Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 71

Thread: Kolačići kao Božićni poklon

  1. #1
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default Kolačići kao Božićni poklon

    ove godine sam odlučila napraviti dvije-tri vrste kolačića i sočnih mekanih medenjaka i to pokloniti najbližima za BING.

    molim, ako imate neke fine receptiće, znači bez krema, za sitne, ali fine i ipak malo svečanije kolačiće od obične vanil kifletine.

    hvala

  2. #2

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    Dvije-tri?
    Pa gdje je nestao proslogodisnji entuzijazam?

  3. #3
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    a bogati
    to je za druge
    profinjeno
    za celofan
    može i neki tvoj integralni
    eno mi brašno stoji i čeka

    za poguzije doma: kremasto i prepuno čokse/keksa i sl.

  4. #4
    Ivček's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb-Trešnjevka
    Posts
    380

    Default

    Ja za poklon napravila spekulaas, recept našla na forumu pod b.kolači III

    SPEKULAAS

    450 g brašna
    250 g šećera
    50 g mljevenih badema
    1 žličica cimeta
    1 žličica muškatnog oraščića
    sol
    60 g hladnog maslaca
    1 jaje
    5 žlica mlijeka

    pomiješati brašno, šećer, bademe, cimet, m. oraščić i sol. u to narezati maslac, dodati jaje i mlijeko. zamijesiti i ostaviti u frižideru 1 h. razvaljati na pola cm debljine i kalupom rezati kekse. peći na 160° cca 15 min, ili kako već pečete kekse u svojoj pećnici. sakriti na sigurno da odstoje par sati, te navaliti.

    Radila sam svakakve oblike ali najbolje mi izgledaju velike zvijezde.
    Uz to poklanjam HM ukrase za bor i naj najbližima HM džem od naranči.

  5. #5
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    meni mozes donijeti onako ko lani

  6. #6
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    nisam ni mislila da si mi došla dati recept

  7. #7
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Ja ću za poklon raditi paprenjake, odn. već sam ih napravila...

  8. #8
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    Mi jako volimo ove i bude ih puno (oko 60 komada svakih).

    Spanjolski Bozicni Keksi
    Tijesto

    200 gr glatkog brasna
    200 gr omeksanog maslaca
    200 gr mljevenih badema
    200 gr secera u prahu
    5 zumanjaka
    1 vanilin secer
    Prsrohvat soli

  9. #9
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    probaću sve
    hvala

  10. #10

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    jucer sam napravila cokoladne keksice sa djumbirom (kandiranim). lijepo izgledaju i vrlo su fini. ako te zanima zakacit cu recept.

    i evo jos jedan genijalan recept koji ja svake godine radim za bozic.

    suhim sljivama umjesto kostice umetnete oguljeni badem, zatim svaku sljivu napiknete na cackalicu, umocite u otopljenu cokoladu i onda tako sljivu na cackalici zapiknete u jabuku. jabuka sluzi zato da se cokolada lijepo osusi sa svih strana. kad su sljive suhe tj. cokolada stvrdnuta poskidate ih sa jabuke i izvucete cackalice i pohranite u kutije ako izdrze do bozica.
    meni je recept super jer je relativno zdrav, izgledaju kao neki cokoladni bomboni, a imaju fenomenalan okus, zapravo ne po suhim sljivama, nego nesto posebno...umjesto badema, mogu se umetnuti i kuglice marcipana.

  11. #11
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    tnx tristri

  12. #12
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    tirdesetri,
    radila sam te sljive po tvom receptu i moram ti reci da je to MD postao jedan od omiljenih slatkisa. Stavrno su super. thnx. A ja bih voljela taj recept za keksice s djumbirom. I da li sama kandiras djumbir ili kupis (gdje).

  13. #13

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    momo, bas mi je drago da ti se svidjeo recept, i nama je jedan od omiljenih.

    kandirani djumbir imas za kupiti na placu, na standovima koji prodaju suseno voce i zacine. bude ti onako u kockicama useceren.

    a evo recepta:

    Chocolate-Ginger Balls
    1 salica secera
    2 jaja
    1/4 salice mljevenog kandiranog djumbira (ja ga meljem u sjeckalici za orahe, ne mora biti skroz sitno)
    2 velike zlice putra ili margarina
    1 vanili secer
    1 i 1/4 salice brasna
    1/3 salice nekog drugog brasna (zobeno, graham brasno i sl.)
    1/2 salice kakaoa
    1 prasak za pecivo

    od svega napraviti tijesto, malo ohladiti u frizideru pa praviti male kuglice.
    peci normalno u pecnici kao kekse, oko 10 minuta. treba paziti da ne pregore, gotovi su cim su tvrdi na dodir, i hlade se u tepsiji. izgledaju kao polukuglasti keksici, tamni kao cokolada i lagano su raspucani. od ove smjese ispadne ih 40-ak. jako su fini i aromaticni. moze ih se zamrznuti ako se pravi veca kolicina.

  14. #14

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Evo mojeg prvog posta na mojem omiljenom podforumu!
    Pozdrav svim curama, dugo Vas čitam, ali sam se tek sad uključila.

    Mi kolačiće pečemo naveliko, evo sad sam umijesila i tijesto vulgaris za obične kolacice i tijesto za spekulaas, medjutim, meni je ono bilo jako jako suho, pa sam ubacila jos malo mlijeka i margarina (mozda ide 160g umjesto 60). Jel mi mozete cure pomoci, ako ga je tko radio, jel ziher ide samo 60 g maslaca?

    Pozdrav, Blazenka

  15. #15
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    eto i mi radile taj speculaas gore naveden i imam isti problem kao blaženka, to ne da je suho, nego je brašno brašnasto. dodala sam još mlijeka i još jedno jaje pa je bilo tak-tak :/
    kad se ispeklo, isto koma. ostali bijeli a tvrdi ko kamen.
    sve je završilo u smeću.
    dakle?
    ajvica?

  16. #16
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    ja nemam neki konkretni recept ali danas je uz jutarnji izasao onaj prilog i prepun je bas takvih sitnih svecanih kolacica i jako su dobri recepti.

  17. #17
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    Zašto ove godine nemamo topic gdje pečemo božićne?

  18. #18
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    Zašto ove godine nemamo topic gdje pečemo božićne?

    Možda još nitko ne peče?? :? (ja prva)

  19. #19
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    lut, pojma nemam. :?

    meni uvijek odlično ispadnu i zato ih uporno pečem svake godine. provjerit ću recept doma.

  20. #20

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Quote Originally Posted by MalaSirena
    Quote Originally Posted by Maja
    Zašto ove godine nemamo topic gdje pečemo božićne?

    Možda još nitko ne peče?? :? (ja prva)
    Pitajte Apri

  21. #21
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ne mogu još, gužva mi ovih dana u životu
    od ponedjeljka, valjda

  22. #22
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    Quote Originally Posted by ms. ivy
    lut, pojma nemam. :?

    meni uvijek odlično ispadnu i zato ih uporno pečem svake godine. provjerit ću recept doma.
    ajde pliz

  23. #23

    Join Date
    May 2005
    Posts
    288

    Default

    Može pitanje za spekulase-koje brašno ide-oštro ili meko? Možda je u tome caka!?

  24. #24

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    ja ću za poklanjanje preskočiti pečenje kolačića, smislila sam nešto drugo:
    suhe smokve ću umakati u rastopljenu čokoladu,
    a prije toga ću u svaku staviti pol oraha
    /smokve prije operete i odrežete one tvrde stabljike, smokve fine domaće, ne one sprešane dućanske/

    kad se ohlade izgledaju super, a i jako je fino.

  25. #25
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    nije to meni za poklone nego da zara i ja imamo što zajedno raditi popodne, smokve ne možemo jer ih ne voli
    i dalje čekam speculaas recept

  26. #26
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    lut, evo originalnog recepta: http://www.net.hr/webkuhinja/page/20...3/0232006.html

    ja radim po njemu, samo malo pojačam začine - i tijesto uvijek dobro ispadne, lako se mijesi i razvlači. stvarno ne znam gdje ti je krenulo krivo.

    možda ti je putar bio prehladan pa se nije dobro umijesio? probaj ga mlao omekšati, ali ne i rastopiti.

    brašno je oštro.

  27. #27

    Join Date
    May 2005
    Posts
    288

    Default

    ms.ivy, to je isti recept kao ovaj gore. Ja sam malo proguglala recepte za spekulase i našla da u ostalima ipak ide više putra.

  28. #28
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    oke, onda ću ja dodavati putra ako usfali
    daj mi reci na koliko C i koliko dugo da pečemo?

  29. #29

    Join Date
    May 2005
    Posts
    288

    Default

    Može još jedno pitanje, koliko se dugo mogu čuvati spekulasi?

  30. #30
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    kora, znam da je to isti recept. to je recept po kojem ja pečem kekse a lutonjica je zamolila da provjerim jesam li ga točno prepisala.

    ima recepata s puno više putra, ima ih sa 5 jaja. isprobaj pa javi koji je dobar!

    lut, ja kekse pečem na niskoj temeperaturi, 160°. oko 15 minuta, ali provjeravam nakon 10 pa vidim koliko još treba.

    štos je u tome da moraju ostati malo mekani pa se stvrdnu kad se ohlade - ako kekse pečeš "do kraja", odnosno čekaš da budu onakvi kakvi su kad ih jedeš, kad se ohlade bit će pretvrdi. probaj jednog prelomiti, kad je iznutra pečen a još mekan - vadi ih.

  31. #31
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    čuvaju se onoliko dugo koliko se uspiješ suzdržati

    ja dio keksa ostavim nama a dio podijelim pa se sve brzo pojede.

  32. #32

    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    589

    Default

    Prošle sam godine pekla spekulaase po gore navedenom receptu i baš se spremam ovih dana jopet u akciju.
    I meni je bilo čudno tijesto - teško se mijesilo, i nikako se nije dalo razvaljati, uf. Pa odoh na web prekopati još detalja o spekulaasima i nađoh negdje jedan opis postupka koji mi je uspio :D

    Oblikovati dlanovima tijesto u kuglice, promjera recimo 3 cm, posložiti kuglice na lim (na kojem je papir za pečenje), umočit dno čaše u kristalni šećer i dnom čaše spljoštiti kuglicu tijesta u tanki kružni keks (disk).
    Kako je tijesto na rubovima diska polako pucalo, tako su tamo stvorile kao male latice cvijeta. Keksi su jako sličili onima iz Ikee ili onim Anna's švedskim keksima koji se i kod nas mogu kupiti.

    Porijeklo naziva spekulaas je navodno nekakvo xy, ali ja si protumačih da je nekako povezano s tim 'špekulama' koje sam oblikovala
    Imam par fotki postupka pa ako skužim kako, dam ih na uviđaj.
    I da, bili su svima jaaaako fini. Jesu malo tvrđi jer su malo masni, ali, kako su tanki, daju se fino grickati. A mirisniiii!

  33. #33

    Join Date
    May 2005
    Posts
    288

    Default

    Našla na jednom forumu:
    "Speculaas kolačići se tradicionalno jedu uoči Sinterklaasavond (Sveti Nikola). Obično se rade pomoću posebnih drvenih ploča (speculaasplank). Tijesto se utiskuje u ove modle, a kolačići koji nastaju su zrcalne slike oblika na ploči. Ime kolačića potječe od latinske riječi speculum, što znači zrcalo."

  34. #34
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ajme, ja bih u ikeu, nema boljih

  35. #35

    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    589

  36. #36
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ajme, kako si papir neuredno izrezala :shock:




















  37. #37
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Nisu li ti "spekulas" keksi isto što i naši domaći paprenjaci? :? Ja paprenjake radim na gotovo isti način, samo što dodam još nekih začina u odnosu na ovo navedeno na stranici s Ajvinog linka. Također ih radim pomoću drvenog reljefastog modla. Evo i sličke: PAPRENJACI . Ovi pravouglasti keksi su paprenjaci. Ostalo su krancli i keksi_na_pumpu. Kako sam ja nepopravljivi ovisnik o okusu kakaa, tako sam ovaj put dodala i malo kakaa u tijesto za paprenjake, mada regularno ne ide. :D

  38. #38
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    OT: Ima li šanse negdje nabaviti kalupe za paprenjake?

  39. #39
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ima, ja sam vidjela na vinkovackoj trznici, al su mi bili jako skupi, a svojevremeno je netko ovdje na fourmu napisao da ih u Zg ima za kupiti u "Bakinoj kuci".

  40. #40
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Hvala Marta. Kad već ...koliko skupi?

  41. #41
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by sis
    Hvala Marta. Kad već ...koliko skupi?
    Moja frendica je prekjučer kupila kalupe za paprenjake za, mislim, 70 kn.

  42. #42
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Mala sirena, gdje ih je kupila (oprostite što gnjavim, moram nekoga poslat u kupovinu jer sam ja daleko na jugu)?

  43. #43
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    lutonjice,evo i moj recept,uvijek ispadnu super

    250g brašna
    5g praška za pecivo
    125g smeđeg šećera
    1 žlica cimeta
    1 mala žlica karanfilića(klinčić)
    malo soli
    175 g HLADNOG putera
    25 g badema
    2žlice mlijeka
    muskatov oraščić

    Rernu ugrijati na 175° C.

    Brašno,šećer,začine,so i na kockice isječeni puter brzo umijesiti.Kad tijesto postane glatko(jednolično) zamotati u prozirnu foliju i staviti 30 minuta u frižider.Tijesto tanko razvaljati,isjeći oblike,staviti na pleh i par puta probosti viljuškom.Posuti grubo sjeckanim bademima i malo pokapati mlijekom.

    Peći na srednjoj poziciji u rerni oko 15 minuta.

    Ako spojite dva sa marcipanom ili marmeladom(spajaju se NE pečeni) onda se peku 35 minuta)

  44. #44
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Kako je to bilo u doba Uskrsa, onda je barba na pijaci odrapio cijenu 30kn komad. :shock:

  45. #45
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by sis
    Mala sirena, gdje ih je kupila (oprostite što gnjavim, moram nekoga poslat u kupovinu jer sam ja daleko na jugu)?
    Frendica je rekla da je kupila za 75 kn u firmi 'Paprenjak' koja se nalazi unutar Regent hotela (Esplanada).

    Ak se ja ne varam, zna ih biti u Maksimirskoj u trgovini za koju ne znam kako se zove, ali ima drvenariju (kuhače, zdjele, daske i sl.) i tamo su možda jeftiniji.

  46. #46
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Hvala.

  47. #47
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Hoćete da ja pitam kod mene na tržnici? Ljetos sam vidjela dvoje ljudi da prodaju kalupe za paprenjake uz drugu drveninu. Sami ih izrađuju. Žena je na tržnici, dok stoji i čeka kupce, dubila pločice drveta...

  48. #48
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Dream, to bi bilo prekrasno!

  49. #49
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    sad sam opet radila tijesto, ali ovaj put s oštrim brašnom. opet ispalo brašnasto, ali malo bolje nego prošli put. živim u nadi da će se u frižideru desiti čudo

    pale mi na pamet 2 stvari:
    je li stvar u šećeru? ja stavila bijeli, a smeđi je vlažniji pa bi možda bilo bolje (to sam se sjetila u momentu kad sam nasula šećer )

    ovo mi je prvi put u životu da nešto mijesim, ima li kakve veze duljina miješenja? možda ja to prekratko mijesim? (mijesila sam i mijesila ali nakon što neko vrijeme nije bilo promjena, prestala sam)

  50. #50
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    Quote Originally Posted by white_musk
    lutonjice,evo i moj recept,uvijek ispadnu super

    250g brašna
    5g praška za pecivo
    125g smeđeg šećera
    1 žlica cimeta
    1 mala žlica karanfilića(klinčić)
    malo soli
    175 g HLADNOG putera
    25 g badema
    2žlice mlijeka
    muskatov oraščić

    Rernu ugrijati na 175° C.

    Brašno,šećer,začine,so i na kockice isječeni puter brzo umijesiti.Kad tijesto postane glatko(jednolično) zamotati u prozirnu foliju i staviti 30 minuta u frižider.Tijesto tanko razvaljati,isjeći oblike,staviti na pleh i par puta probosti viljuškom.Posuti grubo sjeckanim bademima i malo pokapati mlijekom.

    Peći na srednjoj poziciji u rerni oko 15 minuta.

    Ako spojite dva sa marcipanom ili marmeladom(spajaju se NE pečeni) onda se peku 35 minuta)
    ako ti ovo bude prebrašnasto možeš stavit 1 jaje

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •