Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: recept za kontracepcijske pilule- koliko dugo?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno recept za kontracepcijske pilule- koliko dugo?

Bila sam kod svoje doktorice u 2mj ove godine i dala mi je recept za Yasmin kontr. te rekla kako taj recept vrijedi godinu dana i da ponovno dodjem na pregled u 2mj 2007. Kada sam prosli mjesec isla u ljekarnu po pilule, apotekarica mi ih zamalo nije htjela dati. Mrmljala je nesto, malo me 'oprala', ljutila se da kao daje na njenu odgovornost bla bla bla...osjecala sam se kao idiot. Zasto mi je onda doktorica rekla da vrijedi godinu dana? Apotekarica mi je rekla da bi morala imati novi recept svaka 3 mjeseca. Ne pada mi napamet da idem na kontrolu svaka 3 mjeseca i placam pregled 300 kn! Da li je apotekarica imala pravo ili ga malo baljezga i pravi se vazna?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Davno je bilo kada sam ja pila, ali mislim da je princip isti. . . . To je tzv privatni recept i meni su u ljekrani na poledjini udarali zig sa datumom da ga ne bi "zloupotrijebila" pa kupovala po 3 kutije mjesecno. . . :/ A cesto sam kupovala i bez tog recepta.
    Mislim da teta u ljekarni malo baljezga, jer ja sam pila Stediril, Cilest. . . i koje god da sam pila radila sam pauze svake dvije godine. . . Drugi put odi u neku drugu ljekarnu.
    Samo primjera radi mojoj mami neki dan u kvartovskoj ljekarni nisu htjeli dati Voltaren rapid bez recepta, a kosta 13kn, a sam recept kosta 10. . . . dok mi moja ljekarna proda sleper ako treba. . .

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja svoj imam i više od godinu dana, al nije napisan datum nigdje. sad je počela zapisivati kad mi daje tablete, a i pohaban je pa moram po novi

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

e cure moje izbjegavajte te nabrijane farmaceute.... ja sam radila u ljekarni i nikad nisam dovodila pacijente u takve situacije jer su totalno bezveze i nepotrebne....
    recept inače vrijedi kao 3 mjeseca, al stvarno nema razloga ne dati nekome lijek koji mu treba, a koji se ne treba pravdati zdravstvu.. pod tim mislim na lijekove koji stvarno idu na recept...
    voltaren rapid je ista stvar... to je lijek tzv. lijek ručne prodaje koji se naravno može dati bez recepta... samo što se eto, obavezno, mora upozoriti ljude da ne piju ako imaju problema sa želucem.... a mislim stvarno.. katastrofa... to je isto kao da ti ne daju andol ili lupocet dok nemaš privatni recept... gluposti
    joj, kak me to uvijek razljuti

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa
    voltaren rapid je ista stvar... to je lijek tzv. lijek ručne prodaje koji se naravno može dati bez recepta... samo što se eto, obavezno, mora upozoriti ljude da ne piju ako imaju problema sa želucem.... a mislim stvarno.. katastrofa... to je isto kao da ti ne daju andol ili lupocet dok nemaš privatni recept... gluposti
    joj, kak me to uvijek razljuti
    :? :? :?

Ne znam gdje si radila, ali u Hrvatskoj Voltaren nije bezreceptni lijek, nikad nije ni bio, službeno bi se smio izdavati samo na privatni liječnički recept (isto i analgin, npr.). Uopće nije isto kao Lupocet ili Andol koji su OTC (bezreceptni lijekovi). Druga stvar je što se kod nas još ne traže recepti za takve lijekove, iako sam čula da neke ljekarne traže.

(Ovo je bilo malo OT).

Što se tiče trajanja recepta za pilule, prije je bilo općeprihvaćeno da vrijedi godinu dana. Ali, nedavno je izišao novi pravilinik koji regulira privatne recepte, i ne znam šta on kaže. Kad je izašao, ja sam već bila na porodiljnom. Probat ću naći u NN.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Našla sam taj pravilnik. Ponovljivi recept vrijedi onoliko koliko doktor propiše, tj. dr bi na recept trebao napisati koliko puta se na njega može podignuti lijek. Ljekarnik mora svaki put na poleđini napisati kad je i koliko komada lijeka izdao.

Sumnjam da se ovo provodi u praksi.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    ali u Hrvatskoj Voltaren nije bezreceptni lijek, nikad nije ni bio, službeno bi se smio izdavati samo na privatni liječnički recept (isto i analgin, npr.).
    prvi put čujem ovo za Voltaren. Ja ga kupujem bez recepta normalno ko i andol

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ma uglavnom svi i svugdje ga kupuju bez recepta, ali bi po zakonu trebalo imati privatni recept za njega.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Iz Vademecuma o Voltarenu:

"Način i mjesto izdavanja

Na recept (samo u ljekarnama i zdravstvenim ustanovama)."

http://www.plivazdravlje.hr/?section..._menu2=&id=182

Obećajem da više neću OT .

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

martinaP to sam i mislila samo sam se malokrivo izrazila.
    htijela sam reći da se prodaju "kao OTC"

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nisam u Hr, ali u NL ti ljekar napise recept i koliko ponavljanja treba. Svaki put kad pokupis lijekove dobijes novi recept za slijedeci put. Ljekarne inace zakonski ne smiju dati lijekove za duzi period od 6 mjeseci.

anabela avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Re: recept za kontracepcijske pilule- koliko dugo?

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Bila sam kod svoje doktorice u 2mj ove godine i dala mi je recept za Yasmin kontr. te rekla kako taj recept vrijedi godinu dana i da ponovno dodjem na pregled u 2mj 2007. Kada sam prosli mjesec isla u ljekarnu po pilule, apotekarica mi ih zamalo nije htjela dati. Mrmljala je nesto, malo me 'oprala', ljutila se da kao daje na njenu odgovornost bla bla bla...osjecala sam se kao idiot. Zasto mi je onda doktorica rekla da vrijedi godinu dana? Apotekarica mi je rekla da bi morala imati novi recept svaka 3 mjeseca. Ne pada mi napamet da idem na kontrolu svaka 3 mjeseca i placam pregled 300 kn! Da li je apotekarica imala pravo ili ga malo baljezga i pravi se vazna?
    ja sam yasmin pilule kupovala bez recepta skoro godinu dana i nitko mi ništa nije rekao

mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

podižem...

interesira me da li se pilule, npr. Yasmin mogu dobiti na recept od socijalnog ginekologa pa da se ne plaćaju ili se moraju kupiti?

Naime, ja idem na preglede kod privatnika ali mi je moj ginić u DZ uvijek davao sve uputnice i recepte kad mi je nešto trebalo

Kad sam pila Diane35 prije 5-6 godina, sjećam se da ih nikad nisam platila već sam svaka tri mjeseca dolazila kod ginića po recept za iduća tri mjeseca

Kakva je sada situacija sa time?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

yasmin ( kao i gotovo sve ostale oralne kontraceptive) plaćaš punu cijenu bez obzira na to koji ga ginekolog propiše.
    diane možeš dobiti na plavom receptu,iako im prva indikacija nije kontracepcija, ali ako baš želiš socijalni bi ti ih ginekolog mogao propisati na recept.

mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

buca, hvala na odgovoru

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim , izigravaju zakon kad dođeš po pilule
    a kad im ulete narkomani i pitaju lexiće i apaurine
    niti da zinu
    i to preko reda