Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Fritule

  1. #1
    VAGAx2

    Početno Fritule

    Ima li neko isproban, jednostavn i doobar recept???

    Nisam ih nikad radila (samo jela ), ali ove godine je moj red da ih pravim - a MM ih jaako voli.

    Čula sam da ima verzija sa krompirima, pa sa jogurtom, pa sa rakijom.... meni osobno je svejedno koja, nek su samo jednostavne za napraviti i ukusne.

    hvala cure

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Probaj naci jedan stari klmamin topic, tj recept. Brzo, jednostavno i ukusno. Imam ja jedan zimski, sa limunom, ribanim jabukama i grozdjicama. Isto je jednostavan i dobar, ali mogu ga naci tek veceras.

  3. #3

  4. #4

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Evo recept moje bake, a njene su najbolje!
    U većoj količini slane vode kuha se 40 dag bijelog krompira u kori. Skuhaj i pasiraj vruće. Rastopi 2 dkg pekarskog kvasca u malo toplog mlijeka+malo šećera +malo brašna i pustiti da stoji na toplom 1/2 sata.
    U pasirani krumpir dodaj malo soli + oko 5 velikih žl šećera + oko 3 dcl tople vode + 2 vanil. šećera, čašica rakije, ribane kore naranče i limuna, muškatni oraščić + oko 1 kg brašna (količina ovisi o strukturi tijesta, ne smije biti pregusto ni prerijetko) U to stavi kvasac i tuci do srednje gustoće dok se ne pojave mjehurići. U tijesto još dodaj namočene grožđice u rumu.
    Ostavi tijesto da se udvostruči pa peci u puno ulja koje treba biti jako vruće. Kad su gotove stavljati ih na kuhinjski papir, da upije višak ulja. Posuti šećerom u prahu. I mljac! 8)

    A imam recept i bez krompira, ako vas zanima..

  5. #5

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Bez krompira;

    4 dag svježeg kvasca
    1/2 kg brašna
    5 dag šećera
    2 žumanjka
    0,5 dcl rakije
    0,5 dcl ulja
    malo soli
    8 dag grožđica
    naribana kora od limuna i naranče
    vanilin šećer
    1,5-2 dcl mlijeka

    šećer u prahu

    Razmrvite kvasac u malo mlakog mlijeka, dodajte žlicu šećera i malo brašna. Pustite da se digne.
    U dubljoj zdjeli prosijte brašno i dodajte kvasac i ostale sastojke. Zamiješajte tijesto i ostavite ga na toplom mjestu. Žlicom koju ste namočili u vruću vodu oblikujte fritule, pržite u vrućem ulju i još tople pospite šećerom u prahu.

    A imam i recept s jabukama i krompirom (od moje tete) ..

  6. #6
    buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,873

    Početno

    kada je recept za frite napisala fritulica1, onda to moram probati
    ja ću ovaj bez krumpira

  7. #7

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    buby ! Samo da dodam da je onaj prvi recept pisan onako kako je diktiran, a moja baka se mučila s točnim dozama jer ona uvijek sve stavlja od oka. Tako da vam sigurno neće otići cijelo kilo brašna u smjesu, možda pola ili malo više..Moja mama kaže da se tijesto ne treba udvostručiti, nego samo malo "odmoriti", jer ako se udvostruči da pije puno ulja..Mojoj baki su uvijek ispadale izvrsne. Ja se nekad manje približim tom savršenstvu, a nekad više..

  8. #8

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    62

    Početno

    Ja radim ove brzinske:

    2 jaja
    5 žlica šećera
    16 žlica brašna(vrhom pune)
    1 pzp
    1 jogurt
    2 naribane jabuke
    grožđice namočene u rum(po želji)
    malo soli,vanilin šećer

    Ne treba ništa čekati da se diže,grabiš sa žličicom i u vruće ulje.Ja uvijek radim sa dvije žličice,jednom zagrabim i pomoću druge to gurnem u ulje pa bude manje onih rogova i repova.

  9. #9
    VAGAx2

    Početno fritule

    fala cure....

    dobila sam i previše doobrih recepata :D slijedi isprobavanje po redu
    njam

  10. #10
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    Draga VAGAx2, evo još jednog recepta:

    FRITULE S GRIZOM

    Sastojci: 1/2 l mlijeka
    2 naribane jabuke
    13 dag instant griza
    1 žlica šećera
    1 vanilin-šećer
    prstohvat soli
    2 jaja
    malo ruma (ili rakije) - po želji
    naribana korica limuna (ili naranče)
    2 čaše (od jogurta!) brašna
    1 prašak za pecivo

    Priprava:
    1. Pomiješati 1/2 l mlijeka, 2 naribane jabuke, 13 dag griza, 1 žlicu šećera, malo soli, vanilin-šećer i pristaviti kuhati na štednjak na laganoj temperaturi dok se smjesa ne zgusne.
    2. Smjesu ostaviti da se ohladi, pa se u još mlaku smjesu dodaju jedno po jedno jaje, malo ruma, naribanu koricu limuna, malo grožđica (po želji).
    3. Smjesi dodati 2 čaše brašna + prašak za pecivo i sve dobro izmiješati i ostaviti da smjesa odstoji 5 minuta.
    4. Fritule oblikovati žlicom i peći ih u vrelom ulju.

    Dobar tek! O kalorijama neću ni govoriti/pisati!

  11. #11
    di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    370

    Početno

    curke help
    jučer sam radila fritulice (onaj brzinski recept sa jogurtom. I super su mi fine ali su unutra ostale sirove a iz vana onako dobro pečene. Di sam fulala, da li je možda stvar u tome što mi je tijesto bilo prerijetko ili ?!?!?!?

  12. #12

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    skoro na vrhu
    Postovi
    1,304

    Početno

    baš i ja jučer radila te fritule s jogurtom. Po maminom receptu, sa zapisanim svim skrivenim cakama.
    Kaže ona (tj. piše): frigati u dubokom ulju i uskoj posudi (procjenjunem oko 15-20 cm promjera) na vrućem ulju i slaboj vatri. Kad se fritulice počnu same okretati, skinuti posudu s vatre i ostaviti sa strane da se zgotove u vrućem ulju. Po potrebi vratiti na vatru.
    Pokušavala sam jučer skužit što bi to bilo da se same počnu okretati; to valjda znači čim ih dotakneš da se zavrte, tj. neće se baš same izokrenuti.
    Je l' malo jasnije? :/

  13. #13
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    prejaka vatra?

  14. #14
    di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    370

    Početno

    ja sam mislila da mora biti jaka vatra inaće se napiju ulja.....

  15. #15
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    pa nisi valjda, ono zbilja, vatra požarna

  16. #16

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    76

    Početno

    Sastojci: 1 jogurt ili kiselo vrhnje
    2 jušne žlice šećera
    malo soli
    2 jaja
    1 prašak za pecivo
    1 vanilia šećer
    2 čaše brašna ( čaše od jogurta)
    1 žlica rakije ili ruma ( da ulje manje upija)
    ulje za prženje ( veća količina)

    Sve dobro izmješam s tim da brašno dodadam na kraju.Ostavim
    stajati oko pola sata.
    Sa žlicom grabim smjesu i stavljam u vruće ali ne prevrelo ulje i
    pržim.Kada su gotovi izvadim na papirnati ubrus da upiju masnoću
    i pospem šećerom ( može u prahu i obični).

    Moja obitelj je jakooo zadovoljna sa fritulama pa probajte.

    Dobar tek

  17. #17

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Ovako ih ja radim, bez šećera u tijestu:

    1 jogurt
    1 jaje
    12 žlica oštrog brašna
    1 prašak za pecivo
    prstohvat soli
    žlica ruma

    Pržiti u vrućem ulju, posipati šećerom u prahu.
    Ne treba stajati prije prženja, a isto kao ivabarbara stavim na papirnati ručnik da se upije višak masnoće.
    Reakcija MM-a kad ih je probao bila je: "Pa to su prave fritule!" :shock:

    Hvala na idejama za dodatak ribanih jabuka ili grožđica, baš ću probati idući put.

  18. #18
    jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    1,568

    Početno

    nisam sad trazila, ali lani je bio jedan topic sa super fritulama...ovako nesto recept kao od mama sanje...i sjecam se da su bile MRAK.
    radila ih i ove godine, i katastrofa od masnoce su mi bile, oba puta. Muka mi je u zelucu kad se sjetim. Bas sam bila zalosna, i to je ubilo moju zelju da ih probam napraviti 3.put pa da bude 3.sreca.

    nije bas reklama za fritule, ali morala sam se pojadati

  19. #19

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    jadro nemoj odustati, meni inace fritule super ispadnu a prosli tjedan sam smjesu hitila u smece, ispalo mi je sve nesto rijetko i cudno. Eto jucer sam ih radila s umakom od meda i rastopljenom cokoladnom i prepuna zdjela je planula!

    - 20 zlica mekanog brasna
    - 2 vrecice praska za pecivo
    - 2 zlice ruzine rakije
    - prstohvat soli
    - 2 kruta jogurta (odlicno mi ispadne s jogurtom od Danona)
    - 2 zlice secera

    1.) Sve suhe sastajko izmjesati.
    2.) Sve vlazne sastojke izmjesati
    3.) Dodati suhe sastojke i vlazne i u jednom smjeru kratko (rucno) promjesati
    4.) Peci na laganoj vatri, staviti na papir da se iscjede, posipati s vanilinim secerom i staubcukerom
    5.) Po zelji servirati umak od marelice, rastopljenom cokoladom, umakom od meda, maple sirupom itd.

  20. #20
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    ja samo moram reći da sam jučer radila po prvi put ove fritule od klmame i moji dečki su oduševljeni. mm je zaključio da su to prave fritule :D

    a onda sam radila i drugu turu za maskembal danas u školi.
    ispale su genijalne-loptice s repićima.

  21. #21

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Zaboravih da ide 4 komada jaja u recept kojeg ja koristim

  22. #22
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj Maxime prvotno napisa

    - 20 zlica mekanog brasna
    - 2 vrecice praska za pecivo
    - 2 zlice ruzine rakije
    - prstohvat soli
    - 2 kruta jogurta (odlicno mi ispadne s jogurtom od Danona)
    - 2 zlice secera
    i još 4 jajeta?

  23. #23
    betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    5,312

    Početno

    ja sam prekjučer pravila ove i bile su prefine.... nisam imala rakije pa stavila ruma (i zaboravila sam staviti malo soli, ali nije falilo.

    Nestale su odmah

  24. #24

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Postovi
    1,405

    Početno

    evo ja sam se upravo prejela ovih fritulica:

    18 žlica (prepunih) brašna za dizana tijesta tip 400
    2 jaja
    2 žlice šečera
    1/3 žličice soli
    2 van. šeć.
    1 prašak za pecivo
    0,03 dcl travarice (ako ima ruma budu tamnije)
    2 čvrsta jogurta
    izribana korica 1 limuna i 1 naranče
    1 žlica bijelog ulja
    sve to skupa miksate 5 min; ulijete skoro pa 1 L bijelog ulja da se grije na najjačoj vatri, kad se ugrije smanjite vatru na 2/3 jačine,pripremite u maloj šalici vodu i žličicu; (kirurški) opranom rukom grabite tijesto,propustite malu kuglicu između palca i kažiprsta i pokupite je žličicom (koja je prethodno umočena u vodu) i stavite peći, one odmah padnu na dno, ali se za 15- ak sekundi dignu na površinu ulja, tako svaku narednu- smočiti žličicu, pokupiti kuglicu i peći (kuglice ispadnu savršeno okrugle, bez repova i čudnih oblika), izvadite šupljačom na papirnati ubrus i posipare šećerom u prahu; svaki put ispadnu tako mekane, da mi svi zavide;
    volim ove fritule, jer se samo smiksaju i odmah peku, ali one nisu one prave, starinske, dalmatinske, kakve pravi moja sveki;u te starinske ide svježi kvasac i voda, ona to mijesi kuhačom do iznemoglosti, diže 3h, ali na kraju fritule imaju onaj okus i miris "kao kad kuhaju naše bake"

  25. #25

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Postovi
    1,405

    Početno

    Citiraj di_zg prvotno napisa
    curke help
    jučer sam radila fritulice (onaj brzinski recept sa jogurtom. I super su mi fine ali su unutra ostale sirove a iz vana onako dobro pečene. Di sam fulala, da li je možda stvar u tome što mi je tijesto bilo prerijetko ili ?!?!?!?
    ako ne zadrži oblik kad ubaciš u ulje onda je tijesto prerijetko, isti slučaj ako se ne diže sa dna posude nakon par sekundi; zato ubaciš najprije samo 2-3 da "isprobaš" tijesto

  26. #26
    nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    529

    Početno

    Ja ih radim ovak:
    kvasac u mlakom mlijeku sa malo šećera i brašna, kada se digne prebacim u posudu gdje stavim 2 jaja, vanili šećer, koricu limuna, malo ruma /da ne budu masne/, mlijeka i brašna tak da mi smjesa bude gušća nego za palačinke. Ostavim da tijesto malo odstoji i pečem u vrućem ulju, ali ne pretjerano vrućem da ne izgore.
    Radim ih manje, i u nedjelju sam ih punila pekmezom i prelila čokoladom, inače najčešće ih samo posipam štaub šećerom.....

  27. #27

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    ne radite ono što sam ja večeras
    ubacila pola količine brašna , pola količine gotove mješavine za kruh
    tijesto je ispalo ko žvaka , prestrašnoooo

  28. #28

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Aha, sladjanaf, 4 jaja (zumanjci i bjelanjci)

  29. #29
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj Maxime prvotno napisa
    Aha, sladjanaf, 4 jaja (zumanjci i bjelanjci)



    prošla baba s kolačima

    napravila ih sinoć.

    jako fini.

    hvala za recept.

  30. #30
    Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    2,829

    Početno

    i ja radila fritule od klmame i super su :D

    radim opet ovaj tjedan, samo ću staviti još grožđice

  31. #31

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    U autu
    Postovi
    298

    Početno

    Moja mama i svi koje znam cijeli život rade fritule,iliti ga prikle,s grožđicama sve do prošlog Badnjeg dana kad je teti u vrelom ulju ekplodirala fritula i jako je opekla po licu i rukama.Dr je odmah pitao jeli radila fritule s grožđicama i rekao da je grožđica ekplodirala...Mislim da su jako fine i bez grožđica...

  32. #32
    nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    529

    Početno

    ja ne stavljam grožđice.

  33. #33
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    ja mrzim grožđice

  34. #34

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Citiraj ifi prvotno napisa
    Moja mama i svi koje znam cijeli život rade fritule,iliti ga prikle,s grožđicama sve do prošlog Badnjeg dana kad je teti u vrelom ulju ekplodirala fritula i jako je opekla po licu i rukama.Dr je odmah pitao jeli radila fritule s grožđicama i rekao da je grožđica ekplodirala...Mislim da su jako fine i bez grožđica...
    Uh, a ja sam ih baš mislila probati napraviti s grožđicama.
    Hvala na upozorenju!

  35. #35

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    U autu
    Postovi
    298

    Početno

    Pa to sam i napisala jer sam vidjela da je Willow napisala da ćeš ih sad raditi s grožđicama,a ne radi onih koje ih mrze

  36. #36
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    Citiraj babyboys prvotno napisa
    ja mrzim grožđice
    ali to ne znači da ih i svi moji ukućani mrze. i da ih nikad ne bi napravila s grožđicama

  37. #37
    Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    2,829

    Početno

    radim danas s maskom na licu

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •