-
Kako da spasim moj ružmarin iz Brela?
Cure pomagajte tko zna?!!!
Donijela sam prošlog ljeta kući malo stabalce ružmarina, presadila u veću lončanicu i vani je fenomenalno bujao, pun mladica, predivan, zelen...
Obzirom da u kuhanju volim upotrebljavati svježi ružmarin, bila sam vesela i planirala razmnožiti biljku u više lonaca.
Bojeći se zime i smrzavanja, unijela sam ga u kuću, nije tu u prostoriji gdje jako grijemo već u kupaonici na prozoru. Prskam ga redovito, zalijevam, ali primjećujem da je sve više listića smeđe i otpada i stabljike postaju drvenastije, gubi svježinu, ukratko - suši se.
Šta da radim, gdje da ga smjestim? Vani je prehladno, u garaži je isto tako hladno, možda mrvicu toplije nego vani, ali kad je vani minus 10 i u garaži se sve smrzava. Nemam ni podruma ni tavana, da ga preselim mami na tavan? Može li ružmarin uopće uspjeti u toploj kući? Nije mi jasno zašto se u kući suši, a kad raste na moru na plus 35 svaki dan i duuugo bez kiše, sasvim mu je OK?
-
mi smo svojega posadili u vrt i živ je! ne bi sad coprala, ali već par zima je prezimio bez problema. i lovor i lavanda isto.
a da mu nije tegl postao premali?
-
Ružmarin ti je otporan na mraz, pa si ga trebala ostaviti vani. Sad bi ga možda trebala polako privikavati na vanjske uvjete, jer bi mu možda prenagla promjena bila da ga odmah izneseš van. Probaj ga staviti na neko malo hladnije mjesto, pa onda postupno na sve hladnije (glupa rečenica, nadam se da kužiš šta hoću reći). Sretno!
-
Jel mi je onda pametnije bilo da sam ga zasadila u zemlju? Veća mu je vjerojatnost da se smrzne u tegli, nego da je korijen u zemlji?
-
da, ali mislim da je sad kasno da ga ideš presađivati u zemlju. dobro zaštiti tegl i onda se ne bu smrznul.
-
nije kasno za presađivanje, nebitan je datum nego je vrijeme pogodno
izgleda više kao rano prolječe ili kasna jesen
nit z od zime
-
mi smo isto prije par godina donijeli s mora grančicu ružmarina. stavili je par dana u vodu da pusti korjenje i kao zasadili ne razmišljajući uopće pri tome hoće li se primiti ili ne, APP
kad ono primio se i svih ovih godina i zima (a jedno najmanje 3 koliko smo u ovom stanu) eto ga u žardinjeri na balkonu, buja li ga buja.
ne znam recept, samo znam da mu zagrebačka zima ne može ništa, bar za sad :D
-
Ne mogu prežaliti šta se prije nisam bolje informirala. Sad je već neko vrijeme u jednoj prilično hladnijoj prostoriji u kući i uskoro ga iznosim van.
Nadam se da se neće skroz osušiti i da će vani "naići k sebi". :/
-
ma oporaviti će se, to ti je divlja biljka
-
tek sad ovo vidim, a muči me sličan problem; od proljeća imam u stanu drvce masline koje sam kupila u primoštenu i dofurala u zgb, zasadila u jednu veliku teglu i ono je raslo i raslo..ma predivno.
jedno vrijeme sam ga držala unutra, onda sam ga ljeti držala na verandi ispred ulaza u stan - na otvorenom, a kad je zazimilo unijela sam ju unutra. sad je u našoj spavaćoj sobi pored prozora, ali tu je i radijator :/
znači kad otvorim prozor odozgora joj puše hladno, a odozdola grije.
očito joj to ne paše jer je počela naveliko odbacivati listove i ne znam što da sad napravim, mislim da će se osušiti, heeeelp!!!!
mora biti na svjetlu, a ako je u stanu to znači da je i pored radijatora,
ako ju iznesem ispred stana bit će na zagrebačkoj zimi.... :/
??
-
imaš u poljoprivrednim prodavaonicama plastične prozirne vreče za grožđe..., (ako je maslina mala) , zaboeš 3 štapa u lonac i navučeš vreču preko, to bi bilo dovoljno da je ne uhvati jaki mraz, teglu bi trebalo omotati s vunom (stari đemper) i najlonom da ne mrzne zemlja
inače ti masline neće roditi ako je uhvati mraz kad pusti cvat
eto mi smo u kotlini gdje ima i mraza a zna biti i magle pa rijetko kad da rode dvi masline koje imamo ispred kuće :/
-
Ružmarin posađen ovih dana uz južnu stranu kuće, ako uspjeva smokva, valjda bude i on.
Ako jače zazimi, preporučate li da ga zaštitim npr. jutenom vrećom?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma