Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 71 od 71

Tema: Kolačići kao Božićni poklon

  1. #51
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    i jako je bitno da tijesto stoji u frizu da bi se razvila ljepljivost brašna

  2. #52
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    još ću jednom probati ovaj ajvičin recept sa smeđim šećerom, a onda ću isprobati tvoj recept
    a jesam tvrdoglava

  3. #53
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    a možeš i u svoj recept za kukije stavit začine za spekualtius i voila! 8)

  4. #54

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    696

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Kako je to bilo u doba Uskrsa, onda je barba na pijaci odrapio cijenu 30kn komad. :shock:
    Ja sam prije 10-ak godina kupila kalup za paprenjake ( ne sjećam se cijene), to je pločica koja sa obje strane ima po 3 različita uzorka - znači 6. Ako je i sad takav model onda mi se 30 kn ne ćini puno.

  5. #55
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Nije bio takav, plocice su bile jednostrane. Ma bilo je vrijeme blagdana, pa je ciko malo podigao cijene. Rekla mi je mama da inace ima puno normalnije cijene.

  6. #56
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Cure imate još neke recepte za suhe kolače (kiflice, medenjaci, zvjezdice sa marmeladom i sl) pa da imamo sve na jednom mjestu a i meni bi dobro došli

  7. #57
    pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    1,512

    Početno

    Citiraj sabaleta prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    Kako je to bilo u doba Uskrsa, onda je barba na pijaci odrapio cijenu 30kn komad. :shock:
    Ja sam prije 10-ak godina kupila kalup za paprenjake ( ne sjećam se cijene), to je pločica koja sa obje strane ima po 3 različita uzorka - znači 6. Ako je i sad takav model onda mi se 30 kn ne ćini puno.
    Evo ja sad bila na Dolcu.

    Striček prodaje drvene modlice za paprenjake:

    sa 6 slikica 40 kn
    sa 4 slikice 30 kn

  8. #58

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    varaždin
    Postovi
    1,226

    Početno

    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    sad sam opet radila tijesto, ali ovaj put s oštrim brašnom. opet ispalo brašnasto, ali malo bolje nego prošli put. živim u nadi da će se u frižideru desiti čudo

    pale mi na pamet 2 stvari:
    je li stvar u šećeru? ja stavila bijeli, a smeđi je vlažniji pa bi možda bilo bolje (to sam se sjetila u momentu kad sam nasula šećer )

    ovo mi je prvi put u životu da nešto mijesim, ima li kakve veze duljina miješenja? možda ja to prekratko mijesim? (mijesila sam i mijesila ali nakon što neko vrijeme nije bilo promjena, prestala sam)
    Frižider ti sigurno neće povezati tjesto, nego mješenje. Toplina ruku polako otapa masnoću(margarin, maslac, mast) i ona ti se povezuje s brašnom i nastaje tjesto. Što je masnoća hladnija (izvadiš margarin iz frižidera i ideš odmah mjesiti) to će ti više vremena trebati da sve umjesiš i da se tjesto poveže. Zato ja izvadim margarin, narežem ga na tanke listiće i ostavim na sobnoj temperaturi da se ugrije i tek nakon par sati idem mjesiti tjesto.

    Ja obično mjesim uz upaljeni televizor jer to dugo traje pa da mi ne bude dosadno.

  9. #59
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    morala sam dodati još maslaca i još mlijeka, mijesiti još neko vrijeme i onda je tek tijesto bilo super.
    pečenje je već druga priča, jednu turu sam pekla 15 minuta, drugu 20 minuta, a ni jedna ni druga nisu ispale baš nešto jake fine, evo ih još većina stoji na stolu i nitko ih baš ne želi pa se ja držim pečenja kukija kad se idući put zaželim raditi kekse

  10. #60
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    stavi u kukije začin za medenjake i to je to!

  11. #61
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    ma okus mi ne valja, nema šanse da stavim te začine.

  12. #62
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Lut, ne znm kako da ti to kažem... ali možda je najbolje da odustaneš
    (ikeini spekulasi su stvarno božanstveni)

  13. #63

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    ako ti ne pasu zacini za medenjake probaj kardamom. ja ga vrlo cesto stavljam u kolace, kekse, cokoladne torte.

  14. #64

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    Ja sam pekla speculase u nedjelju i sve čekam ne bi li malo otpustili i postali jestiviji, ali do danas još ništa. Jedino znam da sam pogriješila što sam ih malo na pretanko razvaljala i možda par minuta dulje pekla, ali nakon 15 min su bili skroz bijeli. Nisam uopće oduševljena, čak mogu reći da keksići još danas nisu jestivi - bojim se da bi mogli polomiti zube.Javim za par dana jesu li omekšali. Mogu li uopće očekivati čuda?!?!

  15. #65

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    ovaj topic treba preimenovati u "kako uspjeti napraviti speculaas"

  16. #66

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    Sori, ali ne znam gdje se pojadati s ovim neuspjehom

  17. #67

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    ja se neću niti upuštati u tu avanturu, jer mi ipak nema do kupovnih speculaasa

  18. #68

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    Mislim da je to i najpametnije za ovakve poput mene. A ja sam samo htjela da mi doma fino miriši... nije da mi je toliko do keksa-isto obožavam kupovne.

  19. #69
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    sinoć bila frendica kod mene i čujem ju iz kuhinje : u, što su ti dobri ovi kolači, to su neki medenjaci???
    našla je, naime, naše spekulaase. umrla sam od smijeha

  20. #70

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Citiraj pepi prvotno napisa
    Citiraj sabaleta prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    Kako je to bilo u doba Uskrsa, onda je barba na pijaci odrapio cijenu 30kn komad. :shock:
    Ja sam prije 10-ak godina kupila kalup za paprenjake ( ne sjećam se cijene), to je pločica koja sa obje strane ima po 3 različita uzorka - znači 6. Ako je i sad takav model onda mi se 30 kn ne ćini puno.
    Evo ja sad bila na Dolcu.

    Striček prodaje drvene modlice za paprenjake:

    sa 6 slikica 40 kn
    sa 4 slikice 30 kn
    tražila božićne, našla vam ovo:
    Kalup za paprenjake
    na topicu je par recepata za kolačiće iz tih kalupa.

  21. #71

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Mkd
    Postovi
    1,667

    Početno

    Citiraj tridesetri prvotno napisa

    i evo jos jedan genijalan recept koji ja svake godine radim za bozic.

    suhim sljivama umjesto kostice umetnete oguljeni badem, zatim svaku sljivu napiknete na cackalicu, umocite u otopljenu cokoladu i onda tako sljivu na cackalici zapiknete u jabuku. jabuka sluzi zato da se cokolada lijepo osusi sa svih strana. kad su sljive suhe tj. cokolada stvrdnuta poskidate ih sa jabuke i izvucete cackalice i pohranite u kutije ako izdrze do bozica.
    meni je recept super jer je relativno zdrav, izgledaju kao neki cokoladni bomboni, a imaju fenomenalan okus, zapravo ne po suhim sljivama, nego nesto posebno...umjesto badema, mogu se umetnuti i kuglice marcipana.
    ovo je predivan recept
    napravila sam juce i urme i sljive i smokve... hvala ti

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •