i jako je bitno da tijesto stoji u frizu da bi se razvila ljepljivost brašna![]()
i jako je bitno da tijesto stoji u frizu da bi se razvila ljepljivost brašna![]()
još ću jednom probati ovaj ajvičin recept sa smeđim šećerom, a onda ću isprobati tvoj recept
a jesam tvrdoglava![]()
a možeš i u svoj recept za kukije stavit začine za spekualtius i voila! 8)
Ja sam prije 10-ak godina kupila kalup za paprenjake ( ne sjećam se cijene), to je pločica koja sa obje strane ima po 3 različita uzorka - znači 6. Ako je i sad takav model onda mi se 30 kn ne ćini puno.marta prvotno napisa
Nije bio takav, plocice su bile jednostrane. Ma bilo je vrijeme blagdana, pa je ciko malo podigao cijene. Rekla mi je mama da inace ima puno normalnije cijene.
Cure imate još neke recepte za suhe kolače (kiflice, medenjaci, zvjezdice sa marmeladom i sl) pa da imamo sve na jednom mjestu a i meni bi dobro došli![]()
Evo ja sad bila na Dolcu.sabaleta prvotno napisa
Striček prodaje drvene modlice za paprenjake:
sa 6 slikica 40 kn
sa 4 slikice 30 kn
Frižider ti sigurno neće povezati tjesto, nego mješenje. Toplina ruku polako otapa masnoću(margarin, maslac, mast) i ona ti se povezuje s brašnom i nastaje tjesto. Što je masnoća hladnija (izvadiš margarin iz frižidera i ideš odmah mjesiti) to će ti više vremena trebati da sve umjesiš i da se tjesto poveže. Zato ja izvadim margarin, narežem ga na tanke listiće i ostavim na sobnoj temperaturi da se ugrije i tek nakon par sati idem mjesiti tjesto.Lutonjica prvotno napisa
Ja obično mjesim uz upaljeni televizor jer to dugo traje pa da mi ne bude dosadno.
morala sam dodati još maslaca i još mlijeka, mijesiti još neko vrijeme i onda je tek tijesto bilo super.
pečenje je već druga priča, jednu turu sam pekla 15 minuta, drugu 20 minuta, a ni jedna ni druga nisu ispale baš nešto jake fine, evo ih još većina stoji na stolu i nitko ih baš ne želipa se ja držim pečenja kukija kad se idući put zaželim raditi kekse
stavi u kukije začin za medenjake i to je to!![]()
ma okus mi ne valja, nema šanse da stavim te začine.
Lut, ne znm kako da ti to kažem... ali možda je najbolje da odustaneš![]()
(ikeini spekulasi su stvarno božanstveni)
ako ti ne pasu zacini za medenjake probaj kardamom. ja ga vrlo cesto stavljam u kolace, kekse, cokoladne torte.
Ja sam pekla speculase u nedjelju i sve čekam ne bi li malo otpustili i postali jestiviji, ali do danas još ništa. Jedino znam da sam pogriješila što sam ih malo na pretanko razvaljala i možda par minuta dulje pekla, ali nakon 15 min su bili skroz bijeli. Nisam uopće oduševljena, čak mogu reći da keksići još danas nisu jestivi - bojim se da bi mogli polomiti zube.Javim za par dana jesu li omekšali. Mogu li uopće očekivati čuda?!?!
ovaj topic treba preimenovati u "kako uspjeti napraviti speculaas"![]()
Sori, ali ne znam gdje se pojadati s ovim neuspjehom![]()
ja se neću niti upuštati u tu avanturu, jer mi ipak nema do kupovnih speculaasa![]()
Mislim da je to i najpametnije za ovakve poput mene. A ja sam samo htjela da mi doma fino miriši... nije da mi je toliko do keksa-isto obožavam kupovne.
sinoć bila frendica kod mene i čujem ju iz kuhinje : u, što su ti dobri ovi kolači, to su neki medenjaci???
našla je, naime, naše spekulaase. umrla sam od smijeha![]()
tražila božićne, našla vam ovo:pepi prvotno napisa
Kalup za paprenjake
na topicu je par recepata za kolačiće iz tih kalupa.
ovo je predivan recepttridesetri prvotno napisa
napravila sam juce i urme i sljive i smokve... hvala ti![]()