Results 1 to 35 of 35

Thread: Vegetarijanski blagdanski recepti

  1. #1
    Jyoti

    Default Vegetarijanski blagdanski recepti

    Blagdani su se opasno priblizili pa imam jednu molbu. Znate li vegetarijanski recept (bez mesa, ribe i jaja) za neke od sljedecih jela, molim vas, napisite:
    -sarma
    -francuska salata
    -zvjezdice (oni kolacici koji se lijepe pekmezom)
    -neko drugo jelo koje bi bilo zgodno vidjeti na blagdanskoj trpezi...
    Hvala

  2. #2
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    ja imam recept za zvjezdice bez jaja, ali ide vrhnje. no, to mozes staviti zobeno. hoces?

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,049

    Default

    sarma:
    na luku popržiš malo rižu. dodaš sojine ljuspice koje si prije namočila, malo peršina, soja sosa, začine po želji... količine ne znam, to radim sve "odoka". i zarolaš sarmice. obično stavim u ekspres lonac, dodam malo vode i passate. 15-20 minuta i gotovo.

    francuska: povrće k'o povrće. stvar je u majonezi bez jaja.
    kad nemam baš vremena: vrhnje, senf, ulje, sol - dobro izmiješaš i to je to.
    a odlično mi je kad skuham narančastu leću, dodam vrhnje, senf, sol i sve dobro izmiksam.
    naravno ako jedete mliječne proizvode.

    doma imam recept za mjesece s pekmezom, javim ti poslije...

  4. #4

    Join Date
    May 2006
    Location
    pod zvjezdarnicom
    Posts
    1,925

    Default

    Mi sarme radimo sa smeđom lećom, samo što je napravljena na bučinom ulju, to joj daje poseban šmek /ne špek/.

  5. #5
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Zvjezdice

    50 dag brasna
    20 dag maslaca ili margarina
    10 dag secera - moze i bez, uopce nema razlike, ja ga vise ne stavljam
    prasak za pecivo
    naribana korica od limuna
    vrhnje

    prvo se stavi pecilni u brasno, onda se izmrvi masnoca s brasnom i onda se dodaje vrhnje odokativnom metodom. pusti u hladnjaku 2 h i onda peci kolacice na 200°C.

  6. #6
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default

    Quote Originally Posted by ra
    sarma:
    na luku popržiš malo rižu. dodaš sojine ljuspice koje si prije namočila, malo peršina, soja sosa, začine po želji... količine ne znam, to radim sve "odoka". i zarolaš sarmice. obično stavim u ekspres lonac, dodam malo vode i passate. 15-20 minuta i gotovo...
    ra, koliko je kod ove sarme masa kompaktna? Ja kad radim jela sa sojinim ljuspicama umjesto mljevenog mesa uvijek moram nekakvim trikovima probati postici da se masa ne raspada.

    I, koji zacini? Ovo mi je tako sirok pojam da ne znam odakle krenuti kad procitam takvu uputu u receptima.



    Quote Originally Posted by ovca_i_janje
    Mi sarme radimo sa smeđom lećom, samo što je napravljena na bučinom ulju, to joj daje poseban šmek /ne špek/.
    E ovo me posebno zanima. Obozavam bucino ulje. Moze receptic?

  7. #7
    Jyoti

    Default

    Moze Marta! Mi papamo mlijecne proizvode tak da je recept s vrhnjem ok. Hvala!

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,049

    Default

    ornela, kod drugih stvari (npr. polpete) i ja dodam malo zobenih pahuljica ili griza da to poveže, ali ovo je ok samo s ljuspicama. a začini - sol, papar, crvena paprika, malo chillija ako voliš ljuto... bitno je samo popržiti prije rižu da postane onako staklasta.

    a moram probati i ovo sa smeđom lećom, zvuči super!

  9. #9
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    onda Jyoti imam i recept za madjaricu isto odgovarajuci:

    Pita mađarica

    Sastojci za kore:

    60 dag brašna (miješano glatko i oštro)
    15 dag šećera
    5 dag masnoće (maslac ili margarin)
    2 vrhnja (masnija)
    žličica praška za pecivo
    mlijeko (samo po potrebi)

    Zamijesiti tijesto koje treba biti dosta mekano. Podijeliti na 6 dijelova i razvaljati na veličinu lima za kolače. Peći u 6 kora na 180-200°C desetak minuta. Kore se peku na donjoj strani lima i trebaju ostati skoro bijele. Ako popucaju, nije važno, krema će ih povezati.

    Sastojci za kremu:

    3/4 l mlijeka
    25 dag šećera
    3,5 zlica gustina
    6 dag kakaoa

    1/2 l mlijeka zakuhati. Ostalo sve pomiješati i dodati u kipuće mlijeko. Kratko kuhati. U hladno dodati 20 dag izmiksanog maslaca. Krema treba biti dosta rijetka.
    Kolač treba napraviti dan ranije. Kad kore namažete kremom ostavite preko noći na hladnom. Gornju koru možete preliti čokoladnom ocaklinom koju napravite tako da otopite na pari 15 dag čokolade i 5 dag maslaca.

  10. #10

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    9

    Default

    Evo ja sam jos jedna znatizeljna kuharica, i imam hrpu recepata...npr.
    SARMA

    Namirnice

    * 1 glavica kiselog kupusa
    * 2 zdjelice napola kuhane riže (heljde, prosa)
    * 1 zdjelica mljevenih oraha
    * 1 zdjelica leće ili sojinih komadića (leću napola skuhamo)
    * 2 glavice nasjeckanog luka
    * 2 češnja češnjaka
    * 1-2 žlice ulja
    * malo bosiljka
    * malosoli
    * 1-2 lovorova lista

    Priprema

    U malo vode i ulja pirjamo luk, češnjak i sojine komadiće (kad upotrijebimo leću, sojine komadiće ne uzimamo). Dodamo začine, rižu, možemo i malo mljevene crvene paprike. Sve pažljivo promiješamo. Uzmemo listove kupusa i stavimo 1-2 žlice mješavine i pravimo sarmice. Nešto kupusa narežemo na rezance i stavimo u posudu, a na narezani kupus sarme. Uzmemo vodu i prelijemo sarme. Na kraju kuhanja dodamo malo brašna (razmućenog u vodi). Ako želimo, dodamo malo soka od rajčice. Možemo dodati i naribanu mrkvu.
    SALATA SA SOJINIM KLICAMA

    Namirnice

    * 300g proklijale zelene soje
    * 100g pasteriziranog kukuruza
    * 1 mala glavica crvenog luka (isjeckajte)
    * 1 žlica maslinovog ulja
    * sok od limuna
    * sol
    * 1 žlica delikatesnog francuskog kvasca

    Priprema

    Klice prokuhajte 5 minuta, dodajte ostale sastojke, promiješajte te poslužite.

    MUSAKA OD SOJINE ŠUNKE

    Namirnice

    * 1 kg krumpira
    * 100g sojine šunke
    * 1 glavica luka
    * vezica celera
    * bosiljak
    * majčina dušica
    * umak od rajčice
    * sol

    Priprema

    Sojinu šunku namočite u mlakoj vodi 10 minuta. Luk nasjeckajte i propržite na ulju. Tome dodajte ocijeđenu sojinu šunku i začine te sve pirjati 10 minuta. Krumpir oguliti i izrezati na ploške. Poredati u lim red krumpira, red sojine šunke te preliti umakom od rajčice i zapeći.
    PUNJENE PAPRIKE SA KRUPNIK RIŽOM

    Namirnice

    * 150 g krupnik riže
    * 150 g kukuruza u staklenki
    * 100 g tofu sira isjeckanog na kockice
    * 250 ml sojinog vrhnja
    * sol
    * sok od limuna
    * 4 - 5 svježih paprika

    Priprema

    Krupnik rižu skuhajte, ocijedite, dodajte ostale sastojke i izmiješajte. Paprike očistite, izrežite na pola te punite dobivenom smjesom. Poslužite kao hladnu salatu.


    eto imam jos interesantnih recepata pa ak vas zanima...



    :D

  11. #11
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...705&highlight=

    i

    Evo recept za zdrave suhe kolače.

    ZA 15-20 MEDALJONA:
    300 g pšeničnog brašna tip 1100
    1/4 čajne žličice morske soli
    100 ml ulja od kukuruza
    50 ml javorovog sirupa
    4-6 žlica gazirane mineralne vode (ili dovoljno da se
    napravi tijesto)
    pekmez bez šećera, prema ukusu

    Zagrijte pećnicu na 200°C. U zdjeli promiješajte bra-
    šno i morsku sol. U šalici promiješajte ulje i sirup i dodajte
    brašnu. Polako dodajte dovoljno vode da napravite
    tijesto. Mijesite lagano rukama 1 minutu. Nemojte
    ga previše obraditi jer će inače biti žilavo; mora
    ostati brašnasto. Stavite tijesto 5 minuta u zamrzivač.
    Izvadite tijesto iz zamrzivača. Posipajte malo brašna
    po radnoj povr?ini i nježno razvaljajte tijesto na
    debljinu od 7-8 mm.
    Stavite svaki kružić tijesta u kalup za čajne
    kolačiće i napravite palcem male udubine na
    tijestu. Napunite svaku udubinu sa 1/2 čajne žličice
    pekmeza. Pecite u pećnici 15-20 minuta.
    Ovo jelo može stajati 3 dana.

  12. #12
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default Re: Vegetarijanski blagdanski recepti

    [quote="Jyoti"]Blagdani su se opasno priblizili pa imam jednu molbu. Znate li vegetarijanski recept (bez mesa, ribe i jaja) za neke od sljedecih jela, molim vas, napisite:
    -francuska salata
    Ja kupim namaz od tofua ili Vitaquel majonezu ()

    Quote Originally Posted by Jyoti
    -neko drugo jelo koje bi bilo zgodno vidjeti na blagdanskoj trpezi...
    Hvala
    Musaka od seitana i leće.
    Složiš krumpir, luk (na kolutove rezan)
    Gore seitan (usitnjen) pirjan sa lećom (da bude sočnije) i mrkvom. Začiniš po želji.
    Pa opet krumpir i sojino vrhnje. Zaliješ dosta.

  13. #13

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    9

    Default

    TOFU MAJONEZA

    Namirnice

    * 1/2 kg tofua
    * 1/4 zdjelice limunovog soka
    * 1-2 žlice meda
    * 2 češnja češnjaka
    * 1/2 glavice luka
    * 1 žličica kopra
    * sol

    Priprema

    Sve sastojke promiješamo u el. mikseru. Možemo dodati malo vode.

    ...i dodas povrće za francusku...

  14. #14
    Jyoti

    Default

    Hvala svima na receptima! Jedva cekam da ih isprobam.

  15. #15
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    ima tko recept za onaj brzi makrobiotički kolač? nisam sigurna niti da se tako zove, ali sigurna sam da je mljac.
    dolje je biskvit s integralnim grizom i još gomilom dodataka, a gore glazura od rogača...
    mashakra recept za sarmu ću prvom prilikom probat

    inače ja za B često radim juneće odreske od seitana super mi je taj naziv.
    kad napravim seitan ne kuham ga već pržim na malo maslinova ulja, kad se napuše kao krafnice, dodam soja sos, zdrobljene česne češnjaka, malo alge (obično wakame) i poklopim, te kuham oko pola sata. seitan izvadim, češnjak bacim, a umak zgusnem s malo razvodnjenog brašna tip 850 ili sa zgnječenom crvenom lećom.
    može se služiti s dinstanim kiselim kupusom i domaćim mlincima (sveki ih napravi), ili s bilo kojim drugim prilogom.

  16. #16

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,049

    Default

    mmmm, anamar.... drugi tjedan sam na godišnjem, već vidim čim ću se baviti :D

  17. #17

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    9

    Default

    ja kad radim seitan,ga kuham, ali napravim temeljac od češnjaka,začina,algi(kombu),i ako imam soja sosa...i super!i poslije stoji u tom temeljcu,jer ga radim odmah više,i vadim ga po potrebi!!a s njime se čuda rade!!!

  18. #18

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    9

    Default

    ja osobno više volim punjene paprike,nego sarmu, a i ne moraš se zezat sa namatanjem,već sam puniš!!!

  19. #19

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    9

    Default

    jel zna neko recept za tortilje?ja ih jednom radila i tootalno su mi loše ispale..nikako ih nisam mogla razvuć na tanje,pa su ispale i pretvrde!!!?

  20. #20

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Jarun
    Posts
    296

    Default

    Majoneza bez jaja

    2 čaše ulja
    1 čaša mlijeka
    sok od 1 limuna
    1 žlica senfa

    izmiksati štapnim mikserom ( onaj koji ima nož). Majoneza ispadne ista poput Helmanz....a za francusku vec znas koje sve povrce ide, i sto sitnije narezano to finija ispadne.

  21. #21

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    ja ne mogu da verujem da se takav majonez moze umutiti..
    probacu.

  22. #22

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Jarun
    Posts
    296

    Default

    kad mi je kod kuce frendica demonstrirala recept ( 2:1, ulje:mlijeko) nisam mogla vjerovati. Ponekad mi se zgusne da kad okrenem nista ne kapne van.Limun je taj koji zgusnjava. Za casu uzmes casu od jogurta, na tu kolicinu je dovoljan i sok od pola limuna, ali stavi cijeli da bude malo kiselkastije, a i ovisi od limuna do limuna, neki i nisu bas socni. To je tvornicka majoneza, sve ostalo... poput vrhnje+ senf nije majoneza vec je samo vrhnje sa senfom sto meni osobno i nije fino.

    Vazno je imati stapnim mikser, a moze i onu duguljastu posudu koju dobijes sa tim.

    Naravno malo i posolis, to sam zaboravila.

    Mozes i po zelji staviti i malo mljevene crvene paprike.

    Ponekad preprzis suncokretove sjemenke, sameljes i ubacis, pa je onako nekak' bogatija majoneza.

    dobar tek

  23. #23
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    majoneza je nevjerojatna. cim uronis mikser stvar se zgusne, unbelivable.
    jedino, nemojte odmah staviti sav limun, ja sam stavila samo pola pa mi je malo prekiselo. ja sam stavila i malo kurkume da mi bude zuto.

  24. #24
    kailash's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pula
    Posts
    1,821

    Default

    Pita mađarica
    marta imaš za ovo!!!

    Obožavam mađaricu i neki dan kukam MM da baš šteta što nema mađarice bez jaja!!!

  25. #25

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,049

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    majoneza je nevjerojatna. cim uronis mikser stvar se zgusne, unbelivable.
    potpisujem! smile8

  26. #26
    Jyoti

    Default

    Francuska je bila odlična Zahvaljujem na receptu. Sad jedva cekam da kuham sarmu za Novu....

  27. #27

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    i ja da javim da je majoneza bez jaja savrsena.
    lako se umuti.
    ja sam stavila maslinovo ulje i uzivala u tome sto je zdravija kad vec unosim toliko ulja

  28. #28

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Jarun
    Posts
    296

    Default

    bas super sandy za maslinovo ulje!!!

  29. #29
    kailash's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pula
    Posts
    1,821

    Default

    Ja sam stavila u majonezu neko super hladno prešano suncokretovo ali nije baš nešto ispala, jer je okus bio kao da jedeš suncokretove sjemenke....mislim, nije ni to loše ali nije baš podsjećalo na majonezu...

  30. #30

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Jarun
    Posts
    296

    Default

    joj nemam pojma za hladno presano, ali ja kad stavim senfa, sam se on osijeti.....

  31. #31

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    meni je sa maslinovim bilo savrseno. e sada, ja volim jako maslinovo i stavljam ga na hleb umesto butera i jedem sa dzemom.
    mozda sam ja navikla na taj ukus, ali svi su bili odusevljeni majonezom.

    koristila sam extra devicansko, organsko maslinovo ulje.

  32. #32
    kailash's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pula
    Posts
    1,821

    Default

    Ja obožavam maslinovo, probat ću s njim

  33. #33
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default

    Podizem temu, trebam ideje i za vegetarijanski Bozic...

  34. #34
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default

    kuc-kuc

  35. #35
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Mi smo svi na onom topicu o vege menijima.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •