vidjeli brojne propagandne materijale i programe koji reklamiraju važnost, neophodnost i dobrobiti korištenja mleka i mlečnih proizvoda u našoj prehrani. Zahvaljujući veličini i financijskoj moći, kao i uticaju mlečne industrije, ona je uspela da u naše umove usadi lažna uverenja kako bez njenih proizvoda nema zdravlja, nema rasta i razvoja, nema 'čvrstih kostiju' i tome slično.
    Danas, kada su po cijelom svijetu aktualne afere o kravljem ludilu, počinjemo da shvatamo pravu istinu - onu koju godinama nepotkupljivi stručnjaci i nutricionisti pokušavaju izneti javnosti: Mleko i mlečni proizvodi, ne samo da nisu neophodni u prehrani dece i odraslih (osim kod odojčadi, i to u prvom redu majčinim mlekom ili eventualno punovrednim zamenama, bez primesa kravljeg mleka), nego su sve opasniji za upotrebu.
    Prema rečima R. Katačić, dr. med., bolesti koje se na neki način dovode u vezu sa upotrebom kravljeg mleka i mlečnih proizvoda su sledeće:
    1. nepodnošljivost laktoze (mlečnog šećera) zbog nedostatka enzima laktaze (statistički gledano narodi Evrope puno manje obolevaju od ostalih naroda sveta). Simptomi intolerancije laktoze ogledaju se kao nadutost i pojačani 'gasovi', bolovi i grčevi u trbuhu, vodenasti prolivi, mučnina i 'krčanje' u stomaku
    2. povećana sklonost arteriosklerozi i posledicama - kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti
    3. povećani rizik obolijevanja od pojedinih vrsta raka - posebno se spominju rak prostate, rektuma i dojke
    4. za neke teške neurološke bolesti poput amiotrofične lateralne skleroze smatra se da bi mogle biti povezane s upotrebom mleka
    5. alergijske reakcije ne samo na mlečne belančevine, nego i na moguća zagađenja unutar mleka
    6. zarazne bolesti prouzrokovane raznim vrstama bakterija (Salmonella, Yersinia, Campylobacter, Listeria) i virusa i drugih mikroorganizama, kojima mleko i mlečni proizvodi mogu ponekad biti zaraženi
    7. 'bolest kravljeg ludila' - Goveđa spongiformna encefalopatija
    8. rezistencija na antibiotike zbog učestale izloženosti antibioticima iz kravljeg mleka
    9. uticaj hormona, nataloženih pesticida i ostalog zagađenja
    10. osteoporoza
    11. moguća povezanost raznih vrsta leukemija sa kravljim virusom leukemije, kao i brojna druga stanja.
    U detinjstvu takođe postoji čitav niz stanja uz koja bismo mogli povezati upotrebu kravljeg mleka: alergije, sideropenična anemija i posledična nešto niža inteligencija, rani početak arteriosklerotičnih promena na krvnim sudovima, juvenilni dijabetes (tip I) - iz tog razloga 'American Academy of Pediatrics' preporučuje da se upotreba kravljeg mleka započinje najranije u uzrastu od 12 meseci, akne, reumatoidni artritis, karijes, zarazne bolesti.
    Kako bi se poštedeli svih gore navedenih bolesti i opasnosti vezanih uz mleko i mlečnu prehranu, R. Katačić nas dalje poziva da otkrijemo i oduševimo se ukusnim zamenama za mleko i mlečne proizvode iz široke palete vegetarijanskih proizvoda kao što su sojino mlijeko, pirinčano mleko, mleko iz orašastih plodova, sojin sir, sir raznih orašastih plodova itd. Juvenilni dijabetes ili dijabetes tipa I jest teška bolest od koje obolijevaju djeca i mlade osobe koje su kasnije doživotno vezane za insulin.
    Posljednjih godina brojne studije pokušavaju shvatiti povezanost te bolesti sa prehranom. Rezultati govore da postoji velika verovatnoća da upotreba kravljeg mleka u prehrani dece (naročito ako se ono koristi u prvim mesecima života deteta, ili ako se obilno upotrebljava) jako povećava rizik za obolijevanjem od te bolesti.
    Naime, u kravljem je mleku određeni peptid izgrađen od 17 aminokiselina veoma sličan jednom peptidu našega tela, koji se nalazi u ćelijama naše gušterače koje proizvode insulin. Budući da naše telo često taj kravlji protein prepoznaje kao strano telo, naš imunološki sistem stvori antitela na njega. Kasnije, ta ista antitela napadaju naš protein iz gušterače, čime nastaje tzv. autoimuna reakcija na deo naše vlastite gušterače, koji se time uništi. Nema više biosinteze insulina, i pacijent ga mora doživotno uzimati.
    Juvenilni dijabetes, bez obzira na redovno uzimanje insulina, naročito ako se ne tretira najpravilnijom vegetarijanskom prehranom, podstiče razvoj mnogih komplikacija kod bolesnika.
    Kao česti razlog neophodnosti upotrebe kravljeg mleka navodi se sprečavanje osteoporotičnih promena na kostima. Brojna novija istraživanja, međutim, iznose sasvim suprotne činjenice. Kravlje mleko je visokoproteinska namirnica, prebogata belančevinama, a upravo previsok unos koncentrirasanih belančevina kroz upotrebu hrane životinjskog porekla (mesa i prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda i jaja) dovodi do gubitka kalcijuma iz kostiju. To se 'korištenje kalcijuma iz kostiju' događa zato što je taj kalcijum potreban za neutralizaciju aminokiselina - kiselih 'gradivnih jedinica' belančevina. Bogatstvo kalcijuma u mleku tu ne pomaže mnogo.
    Epidemiološke studije nad mnogim narodima sveta potvrđuju pomenute činjenice. Naime, što više ti ljudi koriste životinjske belančevine u prehrani, više obolijevaju od osteoporoze, bez obzira na količinu unetog kalcijuma.
    Klasičan primjer su Eskimi s Aljaske i to zahvaljujući svojoj specifičnoj prehrani. Ti ljudi jedu izrazito visoke količine kalcijuma dnevno (kroz ribu i riblje kosti), ali istovremeno i jako puno životinjskih belančevina (ribe, morževi, kitovi). Taj im kalcijum ne pomaže puno, budući da su Eskimi vodeći u svetu po obolijevanju od osteoporoze, što se posebno ogleda u jako povećanoj sklonosti ka lomovima kosti.
    Godinama smo učeni kako ćemo izbeći probleme osteoporoze konzumiranjem mleka, sireva i jogurta. No, uz obilnu upotrebu tih namirnica bogatima kalcijumom, preostaje povišeni rizik za dobijanje osteoporoze zbog obilja belančevina koje su nam kroz njih servirane!
    Još samo jedan podatak - meso takođe povisuje rizik obolevanja od osteoporoze i to ne samo zbog velike koncentracije belančevina, već i zbog povišenog unosa fosfora i sumpora kroz tu namirnicu. Vegetarijanska prehrana u sebi sadrži obilje kalcijuma, bez štetnosti visokoproteinske prehrane, koje su mnogo šire od spomenutog gubitka kalcijuma.
    Kalcijum u biljkama (mg u 100g)
    OSUŠENI PERŠUN 1467 ORAH 129
    MAK SEMENKE 1460 SPANAĆ 126
    SUSAM 783 SUNCOKRETOVE SEMENKE 116
    SUVA KORA LIMUNA 765 SLANUTAK 110
    OSUŠENI CELER 645 HREN 105
    SUVI ŠIPAK BEZ SEMENKI 310 MARINIRANE MASLINE 96
    ROGAČ BRAŠNO 279 SUVE KAJSIJE 82
    TEKSTURIRANA SOJA 270 SUVO SOČIVO 79
    INDIJSKI KEŠU ORAH 267 SUVI BOB 74
    OSUŠENI CRVENI LUK 257 SUVE PŠENIČNE KLICE 69
    SVEŽI ŠIPAK 257 KELARABA KOREN 68
    BADEM 252 CELER KOREN 68
    PERŠUN 245 ZELENA SALATA 65
    PINJOLE SUŠENE 233 PRAZILUK 65
    LEŠNIK 226 RAŽ 64
    SOJA OBIČNA 225 SVEŽE URME 63
    KELJ 212 SVEŽE TREŠNJE 63
    ZELENA SOJA 197 KIKIRIKI 59
    SUVE SMOKVE 193 ŽUTI SUVI GRAŠAK 59
    BELI LUK 181 ŽUTI SUVI GRAŠAK 59
    SVEŽA POMORANDŽINA KORA 161 ZELENE MAHUNE 57
    PISTAĆI 138 ENDIVIJA 54
    SEMENKE BUNDEVE 135 SMOKVA 54
    SUVI GRAH 135 ZOBENE PAHULJICE 54
    ZAČINSKA PAPRIKA SLATKA 134 PASTRNJAK 51
    SVEŽA KORA LIMUNA 134
    Za poređenje: 100 ml kravljeg mlijeka ima nešto manje od 110 mg kalcijuma.
    Dakle, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi bila neophodna upotreba kravljeg mleka i mlečnih proizvoda u ljudskoj prehrani. Nasuprot, izostavljanjem tih namirnica iz prehrane biti ćemo izvan uticaja koji mogu stvoriti mnogobrojne probleme i teške bolesti.
    Na primer, bolest 'kravljeg ludila' ili Goveđa spongioformna encefalopatija bolest je krava koja je prouzrokovana jednom vrstom priona.
    Prioni su čestice sitnije od virusa, za koje se čak ne bi moglo sa sigurnošću tvrditi da su živi mikroorganizmi, budući da ne sadrže genetski materijal (DNK ili RNK), već su jednostavno izgrađeni od veoma otpornih bjelančevina.
    Prioni u zaraženoj životinji ili čoveku imaju razornu moć. Prouzrokuju prenosnu spongioformnu encefalopatiju, odnosno bolest u kojoj slikovito rečeno, moždano tkivo postaje sunđerasto. Te su bolesti neizlječive i smrtonosne. I ljudi i životinje će oboleti uglavnom konzumirajući zaraženu hranu.
    Karakteristično je za te bolesti da se mogu preneeti sa jedne vrste životinje na drugu, sa životinje na čoveka, te čak i sa čoveka na čoveka (kroz hormon rasta, presađivanjem rožnjače itd.).
    Veliki je problem kod priona što su veoma otporni na sterilizaciju i dezinfekciju - u laboratoriji će preživjeti sterilizaciju na 360°C u trajanju od sat vremena (inače normalna suva sterilizacija po bolnicama se vrši na 180°C).
    Osim toga, prioni kod svoje 'žrtve' zaobilaze imunološki sistem, istovremeno napadajući živčani sistem. Time se napadnuta životinja ili čovek uopšte ne brani od bolesti, a zbog toga je i onemogućen bilo kakav test u ranijim fazama bolesti iz kojeg bi se mogla videti zaraženost organizma za vrijeme inkubacije (kao što je, na primjer ELISA test za AIDS, kojim utvrđujemo da je čovek bio u dodiru sa virusom daleko pre bilo kakvog znaka bolesti).
    Prioni su veoma slični nekim belančevinama unutar moždanog tkiva tako da se mogu udružiti u grupe i na taj način menjaju oblik zdrave belančevine, što prouzrokuje bolest.
    Kod čoveka je otkriveno nekoliko bolesti koje su prouzrokovane prionima, najpoznatija je Creutzfeldt - Jakobsova bolest (CJB). Nakon postavljene dijagnoze, čovek u proseku živi još 6 meseci, tokom kojih mu postepeno sve više propadaju moždane funkcije. Kod nekih atipičnih slučajeva se bolest dijagnostikuje tek nakon smrti.
    Od CJB uglavnom obolijevaju osobe u srednjim godinama života.
    Nakon ovog kratkog opisa, još jednog u nizu članaka koje svakodnevno čitamo, slušamo i gledamo preko masmedija na tu temu, ostaje možda najvažnije pitanje: kojom hranom se čovek može zaraziti? Sa sigurnošću se može reći da iznutrice zaražene životinje donose najveći rizik, kod mesa - mišića je rizik puno manji, a za mleko i mlečne proizvode se 'uopšteno smatra da nema opasnosti, pa čak i onda kada mleko potiče od životinja s već kliničkim manifestacijama bolesti'.
    No, bez obzira na sve pretpostavke i 'smatranja', danas niko ne može sa sigurnošću i 100% tvrditi da ne postoji nikakva opasnost od obolijevanja konzumiranjem mleka i to iz nekoliko razloga:
    • Kao prvo, inkubacija (period od trenutka zaraze, pa do pokazivanja prvih znakova bolesti) kod tih bolesti traje godinama, kako kod obolelih životinja, tako i kod ljudi. Za to vreme se nikako ne može utvrditi zaraženost. Nakon izbijanja znakova bolesti kod čoveka, nemoguće je nakon tolikog vremena odrediti tačan izvor infekcije.
    • Iako se smatra da je mleko izvan opasnosti, zakonom je zabranjena prodaja mleka zaraženih životinja. No, životinja može i godinama biti zaražena bez znakova bolesti, i za to vreme se njeno mleko slobodno prodaje. Pre toga se mleko zaražene životinje meša u procesu proizvodnje s mlekom zdravih krava, čime velike količine mleka teoretski mogu doći u dodir s prionima. Pasterizacija i slični postupci ne pomažu kod prionima prouzrokovanih bolesti.
    • Dokazano je da se tele može zaraziti mlekom svoje majke, takođe je u Japanu registrovan slučaj u kojem je porodilja koja je bila zaražena sa CJB u svom kolostrumu (ženino mleko iz prvih dana nakon poroda) izlučivala i smrtonosne prione.
    Nemoguće je, naravno, nikakvim ogledima s ljudima dokazati ili isključiti prenos bolesti preko mleka. Niko nije spreman da prihvati takav rizik, bez obzira na sve hrabre izjave i uveravanja. Kad god slušate uveravanja kako teoretski ne postoji nikakva mogućnost prenosa prionskih bolesti preko mleka i mlečnih proizvoda, znajte da iza takve izjave najčešće stoje moćne industrije mleka i politički interesi. A ukoliko postoji i 1% mogućnosti obolevanja mlekom zaraženih životinja, (što niko, sa danas poznatim i raspoloživim testovima i dijagnostičkim metodama ne može isključiti), trebali bismo ozbiljno razmisliti o prestanku korištenja tih namirnica u svojoj prehrani. Rizik se ne isplati!
    Iako živimo u zemlji gdje još nije registrovan niti jedan slučaj bolesti kod goveda, susedne zemlje se ne mogu time pohvaliti. Verojatno je samo stvar vremena kada ćemo se naći u sličnoj situaciji, i zato je jako dobro već danas naučiti živeti bez tih potencijalno opasnih namirnica i koristiti različita vegetarijanska mleka i mlečne proizvode.
    Tradicionalno, većina ljudi mjeri svoj unos hranjivih mateija kroz program koji uzima u obzir 4 osnovne grupe namirnica. To su mleko i mlečni proizvodi, meso i belančevine, voće i povrće, i hleb sa žitaricama. Na taj se način želelo postići da se dnevno konzumira određeni broj 'merica' iz svake grupe i da se na taj način osigura uravnotežena prehrana. Taj program osigurava da svakodnevno zadovoljimo potrebe za svim hranjivim materijama. Njegov osnovni nedostatak jeste u tome što se na taj način ne sprečava prevelik unos namirnica i posledična gojaznost, koja predstavlja jedan od osnovnih zdravstvenih problema u razvijenim zemljama. Tim programom čovek veoma lako može preopteretiti svoj organizam prevelikim količinama belančevina, masnoća, holesterola i soli. Da li zaista treba da koristimo 4 grupe namirnica, kada sve svoje potrebe možemo zadovoljiti sa svega dve grupe - kroz ono što ulazi u grupu voća i povrća, i hleba i žitarica - upravo kroz namirnice koje koriste vegetarijanci koji su daleko zdraviji od ne-vegetarijanaca?
    Jedna od osnovnih postavki u nutricionizmu jeste tvrdnja da ne postoji esencijalna - neophodno potrebna i nezaobilazna namirnica. Postoje samo esencijalne hranjive materije ili nutrienti. Mi sve njih možemo dobiti kako kroz dve, tako i kroz četiri skupine namirnica.
    Pitanje na koje treba u ovom trenutku razmišljati jeste sledeće: 'Koji je najzdraviji način prehrane koji će mi osigurati unos svih potrebnih hranjivih materija?' Danas znamo da je odgovor na ovo pitanje: 'Vegetarijanska prehrana koja uključuje upotrebu raznovrsnog voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarka, orašastih plodova i semenki!', zaključuje dr. Katačić.
    Ukratko - zašto mleko nije zdravo?
    Kravlje mleko je dobro za njezino mlado. Za ljude ono nije zdravo jer sadrži holesterol, ogromne količine masnoća i mnogo toga lošeg po čovekovo zdravlje.
    Čisto mleko sadrži 49% kalorija koje dolaze iz masnoće. Mleko s oko '2%' masnoća sadrži 35% kalorija koje dolaze iz masnoće. Sir sadrži 74% kalorija što dolazi iz masnoće dok maslac sadrži 100% kalorija što dolaze iz masnoće.
    Ovakvo je mleko dobro za mladunče životinje od kojeg će to mladunče za kratko vrijeme narasti i dobiti 250 kilograma, ali za ljude nije preporučljivo jer je našem telu teško preraditi tolike količine masnoće pa nije ni čudo što se čovjek brzo udeblja kad jede proizvode koji u sebi imaju kravlje mlijeko. Takvi proizvodi su sladoled, margarin, maslac, sir, mleko, čokolade, torte, keksi, kolači, itd.
    Nadalje, mleko sadrži mnogo toga što bi mogli svrstati u otrove. Kravlje mlijeko sadrži 59 aktivnih hormona, razne supstance što izazivaju alergiju, velike količine masnoće, holesterol, herbicide, pesticide, 52 vrlo snažna antibiotika, krv, bakterije i viruse. Sve je to povezano s modernim uzgojem odnosno iskorištavanjem krava, jer im se daju hormoni, antibiotici i razni otrovi kako bi proizvele što više mleka. U mnogim slučajevima krava više ne može stajati na nogama od opterećenja jer je pretvorena u mašinu za davanje mleka, veštački je oplođujući i otimajući joj mladunče nekoliko sati nakon što ga rodi. Česti su slučajevi da krava iskoči iz zatvora gdje je čuvaju da bi tražila svoje mladunče. Jer svaka majka voli svoju bebu, bila ona životinja ili čovek.
    Propaganda mlečne industrije nas uverava da kravlje mleko trebamo piti zbog kalcijuma. To je najobičnija laž. Kao prvo, krave dobivaju kalcijum jedući biljke. Kao drugo, krave mogu upiti sav taj kalcijum u telo jer imaju isto tako velike količine magnezijuma. Da bi telo upilo kalcijum i koristilo ga, mora se imati isto toliko magnezijuma. Pijenje mlijeka onda nema nikakvog efekta jer se i magnezijum dobija isključivo iz biljki.
    Mleko sadrži velike količine proteina pa ga zato mnogi nazivaju tečno meso. A dokazano je da taj protein izvlači kalcijum iz ljudskoga tela. Dakle, konzumirajući mleko ne samo da ne dobivamo kalcijum nego još iz tela gubimo kalcijum koji dobijamo iz drugih izvora. Dokaz? Zemlje sa najvećom upotrebom mesa, mlečnih proizvoda i jaja imaju najviše slučajeva osteoporoze.
    Velik broj žena kaže da se osećaju manje nadute nakon što se odreknu mlečnih proizvoda. Onaj poznati osjećaj nadutosti u stomaku pred kraj dana nestaje prilično brzo nakon prestanka pijenja životinjskog mleka.
    Većina krava na farmama za masovnu proizvodnju mleka jedva preživi 2 do 4 godine. Umiru u velikim bolovima od upale vimena uzrokovanim načinom mužnje, hiperprodukcijom, i njihovim načinom života na tim farmama. Mleko i mlečni proizvodi su nehumani i potpuno nepotrebni.
    Odricanje od mlečnih proizvoda nikada nije bilo popularnije. Prema nekim podacima, u Velikoj Britaniji, na primer, čak 31 posto ljudi pokušava redukovati konzumaciju mlečnih proizvoda. 13 posto nikad ili gotovo uopšte ne jede mlečne proizvode, a 22 posto redovno koristi alternativne ne-mlečne proizvode kao što su sojino, pirinčano i zobeno mleko, mleko iz orašastih proizvoda, sojinu pavlaku, I sojine sireve i sireve raznoraznih orašastih plodova, koji ne samo da su jeftiniji za proizvodnju, nego i bogatstvom svojeg ukusa ništa manje ne gode našem apetitu I navici da uživamo u ukusima mlečnih proizvoda.

  18. #18
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    bademi su puni kalcija
    http://www.advent.hr/prehrana/clanci/osteoporoza.htm
    tu ima tablica
    može se napraviti jednostavno mljeko od badema:

    Prvo, bademovo mlijeko! To je nesto sto bi svi trebali probati. Dobre kvalitete badema, potopis jednu casu badema u cistu vodu preko noci. Izjutra stavis bademe u kvalitetan mikser sa casom vode filtrirane i malo soli, zlicom sladila (moze i bez ali je boljeg okusa sa), miksas dok se ne zgusne i onda dodajes jos 2-3 case vode, ukupno ide 4 case vode (svaka casa je 240ml), ako zelis malo kaloricnije dodas 3 case. Nadji omjer koji ti odgovara. Ja isto ucinim sa orasima, macademia nuts, pecans (ne znam kako se kod nas zove)ili bilo koje drugo kostunjicavo voce. U biljnom mlijeku imas dovoljno masnoca, kalcija, zeljeza, drugih vitamina, te proteina, svjeze je nije kuhano tako da je maksimalno hranji

    pa s njim napraviti nešto s muslima ili čokolinom

  19. #19
    Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,318

    Početno

    MGrubi može li pliz detaljnjije,koliko badema u koliko vode,koje sladilo
    je li ječmeno ili ono za dijabetičare
    tnx

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    ja sam ljencina koja kupuje gotovo mlijeko od badema, sad cu uvalit matsu recept da istestira novi mikser, hvala MGrubi

  21. #21

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    Citiraj stray_cat prvotno napisa
    mi izbjegavamo kravlje mlijeko jer je kravlje mlijeko zdravo samo za djecu od krava. pogledaj si po forumu vec se raspravljalo na temu kravljeg mlijeka. moguce je da ti mali instinktivno izbjegava kravlje mlijeko jer nije zdravo

    sebastian pije sojino i rizino mlijeko, kravlje nece sam od sebe

    kako je on zivi uzas za hranu mi skuhamo brokule, krumpire, mrkvu samo mrvicu prokuham da malo omeksa i to mu tako prazno stavim na tanjur i onda to jede ko grickalice

    jede integralnu tjesteninu, sirove krastavce, jabuke i banane, sve slozeno i ponudjeno da mu je stalno pri ruci

    zasto si izbacila nocne podoje kod tako malog djeteta?
    Izbacila sam noćne podoje jer su mene opterećivali do te mjere da bi drugi dan samo spavala. I to nisu bili podoji, nego non stop tražio cicu čim bi prešao u neki laganiji san.

    Ako izbjegava mlijeko instinktivno, onda bih to mogla pomisliti i za vodu i druge tekućine koje nije htio, grah koji nije htio (ali kad je tata išao jesti, došao je do njegovog tanjura i između svega na tom tanjuru izvadio špek i pojeo, kaj reći na to)
    I mi jedemo tjesteninu, sirove krastavce (kad je sezona), jabuke, mrkvu i banane cijele godine.
    Od ovih gore namirnica opisane su količine za 100gr. Mi 100gr. peršina pojedemo u 6 mjeseci. Isto tako i crvene paprike. Grah kako sam rekla pojede 4,5 zrna, kelj nešto malo više konzumiramo a trešnje kad je sezona.
    Bademe ne kupujemo jer ih nitko ne voli osim mene, lješnjake tu i tamo. Ali ako se ne varam 1kg lješnjaka košta 100kn.
    Cure, koliko vam je mjesečni trošak na hranu i koliko dnevno vremena trošite na pripremanje hrane?

    Nije nitko napisao podatak koji sam tražila, koliko kalcija dnevno je potrebno djetetu (ili odrasloj osobi svejedno).
    Ako ne dobijemo dovoljno kalcija kroz povrće, kako onda da ga unosimo. Ja definitivno ne mislim raditi mlijeko od badema ili bilo čega. Inače, što se tiče zagađenosti hrane, to se odnosi na svu hranu, a ne samo na mlijeko. I kelj je tretiran kemijom da bi se trebao zgroziti kad bi išli to proučavati, mrkava raste možda pored nekog autoputa itd.
    Druga stvar je da mi idemo 2 puta mjesečno u nabavku hrane; i ne mislimo to mijenjati. Kad bi se htjeli hraniti poptuno zdravo, onda bi to povlačilo promjenu mnogih navika, rasporeda vremena i troškova.
    Za to bi trebao biti i MM, a on pita kada složimo nešto samo na biljnoj bazi - to sam pojeo a kaj sad ima za ručak.

    Znači, glede zagađenosti - zagađeno je sve što jedemo.
    Glede iskoristivosti kalicija, možda nije potpuno iskoristiv iz mlijeka - ali nije niti iz povrća ako ga se ne jede u preporučenim količinama.
    Možda jeste osteroporoza uzrokovana prevelikim unosom bjelančevina, ali isto tako na onom tekstu na našem portalu piše da rahitis može biti uzrokovan premalim unosom kalcija i vitamina D. Dakle, koliko je to kalcija dnevno?

  22. #22
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    vidi ovdje:

    http://www.paedcro.com/clanak.asp?id=45

    izdvajam:

    Dojenče hranjeno majčinim mlijekom unosi oko 6 mmol (240 mg) kalcija u 750 ml od dnevno uzetog mlijeka, a od te količine apsorbira samo oko 2/3. Dnevni RDA (Recommended dietary allowances) kalcija za dojenčad je 10 mmol (400 mg) do 6 mjeseci, 15 mmol (600 mg) od 6 do 12 mjeseci i 20 mmol (800 mg) za 1 do 10 godina života (4). Posebnu pažnju treba obratiti na unos kalcija za vrijeme mineralizacije kostiju. Vrh procesa mineralizacije postiže se s 25 godina života, stoga je potrebno osigurati dnevni unos do 30 mmol (1200 mg) kalcija od 11. do 24. godine života, i to podjednako za djevojke i mladiće.

    ne pokušavam nikog konvertirati i ja sam do par dana bila zbunjena biljnim "mljekom" , mislim čemu? a s druge strane mi je bilo sasvim jasno potrebitost produženog dojenja i s nutritivne strane, pa sam kopala...
    sad mislim da je bademovo super (1 šalica + 4 šalice vode), rižino je bezveze ako jedeš rižot , a soju ne volim (malo mi je prepresuper označena)
    ne kažem da treba u potpunosti izbaciti mlječne proizvode nego ih samo smanjiti , i pri tome koristiti jogurte, sireve.. jer su već obrađeni nekim enzimima i bakterijama

    inače spadam u mesojede i to sekcija teških gurmana

  23. #23
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj Arwen prvotno napisa
    MGrubi može li pliz detaljnjije,koliko badema u koliko vode,koje sladilo
    je li ječmeno ili ono za dijabetičare
    tnx
    1 čaša badema + 4 čaše vode
    umjetna sladila nisu baš dobra, ja koristim fruktozu, ili obični šečer

  24. #24
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

  25. #25
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ups zaboravih
    na stranici 4 i 5

  26. #26
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    evo još
    http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=511&sr=23

    ima svašta, i za i protiv

    ali po svemu najbitniji je vitamin D

  27. #27

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    [quote]
    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Dojenče hranjeno majčinim mlijekom unosi oko 6 mmol (240 mg) kalcija u 750 ml od dnevno uzetog mlijeka, a od te količine apsorbira samo oko 2/3. Dnevni RDA (Recommended dietary allowances) kalcija za dojenčad je 10 mmol (400 mg) do 6 mjeseci, 15 mmol (600 mg) od 6 do 12 mjeseci i 20 mmol (800 mg) za 1 do 10 godina života (4).
    :/ ajme, 800mg, pa ne znam kaj bi trebao jesti da to unese.

  28. #28
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ja sam čula da pedijatri pitaju da li djete uzima 0,5l mljeka

    ideja:
    ako imaš digitalnu vagu , izmjeriš sebe prije i poslije podoja pa vidiš
    cca 100ml=100g

  29. #29

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    nemam uopće vagu i nikada se ne važem

  30. #30
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    http://free-bj.htnet.hr/milankramaric/minerali.htm

    tu ima svašta

    i fosfor je jako bitan

  31. #31
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    nemam uopće vagu i nikada se ne važem
    ja kupila, kao pomoći će mi da smršavim

  32. #32

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    a meni nemre pomoći da se udebljam, pa rekoh što da trošim novce uzalud

  33. #33
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    nešto zanimljivo o bademima:
    Energetska i nutritivna vrijednost

    Bademi obiluju nutrijentima: 100 g ima energetsku vrijednost od 578 kcal / 2416 kJ, od čega 21,3% proteina, 50,6% lipida i 19,7% ugljikohidrata.

    Iznimno je bogat mineralima: 100 g badema sadrži 1,1 mg bakra (100% preporučenog dnevnog unosa), 2,5 mg mangana (100% preporučenog dnevnog unosa), 275 mg magnezija (92% preporučenog dnevnog unosa), 474 mg fosfora (59% preporučenog dnevnog unosa), 3,4 mg cinka (34% preporučenog dnevnog unosa), 4,3 mg željeza (31% preporučenog dnevnog unosa) i 248 mg kalcija (25% preporučenog dnevnog unosa).

    Izvrstan je izvor vitamina E (26 mg, tj. 173% RDA) i vitamina B kompleksa: riboflavina (0,8 mg ili 63% RDA), niacina (3,9 mg, što iznosi 24% RDA) i tiamina (0,24 mg, odnosno 20% RDA).

    preuzeto s :
    http://www.coolinarika.com/namirnica/bademi

    i ovo

    Također, bademi su odličan izvor kalcija, pa su za osobe koje su alergične na mlijeko i mliječne proizvode ili koje ih ne smiju konzumirati iz nekih drugih razloga, bademi odličan izvor kalcija, važnog minerala za održavanje i očuvanje kostiju. Sadrže više kalcija i vlakana od drugog orašastog voća - 30 grama badema sadrži istu količinu kalcija kao i 1/4 šalice mlijeka. Zbog tih svojstava i zbog sadržaja folne kiseline preporučuju se i u trudnoći.

  34. #34

  35. #35
    Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    1,076

    Početno

    Izbacila sam noćne podoje jer su mene opterećivali do te mjere da bi drugi dan samo spavala. I to nisu bili podoji, nego non stop tražio cicu čim bi prešao u neki laganiji san.
    mene ovo zanima... može i na PM

  36. #36

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    3,613

    Početno

    Ne znam što te točno interesira; ako misliš na neki lagani i jednostavni recept, nema ga. Ima tu također nešto o tome:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=238

  37. #37
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    noa je skroz smanjio sisanje, za uspavljivanje popodne i na večer i ujutro u krevetu ako se duže izležavamo, kroz noć možda jednom pred jutro
    danju jako rijetko, rekla bih svaki drugi dan možda po jednom
    ja kad stisnem bradavicu ne mogu istisnuti ni kap, doslovno nikako ne bih mogla dokazati da dojim, ma niti da se bradavica orosi
    znam da djeca mogu navući mlijeko i kad mi ne možemo izdojiti, ali ja nemam pojma izvuče li on išta
    pokušavam pratiti guta li, ali rekla bih da ne :/

    drugo mlijeko ne pije
    ali tamani jaaako puno jogurta (lgg), stalno tražo "odon" (jogurt)
    rekla bih da popije i do pola litre dnevno

    inače koristimo jako puno peršina, sjeckani ubacim u gotovo svako jelo
    je li mu to dovoljno kalcija?

  38. #38
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    A moj s tri godine popije dnevno možda deci-dva mlijeka u vrtiću, ne svaki dan, doma tu i tam gutljaj-dva, ali zato svaki dan barem jedan obrok ima mliječni (pahuljice + mlijeko, oko 2-3 deci). Ne dojim ga deset mjeseci.

    Čak si mislim - s obzirom na količinu hrane koju inače jede, da popije pol litre mlijeka dnevno valjda ne bi ništa drugo niti jeo...

    Ne znam pomaže li, ali možeš ubaciti samljevene sjemenke sezama u bilo koji ćušpajz - okus se neće promijeniti, a dobila si kalcija... Ili ih ubaciš u faširano meso i sl.

    Lješnjaci su na placu jeftinij, koštaju oko 60-70 kn, ali ih sigurno ne budete pojeli kilu mjesečno.

    Dobre su ti i suhe marelice i drugo suho voće jer su u njima koncentriraniji minerali i sl.

    Ak se ne varam, negdje sam čitala i za parmezan i sl. sireve da su bogati kalcijem.

  39. #39
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    mi smo počeli konzumirati tofu bar 1-2 put tjedno. bogat je kalcijem i bjelančevinama a cure ga obožavaju.

  40. #40

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    nl
    Postovi
    3,369

    Početno

    Citiraj maxi prvotno napisa
    mi smo počeli konzumirati tofu bar 1-2 put tjedno. bogat je kalcijem i bjelančevinama a cure ga obožavaju.
    daj reci kaj radis sa tofuom i koj koristis? (mislim, da li koristis onaj obicni bijeli, dimljeni ili neki zacinjeni)

  41. #41
    la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Ri
    Postovi
    1,162

    Početno

    Citiraj stray_cat prvotno napisa
    Citiraj maxi prvotno napisa
    mi smo počeli konzumirati tofu bar 1-2 put tjedno. bogat je kalcijem i bjelančevinama a cure ga obožavaju.
    daj reci kaj radis sa tofuom i koj koristis? (mislim, da li koristis onaj obicni bijeli, dimljeni ili neki zacinjeni)
    to i mene zanima.

    dojimo dva puta po danu i po noći 3-4 puta.
    ne konzumira ništa mliječno jer je alergična na kravlje.
    probala sam joj dati ovčji sir ali joj se ne sviđa.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •