Prošle sam godine pekla spekulaase po gore navedenom receptu i baš se spremam ovih dana jopet u akciju.
I meni je bilo čudno tijesto - teško se mijesilo, i nikako se nije dalo razvaljati, uf. Pa odoh na web prekopati još detalja o spekulaasima i nađoh negdje jedan opis postupka koji mi je uspio :D

Oblikovati dlanovima tijesto u kuglice, promjera recimo 3 cm, posložiti kuglice na lim (na kojem je papir za pečenje), umočit dno čaše u kristalni šećer i dnom čaše spljoštiti kuglicu tijesta u tanki kružni keks (disk).
Kako je tijesto na rubovima diska polako pucalo, tako su tamo stvorile kao male latice cvijeta. Keksi su jako sličili onima iz Ikee ili onim Anna's švedskim keksima koji se i kod nas mogu kupiti.

Porijeklo naziva spekulaas je navodno nekakvo xy, ali ja si protumačih da je nekako povezano s tim 'špekulama' koje sam oblikovala
Imam par fotki postupka pa ako skužim kako, dam ih na uviđaj.
I da, bili su svima jaaaako fini. Jesu malo tvrđi jer su malo masni, ali, kako su tanki, daju se fino grickati. A mirisniiii!