Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: šarlah

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno šarlah

upravo su rekli na novoj tv da je postotak oboljelih od šarlaha veći za nekih 20-tak posto od uobičajenog u ovo doba godine. naveli par simptoma (temperatura, osip) i da se uspješno liječi. :/

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Joj ne! Kod nas ga niko nije imao, a ja sam trudna! Morati ću zamoliti tete u vrtiću da javi ako se pojavi da vadim klince. Šta se događa ako s e dobije u trudnoći? :shock:

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ništa.
    Dobro,ne baš ništa.Dobije se temperatura i osip.
    Uzročnik je beta hemolitički streptokok isti onaj koji uzrokuje upale grla,jedino što je ovo soj koji uzrokuje i osip(i jezik boje maline,što je tipično).
    Bolesti kojima se plaše trudnice su rubeola i vodene kozice.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Jesi li sigurna? Čitala sam na harni da je rizičan u trudnoći, onako je nabrojan uz ostale boleštine. Ali ajde, malo mi je lakše.
    Malo sam googlala i ništa o šarlahu u trudnoći , niti kod odraslih nisam našla.
    Mislim da ni nije tako zarazan kao kozice, pa ga ni ne dobiš ako imaš dobar imunitet.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Šarlah još uvijek smatraju relativno bezopasnom bolešću. Kad izume cjepivo protiv njega, onda će ga proglasitit smrtonosnom bolešću, kao i ostale dječje bolesti protiv kojih se danas cijepi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E, bas tako. 8)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Šarlah je bolest koja je prije pojave antibiotika bila itekako opasna.

Sjetimo se samo Beth March

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da...ali sada je tako kako je sada. A Lunin komentar je cisto na mjestu. Ne plase nas onim cime ne mogu zaraditi novac. I to je to.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tko su to ONI :shock:

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja mama je skoro umrla od sarlaha.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Šarlah: visoka temperatura, upaljeno grlo, povraćanje i osip po tijelu.
    Ja sam ga imala ko curica. Lječi se penicilinom 10 dana.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj brigita2 prvotno napisa
    Šarlah: visoka temperatura, upaljeno grlo, povraćanje i osip po tijelu.
    Ja sam ga imala ko curica. Lječi se penicilinom 10 dana.
    Samo kaj djecu danas obično ne pikaju svih 10 dana, već dobiju samo jednu ili dvije injekcije, a ostatak kroz tablete.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo pili samo sirup
    antibiotik

gadno izgleda
    al prođe

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Pssst! Ljudi u crnom.

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ljudi, nije šarlah tako bezopasan :/

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ne znam za sam tijek bolesti, ali sam citala da taj streptokok moze napasti srce i zato je opasno ako se sarlah ne izlijeci do kraja.
    Mnogima se i nakon antibiotika vraca sarlah, pa je dobro raditi antibiogram.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kod muške djece može imati teške posljedice na spolnim žlijezdama. Koliko znam, moguće komplikacije su i akutna upala bubrega, limfnih žlijezda, oštećenje srca i reumatska groznica. I to unatoč penicilinu, jer se te komplikacije mogu pojaviti i dana nakon "ozdravljenja". Osim toga, na šarlah se ne stječe imunitet. Moj M. se zarazio šarlahom u vrtiću - vladala je epidemija koja je doslovce opustošila vrtić. On je imao blaži oblik, ali je ipak svih deset dana primao injekcije penicilina. Rado bih ga cijepila protiv toga kad bih mogla.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    Pssst! Ljudi u crnom.
    ne nego u bijelom
    industrija lijekova(farmaceutska)=2. po redu najprofitabilnija industrija na svijetu, odmah nakon industrije oružja.

ni obična viroza ne mora biti bezopasna, život nije bezopasan.
    ni uzimanje lijekova nije bezopasno, vjerojatnost da vam naškodi antibiotik (npr. da ošteti jetru) je statistički veća od opasnosti razvijanja reumatske groznice ili oštećenja srca zbog streptokokne infekcije...
    pa pitanje je u kojoj je mjeri obolijevanje od neke bolesti u današnjim uvjetima života i liječenja opasno...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malo off topic: B.M. nije stvaran lik, zar ne?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa

malo off topic: B.M. nije stvaran lik, zar ne?
    nema veze ako je lik - oličenje je 19 stoljeća i utjelovjuje sve one koji su podlegli toj bolesti A knjiga nije sf već čisti realizam.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali mi živimo u 21. stoljeću

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Šarlah (skarlatina)

Definicija
    Skarlatina je jedna moguća manifestacija streptokokne bolesti karakterizirana naglim početkom, grloboljom, glavoboljom, jarko crvenim ždrijelom, povraćanjem, sitno-točkastim osipom i malinastim jezikom, poslije u tijeku bolesti dolazi do ljuštenja kože.

Etiologija
    Dokazano je da su uzročnici šarlaha b-hemolitički streptokoki skupine A koji izlučuju eritrogeni toksin.

Epidemiologija
    Izvor zaraze može biti bilo koji bolesnik s bilo kojom streptokoknom infekcijom te rekonvalescenti i kliconoše. Najčešće mjesto ulaza infekta je nazofarinks rjeđe je to koža a može biti i ženski genital (puerperalna skarlatina). Djeca u dobi od 3 - 12 godina su najčešće pogođena.

Klinička slika
    Inkubacija je kratka 3 - 5 (1 - 8 dana). Početak bolesti je nagao s zimicom, vrućicom, glavoboljom, povraćanjem te kod djece s bolovima u trbuhu i proljevom. Osip se javlja drugi treći dan na vratu, trupu i ekstremitetima s predilekcijom na pregibe aksila, donji dio trbuha, unutarnja strana bedara. Osip je punktiforman (sitno-točkast), koža je suha i hrapava, na obrazima nema osipa ali su oni izrazito crveni a karakteristično je blijedo područje oko usana tzv. Filatovljev trokut. Zbog fragilnosti kapilara na mjestima izloženim pritisku dolazi do sitnih krvarenja (na pregibnoj strani lakta ona su poredana u horizontalne linije tzv. Pastijin znak), također ih možemo i artificijelno izazvati ako štipnemo kožu ili izvršimo pritisak na vene nadlaktice (pozitivan Rumpel-Leedov fenomen). Na pritisak prstima crvenilo načas nestaje i vidi se lagano ikterična koža. Od trećeg do petog dana bolesti osip nestaje (blijedi), te se u drugom tjednu bolesti javlja perutanje kože a na dlanovima i tabanima lamelarno ljuštenje (kod morbila također imamo perutanje kože ali nikad na dlanovima i tabanima). Ždrijelo je jarko crvene boje, a na sluznici usta se može vidjeti sitno-točkast, svjetlocrveni enantem. Prva dva dana je jezik obložen ali se od trećeg dana počinje ljuštiti i postaje naboran (uz to je i crven) poput maline. Angularni limfni čvorovi su povećani, bolni i osjetljivi na palpaciju. U urinu nađemo febrilnu albuminuriju, urobilinogen i urobilin povećane.
    Krvna slika u početku (dva, tri dana) pokazuje povećan broj leukocita s neutrofilijom i pomakom ulijevo, a od četvrtog dana eozinofiliju. U leukocitima se mogu naći Döhleova tjelešca, sedimentacija je ubrzana. Krajem prvog tjedna simptomi iščezavaju i ako se ne pojave komplikacije sve završava potpunim oporavkom.
    Ovaj opis se odnosio na danas najčešći oblik skarlatine scarlatina simplex.
    Scarlatina toxica je karakterizirana teškom toksemijom: visoka temperatura, često povraćanje, cerebralni simptomi (delirij, koma, konvulzije) i kardiovaskularno zatajivanje (tahikardija, pad tlaka, mekan puls, cijanoza). Osip i nalaz u ždrijelu su obično slabije izraženi a smrt može nastupiti u roku nekoliko sati.
    Scarlatina septica karakterizirana je simptomima invazivnosti streptokoka na mjestu ulaska u organizam (nekrotizirajuća, ulcerozna angina) ili oko mjesta ulaza (gnojni limfadenitis, gnojni otitis ili laringotraheobronhitis) s mogućim septičkim metastazama na udaljenim organima (endokard, kosti, zglobovi itd.).

Tijek bolesti i komplikacije
    Najčešće je tijek blag i bez komplikacija, a ukoliko se one jave to je najčešće u trećem tjednu bolesti. Komplikacije mogu biti: toksične, alergijske i septičke. Najčešće toksične komplikacije su: reumatoid (toksični sinovitis, boli u zglobovima rjeđe otok i crvenilo, češće mali zglobovi, prolazi za tri do pet dana, javlja se početkom drugog tjedna bolesti), toksički miokarditis (javlja se u prvom tjednu s tahikardijom, padom tlaka i muklim srčanim tonovima) i toksički hepatitis (u prvom tjednu, rijedak). Alergijske: poststreptokokni glomerulonefritis (obaranje imunokompleksa u bubrezima, javlja se od 7. - 21. dana od početka bolesti, početak je karakteriziran oligurijom, crvenom mokraćom, albumin je jako pozitivan u sedimentu urina ima eritrocita, cilindara, bolesnici postaju podbuhli te nastaju edemi) i reumatska groznica (rijetka kod djece do tri godine, pogađa zglobove te ostavlja trajne posljedice na srcu,). Septičke: otitis media, mastoiditis, sinuitis, gnojni limfadenitis kao posljedica bakterijemije su rijetke komplikacije ako se šarlah ispravno liječi penicilinom.
    Imunitet nakon preboljele skarlatine nastaje antitoksički imunitet tako da osobe mogu ponovno oboljeti ako uzročnik stvara serološki različit toksin. Corynebacterium haemolyticum i neki sojevi Staphylococcus aureus mogu izlučivati eritrogeni toksin i uzrokovati bolest koja se ne može razlikovati od pravog šarlaha. Kako je liječenjem penicilinom spriječen i razvoj imunosti zbog smanjenja trajanja infekcije dolazi u 5 - 10% slučajeva do ponovnog obolijevanja od skarlatine.

Prognoza
    Skarlatina je danas relativno blaga bolest s minimalnim letalitetom.

Dijagnoza
    Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike (u početku su to angina, osip, malinasti jezik itd. a poslije su to ljuštenje kože i karakteristične komplikacije), i sljedećih laboratorijskih nalaza i testova: početna leukocitoza i neutrofilija, dokaz streptokoka u brisu ždrijela kultivacijom, dokaz antigena streptokoka u brisu ždrijela tehnikom fluorescentnih protutjela, dokaz ASO protutjela u drugom i trećem tjednu bolesti.

Diferencionalna dijagnoza
    S obzirom na nalaz u ždrijelu angine druge etiologije (difterija, Plaut-Vincentova angina, mononukleoza itd.) a s obzirom na osip druge egzantematske zarazne bolesti.

Liječenje
    Potrebno je održavati terapijsku razinu penicilina u krvi 10 dana bilo parenteralno ili per os, u slučajevima preosjetljivosti na penicilin daje se eritromicin, azitromicin ili cefalosporini.

Prevencija
    Profilaksa se provodi izolacijom bolesnika premda za širenje šarlaha nama veće značenje.

Nikako se ne mogu složiti smejerom kojim je krenuo ovaj topic ,
    kao što je navedeno, to je blaga bolest zahvaljujući učinkovitom liječenju a to su isključivo antibiotici.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je blaga bolest zahvaljujući učinkovitom liječenju a to su isključivo antibiotici.
    to nije točno, jer bi inače svi koji su imali šarlah a nisu ga liječili antibioticima pomrli.
    a nije tako.
    šarlaha je bilo puno manje i prije pojave antibiotika, kad nadjem vremena mogu vam stvaiti link na stat. podatke, tj. grafikone.
    naravno da su antibiotici olakšali liječenje, ali čini se da su ključni razlozi negdje drugdje.
    ne minoriziram bolest kao takvu, ali ne treba ni napuhavati cijelu stvar.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

naravno da ne treba napuhavati stvar i odvajati ljude u karantenu, ali ne treba olako shvatiti.
    Kad sam ja sumnjala da moj sin ima šarlah, odmah sam odjurila infektologu, nikad se nebih zafrkavala s tom bolešću.
    To je moje mišljenje koje nitko, ama baš nitko ne mora prihvatiti.

Ako jedan od 1 000 000 dobije reumatsku groznicu, onda je njemu 100 % , a ako je to moje dijete meni je to tragedija ...

Mi smo nažalost imali obiteljski susret sa streptokoknom infekcijom srčanih zalistaka koja je nastala nakon bezazlene , ne liječene prehlade , ostala je insuficijencija mitralnih zalistaka, vrlo vjerovatno operacija i ugradnja umjetnih za 15-20 g (radi se o osobi koja je tada imala 22 g).

