Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 261

Tema: Mali set 'glupih' pitanja

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ajme mene corave,sad sam potpis skuzila..hm,hm 30ti je danas! Ma Astralis ne brini,mala se sigurno licka da bude zgodna kad izade. Drz se i javi kako bijase!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj debeljucka prvotno napisa
    Jedna je curka već rekla da joj nije jasno u čemu je problem kod brijanja i klistira. To su toliko bezbolne i nevažne stvari u cijeloj priči pa mislim da se njima trudnice uopće nebi trebale opterećivati. Ja sam se svega toga prije prvog poroda bojala baš zato jer se ovdje toliko priča o tome i zapravo me iznenadilo što to uopće nije bilo neugodno.
    a mene fascinira kako su ljudi u stanju prosuđivati druge ljude samo na osnovu svog iskustva.
    problem s tim postupcima je da su u našim rodilištima rutinski i maltene obavezni, a da je dokazano da su ili niškoristi, ili čak štetni.
    tko voli nek izvoli, ali NE da se nameće pod muss svima.
    da ne prčam o tome da mogu biti i vrlo neugodni, a bome i ponižavajući(brijanje je uvedeno daaavno, zbog stidnih ušiju!).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se s tim u potpunosti i sama bih puno radije bez toga;klistir mi je neugodan a brijanje...nekako ponižavajuće.
    Ali.....nemojte me sada svi napasti...činjenica je da u bolnicu dolaze svakakve žene(bar sam se ja svega nagledala)-neprimjerene higijene,sa raznim boleštinama-gotovo da ginekologa prije poroda ne vide a u bolnicu dođu samo roditi(osobno znam za takav jedan primjer).Ili,u pet dana koliko sam bila bolnici jedna se žena iz moje sobe uopće nije tuširala!(rodila je 11.dijete)

I ako nam daju na izbor a takva odbije kaj oni mogu?
    Kako se borite sa takvim njihovim argumentima?
    Nemojte misliti drage Rode da vam kontriram nego me samo zanima vaše mišljenje u ovom slučaju.Znate,ovo je forum obrazovanih i educiranih žena koje itekako misle na dobrobit svoga tijela i zdravlje svog djeteta,no nisu sve takve.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa radije da uvedu obavezno tuširanje nego obavezno brijanje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Slažem se. I kad sam ja rodila je bila jedna takva - stvarno je smrdila. Došla je u moju sobu, ali su onda mene preselili. A tamo je rooming-in i bilo me strah da ne dobije moja beba neku bolest.
    Ne osuđujem nikoga i bilo mi je žao te žene. Ali na kraju je ona izašla odmah drugi dan sa maleckim.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo imam i ja sad par 'glupih' pitanjca, pošto me porod čeka za mjesec i pol, a ovo nemam baš koga pitati...
    1. klistir-koja je točno procedura?kako, kada...? i kako kreće probava slijedećih dana?
    2. umjetni nokti (nagelirani)- trebam li skidati gel prije poroda (neki kažu i lak???)...ili to ima veze s noktima na nogama (promjene koje oni mogu uočiti, pogotovo prilikom CR, i sl.), kao što sam i pročitala na nekom od topica
    3. ako mužić čeka ispred, znači ne prisustvuje porodu, može li odmah po završetku poroda ući i doći do mene i bebice?
    4. kako je s tuširanjem poslije carskog, mislim za vrijeme boravka u bolnici?

HVALA !

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

1. klistir-koja je točno procedura?kako, kada...? i kako kreće probava slijedećih dana?

Kad sam pokucala na vrata radjaone i kad su ih otvorili pitali su me kaj trebam a velim ja - pa rodit hihihi (ovo je za opustanje)
    Dakle, prikopcalo me na ctg da vide imam li trudove, malo pregledali jesam li i koliko otvorena i kad su rekli da je sve fino krenulo - onda ide brijanje (bez nekih velikih bedova) - tebi ce ionako samo gornji dio tamo gdje ide rezic, a klistir nakon toga (kratko traje, ne boli, niti je nesto specijalno neugodno, osim ako tako bas zabrijes). Ja sam se tako jako veselila bebi da mi je klistir bio totalno zanemariva sitnica.

Nakon operacije (ja sam imala spinalnu) dobijas infuziju jos cca 24 sata, nakon toga ti vade kateter i igle iz ruke (od infuzije) i dobijes uz sve one pikice protiv tromboze isl, dobijes i sirup (portalak) koji ti pomogne da se pokrene probava. Meni je sve islo kako treba.

2. umjetni nokti (nagelirani)- trebam li skidati gel prije poroda (neki kažu i lak???)...ili to ima veze s noktima na nogama (promjene koje oni mogu uočiti, pogotovo prilikom CR, i sl.), kao što sam i pročitala na nekom od topica

Ja nisam imala lak ni nakit upravo zato jer sam znala od prije da je to nezgodno ako nesto krene po zlu. A i bila sam ko buhtla pa mi nije bilo do prstenja i dzidza midza
    No, frendica je iduci dan bila na dogovorenom carskom, imala je svu silu istih tih dzidza ali i deeebelu vezu, pa joj niko nije nist rekao.

3. ako mužić čeka ispred, znači ne prisustvuje porodu, može li odmah po završetku poroda ući i doći do mene i bebice?

Nadam se da moze. Mene nisu mogli vidjeti jer jke bilo kasno i malo je bilo sve zakomplicirano zbog hitnog SC pa su rekli MMu da ide doma ali su mu bebaca pokazali 5 minuta nakon sto se rodio :D pa ga je sliknuo mobacem i poslao mi mms i mogla sam ga gledati cijelo vrijeme...

4. kako je s tuširanjem poslije carskog, mislim za vrijeme boravka u bolnici?

Mi se nismo kao smjele tusirati, ali ja sam redovito kad sam ustala isla dva do tri puta i "parcijalno" se tusirala (jer ni ne mozes cijela zbog rane) ili sam si nekad samo isla tusirat noge jer su mi jos jako oticale.. Ako se hoces oprati nitko ti nece moci zabraniti, a ako ti bude tesko onda mozes traziti sestru (ionak me prala prvih 2 dana dok mi je bilo tesko se ustat).

Drzim ti fige da sve prodje 100 puta bolje i ljepse nego si uopce zamisljas

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Samo da napomenem (da me se krivo ne shvati) puno bih bila sretnija da sam uzela 24 h rooming in ali tada mi je slikica u mobitelu bila spas..

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hvala Tiwi, baš si !
    ...samo me još za klistir zanima, onak zdravo seljački, kak se točno izvodi? znam samo da je riječ o toploj vodi....

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zdravo seljacki, dok lezis na stolu za pregled gurnu ti gumenu cijev u guzu i naliju litru tople vode. i onda ti lazu da zadrzavas sto duze mozes i onda te na kraju posalju u wc u kojem nema wc papira.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije lazu nego kazu, al nije ni puno drugacije.

uglavnom naoruzaj se wc papirom, nikad ne znas...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

katastrofa.....a inače mi nema goreg od obavljanja nužde na nekom 'nepoznatom' mjestu.......

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I nemoj misliti da imaš puno vremena, ja nisam uspjela zadržavati ni minutu. I ponesi puuuuno wc papira.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se da se klistir i brijanje mogu željeti ili ne željeti i da nisu nužni, ali ove priče o ponižavanju stvarno ne kužim - na kraju krajeva, ako razmišljam na taj način, ugodnije mi je praznit crijeva u samoći nego na stolu za rađanje kao sto mi se dogodilo na drugom porodu (iako ja ne smatram da me išta od ovog ponižava). Što se tiče prirodnog pražnjenja, prije prvog poroda sam bila barem pet puta na zahod, a nakon klistira se očistilo još puno toga. Da nije izašlo tad, izašlo bi pri tiskanju. Naravno da bi klistir trebao bit stvar izbora, ali plašit žene njime kao babarogom ide samo na štetu tih istih žena. Tko te može ponizit ako se ti sam ne pristaješ osijećat poniženo?
    Što se brijanja britvom tiče, ovo će sad zvučat ludo, ali ono mi je nevjerojatno pasalo u splitskom rodilištu - topla voda, sestrin nježan dodir - bilo je upravo blagotvorno. Ali to naravno nije razlog da se to radi rutinski i bez dogovora. U Sinju su me (drugi porod) brijali jednokratnim žiletom i nije bilo ni ugodno ni neugodno.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vertex, meni je klizma jedan od najodvratnijih osjecaja ikad u zivotu. i bas sam se osjecala ponizeno kad mi je sestra gurala ono odvratno crijevo u cmar. i punila vodom. fuj. mogu ti reci da je to jedan od top 2 ( ) razloga zbog kojih ozbiljno razmisljam da drugi put rodim doma, ili odem u neku stranu, humaniju, zemlju..
    drugi je, naravno, "rutinski paketic"-drip, epiziotomija, a bogami i odvajanje od bebe, hranjenje bebe na bocicu.. da ne nabrajam
    a za brijanje-ja sam bila obrijana (jer su me 2 tjedna prije u petrovoj obrijali "zabunom"), ali to im nije smetalo da me opet oljuste
    najgore je kad nakon brijanja ides pisati, a nema dlaka da usmjere mlaz, pa se sva zapisas po nogama i okolo.. uzas.

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj k2007 prvotno napisa

katastrofa.....a inače mi nema goreg od obavljanja nužde na nekom 'nepoznatom' mjestu.......
    i ja imam istih problema, ali ne brini tamo ih neces imati
    kod mene nije vrijedilo ono "jedva stignes do wc-a"- ja sam setala i setala i nikako da mi dodje sila, pa rekoh M-u idem ja sjest pa sta bude. i kad sam sjela nista dok nisam stisla malo. usput sam napisala par sms-ova s wc-a, obavjestila frendice kaj se desava. korisno sam utukla to vrijeme na wc-u

Hobita avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

U Petrovoj toliko rutinirano briju da su mene skroz skinuli, a došla sam u 25. tjednu radi krvarenja iz polipa. Uopće se nisam snašla, ležim još na stolu, slušam što mi doc govori, kad odjednom skužim da me sestra počela brijat. :shock: :?

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mikka, da sam ja tvoj post procitala prije poroda totalno bih se nepotrebno usmjerila na glupe detalje tako vaznog cina. Zbilja zvuci nevjerojatno i strasno kad kazes:
    kad mi je sestra gurala ono odvratno crijevo u cmar. i punila vodom. fuj
    (zvuci kao ono za zalijevanje vrta :shock: )

ali to je zapravo cjevcica koju ti prilicno pazljivo stavi sestra (nakon sto ti jos i namaze guzu s kremom da te ne zulja isl) koji centimetar i onda ta topla voda koja zapravo nije nista tako zastrasujuce. Nemojmo trudnicama raditi paniku kad joj stvarno nema mjesta ovdje

I da, ja se nisam popiskila po nogama bez obzira kaj nisam imala ni jedne jedine dlake ali to je valjda stvar svake osobe posebno. A i carice ne briju tako da ne bi imale nijedne dlake, vec samo tamo gdje ide rez.

K2007 pliz, nemoj se sad ustrtarit, ja sam toliko bila citala o toj klizmi i isto me bilo frka, ali na kraju mogu samo reci da mi je sad to smijesno.
    Papira je bilo u wc-u. I vode (cak i tople). Tako da sam se ja jos i oprala nakon ciscenja. A toaletni papir sam isto ponijela u torbi za svaki slucaj.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mogu ja, možda i malo OT? Inače sam užasno, najviše što možete zamisliti, pa još duplo od toga, sramežljiva. Čak niti kod muškog ginekologa ne idem nikad.
    ALI... kad si trudna i kad ti je bebica na prvom mjestu, nema te stvari koju ne bi za nju napravila.
    Dakle, preživjela sam klizmu, za koju sam i ja ovdje prije poroda, čitala da je najgora moguća stvar, koju su neke žene doživjele tako, a neke i ne. Meni osobno to nije bilo ništa strašno. Isto kao i ti k2007, nisam u mogućnosti obaviti nuždu nigdje osim kod sebe doma. Tamo, to nije bio nikakav problem. Svi znaju kako ide procedura, što se događa s trudnicama prije poroda i nitko zapavo o tome, kad jednom sve krene ne razmišlja. Uostalom i da ne primiš klizmu, tijelo se prije poroda samo čisti, isto tako bi morala ići na WC.
    Brijanje - pokušala sam doma to napraviti, ali nije išlo i potpuno sam opušteno odlučila da će to napraviti oni tamo. Isto nije bilo ništa strašno, možda samo taj osjećaj da ti dolje rade ne znam što, a to je toliko mala površina i vrlo je brzo gotovo.
    Onda pregledi svih mogućih i nemogućih prisutnih doktora i to muških većinom, još uz to u prisutnosti MM-a :shock: . Pa sad da mi to netko kaže da napravim, ne bih ni ludilu. Tek kad slijedeći put budem trudna.
    Zaključak: Postoje intervencije koje je moguće izbjeći. Međutim ako se one i dogode, nije to smak svijeta, na njih treba biti spreman i znati kako se one obavljaju, odosno odlučiti da li ih želiš ili ne? Na kraju, kad vidiš svoje maleno djetešce nakon što rodiš, sve zaboravljaš i više ništa ne postoji, samo mama i njena beba. I ništa više nije važno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    A i carice ne briju tako da ne bi imale nijedne dlake, vec samo tamo gdje ide rez.
    Mozda u nekoj drugoj drzavi! Ja sam morala potpisati da zelim samo djelomicno brijanje. I poslije su se neki cudili sto su me uopce operirali bez da me obriju cijelu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Irchi prvotno napisa
    Postoje intervencije koje je moguće izbjeći. Međutim ako se one i dogode, nije to smak svijeta, na njih treba biti spreman i znati kako se one obavljaju, odosno odlučiti da li ih želiš ili ne? Na kraju, kad vidiš svoje maleno djetešce nakon što rodiš, sve zaboravljaš i više ništa ne postoji, samo mama i njena beba. I ništa više nije važno.
    slažem se, tj. znam da će i meni biti tako, kao i svima do sad. zanimale su me pojedinosti, pogotovo za klistir, jer nemam baš kog pitat u detalje, a svekrva me poprilično zaplašila 'grozotama koje se rade trudnicama' (nije ona loša, samo voli ponekad dramatizirati, pa ju nit nisam shvatila PREozbiljno ) ...ovo o nuždi negdje drugdje osim doma, to mi je zbilja ponekad problem, čak me mm zafrkava, jer kad smo počeli skupa živjeti nisam mogla neko vrijeme dok se nisam navikla!! ozbiljno... uvijek me strah da će se 'čuti' i tome slično... pogotovo ovo nakon klistira...to je u obliku proljeva, jel'tak? (sorry ak vam gadim...hahah)
    što se brijanja tiče, nije mi to neki bed, jer ovako i onako sam neko vrijeme bila pobornik tzv. brazilske depilacije (znači: ćelavo, hehe). samo što bih radije to obavila doma, ako ću moći i stići...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Hobita prvotno napisa
    U Petrovoj toliko rutinirano briju da su mene skroz skinuli, a došla sam u 25. tjednu radi krvarenja iz polipa. Uopće se nisam snašla, ležim još na stolu, slušam što mi doc govori, kad odjednom skužim da me sestra počela brijat. :shock: :?
    :
    Da dodjem i ja? Nešto baš trebam na "frizuru", a nisam se naručila u salonu... Jednostavno da oni tamo to odrade...

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

[quote="k2007"]ovo o nuždi negdje drugdje osim doma, to mi je zbilja ponekad problem/quote]

Bez brige, sa tim ne može biti problema, to ti sve samo ide van, nemreš zadržati i da hočeš.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ovo o nuždi negdje drugdje osim doma, to mi je zbilja ponekad problem, čak me mm zafrkava, jer kad smo počeli skupa živjeti nisam mogla neko vrijeme dok se nisam navikla!! ozbiljno... uvijek me strah da će se 'čuti' i tome slično... pogotovo ovo nakon klistira...to je u obliku proljeva, jel'tak? (sorry ak vam gadim...hahah)
    Gle, skroz te kužim, i ja sam takva. Istina je da ne možeš zadržati i da sigurno ide van . Ja sam to sve fino polako i tiho odradila 8) . Znači, moguće je, barem kod nas koje imamo iskustva s nečujnim iskipavanjem . I daj si nemoj razbijati glavu s tim, to je tako sporedna stvar da je se kasnije nećeš niti sjećati. Evo ja sam bila spremna na tu "odvratnu" intevenciju i nisam znala kako ću to preživjeti, a kad ono... Sad se toga niti ne sjećam, bilo mi je gore to što sam imala trudove, a još se trudila biti tiha.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Irchi prvotno napisa
    Znači, moguće je, barem kod nas koje imamo iskustva s nečujnim iskipavanjem

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

j...ga, ne bi htjela nikog uzrujat niti uplasiti, meni je fakat ta klizma ostala u glavi. htjela sam sestru svasnut nogom u glavu iako je bila stvarno njezna. i ljubazna. pogotovo nakon sto sam na rodi i drugdje citala da je to potpuno nepotrebno..
    zaboravis za vrijeme poroda, naravno. ni ne znas sta ti se dogadja, kad odjednom hopa-imas bebu, i to je predivno. ali kad se sve smirilo, traume od poroda su ostale.. kod mene. i to mi je grozno.
    stvarno mi nije namjera nekog uzrujati, ali iskustvo je takvo kakvo je. ima dobrih i losih. moje je ovo drugo.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mikka bas mi je zal kaj te to tak znediralo
    ali glavno da smo mi to sve vec odradile a i k2007 ce uskoro
    i poslije nam mora doc na ovaj topic ovdje i sve lijepo ispricat jer smo se sve zajedno do sad nazivcirale, nadiskutirale a bome prisjetile nekih nemilih intervencija ali i zanimljivosti tipa "ooo pa nisam jedina majstor tisine u wc-u"

lunas meni nisu za nista dali nikakav papir na potpis. I za prvo brijanje (vaginalni porod) su me pitali jel smiju a za drugi )hitni carski, jer pa je vaginalac propao) su mi pristojno rekli da bi morali jer ipak je to operacija i samo ce tu gdjece rezati a ja sam rekla nek onda sve obriju.
    (eh da su me bar pitali jel mi smiju dati drip i ostale gluposti...)
    Inace, mislila sam se sama doma obrijati, ali malac se pozurio 8 dana, ja nisam puna dva mjeseca vidjela "taj" dio tijela jer sam bila ko slonica a MM se tak uplasil kad sam mu rekla da su trudovi na cca 4 do 5 minuta da sam odustala ..

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    [ i k2007 ce uskoro
    i poslije nam mora doc na ovaj topic ovdje i sve lijepo ispricat
    bez brige, već vidim kak ću vas ugnjaviti...

Hobita avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tijekom ležanja u bolnici imala sam prilike vidjeti i kako to izgleda kad nekog ćope trudovi (od cure koja je već popodne došla s laganim trudovima, što ju nije spriječilo da popije kavicu u kafiću ispred bolnice, da šetka hodnicima, gleda s nama navečer Kviskoteku i što ja znam kaj; do cure koja je praktički isforsirala svoj odlazak u rađaonu - znam da vam ovo čudno zvuči, ali tako je bilo - jer je alarmirala čitavo bolničko osoblje čim ju je uhvatio prvi trud) i kak to zvuči kad se netko prazni na WC-u nakon klizme - kao da je netko naglo izlio kantu vode.
    Nitko nikog nije komentirao ili nedaj bože ismijavao, atmosfera je više bila navijački raspoložena za buduću mamu i bebu i bile smo svaki put uzbuđene kao da se to nama dešava.
    Zato obzire tipa 'nečujno pišanje i kakanje' slobodno možete ostaviti doma. Nitko vas neće po tome pamtiti ili isticati.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Hobita prvotno napisa
    Zato obzire tipa 'nečujno pišanje i kakanje' slobodno možete ostaviti doma. Nitko vas neće po tome pamtiti ili isticati.
    ajde bar to... :D

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

izgleda da sam ja jedina na koju klizma nije djelovala ...

primila, šetala cca 5min i onda obavila najnormalniju, neproljevastu, nečujnu nuždu... k'o svaki dan ...

Hobita avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

OK, a sad jedno fakat glupo pitanje... Skužajte, prvorotka sam.
    Iz jednog od postova se dalo iščitati da su ženi pri porodu vezane noge u onim stremenima. Jel' to fakat tako? :shock:

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni nisu bile i prvi put čujem :shock: !

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tako su radili u počecima bolničkih poroda
    iskreno se nadam da ni u jednom rodilištu nema te gluposti

stol za rađanje je sličan ginekološkom samo duplo širi (ja sam rodila na stolčiću, fala bogu)

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    izgleda da sam ja jedina na koju klizma nije djelovala ...

primila, šetala cca 5min i onda obavila najnormalniju, neproljevastu, nečujnu nuždu... k'o svaki dan ...
    ima još jedna

kliiiistir - koliko puta sam samo rekla da mi je otić tamo samo da me klistiraju. meni je to genijalna i pročišćavajuća stvar.
    u tim trenucima sam sva bila u čudu :? tipa: čovječe, vidi ti to, kad sam to jela???

:D

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj debeljucka prvotno napisa
    Jedna je curka već rekla da joj nije jasno u čemu je problem kod brijanja i klistira. To su toliko bezbolne i nevažne stvari u cijeloj priči pa mislim da se njima trudnice uopće nebi trebale opterećivati.
    stoji -to ti je zadnja stvar na pameti, no nakon nekoliko mjeseci ili godina, desi ti se kao jednoj mojoj koju su na suho potegli , valjda od koljena do pupka, pa joj sad dlake rastu tam di ih nikad nije bilo, a kamoli im je mjesto...njena bikini zona se proteže kroz cijelu unutarnju stranu bedara...

a da me neka tamo guli na suho, hvala lijepo, ne bih, ja sam došla full ćelava i za vrijeme dok su druge u predrađaoni gulili, ja sam zapovijedala šta hoću, a šta neću...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zanimljkivo je znati da je brijanje u rodilište uvedeno iz higijenskih razloga, jer su harale stidne uši.
    davno je davno bilo to, ali praksa je još ponegdje ostala.
    tako nešto (rutinsko brijanje i klistiranje) je u većini zapadnih zemalja danas :shock:
    klistiranje je nepotrebno.
    jer se većina žena sama prirodno očisti; jer tekuća zaostala stolica nakon klist. lakše zaprlja nego kruta; jer je poželjno da dijete prvo koloniziraju majčini mikroorganizmi jer će se kroz njeno mlijeko lako nositi s njima, jer ionako anus stoji ispod vagine, itd, itd.

također može biti i vrlo neugodno.
    u fizičkom smislu (npr. klistir za vrijeme trudova nije neko veselje, a bome ni osjećaj da nemaš ili jedva imaš kontrolu nad stolicom) - i u emocionalnom smislu (kao i brijanje)-osjećaj nelagode, osjećaj kao da si bolesnik, suptilna poruka da tvoje prirodne tjelesne odlike i funkcije predstavljaju nešto prljavo (i opasno za bebu).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

imam jedno 'glupo' pitanje za ovaj mali set (nema veze s gore navedenima)
    ......

smijem li ako ću dulje boraviti u bolnici 'isfurati' laptop? ili su takve 'igračke' u bolnicama zabranjene? (mislim na bolničke sobe, ne intenzivnu i tome sl.)

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Zašto onda radije ovo? Ako smo tako suptilni, onda je suptilna poruka potpuno ista kao i ona iz tvog zadnjeg posta.
    (Usput, u Splitu svih pošalju na tuširanje kad stignu u rodilište, bar jesu kad sma tamo rađala)

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    (Usput, u Splitu svih pošalju na tuširanje kad stignu u rodilište, bar jesu kad sma tamo rađala)
    i sad je tako (rodila sam u prosincu '05)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Zašto onda radije ovo? Ako smo tako suptilni, onda je suptilna poruka potpuno ista kao i ona iz tvog zadnjeg posta.
    zato što tuširanje (ili neko drugo pranje) spada pod dio osobne higijene i održavanja zdravlja za svakoga.
    brijanje genitalija naravno ne.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

smijem li ako ću dulje boraviti u bolnici 'isfurati' laptop?
    šta, ne možeš bez nas

mobiteli su uobičajeni, pa valjda im neće biti bed laptop (daj im 100kn za extra struju )

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kao sto rekoh, ako smo tako jako suptilni onda mene dok rađam jako pogađa nečija pretpostavka da nemam dostatnu osobnu higijenu, i baš me briga što pola njih koje rađaju zaista i nemaju higijenske navike.
    Osim toga brijanje i depiliranje stidnih dlaka, u najmanju ruku prepona, odavno je opća pojava, za mnoge (nažalost) i primarnija od tuširanja (u smislu da mogu zaudarati na znoj, ali neće na plažu ako prepone nisu depilirane).
    A danas je brazilska depilacija poprilično raširena. Pa sad baš inzistirat na ponižavanju...
    Ali nije mi cilj beskonačno dokazivanje. Ja razumijem da netko te postupke može doživjet kao poniženje (moja prijateljica odlazak ginekologu shvaća kao poniženje) i ponavljam, potpuno se slažem da su nepotrebni i da bi se o njima trebalo odlučivat u skladu sa željama rodilje.
    Ali mi je žao da ima žena koje idu u rodilište istraumatizirane pričama o klistiru, kao što neke i ovdje pišu, a neke znam i osobno. Govorim o onima koje su zaključile da je klistir bezazlen postupak i sad ne vide u čemu je frka?
    Isto tako, ajmo bit sasvim inforirani pa treba reći da je sasvim vjerojatno da će bez klistira stolica izaći pri tiskanju i da će to biti ispred drugih osoba - i nemojte mi o prirodnom čišćenju, njega može biti i ne mora (iz vlastitog primjera) i teško da će bit savršeno.
    Pa neka tako informirana žena bira šta joj je od toga ponižavajuće, ili joj ništa nije ponižavajuće ali zna što bi rađe.
    Na kraju, ovo je bit onoga što želim reći: mislim da je šteta da educiranje bude takvo da su žene na kraju ljute, bijesne, ogorčene depresivne ako nisu imale sve idealne uvjete. Pazi, ja ne tvrdim da se za idealne uvjete ne treba boriti - apsolutno treba!
    Ali ne u trenutku kad sam ideš u rodilište. Mislim da je onda neizmjerno važnije naći u sebi snagu kojom ćeš sve neidalne stvari učiniti beznačajnima i nećeš im dozvolit da stanu na put tebi i bebi. U takvom trenutku trošit vlastitu energiju i neprocjenjive trenutke na horor priče o klistiru za mene je žalosno.

I

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam imala klistir i svejedno je nešto izašlo
    i viruj mi u trenutku izgona me živo bolilo jel serem ili ne 8)
    ali proljev s trudovima ,. uf , nikad više
    razlog zašto se u EU zemljama to ne radi je jednostavan: nema garancije da neće biti sranja niti sa ili bez klistira

eto ne znam ovi tren kako da to u fino kažem

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali mi je žao da ima žena koje idu u rodilište istraumatizirane pričama o klistiru, kao što neke i ovdje pišu, a neke znam i osobno. Govorim o onima koje su zaključile da je klistir bezazlen postupak i sad ne vide u čemu je frka
    ? a što je sa ženama (poput mene recimo) kojima su rekli "ma nije ti to ništa", pa su ond a doživjele klistiranje kao nešto vrlo neugodno i nelagodno, a još ni trudova nisam tad imala, kako bi to bilo u trudovima, mogu samo zamišljati...
    nije point u tome da se žene straši, nego da ih se informira-pa i tako da im se kaže da je nekome klistiranmje ništa, da ima čak onih koje ga i žele, ali da nekima bude izrazito neugodno.
    ali problem je što je trenutno u hr.rodilištima praktički obavezan za sve, a ne po izboru (a nije medicinski opravdan!).
    ja nemam niš protiv da ga pojedine žene žele i traže za sebe, imam protiv toga da se nameće i meni koja ga ne želim.
    i želim one koje još nisu rodile upozoriti i na to da ako ga ne žele da ga imaju pravo odbiti, kao i sve drugo.
    sad smo se uhvatili klistira koji se tebi čini manje bitan u cijeloj priči, ali lako se može povući paralela i s drugim, agresivnijim intervencijama.
    Isto tako, ajmo bit sasvim inforirani pa treba reći da je sasvim vjerojatno da će bez klistira stolica izaći pri tiskanju i da će to biti ispred drugih osoba - i nemojte mi o prirodnom čišćenju, njega može biti i ne mora (iz vlastitog primjera) i teško da će bit savršeno.
    a otkud ti ideja da nakon klistiranja stolica neće izaći?
    bilo je o tome već nekih topica, ono što je sigurno je da klistir nije nikakva garancija da još stolice neće izaći pri tiskanju.
    povrh toga, ta stolica je tekuća(zbog zaostale vode u debelom crijevu), pa ne znam baš koliko je to poželjnije od krutog...

o tome da se danas žene masovno depiliraju po genitalijama, zbilja ne bih.
    ako i depiliraju "bikini zonu" kad idu na plažu, to je neka sasvim druga priča.
    i to rade same, svojom voljom, nitko ih na to ne prisiljava.
    u tome je i ne baš tako suptilna razlika.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

još nešto.
    svi ti naoko "bezazleni postupci" uznemiruju porod.
    da bi porod tekao nesmetano, žena se treba osjećati sigurno, ugodno, smireno, intimno.
    jer na taj način funkcionira hormon oksitocin, glavni i odgovorni za dobre kontrakcije i snažan poriv za tiskanjem.
    koliko se žena tako može osjećati nakon svih tih "priprema za porod", nije ni čudo što se mnoge sprestanu otvarati, ili im stanu trudovi, pri dolasku u bolnicu.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mislim da se tu primarno radi o karakteru žene i njenom, pretpostavljam, sramu ili ne sramu.
    ja bih išla svaki put na klistir jer mi je to daleko draže napravit prije lijeganja na stol nego u izgonu - tek tad bi me bilo sram.
    ionako ti daju klistir i moraš hodat po hodniku 20-ak minuta... ja sam hodala čak sat i pol i tad zbilja ( za to vrijeme) odeš na wc onoliko puta koliko osjetiš.

ajmo pretpostavit;

dobro se očistiš na klistiranju, ideš rodit i režu te (maaalo je onih koje ne zarežu), imaš šavove...
    e sad, jel bolje da si taj dan i dan dva poslije praznijih crijeva nego da te odmah taj dan ili sutradan uhvati velika potreba?!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

što se tiče intime: u što se pretvara prirodna pojava kao što je porod kada te taj "bezazleni" klistir tjera na WC i po nekoliko puta, a na WCu u predrađaoni je totalna gužva od rutinski klistiranih osmero trudnica :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    š, a na WCu u predrađaoni je totalna gužva od rutinski klistiranih osmero trudnica :?
    trenutačno mi je jako ružna slika u glavi
    i smrdi

Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •