Zanimljiva su ta vasa iskustva. Svoju drugu kcer sam rodila prije 43 dana, 22 mjeseca nakon prve. Prije prvog poroda i mene je mucilo pitanje brijanja i klizme, ali sam zahvaljujuci iskustvu prijateljica najveci dio trudnoce "odrzavala" kratkocu dlacica starim aparaticem za sisanje, i bila uvjerena da brijanje necu trebati. Koja greska - naravno da su me obrijali, temeljito. Kad ono drugi put, mlada sestra, jedva je bacila pogled, pola je obrijala pola ne. Kod nas upotrebljavaju zilet, ne britvu.
A sto se klizme tice. ona je obvezna, ali ja sam ginekologu spomenula da zadrzavam vodu nakon klizme ( nekoliko puta neuspjela kolonoskopija zbog klizme ! ), i sestrama prenijela da mi je on odobrio preskakanje klizme, i nije bilo problema.
Medjutim, u nasoj bolnici nema ni rijeci o zadrzavanju bilo cega osobnog na ili pri sebi za vrijeme poroda - dobijes ono zeleno, cak ti ga i ne vezu na ledjima, i to je to. I nema razlike radjas li vaginalno ili na carski.
Na carski je zapravo i gore, jer ono zeleno zadrzis na sebi samo dok ti stave kateter i daju infuziju prije spinala, a nakon toga si gol u sali s njih deset, svih spolova, od ginekologa, anesteziologa, tehnicara, i pokoje sestre i babice.
Istina da ti je primarno samo da sve prodje u redu, i nije te briga za koju dlaku viska, ali meni je ipak ovaj drugi put bilo malo neugodno, jer mi je uz glavu sjedao tehnicar kojeg znam jos iz skole.