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je blaga bolest zahvaljujući učinkovitom liječenju a to su isključivo antibiotici.
    to nije točno, jer bi inače svi koji su imali šarlah a nisu ga liječili antibioticima pomrli.
    a nije tako.
    šarlaha je bilo puno manje i prije pojave antibiotika, kad nadjem vremena mogu vam stvaiti link na stat. podatke, tj. grafikone.
    naravno da su antibiotici olakšali liječenje, ali čini se da su ključni razlozi negdje drugdje.
    ne minoriziram bolest kao takvu, ali ne treba ni napuhavati cijelu stvar.
    jel bi mozda bilo tocnije reci da je blaga bolest zahvaljujuci antibioticima? je li postoji neka druga vrsta lijecenja koja moze zamijeniti antibiotike s otprilike istim efektom (ili boljim)?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mi smo u šarlahu. pijemo silapen i već nakon dvije doze naša je cura ko nova. što znači ni m od mirovanja!zna li netko nešto o važnosti mirovanja tijekom te bolesti? i kad možemo biti sigurni da se i mi nismo zarazili. pitala sam na zaraznoj jel za očekivat da će se zarazit i beba od 5 mjeseci i dobila odgovor da nemamo brige jer streptokok a ne napada djecu mlađu od dvije godine. vjerujem, jer mi je tako lakše

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a nije tako.
    Ne , naravno da ne bi pomrli i to uopće ne slijedi kao zaključak, ali bi zasigurno bilo daleko više komplikacija.
    ne minoriziram bolest kao takvu, ali ne treba ni napuhavati cijelu stvar
    Slažem se da ne treba napuhavati, i koliko vidim nitko je ovdje ne napuhava. Banaliziranje mi se čini još opasnije.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mislim da je banaliziranje kada kažem da su uvjeti života i uvjeti liječenja 19. i 21. stoljeća neusporedivi, tj. bitno različiti.
    nitzi mislim da je banaliziranje reći da se šarlah danas uspješno liječi ne samo isključivo zbog antibiotika otkrivenih tek krajem dvadesewtih godina prošlog stoljeća.
    link na grafikone:
    http://whale.to/vaccines/decline1.html
    http://www.healthsentinel.com/graphs...rint_list_item

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa
    Ako jedan od 1 000 000 dobije reumatsku groznicu, onda je njemu 100 % , a ako je to moje dijete meni je to tragedija ....
    Ovako ja razmišljam o nuspojavama cjepiva, samo što je incidencija daleko češća....

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

graf na šarlah je pod rednim brojem X , da se netko ne pogubi...
    Table X--reveals that in the period of 1865 to 1935, before sulfonamides had become available in England and Wales, the annual death rate from scarlet fever declined by approximately 96 percent.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Fino, mamma Juanita, no ti grafovi prikazuju death rate, smrtnost, koja se hvala bogu danas jedva i spominje, a uopće ne prikazuju niti jednu od mogućih komplikacija. To je za mene banaliziranje - izvoditi zaključak da je nešto bezopasno zato što (više) nije smrtonosno.
    Za zorni prikaz i donošenje zaključaka o (ne)učinkovitosti antibiotika i ozbiljnosti/banalnosti komplikacija bi ti zapravo trebao graf u kojem je učestalost istih prikazana u oboljelih koji su primali antibiotik i onih koji ga nisu primali.
    Istina je da je šarlah danas rjeđi nego prije npr. 30 godina kad me moja majka svakodnevno kroz 10 dana vodila na penicilinske injekcije kako bi me izliječili. Jedino čega se sjećam u vezi te bolesti je da za to vrijeme nisam mogla sjediti koliko me boljela rit od injekcija (uf, gadna komplikacija). Što misliš, zašto je rjeđi?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Što se šarlaha tiče-već više godina se teško u ordinaciji može naći školski primjer te bolesti. Često se događa da osip izostane ili bude preblag da bi bio prepoznatljiv i da se radi o beta-hemolitičkom streptokoku utvrdi se tek brisom. Svaki slučaj šarlaha trebao bi bbiti prijavljen epidemiološkoj službi, a ako više od dvoje djece u jednoj vrtićkoj grupi oboli od njega ista služba bi trebala napraviti bris cijeloj grupi i odgajateljici. Naime, mogući su nosioci koji ne obole, ali konstantno šire zarazu oko sebe.
    Sve to sam prošla kad je M. bila u vrtiću, ona je dobila šarlah, mi svi u obitelji smo napravili bris da ne bi slučajno bili nosioci, no nosioc je otkriven u vrtiću jer je jedno dijete dobilo šarlah dva puta u jednoj zimi pa su roditelji prijavili epidemiološkoj.
    Inače, to je posao pedijatra, ali ne rade to uvijek. I svakako treba inzistirati na brisu jer to zaista niej skupa dijagnostička pretraga. M. su radili bris uvijek. Imala sam svoj sistem: osmjeh, molba i riječi: "Platit ću bris ako je potrebno." Nisam, naravno, nikad platila.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

incidencija smrtnosti najčešće paralelno prati i incidenciju pojavnosti bolesti.
    a zašto je bitno pala i prije antibiotika?
    vjerojatno zato što, kao što već rekoh, uvjeti života u doba industrijalizacije veze nemaju s današnjim uvjetima života.
    To je za mene banaliziranje - izvoditi zaključak da je nešto bezopasno zato što (više) nije smrtonosno.
    ja to nisam rekla; rekla sam
    da se šarlah danas uspješno liječi ne samo isključivo zbog antibiotika otkrivenih tek krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Daniel ga je imao 2 puta. Prvi put je imao jako visoku temp. i sav je bio osipan. Stvarno je grozno izgledalo.
    2. put je bio u blažem obliku.
    Brat od mog svekra je umro od šarlaha kao djete, prije 60-ak godina
    Srećom nije više velika smrtnost, ali nije za se zezati i treba izliječiti do kraja.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

šarlah...............brrrrrr......kao sad se sjećam kako sam plakala do ambulante i natrag dok me baka vodila na inekcije.
    nisam znala da ga se može dobiti više puta. mislila sam da kad ga jednom preboliš, to je to. zar nije tako?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nažalost ne. Za šarlah ne stekneš trajni imunitet.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Da sama sebi odgovorim, a možda će još nekoga zanimati - šarlah ne oštečuje plod u trudnoći, problem je visoka temp. koja može dovesti do pobačaja ili prijevremenog poroda.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Pliska prvotno napisa
    Nažalost ne. Za šarlah ne stekneš trajni imunitet.
    Hm, uglavnom stekneš. Osim ako terapija nije započeta već i prije same bolesti.
    Ali samo na određeni tip toksina (postoji ih više) koji je taj streptokok imao. A i neke druge bakterije mogu davati osip tj kliničku sliku nalik na šarlah.
    Kad se slijedeći put zarazimo streptokokom koji luči toksin na koji smo imuni dobijemo npr. samo anginu, a naša djeca ako istovremeno obole - šarlah.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zeko1 prvotno napisa
    mi smo u šarlahu. pijemo silapen i već nakon dvije doze naša je cura ko nova. što znači ni m od mirovanja!zna li netko nešto o važnosti mirovanja tijekom te bolesti? i kad možemo biti sigurni da se i mi nismo zarazili. pitala sam na zaraznoj jel za očekivat da će se zarazit i beba od 5 mjeseci i dobila odgovor da nemamo brige jer streptokok a ne napada djecu mlađu od dvije godine. vjerujem, jer mi je tako lakše
    ne bih te plasila, ali mi smo svi familijarno ove jeseni imali streptokok u grlu. ukljucujuci i ovog najmladjeg koji u to doba nije imao dvije godine...

po meni je jako bitno da cijela obitelj vadi bris ako se kod nekoga nadje. nama je srednji sin imao jako malo simptoma (a bio najjace pogodjen) dok mi ostali nismo imali ni s od simptoma, pa smo i starija kcer i mladji sin i ja imali istovremeno s njim streptokok. tata je odradio dva tjedna kasnije. u suradnji sa srednjim sinom koji se tek nakon ture ipol silapena i injekcije ekstencilina rijesio streptokoka...

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

[quote="litala"]
    Citiraj Zeko1 prvotno napisa
    Moja je curica imala streptokok u nosu pri izlasku iz rodilišta. Išli smo 10 dana na penicilin.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

sto se tice trajnog imuniteta za sarlah.. samo moram reci da je jedna 8g. djevojčica sa kojom je moja kćer išla na balet - 4 puta u prošle dvije godine imala šarlah!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •