da ne idem u off topic na 'no sports! a potaknuta ovom recenicom:
mamazika prvotno napisa
otvaram novi...
izjavom da je bodano ustvari jedan mit o umjetnickom zivotu... zasto? zato jer tezak frustrirajuci zivot sa SIGURNIM psihickim krizama dolazi upravo iz ne zivljenja nase kreativnosti... dijete (niti sebe) ne mozemo zastiti od toga braneci im da se bave onime za sto osjecaju duboku potrebu ili plitku, nije bitno.... dapace, time im osigurevamo upravo ono od cega ih mozda u najboljoj namjeri zelimo zastititi... upravo tu bol, frustraciju i psihicke krize...
radije, naucimo ih najbolje kako znamo i umijemo , da tu bol kanaliziraju kreativno...
a umjetnici patnici su cesto umjetnici koji su (trenutno) blokirani... ili tu sliku dobivamo kroz rad nekih umjetnika kojima je njihova bol veliki izvor inspiracije... i tako ju dobro prenose - da dobivamo sliku da je tako stalno... i da je sigurno intezivnije od nase svakodnevne boli... to je jednostavno laz! i to je jednostavno znak da su ti umjetnici tako dobri u komuniciranju svoje nutrine...
nekad je dovoljno i ne braniti im ali ih konstatntno upozoravati koliko je opasno to sto ih zanima... ili im, tako malima, vec usadjivati strahove od egzistencijalnih problema, psihicke boli, kritike...
nasi kreativni snovi i zudnje dolaze iz prirodnog izvora, nase prirode... i kako se krecemo u smjeru nasih snova krecemo se sve blize nasoj istinskoj prirodi...
zar zelimo nesto drugo za nasu djecu? pa makar to bilo i u najboljoj namjeri?
kao sto se na topicu o sportu govorilo o opasnostima profesionalnog sporta - mozemo i ovdje govoriti o opasnostima visoko profesionaliziranog i specializiranog umjetnickog zivota... zasto ne? uvijek sam za konstruktivnu kritiku 'visoke' umjetnosti... i umjetnosti u uzem smislu... i stereotipnih pogleda na umjetnost... i stereotipnih umjetnickih vrijednosti...
ali mi se cini jako opasnim da mi odredjujemo do koje ce granice kreativni zivot naseg djeteta ici... u kojem smjeru...
koju sirinu spektra umjetnickih aktivnosti ce obuhvacati...
koje rezultate smije (ili pak - mora) poluciti...
koju dimenziju zivota ce obuhvatiti...
duboko osjecam da moramo aktivno kao roditelji raditi na tome da niti svoje ambicije ali ni svoje strahove ne prenosimo na dijete... dozvolimo si da oni ostanu nasi strahovi i nase ambicije... u sto vecoj mjeri...
dozvolimo si i da o njima ucimo uz nasu djecu...
a zastititi ih mozemo najbolje tako da znaju da smo im, kad se cijeli svijet oko njih rusi, mi sigurna oaza, podrska, okrjepa... cak jednom kad nas vise ne bude na ovom svijetu - da sjecanje na nase rijeci i djela u njima budi zelju za srecom i zivotom kakvog zasluzuju, da im daje snagu i poticaj... strahove i probleme ce ionako lako naci drugdje...
zastititi ih najbolje mozemo da im dozvolimo da u potpunosti razvijaju i zive svoj kapacitet za srecu...
da vole sebe upravo takvima kavi jesu...
a to se najbolje uci primjerom...
'nothing has a stronger influence psychologically on their environment and especially on their children than the unlived life of the parent'
c.g. jung