Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Zašto biljke rastu ukoso?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Zašto biljke rastu ukoso?

Ja sam veliki ljubitelj biljaka svih vrsta, naročito u njihovom prirodnom okruženju (šuma, livada,...) ali doma mi baš ne uspijevaju. Jedina koja uspijeva preživjeti je dracena koja što više raste deblo je sve više nakošeno, dok onaj dio gdje počinju listovi ipak "hvata" vertikalu. Nadalje, maloprije su mi dopeljali jučer kupljen bor u loncu a kad ono i bor raste ukoso! Jako je lijep, malen, gust, pravilan ali nakošen!! Mislim, izgledat će OK ako lonac zakrenem da se kosina ne kuži, ali ima li tome lijeka ili mi je to suptilna poruka da uzgoj biljaka prepustim onima koji za to imaju smisla?

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: Zašto biljke rastu ukoso?

Citiraj Ailish prvotno napisa
    Ja sam veliki ljubitelj biljaka svih vrsta, naročito u njihovom prirodnom okruženju (šuma, livada,...) ali doma mi baš ne uspijevaju. Jedina koja uspijeva preživjeti je dracena koja što više raste deblo je sve više nakošeno, dok onaj dio gdje počinju listovi ipak "hvata" vertikalu. Nadalje, maloprije su mi dopeljali jučer kupljen bor u loncu a kad ono i bor raste ukoso! Jako je lijep, malen, gust, pravilan ali nakošen!! Mislim, izgledat će OK ako lonac zakrenem da se kosina ne kuži, ali ima li tome lijeka ili mi je to suptilna poruka da uzgoj biljaka prepustim onima koji za to imaju smisla?
    Biljke se obicno okrecu prema izvoru svjetlosti, pa ih je potrebno rotirati svakih nekoliko mjeseci za 1/4 kruga.
    I meni se desava isto s dracenom.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rastu li mozda prema izvoru svjetla?
    Ja sam skuzila jedino tu vezu - da se biljke ukosavaju prema prozoru/suncu.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a da probaš stavit neki štap ili lojtrice dok biljka raste da se ne počne savijat?

Kod mene se sve okreću prem asvjetlu (prozoru) pa ih ja stalno okrećem, nemaju štapove i još uvijek su ravne...

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

evo preduhitrile me.....svaki put kad zaljevaš okreni biljku....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hm, probat ću... a bor ću privezat za ogradu balkona

Pticica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Neki put se biljke nakose kad im je korijen prevelik za lonac u kojem jesu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

moja struka

ili je svjetlost u pitanju ili maleni lonac treceg nema.
    A ako ti biljke ne uspjevaju tj. suše se ili pak nesto drugo onda trebas kad kupujes tu biljku raspitati se u kakvim uvjetima ona treba da bude (toplije, hladnije, vlazno, suho, vise svjetlosti ili pak manje) redovito mjenjati zemlju i stavljati vitamine recimo ja jednom mjesecno zalijem sve cvijece pivom super djeluje na njih isto tako i listove brisem s pivom izgleda da su alkoholičarke pa ima pase

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dracena je stvarno imala premali lonac, presadila sam ju ali nisam sigurna hoće li ostati uspravna jer je to već veliko deblo i cijela statika joj je poremećena. Ali joj bar nije više tijesno

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kod nas biljke super uspijevaju, no tu i tamo se poneka nakosi. Glavne razloge si vec cula: naginju se prema svjetlosti (Okreci lonac!) ili im je mozda pak lonac premali (zacudila bi se kad bi znala koliko korijenja neke naoko male biljke mogu proizvesti!). Postoje i biljke koje jednostavno ne mogu izdrzati teret svoje tezine vec im nuzno treba podrska (u njihovoj prirodnoj sredini ocito drugaciej rastu): imao sam dizigoteku od 2,5 metra koja je nuzno trebala duuugacki stap. POnekad biljka dodje u neravnotezu kad se jedan dio biljke osusi pa se onda nakosi na zdravu stranu.

Isto tako, pogledaj malo nije li biljka na putu pa da ju svako malo gurnete, okrenete ... s te strane onda zna otpadati lisce ili slabije uspiejvati pa se nagne na drugu stranu (zna biljka da se mora kloniti ljudi u trku ).

Puno srece!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kod dracene je definitivno bio lonac premali. Kasnije sam se sjetila da sam na poslu imala hibiskus koji je izrastao jako velik i iako sam ga rotirala nakosio se, na kraju je mogao stajati samo naslonjen na prozor...

Međutim ne znam kako da presadim božićno drvce visoko skoro metar i bodljikavo kao moj avatar a očekujem da izdrži bar tri Božića kao njegov prethodnik :/

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Da ne otvaram novi topic, pitat ću ovdje. Dobila sam u buketu cvijeća i granu bambusa koja sad tjera na dva mjesta. Što bi trebala stavljati u vodu i koliko puta tjedno(mjesečno) da kolko-tolko napreduje?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj enela prvotno napisa
    Da ne otvaram novi topic, pitat ću ovdje. Dobila sam u buketu cvijeća i granu bambusa koja sad tjera na dva mjesta. Što bi trebala stavljati u vodu i koliko puta tjedno(mjesečno) da kolko-tolko napreduje?
    Za nekakav normalan rast trebas samo redovno (ali REDOVNO!) zalijevati i to je to. Sigurno postoje i kojekakve djidje-midje, gnojiva i slicne stvari za bolji rast, ali nama je raslo i samo iz vode.
    I da, nije lose ako je na svjetlu.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

hvala, tatek

Redovno, znači svaki dan ili dva-tri puta tjedno? Ne brini, nisam ga strpala u podrum Svjetla možda imamo i previše (na dva zida su velika balkonska vrata i prozor, a na jednom veliki prozor), ne znam voli li bambus puno svjetla?

Tinkili avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

I meni se desava isto s dracenom
    I moja dracena stalno bježi prema prozoru, i kad je već spominjemo imam i jedno pitanje: obzirom da je narasla skoro 2.5 metra i već svi koji uđu u stan misle da je to neka vrsta palme zanima me što da napravim kad mi stigne do plafona (ima još do 3 metra fore ). Mogu li se stabljike dracene otkinuti negdje na pola pa da novi izdanci izbiju sa strane? Hoću li je tako ubiti?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

hvala, tatek

Redovno, znači svaki dan ili dva-tri puta tjedno? Ne brini, nisam ga strpala u podrum Svjetla možda imamo i previše (na dva zida su velika balkonska vrata i prozor, a na jednom veliki prozor), ne znam voli li bambus puno svjetla?
    Vise svjetla od nas tesko mozes imati (imas slike na linku u potpisu pa provjeri ), no ne znam ikoju biljku kojoj moze smetati previse svjetla ako nije direktno. Dakle, glavni preduvjet imas.

Bambus nije bas nesto jako osjetljiv na svjetlo (i tako raste u dzunglama i gustisu u prirodi) i kod nas je dobro uspijevao uza zid suprotan od prozora ... ali, kao sto rekoh, nas stan je natprosjecno svijetao.

Kaj se vode tice, samo gledaj da ti ne bude suh - mislim da je kod njega bolje malkice previse nego malko premalo, ali generalno mislim da on nije od onih biljaka koje su jako osjetljive na vlagu/susu. Nas je uspio prezivjeti 2-3 puta kad smo ga zaboravili zaliti duze vrijeme (izleti i slicno).

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Citiraj Tinkili prvotno napisa
    I meni se desava isto s dracenom
    I moja dracena stalno bježi prema prozoru, i kad je već spominjemo imam i jedno pitanje: obzirom da je narasla skoro 2.5 metra i već svi koji uđu u stan misle da je to neka vrsta palme zanima me što da napravim kad mi stigne do plafona (ima još do 3 metra fore ). Mogu li se stabljike dracene otkinuti negdje na pola pa da novi izdanci izbiju sa strane? Hoću li je tako ubiti?
    Vecinu biljaka tipa dracena mozes jednostavno odrezati i ona ce sama ispupati negdej iz zaperka sa strane ... vjerujem da je i sa njom tako. Sa njom nismo imali taj slucaj, ali smo imali sa dizigotekom, koja je napala strop i zivotarila sudarajuci se sa njim cijele skoro pa 3 godine i mislim da joj niej bas pasalo. Na kraju smo je teska srca likvidirali jer je to zaista bio gigant, tako veliku dizigotreku nisma nigdje vidio, pa cak ni na webu (prosjecni najvisi rast izvan prirode je cca 1,5 m, nasa je dosla do 2,5 i jos je htjela).

I da, ako pustis tu dracenu da istjera iz izbojka, vjerojatno ce ti rasti pomalo "auzvinkl" tj. nece biti bas tako lijepa kao nova ... :/

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Vise svjetla od nas tesko mozes imati (imas slike na linku u potpisu pa provjeri )
    Moj tata je jači od tvog 8)

Ma mislila sam ga uzgajati samo u vodi (ne bi ga uopće sadila u zemlju).
    Tnx na informacijama!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Vise svjetla od nas tesko mozes imati (imas slike na linku u potpisu pa provjeri )
    Moj tata je jači od tvog 8)

Ma mislila sam ga uzgajati samo u vodi (ne bi ga uopće sadila u zemlju).
    Tnx na informacijama!
    Al moj tata ima brata ... 8)

Tak smo i mi, samo u vodi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •