Stranica 3 od 6 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 289

Tema: Ali to nisu batine! 2. dio

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bambi prvotno napisa
    Citiraj zrinka prvotno napisa
    bambi,
    sto reci, ja se osjecam zbilja tuzno kad se netko , kroz vjernicku deklaraciju, ovako izrazava o odgoju djece...

iako sam vjernica i pripadnica crkve kao i ti, ne slazem se po pitanju odgoja s tobom i jako mi je tuzno citati kako tumacis ono sto mi propragiramo, a to je postovanje to malog bica, djeteta kojeg rodimo a kojeg nam je dragi Bog povjerio na skrb, kao covjeka od rodjenja i pruzanje makimalne skrbi koju zasluzuje i koju mu mi kao roditelji moramo pruziti i odnos s dostojanstvom prema njemu...

i Isus je rekao:'sto uciniste najmanjem od nas, uciniste meni' a njega sigurno ne bi udarila po guzi ili po prstima , niti ikoga, niti mi je to nacin rjesavanja bilo kakvih sukoba ili razilazenja u misljenjima ili dio nacina odgoja....

tvoji pogresni zakljucci o 24h posvecivanju djece, dojenju do iznemoglosti, djetetu kao apsolutnom centru i razaranju odnosa majke i oca me bas zaloste, jer opce nisi shvatila bit ovog nacina zivljenja i rasta u obitelji...

i da, ona koja je Majka svih ljudi, bas ta zastitinice malih i nemocnih, koliko god iskreno u nju vjerujem, toliko ne mogu zamisliti da imalo misli kao i ti....

kad bi malo manje bila pod utjecajem predrasuda i stereotipa, mozda bi uspjela shvatiti o kakvom se to tipu roditeljstva ovdje govori....

i da, danas je blagdan ocekivanja poroda blazene djevice marije
    neka te prati i vodi mir i dobro
    E, draga Zrinka da se tvoja molitva temelji na tvojem osobnom odnosu s Bogom kroz poniznost u molitvi krunice i prihvaćanju sakramenata onda bi shvatila o čemu govorim. Nisam ja za odgoj s batinama, nije ni Isus za takav odgoj a ni Bl. Dj. Marija ja sam htjela reći da su moguće pogreške (ruka mi se omakla) tvoja se naravno nikad nije omakla ti si savšena! Tvoj odgovor; nisam savšena ako ne tučem djecu. Ali češ sigurno u svojim metodama primjenit neku drugu pogrešnu metodu ili nečeš ti si savršenstvo bez mane, sva pod kontrolom. ("prigni već jednom oholu glavu svoju")Ono što ja želim reč je OPRAŠTANJE Bog u svojem milosrđu meni oprašta i ne osuđuje me kao što vi ovdje činite ali to ne znači da Bog opravdava to što činim. Tvoj odgovor; to znači da možeš tuč djecu. Ne, nesmijem ni u kom pogledu ni sada ni u budućnosti al može me zadesit jer sam podložna ljudskosti, zločestoći, bijesu. Netko će reć; znači svoj češ bijes iskalit na malom nedužnom biću. Hoču !!!! Kad pretrčava cestu, kad dira struju... al ga neču ubit ... (nek neko zove policiju jer ja sam pravi zlostavljač prijavi me) .Zadovoljne? To priznanje ste htjele? Neko drugo? Neko če reč; onda tebi treba stručna pomoč. Da, pa daj mi pomozite vi ste anđeli bez mane. Ja priznajem svoje grijehe i kajem se zbog njih padajući na koljena i mekšajući srce svoje dok vi RODE visoko letite, a nisko padate. Ajde da vas vidim lešinari izvucite moje riječi iz konteksta pa mlatite po svom i tako u donegled... Pustite me već jednom na miru!!! molim vas! Poželjela sam vam od srca sve najbolje što sam u svojoj bijedi mogla nisam spavala noćima... da ne govorim o drugom Sav moj trud oko pisanja mojih postova, oko mog promišljanja o ovoj temi, moga doprinosa ne cijenite i zato vas molim ne u ime Boga kojeg vidim ne poznajete već u ime svog(vašeg) razuma, ljudskosti, dobrote, razumijevanja(ako ga ima barem malo za mene) , ako ne u ime svega što sam nabrojala a ono u ime moje male dječice, (male i nezaštićene) na koju se toliko pozivate. DOPUSTITE VI RODE DA JA BUDEM S NJIMA, NE DA IH TUČEM VEĆ DA SE S NJMA IGRAM, PEČEM IM KOLAČE... DA SE NE MORAM BRANIT NA OVIM POSTOVIMA DA NE MORAM PROVODIT VRIJEME MOJE DRAGOCJENO ZA OVIM STROJEM. Od srca veliko hvala i velika svakom tko je odlučio svoje mišljenje zadržat za sebe, a onom kojem vraga ne da mira OPRAŠTAM, OPRAŠTAM, OPRAŠTAM ... NE 7 VEĆ 77 PUTA 7 I JOŠ TOLIKO... POZDRAV
    ah, draga bambi, zao mi je jako sto si toliko uzrujana zbog foruma, nemoj biti, molim te
    i samo da objasnim neke stvari, jer preiskljucivo gledas i preogorcena si a ne valja pretjerivati ni u jednom smjeru....

zao mi je i ako si moj post shvatila kao da ti govorim s visoka, jer to moja namjerna nije nimalo bila, rekla sam ti sve, bila sam tuzna jer ce ispasti da katolici tuku svoju djecu po difoltu a volim ne misliti da je tako tj znam da nije tako....i zato sam prvenstvenop reagirala...

i da i ja sam i mala, i slaba i ponekad nemocna i pogrijesim i kajem se....
    ali ne mogu reci ako sam pogrjesila u necemu da je u redu to sto sam napravila - nije....ali sam pogrjesila i napravila....

i da, ja nikad nisam udarila ni jedno svoje dijete do sad, molim se Bogu da mi i dalje da snagu da ih ne udarim ni dalje....a nisam ih udarila ne zato sto sam ja jako pametna i snazna i karakterna, nisam ih udarila jer refleksno ne reagiram tako, nisam ih udarila jer mene nisu nikad roditelji udarali....
    i duboko u srcu znam da je udaranje pogresno i da ne rjesava probleme

i tu je bit, ja nemam taj refleks pogresni, kojeg moram suzbijati....imam mozda neke druge pogresne reflekse i masu drugih mana ali skoro svaki dan mislim o njima i nastojim ih popraviti...i nastojim rasti....u Njegovoj milosti...

ne srdi se, i oprosti nama grjesnicima, ali pokusaj shvatiti da sve ovo sto i udruga radi i sto clanovi foruma rade i pisu jest u dobroj namjeri, a ne da nekoga napadamo, smijemo se, podsmjehujemo...

mi duboko vjerujemo u nenasilje i ne, ne razapinjemo roditelje koji udaraju svoju djecu, hotimice ili ne, ali eto, nastojimo ukazati zasto je to krivo....a svakome na izbor....

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvarno Zrinka

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    ovdje je većina mama koje zbilja odgajaju svoju djecu onako kako su napisale..to što se katkad većina slaže ne znači da imamo lidera kod kojeg dobivamo bodove nego možda jednostavno činjenica da je tako raditi s djecom...prihvaćeno i dobro!
    virgo, saleci se na svoj racun nazivajuci se "antiprotivna" (jer ispada da uvijek oponiram) govorila sam o sebi, nevezano za forum na kojem se nalazim. svrljam forumima u nadi nesto novo procitati i nauciti, iskusiti svoje granice i dovesti u pitanje svoj stav na odredjenu temu, a naravno ponekad i stav drugih diskutanata, bila mainstream ili stav pojedinca. valjda mi je to dozvoljeno, jel je ovo forum il oglasna ploca? :?

inache, da ne bude zabune, ako se jesam salila (do sada uvijek na svoj racun), nikad nisam lagala, i u opisu svojih iskustava i misljenja sam bila potpuno iskrena. ja svoje dijete odgajam onako kako sam navela.

Ja sam se ovdje također našla u "kontra" struji i nisam srkala tuđa mišljenja, ali ta "mainstream" struja nije sekta hipi čudakinja
    cuj, nova sam na forumu i ne znam kakve vas paranoje briju, al nek bude eksplicitno navedeno da ja ovo gore nikad nisam izjavila.

I mene je sporadično zasmetala potpuna polarizacija protiv svakog oblika batina, ali suštinski to je stav koji treba "furati" i koji je zacrtan u Rodinoj viziji.
    znaci ipak postoji neki "lider" ? :? pa zar nije ovaj forum na neki nachin odvojen od udruge il portala ? il sam ja to krivo shvatila ??? negdje vidjeh natpis koji nesto slicno spominje??

a ne pačanje u ono malo promicanja dječjeg dostojanstva kakva se promiče u radu Rode te vrlo živo putem njezinog foruma.
    aha. sad vishe nije samo provokacija koja mi se imputira. sve ljepse od ljepseg.

zasto onda uopce postoji pdf odgoj ako se na tu temu treba samo slijediti upute rode ? forum je forum, a ovo sto ti ovdje propagiras nije konstruktivna participacija, nego predavanje. nemam nista protiv takvog vida edukacije, al ne zbunjujte ljude natpisom "forum". (ovaj odgovor vrijedi i za anchin kasniji post, gdje opisuje sto je forum "roda", tek ga sad vidjeh)

A sad ako se ovom forumu prilazi sa strane edukacije i konstruktivne participacije, onda ta komponentna gušta prelazi u radost doznavanja korisnih informacija i preispitivanja svojih stajališta.
    a ti si eto dosla do zakljucka da meni nije do konstruktivne participacije ? i sto sad ? hocu dobit time-out?

znaci kad dijete krene prema uticnici i ti ga klepis, znaci sve je rijeseno. Poslije toga vise nema straha da ce dijete ponovo krenuti prema uticnici ha? Rijeseno sve, ha? Super!

Malo morgen Dijete ce kretati prema uticnici sve dok ne naraste dovoljno da SHVATI posljedice diranja uticnice. A do tada, mos ti objasnjavati, udarati, dubiti na glavi, al mu utuviti neces da je uticnica opasna jer to dijete jednostavno ne razumije. I mora narasti da bi moglo shvatiti.
    moja vishe nije krenula. 8) al nacelno receno, potpuno sam suglasna s tvojom posljednjom recenicom, zato mi i jesu smjesne izjave ponekih roditelja koji vele da se djetetu te dobi da objasnit da se uticnica ne smije dirati. pa makar tri sata djetetu objasnjavala (jedna me tako jednom uvjeravala da je to najpravilniji odgoj).

Da jesi, znala bi da on IZRICITO inzistira da roditelji rade po svom osjecaju a ne po onom sto kazu i propagiraju knjige (ukljucujuci i njegovu)!
    pa sto hoces vishe, ja radim po svom osjecaju. viva juhuhul! sto naravno moze dovesti do apsurda da svaki roditelj, pa i onaj koji mlati dijete remenom "radi po svom osjecaju".

ali da ona potpuno promjeni način vjerovanja, sveukupnog mišljenja, svoje odgojne stavove stečene kroz djetinstvo?
    jesi ti promjenila nacin vjerovanja il si preuzela odgojnu metodu svojih roditelja (onu koju si na prethodnoj stranici opisavala)? pa ako je tebi uspjelo, zasto ne bi drugima?

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj Hana_Sara prvotno napisa
    stvarno se ne potice raznolikost misljenja.
    Nova si na forumu, pa da ti pojasnim par stvari. Ovo nije bilo kakav forum, ovo je forum Udruge Roda. Cilj ovog foruma je edukacija. Roda ima svoju viziju i svoj statut i radi na promociji odredjenih stvari. U skladu s Rodinom vizijom se promoviraju te iste stvari na forumu: dojenje, autosjedalice, odgovorno roditeljstvo, ne po guzi, attachment parenting, itd. Tako da ovo nije forum gdje ce se s blagonaklonoscu gledati na udaranje djeteta, NECE, jer se to kosi s onim za sto se Udruga zalaze.

hocu reci, ja smatram da svako dijete prije ili poslije dode u svoju nemogucu fazu, ili bar jednom prijede granice koje bi roditelj morao trpiti. pa zato postoji po guzi.
    Ajme vidis nisam o tome razmisljala Nego, desi se meni da mi muz debelo zagazi granicu, probat cu ja njega klepiti pa vidjeti kak ce to biti. Ak prodje ok, onda se mozda odlucim to primjeniti i na djetetu. Vidis, vidis, nisam nikad o tome razmisljala.
    joj od ovih me primjera glava vec boli ... kao sto ranije odgovorih nekom tko je postao taj primjer: tvoj muz tebe UOPCE ne mora trpiti, on je znao za koga se udaje i kad bi ti NJEGA isla zlostavljati ili se ponasala bezobrazno, mogao bi se od tebe lijepo razvesti. roditelji to niti ne zele niti ne mogu uciniti sto se njihovog djeteta tice, nego ako ga ne uspiju odgojiti moraju s njegovim bezobrazlucima zivjeti jos ohoho godina (bar 18, to jest).

pa sad viiiiidis, da li si se tooooog sjetila

e da, za ovo sto se udruge tice nazalost kuzim, tu se potice ovo sto je bambi nazvala sektaskim razmisljanjem. ali da je jedina odgojna metoda- nije.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    nekome je odgoj djeteta mučenje, a nekome izazov.

ja ne odgajam dijete, ja prvenstveno odgajam sebe kroz odgoj mog djeteta. tako najlakše uviđam pogreške i ispravljam ih bez trauma. objašnjavajući sebi neke nedoumice učim i dijete kako da se nosi s nekim problemima, nedaćama ili izazovima. i nije uvijek lako. nekad je jako teško.

ako vičem znači da nisam uspjela odgojiti sebe i krivo mi je jer prenosim pogrešnu poruku. i radim na tome stalno. i napredujem. i nikad ne udaram. i može se.

.... i ne uvazavas tude stavove. ako se ne slazu. s tobom to jest.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zašto batine? zašto dobijaju po guzi?zašto?

djete npr. uči prohodavati i dobi par modrica, ono nauči kako nije u redu i prohoda... ali djete ZNA da to izbjegava iz tog i tog razloga. Npr. dijete vam pošara rad koji sutra nosite na posao i dobi po guzi, ali ono ne zna što je napravilo jer je to za njega nevina dječja igra! i možda radi toga će se bojati bilo što šarati i razvijati svoju kreativnost! a jadno niti ne zna zašto? to po meni djeluje na psihu!

jer diraju utičnice? zaštita za utičnice košta oko 10kn i dobite oko 20 komada, stavite namještaj da utičnice budu iza!

jer diraju sredstva za čiščenje? stavite ih na najvišu policu?
    učinite dom sigurnim!

jer razmeću veš? stavite više, a dolje neka budu npr. čarape koje je lako spremiti!
    zašto ubijati dječju znatiželju?

jer vas namjerno provociraju? meni je mm rekao da je dobio jednom remenom jer je namjerno bacio 2 staklene čaše? u čemu je problem? on nema osjećaaj vrijednosti za to? da su se mama i tata možda namučili da to zarade i kupe? batinama neće to saznanje dobiti! ali ako npr. bezveze primjer uzmete jedan dan za vikend i odete u dječji dom bez roditelja u posjetu (ja sam bila) neka malo provede dan s tom djecom i možda shvati i nadopuni tu osobnost u humanosti koja mu fali! ili ako nemate vremena posudite neki dječji film koji ima takvu tematiku!

dijete se neće kupati? ili jesti? uzmite ono malo snage iz sebe i riješite kroz igru... i vi i djete ćete biti zadovoljniji! nekad nemamo snage, ali batinama će živčanost biti još veća...

ili nije valjda da djeca jednostavno dobe batine jer su nekome na putu? jer mama nema vremena? to ne vjerujem... koji kućanski posao je vredniji od malo provedenog vremena s djetetom? ostavite to za kasnije kad dijete zaspe! ili riješite s mužem, vi ćete, on će...

zašto batine? zašto ova tema? nitko nije savršen! zato je ovdje topik o odgoju! dok želite posrnuti za batinama zaustavite se i radije otvorite novu temu i pogledajte kako to mame rješavaju? ako već nemate vremena za proučavanje knjiga ili ne znam čega!

Kad djete uradi nešto loše, postoji razlog zašto! nađite ga i riješite!

I zašto toliko napade Rodu! napadajte malo svjetske organizacije, UNICEF, UNESCO, Nacionalne zakone...
    ako jednostavno mislite ok je dobiti po guzi protivite se svim tim mirotvornim akcijama! Neka svjetom vlada dobro i nenasilje, ovo je javan forum i svojim porukama za možda samo sebe tješite, jer opća prihvaćeno poruka U CIJELOM SVIJETU je NENASILJE U OBITELJI! a pod tim se podrazumijeva puno puno toga, i po guzi!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Adrijana

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Adrijana,ovi primjeri koje si ti napisala moja djeca su odavno prerasla,tj za takve stvari,za mene sitnice,ja niti glas ne povisujem.Evo ti jedan primjer od nekidan.Moja kćer je operirala krajnike i isti dan smo došli kući.Sva ošamućena,slaba i u boli ležala je na kauču i gledala tv u više polusvjesnom stanju nego svjesnom.Moj sin ju je prvo počeo zafrkavati da joj je doktor kliještima vadio krajnike,pa rukom,pa ovako,onako...ona je počela plakati,ja sam mu rekla nek je ne provocira bar sad(inače su mala razlika u godinama,bliski su ali koliko se vole toliko se i provociraju i znaju biti okrutni jedan prema drugom).On se na to nasmijao i nastavio joj se rugati kako ne može pričati,ona počne plakati,on joj se počne rugati itd.Ja pokušavam najbliže objasniti što je ona radila,koliko je boli itd ali on nastavlja po starom.Ja povisujem ton i govorim nek prestane jer ću ga kazniti(biti će u sobi),on nastavlja.Ja ga uzimam ali težak je,velik i neda se,uz to mi se smije kako ga ne mogu dignuti i nastavlja provocirati sestru jer mu je baš super kako joj može reći što hoće a ona je preslaba da mu vrati istom mjerom.Vrhunac svega je bilo kad ju je pokušao malo udariti da se uvjeri da je zaista boli.I ja ga opalim po guzici on prestane.Napokon.
    Ajde ti sad meni daj psihološki profil mog sina.Jel od mene i muža vidio takav model ponašanja?Nije!Da li se mi njemu rugamo?Ne!Da li smo inače bezdušni,hladni prema njemu pa se iživljava prema njoj?Ne!!!
    Odgovor je bezazlen a to je da ju je jednostavno provocirap u trenutku kad je to najmanje smio i nije htio prestati a ja nisam više imala izbora.
    Volila bi da mi ti na ovom mom primjeru kažeš što je trebalo napraviti pa da se i ja malo obrazujem i napredujem u svom odgoju.Ili možda pronađeš uzrok tom njegovom ponašanju?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I koliko ti je trebalo da smislis to dubokoumno rjesenje?Koje je, svemu sudeci kratkorocno jer bi ti inace lupanje po guzici bilo garancija da ti dijete nece iskusavati granice na takav nacin....

Ajde sad ti meni odgovori. Zamisli da lupanje po guzici jednostavno ne postoji kao opcija. Sto bi uradila u tom slucaju?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa reci mi štp bi ti napravila.Daj mi konkretan odgovor!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih ga pozvala na stranu i razgovarala s njim, pristupila bih mu kao razumnog čovjeku kojeg volim. Pitala bih ga što se dogodilo, u čemu je problem. Nastojala bih saznati što ga točno muči da se tako ružno ponaša.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Ja bih ga pozvala na stranu i razgovarala s njim, pristupila bih mu kao razumnog čovjeku kojeg volim. Pitala bih ga što se dogodilo, u čemu je problem. Nastojala bih saznati što ga točno muči da se tako ružno ponaša.
    Rekoh da sam to napravila ali nije bilo efekta.On JE razuman mali čovjek kojeg volim i uvijek mu pristupam na taj način.Jednostavno je radio po svom jer je vidio da će taj put iz njihovog prepucavanja on izaći kao pobjednik

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih ga odvela/odnijela/odvukla u drugu sobu ili van vec nakon druge opomene (jer objasnjavanje u tom trenutku ocito nije pomagalo da prestane s takvim neprihvatljivim ponasanjem). I proveo bi sam barem dio tog dana (jer ostatak familije ne zeli biti u takvom drustvu). I onda bismo se razgovarali (o uzroku njegovog neprihvatljivog ponasanja i kako ga ispraviti te sprijeciti ubuduce).

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

možda ga jednostavno ne muči ništa, možda je takvi..
    eto iz osobnog primjera, ja i brat smo se uvik podbadali a ni sestru to nije mimoišlo, no znali smo stati na vrime, možda jednostavno ne zna kad je dosta

jedan zanimljiv događaj:
    u 5 razredu imali smo nastavnika-katolika.
    potukla se dvojica u prezadnjoj klupi, uđe nastavnik smiri ih i počne pitati: Šta si ti učinio? mali odgovara: on me je...
    nastavnik postavlja isto pitanje, opet isti odgovor.. i tako nakon 3-4 puta dobiva odgovor s posramljenim tonom: ja sam ga počupa .. isto pitanje dobiva i drugi učenik , ista stvar
    kadkad nismo svjesni šta radimo dok to ne kažemo naglas

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mc Grubi,njega NE muči ništa,ja to znam.Oni to stalno rade i to je normalno,brat i sestra su.Koliko se vole toliko se i bockaju.Ancice,kad sam ga pokušala odvući/odnijeti u drugu sobu oduprio se i kad je shvatio da je taj tren bio fizički jači dobila sam cerekanje u facu i pokušaj pljuskanje sestre.Mi jesmo razgovarali poslije toga i bilo mu je žao,bilo je i meni što sam ga udarila ali ja drugog rješenje nisam vidjela u onom trenu.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OK. Tesko je gledat unatrag u ovakvim situacijama. Al mozda je sad ovo savrsen trenutak za razgovor i kontinurianu diskusiju unutar vase familije kakvo je ponasanje prihvatljivo, a kakvo ne, i zasto. Ne kroz prodike nego kroz razgovor, o svakodnevnim dogadajima i dogadanjima, osjecajima, zeljama, ocekivanjima.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Mi jesmo razgovarali poslije toga i bilo mu je žao,bilo je i meni što sam ga udarila ali ja drugog rješenje nisam vidjela u onom trenu.
    ljudi smo, nismo od čelika

da te pitam (ovo za mene u slučaju slične situacija da znam): jesi li mu ti rekla da ti je žao? je li se on izvinio sestri?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    OK. Tesko je gledat unatrag u ovakvim situacijama. Al mozda je sad ovo savrsen trenutak za razgovor i kontinurianu diskusiju unutar vase familije kakvo je ponasanje prihvatljivo, a kakvo ne, i zasto. Ne kroz prodike nego kroz razgovor, o svakodnevnim dogadajima i dogadanjima, osjecajima, zeljama, ocekivanjima.
    To kod nas uvijek ide i uvijek se puno razgovara ,što se toga tiče sve je 5.
    Mene je samo zanimalo konkretno riješenje za konkretnu situaciju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni nije sad jasno jel ovaj traktat od adrijane sluzbena obavjest od rode il njeno osobno misljenje ? jel se smije odgovarati na njega? :? :?

se vole toliko se i bockaju.Ancice,kad sam ga pokušala odvući/odnijeti u drugu sobu oduprio se i kad je shvatio da je taj tren bio fizički jači dobila sam cerekanje u facu i pokušaj pljuskanje sestre
    poznato mi je to cerekanje u facu, od moje mladje sestre. jer je znala da joj nista ne smijem.

a propos odvlacenje u sobu: to sad nije primjena fizicke sile il se djeca teleportiraju u sobu ?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Mi jesmo razgovarali poslije toga i bilo mu je žao,bilo je i meni što sam ga udarila ali ja drugog rješenje nisam vidjela u onom trenu.
    ljudi smo, nismo od čelika

da te pitam (ovo za mene u slučaju slične situacija da znam): jesi li mu ti rekla da ti je žao? je li se on izvinio sestri?
    Rekla sam mu da mi je žao što sam ga udarila ali da bi u istoj takvoj situaciji isto tako postupila.Nije se izvinio sestri jer ga je bilo sram

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    meni nije sad jasno jel ovaj traktat od adrijane sluzbena obavjest od rode il njeno osobno misljenje ? jel se smije odgovarati na njega? :? :?
    Daj MC ne podje*** Mislim da si do sada vec vise puta vidjela da ukoliko je nesto sluzbena obavjest od rode da to bude posebno naznaceno.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Rekoh da sam to napravila ali nije bilo efekta.On JE razuman mali čovjek kojeg volim i uvijek mu pristupam na taj način.Jednostavno je radio po svom jer je vidio da će taj put iz njihovog prepucavanja on izaći kao pobjednik
    Jesi li skroz sigurna u to da je tvoje objašnjenje njegovih motiva točno? Ako da, možeš li mu negdje drgudje osigurati da se osjeća moćno?

Iz tvojih riječi nisam iščitala da si napravila to što sam napisala. Ono što sam pročitala je da si mu rekla da to ne radi i zašto da to ne radi, kad nije poslušao si digla ton i na kraju ga lupila. U mojem svijetu to nije pristupanje nekom s poštovanjem, niti pronalaženje uzroka. I, da ti bude lakše, nije da se meni ne dogodi slično "rješavanje" konflikata, s podizanjem tona i prijetnjom kaznom, ali kasnije dođem do toga da u kritičnom trenutku zapravo nisam riješila ni uzrok ni razlog, samo sam privremeno ugasila vatru.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a propos odvlacenje u sobu: to sad nije primjena fizicke sile il se djeca teleportiraju u sobu ?
    Primjena fizicke sile, al ne kao kazna. Kao sto ces dijete koje ti se pocne bacat nasred ceste primit i maknut s ceste i spustit na travu na sigurno da se tamo bacaka i isprazni, tako ces i dijete, kolko je to moguce (sto nije ako je potrebna fizicka sila, a je dijete fizicki jace od tebe), odvojiti od mjesta na kojem ocito nije sposoban vratiti svoj kul prije nego sto ozljedi sebe ili druge.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Koliko sam primijetila, pričate o nešto starijoj djeci s kojom se može razgovarati. Što je s manjima (npr. godina i pol do dvije) koji sad iskušavaju svoje granice i imaju običaj "tući" roditelje (obično se radi o zamahivanju čisto da vidi reakciju).
    Doma to nije imao priliku uopće vidjeti jer se nitko ne mlati, ali njemu to postaje takva zabava (pritom se smije oko glave), da me stvarno zanima kako ispravno reagirati da stvarno ne bi dobio dojam da je to nešto prihvatljivo i zabavno.
    Razgovor ne pomaže, čim skuži da je to big deal kad se toliko o tome priča, još je zanimljivije. Dopustiti mu i uopće ne ragirati, isto mi nije neka opcija.
    U vrtiću, kako sam već navela, teta je rekla da će ga "opet po guzi", pa mogu pretpostaviti da je već dobio , s druge strane, te iste tete mi se žale da "maltretira" drugu djecu (ma što god to u toj dobi značilo).
    Željela bih čuti vaše mišljenje o tome.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja bih ga odvela/odnijela/odvukla u drugu sobu ili van vec nakon druge opomene (jer objasnjavanje u tom trenutku ocito nije pomagalo da prestane s takvim neprihvatljivim ponasanjem). I proveo bi sam barem dio tog dana (jer ostatak familije ne zeli biti u takvom drustvu). I onda bismo se razgovarali (o uzroku njegovog neprihvatljivog ponasanja i kako ga ispraviti te sprijeciti ubuduce).
    Ovo mi se sviđa, barem prvi pokušaj da mama popravi stvari. Trina, nisam ti ja super mama, i ne znam odgovor na puno pitanja (beba mi ima 11.mj.) ali naučit ću ali želim ukazati da prvo probate vidjeti srž problema a ne batine.

Zadirkivanje - je jako često, ne možemo ga izbjeći ni u vrtiću ili školi. Možda je i normalna faza. Ne mogu ti dati primjer s dječicom jer ga nemam ali mogu na svojem djetinstvu.
    U prvom razredu sam bila grozna, sve sam zadirkivala, baš sam bila krava pa me učiteljica stavila da sjednem s jednim dečkom koji je bio "najgori" u razredu u smislu nizak, siromašan, zaprljan... itd. itd. ja bi se sjela na kraj klupe i rekla mu da smrdi i da mi se ne približava! I slično! Nažalost, dogodila se tragedija i umro je! Kako je meni bilo žao, tek sam onda uvidjela koliko je patio radi mene i kako mi se jadničak htio približiti da mu budem prijateljica, i kako je bio tužan zbog mene! naravno da ne trebaju ljudi umrijeti da bi netko nešto shvatio! ovo je samo ekstreman primjer i dao Bog više se nikad ponovio! ali nakon toga postala sam najbolja prijateljica curi koju sam isto zadirkivala, čak i njezin tata dolazio se žaliti na mene. Upoznavši tu curu vidjela sam koliko je zlatna i danas mi je najbolja! Nikada mi više nije palo na pamet zadirkivati ljude, postala sam jako suosjećajna! A i danas sam!

dok je recimo moj braco mene u djetinstvu užasno užasno zadirkivao i nitko ga nije zaustavio! Kako me nervirao, uf! morala sam se sama boriti s njim, ali kao djete to mi je bilo bezuspješno! mislite da me danas ne zadirkuje, sad kad je odrasli čovjek? itekako, nekad ga pogledam i velim, pa šta je tebi, daj se sredi!
    i onaj primjer s mm koji sam gore dala, kad je razbijao čaše, mislite da danas nije takav? dobro, ne razbija čaše, ali ih niti ne cijeni!

ja mislim da batinama stvaramo mane! naravno, svi imamo mane! ne možeš ni ti istim odgojom odgajati 2 različita djeteta? ovisi to i o karakteru!
    da ne duljim, želim reći, da batinama ne postižemo ništa, ne postižemo razumijevanje problema, već samo tvro NE,NEMOJ! i on neće! a zašto? batine neće promijeniti njegovo mišljenje! razumijevanje hoće!
    možda ga nekad ne nauče roditelji, pa ga to isto nauči život, okolina, prijatelji! sve je relativno!

zar niste vidjeli odrasle ljude kako zadirkuju? hoćete njih tući? morate se postaviti prema njima, stvoriti da imaju poštovanja prema vama!
    pa stvorite i da dijete ima poštovanja prema vama! ili seki! ružno je da se smije kad seku boli! ali ako dobi batine neće mu biti žao, gnjev će možda i narasti, u nekom drugom smjeru... kako se osjeća dijete nakon što je dobilo batine? kako se osjeća djete koje je shvatilo da seku jako boli i suosjeća s njom?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Daj MC ne podje*** Mislim da si do sada vec vise puta vidjela da ukoliko je nesto sluzbena obavjest od rode da to bude posebno naznaceno.
    anchie, ne prostachi. (ne do bog da sam ja tako napisala, odmah bi dobila po prstima :shock: )

stvarno me zanima kad je nesto necije osobno misljenje a kad stav rode, jer se upravo u tom postu imputira da onaj koji ne dijeli misljenje vecine na ovom forumu, "napada" rodu.

te da citiram:"U skladu s Rodinom vizijom se promoviraju te iste stvari na forumu: dojenje, autosjedalice, odgovorno roditeljstvo, ne po guzi, attachment parenting, itd"

Početno

znaci ipak postoji neki "lider" ? pa zar nije ovaj forum na neki nachin odvojen od udruge il portala ? il sam ja to krivo shvatila ??? negdje vidjeh natpis koji nesto slicno spominje??
    od svakojakih nevedenih trica i kučina koje nisu bile moja meta quotati ću samo ovo..

..ne postoji lider. Samo ideja, iskustva i pokušaj provođenja ideje o drugačijem putu u odgoju djece.

ja se sa 95% stvari slažem, a sa 5%, iz osobnog iskustva, ne, što smatram nekim izvanrednim situacijama s kojima se možda velik broj mama neće susretati.

Ja ne osporavam tvoj stav ne repliciranje ni iznošenje mišljenja već samo imam primjedbu na način. Tu nema optužbi za laganje ni izmišljanje.
    Mene brije paranoja jedino od zubara i licemjera, a neke druge žene neke drugi strahovi, ali oko odgoja, mislim da ne.

Sad ću navesti kako po mojem viđenju treba izgledati konstruktivno napisan post.

"Ja nisam svoje dijete isključivo dojila. Davala sam mu formulu. Smatram da to nije tragično i smatram da zbog toga nisam manje dobra majka. Nastojim svoje i tuđe postupke promatrati kritički i naučiti nešto iz iskustva drugih."

umjesto
    tamo zharim i palim (hehe) na pdf-u vruće teme (nesto slicno na zalost na ovom forumu nema)
    pa sukcesivno
    dojila jesam, al ovdje ionako svatko doji (big deal ), pa mi je veci gust napisati da sam dijete hranila formulom, sto takodjer jesam cinila (niti to smatram big dealom). volim biti antiprotivna i autoironicna
    Ja mislim da si ti svakako prava osoba ali na krivom forumu

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    Koliko sam primijetila, pričate o nešto starijoj djeci s kojom se može razgovarati. Što je s manjima (npr. godina i pol do dvije) koji sad iskušavaju svoje granice i imaju običaj "tući" roditelje (obično se radi o zamahivanju čisto da vidi reakciju).
    Doma to nije imao priliku uopće vidjeti jer se nitko ne mlati, ali njemu to postaje takva zabava (pritom se smije oko glave), da me stvarno zanima kako ispravno reagirati da stvarno ne bi dobio dojam da je to nešto prihvatljivo i zabavno.
    Razgovor ne pomaže, čim skuži da je to big deal kad se toliko o tome priča, još je zanimljivije. Dopustiti mu i uopće ne ragirati, isto mi nije neka opcija.
    U vrtiću, kako sam već navela, teta je rekla da će ga "opet po guzi", pa mogu pretpostaviti da je već dobio , s druge strane, te iste tete mi se žale da "maltretira" drugu djecu (ma što god to u toj dobi značilo).
    više se ne sjećam gdje, možda u časopisu Bebu, ali negdje sam čitala kako to mame rješavaju! Pitaj u vrtiću koju djecu najviše tuče i pozovi npr. dvije mame sa djecom na kavu, ostavite ih da se igraju i probajte zajednički naći problem! Pokažite im npr.: ovu igračku ćeš ti dobiti, a ovu ti! ili ako ti je nemoguće pozvati te mame na kavu napravi to s prijateljicama ili rodbinom koja imaju djecu! Pusti ih da se zaigraju i vidi u čemu je problem! I onda mu objašnjavaj pred djecom što nije u redu... valjda će se posramit pred njima kad mu mama nešto takvo kaže! ili ako vidiš šta je problem a nemožeš riješiti dođi opet ovamo pa pitaj cure!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

VedranaV,iz mojih riječi nisi skužila jer nisam u detalje pisala riječ po riječ koju sam rekla ali vjeruj mi,pokušala sam sve.Nemam sad ni vremena pisati(beba zove) ali reći ću samo da nisam od onih koje reagiraju agresivno i mlati na svaku krivo.
    Nisam ni ja super mama ali nisam ni zločesta ni agresivna,imam troje obožavane djece,puno čitam i radim na sebi i svojim odgojnim metodama ali zaista smatram da nekad drugo riješenje ne postoji.Kod nas se to dogodilo nekoliko puta i ne mislim da će im kruna pasti s glave ili da to utječe na njihov integritet,karakter,osobnost.....

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Primjena fizicke sile, al ne kao kazna. Kao sto ces dijete koje ti se pocne bacat nasred ceste primit i maknut s ceste i spustit na travu na sigurno da se tamo bacaka i isprazni, tako ces i dijete, kolko je to moguce (sto nije ako je potrebna fizicka sila, a je dijete fizicki jace od tebe), odvojiti od mjesta na kojem ocito nije sposoban vratiti svoj kul prije nego sto ozljedi sebe ili druge.
    pa ni ja ne primjenjujem fizicku silu kao kaznu u onom primjeru oko uticnice, nego iz razloga da se ne ozlijedi.

il evo u primjeru od trini - kad se (inace razumno) dijete ufura u neki film i kao da ne moze se smiriti (zadirkuje sestru u nedogled i time ju povredjuje) ni rijecima ni odvlacenjem. ako sam dobro shvatila trini taj udarac nije bila kazna, nego ono cisto da se skulira. da dodje sebi ?!?

btw, ja nikad nisam primjenila "po guzi" niti bilo koji drugi vid udaranja kao kaznu.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja uvijek kazem - ne dozvoljavam da me tuces, u nasoj obitelji se ne udara, to nije lijepo ponasanje i ne zelim biti s tobom kad mi to radis. I onda se maknem. Ako bi neko dijete udario (ili udarila, u slucaju Petre), onda bih to dijete potakla da kaze isto ovo gore i takoder nas makla od njega da potvrdimo da ne zelimo biti s njim kad se tako ponasa prema drugima.

Moji su oboje prosli kroz faze udaranja i sad me eto ovo pitanje ponukalo da pogledam unazad i skuzila sm da smo izgelda prosli kroz tu fazu, ovu zadnju s Robije, i to toliko neprimjetno, da uopce nisam niti skuzila i skroz sam zaboravila da je nekad udarao.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

VedranaV,iz mojih riječi nisi skužila jer nisam u detalje pisala riječ po riječ koju sam rekla ali vjeruj mi,pokušala sam sve.Nemam sad ni vremena pisati(beba zove) ali reći ću samo da nisam od onih koje reagiraju agresivno i mlati na svaku krivo.
    Nisam ni ja super mama ali nisam ni zločesta ni agresivna,imam troje obožavane djece,puno čitam i radim na sebi i svojim odgojnim metodama ali zaista smatram da nekad drugo riješenje ne postoji.Kod nas se to dogodilo nekoliko puta i ne mislim da će im kruna pasti s glave ili da to utječe na njihov integritet,karakter,osobnost.....
    Ja te ne znam pa ni ne mislim ništa o tebi tako da s te strane možeš biti mirna.

Moje mišljenje je da udaranje djece utječe na njihovo mišljenje o sebi samima i o tome što je prihvatljivo ponašanje (udaranje sebe/drugih), a sigurna sam da utječe i na odnos između djeteta i osobe koja ga udara. A za taj odnos je na odrasloj osobi odgovornost.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da to utječe na njihov integritet,karakter,osobnost.....
    to će ti tvoje tri srećice reći kad odrastu... može biti da će upravo samo jedna batina biti presudna, a može biti da im neće biti ni značajna... ajmo se kockat! probaj barem proučavat svoju djecu! kad dobi batine neće to radit, ali za godinu-dvije vidi dal se stanje promijenilo! iskorijenilo?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma daj MC, sta ti u stvari hoces? Nije mi uopce jasno. Zena napisala to sto je napisala. Nema uopce u potpisu niti da je clan udruge, a ti impliciras da je stav udruge napisan kroz njen post. Mislim stvarno. A rekla sam ti da (i sama si vidjela na drugim topicima) da sluzbeni stav udruge uvijek bude posebno naznacen, inace je to osobni stav ili forumasa ili clanova.

te da citiram:"U skladu s Rodinom vizijom se promoviraju te iste stvari na forumu: dojenje, autosjedalice, odgovorno roditeljstvo, ne po guzi, attachment parenting, itd"
    Da, promoviramo te stvari i? :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja uvijek kazem - ne dozvoljavam da me tuces, u nasoj obitelji se ne udara, to nije lijepo ponasanje i ne zelim biti s tobom kad mi to radis. I onda se maknem. Ako bi neko dijete udario (ili udarila, u slucaju Petre), onda bih to dijete potakla da kaze isto ovo gore i takoder nas makla od njega da potvrdimo da ne zelimo biti s njim kad se tako ponasa prema drugima.

Moji su oboje prosli kroz faze udaranja i sad me eto ovo pitanje ponukalo da pogledam unazad i skuzila sm da smo izgelda prosli kroz tu fazu, ovu zadnju s Robije, i to toliko neprimjetno, da uopce nisam niti skuzila i skroz sam zaboravila da je nekad udarao.
    :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

il evo u primjeru od trini - kad se (inace razumno) dijete ufura u neki film i kao da ne moze se smiriti (zadirkuje sestru u nedogled i time ju povredjuje) ni rijecima ni odvlacenjem. ako sam dobro shvatila trini taj udarac nije bila kazna, nego ono cisto da se skulira. da dodje sebi ?!?

btw, ja nikad nisam primjenila "po guzi" niti bilo koji drugi vid udaranja kao kaznu.
    jedno je kuliranje u svojim mislima, drugo je kuliranje samarcinom ili po guzi.

trina je napravila to sto je napravila i sto joj se u tom trenutku ucinilo jedinim mogucim. mozda i je bilo, mozda i nije, al to ne opravdava udaranje kao metodu discipliniranja (djece ili bilo koga drugog).

osim toga, kod primjera uticnice, o kakvom kuliranju pricamo? mislim da ja i ti tu rijec koristimo s razlicitim znacenjem.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ancica, mislis li da je to moguće s djetetom od 19 mjeseci.
    Btw, P. još ne priča toliko da bi se s njim dalo provesti neku konverzaciju (iako svi puno s njim "razgovaramo"), ali puno toga kuži, samo s obzirom da ne dobijem svaki put neku rekaciju i odgovor, zapravo niti ne znam koliko kuži.
    Adrijana66, jedan dan sam si stvarno dala truda i pokušala neko vrijeme biti s njima u grupi (iako sam kasnila na posao, ali ...), nakon nekog vremena P. je opet počeo sa zadirkivanjem. Pokazala sam mu primjerom da se ne tuče, nego da su svi dragi (lagano sam svih petero izmazila i govorila da su dragi kao medo doma kojeg voli dragati prije spavanja), on je to prihvatio, podragao i nakon toga udario. Hm :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da, baš! Roda ti ima enciklopediju od 1000 stranica i sad tražim po pretražniku na zadirkivanje, odgoj, netoleranciju, po guzi i prepisujem...

Ali mama courage, iskreno, nebi voljela s tobom u diskusiju jer si antiprotivna i još nešto anti... pa tu nebi bilo kraja :/ ja bi radije da se mi dvije upišemo na boks pa da se spucamo! bit će lakše, kaj misliš! ovo je, naravno, prijateljski savjet!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Stijena - srž problema, zašto ih tuće? koji je razlog? ali on ih tuče očigledno zbog nečega... ti si mu rekla da ne tuče... ali ona srž je u njemu ostala - to može biti svašta... privlačenje pažnje na sebe, neraspodjela igračaka, škrtost... bezveze nabrajam..

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

virgo

a ja mislim da su postovi u kojima se ne prica o stvari, nego o diskutantu - kakav je, kakav bi trebao biti - na bilo kojem forumu, pa cak i na rodinom, na krivom mjestu. tko si ti da sudis o mom stilu pisanja ? hocemo li jos poceti i gramaticke greske ispravljati ?

stoga, primila k znanju tvoj prijedlog, hvala. ne bih. pozdrav

Ma daj MC, sta ti u stvari hoces? Nije mi uopce jasno. Zena napisala to sto je napisala
    odgovor na moja pitanje... jel se smije na ovom forumu slobodno iznositi svoj stav (pa makar bio dijametralno suprotan s vecinom tj. udrugom il s kim vec), ne u strahu od protuargumenata (s njima se treba i boriti, jer to je bit rasprave), nego bez bojazni da moram citati da svojim pisanjem napadam rodu ?

Ali mama courage, iskreno, nebi voljela s tobom u diskusiju jer si antiprotivna i još nešto anti... pa tu nebi bilo kraja ja bi radije da se mi dvije upišemo na boks pa da se spucamo! bit će lakše, kaj misliš!
    mislim da si kontradiktorna. ponestali argumenti pa predlazes fizicki obracun?? umjesto da vidimo ciji argument vishe drzi vodu ti bi me po nosu udarala. nije bitno kakva sam ja, bitan je sadrzaj mojih postova. argumenti ad rem dovoljni su i jedini bitni za raspravu. ni vishe ni manje.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stijena, kuze oni puno i sa 19 mjeseci, a sto ne kuze, skuzit ce nakon puno ponavljanja. Njegovo ponasanje je normalno. I super radis sto mu pokusavas pokazati da udaranje nije lijepo. Jesi li pokusala ga odvojiti od druge djece kad tako nesto ucini? Isto tako, jesi li pokusala reci drugom djetetu da kad on to ucini, da mu dijete kaze "NE" (uz popratno dizanje ruke kao kad hoces reci "Stani!"). Ako jos ne govore, gesta je dovoljna. Kako im se rjecnik povecava, tako se i njihov odgovor na necije ponasanje koje im nije prihvatljivo prilagodava.

Jako je vazno da njemu i onaj koga je povrijedio da do znanja da ne zeli i nece dozvoliti da ga ponovo povrijedi.

I ovo sto je Adrijana rekla, treba istovremeno promatrati je li se moze vidjeti da li postoji triger za takvo ponasanje (pa ga onda sprjecavati ili nauciti dijete da se drugacije s njim nosi). Djeca obicno udaraju jer time pridobivaju paznju, bilo od onog koga su udarili, bilo od roditelja ili drugih. Nekad zato jer testiraju svoj "autoritet". Sve je to normalno. Samo je na nama da ih naucimo da postoje prihvatljivi i neprihvatljivi nacini privlacenja paznje kao i prihvatljivi i neprihvatljivi nacini ispitivanja autoriteta.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ali mama courage, iskreno, nebi voljela s tobom u diskusiju jer si antiprotivna i još nešto anti... pa tu nebi bilo kraja ja bi radije da se mi dvije upišemo na boks pa da se spucamo! bit će lakše, kaj misliš!
    mislim da si kontradiktorna. ponestali argumenti pa predlazes fizicki obracun?? umjesto da vidimo ciji argument vishe drzi vodu ti bi me po nosu udarala. nije bitno kakva sam ja, bitan je sadrzaj mojih postova. argumenti ad rem dovoljni su i jedini bitni za raspravu. ni vishe ni manje.
    ma nije to, iskreno rečeno, naporna si mi ovako... previše toga je za pisanje
    druga stvar, mislim da u svojoj želji da budeš antiprotivna nekad daješ primjere koje razumiješ, ali ih tek toliko napišeš... jer neke stvari da ne razumiješ mi nije logično...
    ne koncentriraš se na jednu ili par stvari, nego u jednom postu iskomentiraš cijeli forum! ja ti stvarno dobrodušno pišem! eto, možemo na kavu, pa ćemo pričati sve u šesnaest, jer to što ti želiš... to je toliko priče koliko ja nemam vremena pisati!

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Moguće da je sve to skupa plus još to da ga to zabavlja do boli, kako to znati i kad saznam, ako saznam, kako ukloniti uzrok.
    Sistemom eliminacije: jest da je doma u centru pažnje s obzirom da je još uvijek jedino dijete, voli biti u centru pažnje i kad god možemo poklanjamo mu je (svi u oitelji), pa pretpostavljam da je nema potrebu tražiti drugdje.
    Istina, kad drugo dijete uzme igračku, on je mora oteti samo zato jer ju je drugi uzeo :/ hm
    Ne bih rekla da je škrt jer u posljednje vrijeme mu je jača fora svima sve nuditi - počevši od hrane pa nadalje.
    Je li ovo malo o.t., ne bih htjela da se bavimo mojim djetetom, ali pretpostavljam da ima puno mama s istim problemom. Ipak poveznica s ovom temom je alternativa od "malo po guzi" jer (mea culpa) u kriznim trenucima prošlo mi je i to kroz glavu, pogotovo zato jer su me i tete u jaslicama pitale vezano za ono "maltretiranje": "a malo po guzi?". Čovjek ne može ne biti zbunjen svim tim stavovima - ipak su oni odgojitelji?!?
    Prateći ovaj topic skužila sam da mogu nešto naučiti, zato please, prosvijetlite me (i stotine drugih koji se ne usude pitati).

Početno

virgo

a ja mislim da su postovi u kojima se ne prica o stvari, nego o diskutantu - kakav je, kakav bi trebao biti - na bilo kojem forumu, pa cak i na rodinom, na krivom mjestu. tko si ti da sudis o mom stilu pisanja ? hocemo li jos poceti i gramaticke greske ispravljati ?

stoga, primila k znanju tvoj prijedlog, hvala. ne bih. pozdrav
    pa sama si napisala da si protivna, većinski nesrkajuća i sva neka vražja

ne sudim stil ni tvoje osobine. samo način obraćanja forumskoj populaciji. što sam već dvaput napisala.

da znaš..priočitala si me.. skoro sam uvijek u napasti ispravljati očigledne stilske i pravopisne pogriješke, ali pošto u brzini i sama griješim..neću..a i ne želim da se lider okrene protiv mene

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

stijena... ovo je sad fora...
    Rode ti prodaju majce na kojima veliko piše: ne po guzi, kupi sinčiću majcu i pošalji ga u vrtić...
    možda se i one zapitaju...

virgo, možda bi bilo bolje da kad pišemo post postoji automatic grammar correction ovako bi mjesecima ispravljala

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istina, kad drugo dijete uzme igračku, on je mora oteti samo zato jer ju je drugi uzeo :/ hm
    Ovo je isto sasvim normalno i uobicajeno i pripremi se da dugo traje, al radi na tome. Ja bih rekla da je kulminacija s negdje oko tri godine, onda se pocne smanjivat jer se igra vise ne svodi na promatranje drugih i dobivanje reakcija, vec na zajednicku igru i razmjenu.

Al pripremi se na puno suza i placa oko zaboravljenih i neinteresantnih igracaka koje postanu hit cim ih neko drugo dijete uzme u ruke. I cuvaj kul.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Stijena, a što se tiče adekvatnih ljudi za rad s djecom... to ti je ogromna palesta svačega...

meni je mala završila u bolnici s 3 mjeseca i isključivo sam je dojila... dolazila sam svaka 3 sata, kad sam sestri spomenula da ne kaka cijeli dan, digla je uzbunu, pozvala kolegice i rekla da moja pedijatrica ni svi drugi koji to tvrde nije normalna...
    i još je rekla da donesem njen čaj... pa kad sam rekla da pije vodicu... opet je rekla glupost
    i još me maltretirala neka donesem dudu varalicu, a ona je bezdudašica

što se tiće vrtića, imaju oni puno obrazovnih programčića na kojima rade... al kad su djeca nemoguća mož si mislit da će glavu razbijati o svakome... po guzi pa doma!

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stijena, ja stvarno vjerujem da on to radi iz bilo kakvog gušta. On je malo dijete u situaciji koja i nije potpuno prirodna za tako malu djeci - jednostavno uči kako opstati u grupi, kako se izboriti za sebe. I zato je na nama odraslima da mu pomognemo u tome kako se nositi sa svime, i da mu pokazemo koja su prihvatljiva a koja nepriohvatljiva ponasanja. ovo sto kaze Ancica je usinkovita metoda: spostiti se na njegovu razinu i jasno mu reći NE. Trazi suradnju i od teta, one mu takvu poruku, jasnu ali i neugrožavajuću, moraju dati u grupi. Naravno da takvo ponašanje neće nestati preko noći ali će, ukoliko ustrajete ovako neagresivno, sigurno polučiti dugostrajnije rezultate.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ancica i Adrijana66 puno hvala, već mi je neko olakšanje da znam da je to sve "prefectly normal", a ne da iz toga svega moram raditi .... ne znam što.
    Zanimljivo je da tim tetama u vrtićima to ipak nije normalno u toj dobi (takve su bar njihove reakcije), ali im je zato normalno da one "tuku" tuđu djecu :shock:
    Adrijana66 odvalila sam na majicu , to bi baš bila prava fora, ali sumnjam da bi netko tamo to ispravno shvatio. Da se razumijemo niti ja ne bih voljela da druga djeca tuku moje dijete u vrtiću, pa se mogu staviti u kožu tih drugih roditelja, ali smatram da sam rijetka koja uopće išta poduzima po tom pitanju (i ovaj topic je neko poduzimanje).
    Još uvijek me zanima kako reagirati kad "tuče" nas (ovi silni navodnici su zato jer to stvarno i nije neka tuča, ali htjela bih poduzeti sve da ne bi postala).

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stijena

Ja bas isla pisat da ne uzimas mene kao nekog tko je neki pametnjakovic kaj se odgoja tice. Ono kaj sam ja pisala je iz mog iskustva i iz onog sto sam naucila kroz sebe, svoju djecu i druge. Al ono sto mi je najvise olaksalo cijeli proces je to sto sam imala prilike vidjeti ili cuti od frendova i drugih o periodima kroz koje oni prolaze ili su prolazili jer bih onda, zbog normalnosti situacije, mogla i hladnije glave pristupiti eventualnim problemima.

Al najbolje mi je bilo u stvari bilo kada su frendovi ciji su klinci malo stariji od mojih pricali o svojim klincima i fazama s kojima su se u tom trenutku nosili. Za mene to nije imalo emocionalnu prtljagu jer se mi s tim nismo u tom trenutku bakcali kako su moji klinci bili mladi. Da bih onda, kada bi ista faza pocela s mojima, meni se u glavi vratila ta prica koju sam slusala i stoga bila popracena s - i oni su prolazili kroz to, normalno je. Ili, jos bolje, s misli - eto i nas tamo, bit ce nam veselo - i to onako, s odredenom dozom veselja ili sto vec, zbog izazova. Pa bih onda na osnovu promatranja njih i onog sto sam od njih cula, odlucila kako prici nasoj prici, sa sigurnoscu koju ti daje osjecaj normalnosti, da niste jedini niti cudni.

Al ovo je sad fakat tolko OT da vise necu

Stranica 3 od 6 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •