Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: ap u nizozemskoj

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno ap u nizozemskoj

ja sam jedina u siroj i daljoj okolici koja dojim, nosam malog u marami...
    definitivno jedina kojoj beba spava s nama i tu skvadra cula nije za ap i drze se rasporeda hranjenja i svega kaj je kontra.

sto je najgore ove iz kraama (polukvalificirane sestre koje prvih dana pomazu oko mame i bebe) nemaju pojma o tome, uspjele su mi usrat dojenje (uz moju pomoc)

jedino ko me prati je moj biro za konzultacije, jedna sestra i konzultantica s laktacije

o platnenim pelenama i infant potty trainingu ne bih ni pricala, tu me svi gledaju ko da sam luda

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i nastavi uživati u svojoj bebici !

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma Stray nije sve tako crno u NL iako ni ja nisam ljubitelj njihovog predivnog sistema blago receno.

Ja sam u svom konsultacijskom vidjela pamplete o AP i o preporukama da djeca mogu spavati s roditeljima u krevetu ali nizozemke jednostavno nisu u takvim vodama kao mi. Cuj 80% mama u NL se vraca nazad na posao poslije 3 mjeseca i onda ih jako malo nastavlja dojiti jer im se ne da ili u krajnju ruku pretesko im se izdajati. Mislim da ni drzava tu nije bas olaksala mamama. Mislim da je u NL duzina dojenja veliki problem jer poslije 3 mjeseca ako se vracaju na posao jako puno ih odustaje. Barem je meni tako moja patronazna rekla.
    Cuj oni su ufurani u to da bebe odmah imaju svoju sobu i presretni su da ti pokazu kako ta soba tako lijepo izgleda a ja kad vidim meni nekako sve to hladno. Najsmejsnije je sto svi stavljaju one ukrasne mreze sto vise iznad krevetica pa kad sam ja upitala zasto objasnjenje je da se beba nebi osjecala neugodno u tom velikom prostoru jer bila je tako skucena u maminom stomaku. Pa hebate uzmi onda djete sebi.

Smjesno mi je isto tako kako ih zatezu u kreveticima ono ko male vojnike jer kao onda bolje spavaju jer imaju nesto oko sebe. Oni imaju dekice i igracke a nasa djeca imaju nas.

Znas ja bas nisam odusevljena njihovom djecom jer mi se cine nekako divlji i puno puta prepusteni sami sebi i vidjet ces razliku kad ti Sebastijan poraste. Recimo moja djeca su jako vezana za mene pogotovo Noah ali sto se taj mali zna zaigrati sam a kod ostalih koje znam da ne prate AP metodu djeca su im stalno nezadovoljna i placljiva a ovi moji kad se hoce igrat sami igraju se sami kad hoce i zele moje uplitanje ja i to prihvatim jer to mi je vaznije od bilo cega.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene moje iz biroa za konzultacije prate, zapravo sestra koja tam dela je prilicno ufurana u to ali doktorica je ko pala s marsa

isto mi je velika podrska konzultantica s laktacije

a znas kaj, stvarno se vec sad vidi razlika jer je sebastian jako otvoren prema ljudima, i reagira kad mu se ljudi obracaju sto kao nikom nije jasno da tak mala beba vec reagira. pa nije ni cudo da oni jadnici kaj imaju kontakt sa starcima samo kad je hranjenje ili presvlacenje nemaju ni pojma kak ljudi zive i kaj se dogadja izvan njihovog krevetica

a za dojenje, pa tu mozes izdajat na poslu, mozes imat bebu sa sobom za dojenje, a vrtici su toliko skupi da se masa zena vraca na posao tek kasnije, a dio njih ode pa radi 2-3 dana i opet mozes izdajati. mislim da je ipak rijec o neinformiranosti, fakat su neobrazovani i nis ne citaju

matsova je sestra bila sva ponosna kad je rekla kak ona ni jednu knjigu o odgoju nije procitala a sad je mala krenula u skolu i ima zivi cirkus jer se curica ne zna igrati sa drugom djecom

najgore mi je sto u onoj cuvenoj zelenoj knjizici "groeiboek" ne pise nis o prehrani, o stetnosti secera i svega i ljudi masovno poje klince onim sirupima sa secerom, i inace masovno hrane klince od ranih dana klopom koja izaziva alergije. cemu se informirati kad mozes poslje klince vuc po doktorima i ljecit ih citav zivot, ko je vidio citat

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hej cure iz NL, s'kim se vi susrecete!! Vecina cura koje ja znam nose djecu, spavaju s' djecom, doje djecu u tandemu i sl... ...

Kad' je Benjaminu bilo 7 mjeseci ja sam isla trazit'poso'. Pregovarala sam uvijek o tome kako ja moram izdajati i sta ako je dijete bolesno i sl. Pocela sam raditi bez ikakvih problema, isla izdajati ... iako poslije 9 mj. nisu obavezni ti dozvoliti!!!!
    Kad' je omaru bilo 15 mj. sam ponovo isla traziti pos'o, jer kako mozda zvate, trudnicko i porodiljsko je ovdje zajedno 16 sedmica. ... Opet isti pregovori, necu iz NL prvu godinu i sl. Kad' sam pocela, oni u cudjenju pa zar ne izdajas???
    Ja: Ma ne on je vec'veliki!! Nema nikakvih problema da ne pije par sati!!!
    Prf.: Maja sam ti to vec zaboravila, ima gotovo godina da moja najmladja vise ne doji!!!
    Ja: Koliko joj je??
    Prof.: Ma, slijedeci mjesec ce u skolu!

Sto se kretenskog biroa tice ne zamarajte se. Mozete misliti kako reaguju na moje odbijanje vakcine. Mi u stvari primamo vakcinu ali sa zakasnjenjem, i vecim pauzama izmedju. Ali ja ne remetim!!! Uglavnom po svom'. Uvijek se radujem kad; trebamo ici jer me uvijek nanovi iznenade komentarima!! Obzirom da ne obracam paznju na njih, ni ne smetaju me. Oni i tako imaju samo savjetodavnu ulogu, a kako ja vise znam (a nism ufurana), onda se po nekad' odemo vagat', i vacinaciju.

Puno vise komentara sam se naslusala od ljudi iznaseg tabora

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prf.: Maja sam ti to vec zaboravila, ima gotovo godina da moja najmladja vise ne doji!!!
    Ja: Koliko joj je??
    Prof.: Ma, slijedeci mjesec ce u skolu!

zakon!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hej Lejla sta si odbila od vakcina i zasto jer sam i ja pa me zanima Ja sam njima ovdje u mom selu ko s marsa pala I gdje si ti u NL

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Napomena (koja doduse nece dodati puno ali ipak): ovde se u skolu ide sa 4. Ne sa 7 ako je neko pomislio.

Ja znam razne tipove. I na forumu ponekad citam svasta. Mislim da nije samo ovako ili samo onako. U mail grupi imam jednu koja je sa prvim djetetom imala problema sa dojenjem ali se izdajala 7 mjeseci. Od toga je prvih 6 mjeseci uspjevala izdajati dovoljno za iskljucivo hranjenje njenim mlijekom. Sa drugim vise nije imala probleme sa dojenjem ali ne znam do kada je dojila.

Opet druga je jako zagrijana za dojenje, prvi sin je dojio preko dvije godine, za drugog vjerujem da ce isto nastaviti. I po stavovima o drugim stvarima je sasvim drugacija od ostatka cura na listi.

Ostatak je holandski prosjek: jedna koja ima troje i samo bi pocela sa dojenjem i nakon par dana prestala jer joj nije odgovaralo. Jos jedna koja je ubrzavala porod svim i svacim jer vise nije mogla trpiti trudnocu (isto troje). Sve su to njihove stvari i ne pada mi na pamet uvjeravati ih da grijese kad ne grijese. Samo prate svoj osjecaj. Nekome lezi AP, nekome ne. Zasto nametati AP ako ce se roditelj kroz to osjecati lose?

Ja sam od pocetka svoje trudnoce, od kad sam pocela citati i surfati oko tih tema shvatila da koliko ljudi toliko cudi i sasvim mi je svejedno sta ce ko odluciti. Ja sam sebi izabrala sta je meni odgovaralo, znala sam od kojih ljudi na forumu cu poslusati savjet, sa kojim ljudima necu ulaziti u raspravu i svako sebi.

Za consultatiebureau me cudi da uopce razmisljate o njima. Institucija je toliko zastarjela da sam se ja bukvalno sokirala kad me jedna prijateljica zvala za savjet i kad mi je prenijela sta su joj na cb-u rekli (upravo ono sto sam joj ja planirala reci). Uopce to nisam ocekivala od njih. Znaci, i tu ima razlicitih faca. Ali sve u svemu, to je za mene mjesto gdje idemo na mjerenje, vaganje i po vakcine. Niti jedan savjet od njih mi nije bio vazan.

U jednom trenutku sam cijenila to sto su o Dorianovom (ne) spavanju reagirali u fazonu postoje razlicite metode, mi ne mozemo reci koja je najbolja, mozemo samo objasniti kako koja radi, bla bla. Jos vise bi ih ignorirala da su mi preporucili cry out bez ikakve rezerve.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ljudi moji, promjenila mi se pedijatrica na birou za konzultacije

sa ovom sam se bas fino porazgovarala, objasnjavali smo joj mats i ja sto je infant potty training i cura je pokazala zivo zanimanje (mlada doktorica)

meni je sestra iz biroa bila povratak na dojenje, ona je prva skuzila da dojenje ne funkcionira jer nemam mlijeka

btw nizozemske forumasice, ajmo uprilicit kavu? lilly, po tebe i malog cemo poslat matsa autom da ne kisnete

uostalom, zvat cu vas na rodjendan pa bute morale doci

morate doci u staroj obleki, s obzirom na moj zvjerinjak ne ginu vam dlake po obelki

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam prihvatila sva cjepiva osim tuberkuloze

hepatitis sam prihvatila jer idem sa malim iduci mjesec u zg a prema informacijama koje ima who u hr je masovan hepatitis a sto je najbolje moja zg susjeda je frisko prebolila hepatitis, pa za svaki slucaj

lejla, zasto se ti nisi drzala njihovog programa cijepljenja?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja i dalje uspjesno odbijam MMR iliti BMR

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam Nou rodila u Nizozemskoj i kada sam došla na prvu kontrolu u biro,pitali su me da li ja želim cijepiti svoje dijete??Usput su mi dali i brošuru o štetnostima nekih cjepiva.
    Što se tiče AP-a ja sam imala sreće susresti divne i osvještene roditelje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izgleda da jedino ja zivim medju polupismenima

od mojih sa joge niko nije uspio cak ni dojiti, svi su imali razlog zasto su prestali

infant potty training, zajednicko spavanje, ma ljudi misle da sam neka poremecena kokos jer sam tako nazadna da sam na pamucnim pelenama

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Natasa, zasto odbijas BMR? I za Nou isto?

Je li neko odbio K (kinkhoest-veliki kasalj)? Taj je najgori po reakciji koju izaziva i ona neka udruga kritisch prikken je prije toliko godina bas o njemu puno pricala.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Trimama, brosura o stetnosti nekih cjepiva? :shock: To je zbilja napredan i open minded cb. Gdje je bio?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cula sam sa vise strana o stetnosti cjepiva i da u europi roditelji biraju hoce li cijepiti dijete ili ne. bilo bi lijepo kad bi netko iz bijelog svijeta prepisao, skenirao ili kako vec podatke o kojim se potencijalnim stetnim posljedicama kod pojedinih cjepiva radi... mislim takodjer da je to vrlo zanimljiva tema, o kojoj se u hr u principu apsolutno nista ne zna. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MamaJuanita je stavljala linkove o stetnosti odredjenih cjepiva i prije se pricalo puno o tome. Felix prelistaj malo stare topice pa ces naci a ako ne mozes javi pa ti posaljem linkove.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, prosvrljat cu po starim topicima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lilly,ja sam živjela u Enschedeu.Brošuru je izdalo udruženje homeopatskih liječnika.
    O štetnosti cjepiva se može pročitati u knjizi"Zdravo dijete unatoč liječnicima"dr.Mendelson-fantastična knjiga

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

evo i mene s' odmora.

Naatasa:
    Hej Lejla sta si odbila od vakcina i zasto jer sam i ja pa me zanima
    Ja ne odbijam vakcinacije, samo ih strategijski rasporedjujem, u smislu da nisam ubijedjena da beba od 1-2 mjeseca treba vec poceti s' vakcinacijama. Tu se radi puno vise o zastiti populacije, a ne o nekom dobru koje cinis svom djetetu. Dalje sam misljenja da vrijeme izmedju vakcinacija moze biti nesto duze nego propisano, i da nema nikakve potrebe davati koktele od po 4-5 vakcinacija istovremeno. Problema imam s' K-vakcinacijom, stetnosti i reakcije na NL-K-vakcinu i sl. Omaru je trenutno 19-mjeseci i primio je sve DKTP. Sad' razmisljam o BMR, sta kako, koji razmak, i sl. Mislim da mu R necu ni dati, jer je djecak i nece biti u drugom stanju ... B i R cu mu vjerovatno dati prvu prije nego Benjamin krene u skolu (a Omar u zabaviste), jer se tad' sansa povecava da zarade nesto.

Ne odbijam vakcinacije jer smatram asocijalnim se skrivati iza zasticene populacije ako neces sam da radis na zastiti iste. Ovim referiram na roditelje koji odbijaju vakcinaciju jer se odredjene bolesti ne pojavljuju.

Naatasa:
    ... I gdje si ti u NL
    Ja sam u delft-u, a ti??

Inace CB, potpisujem Lilly!!! Ja se ne zamaram! cesto ne odem, imam svoju semu i sl.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Cure idemo pravit' skup u NL (ili ev. negje bizu granice u DE) povodom RODINOG rodjendana.??? Moj prijedlog je slijedeci!!

Nadjemo slobodan prostor, neku skolu ili sl. koju bi zakupili za jedan dan. Obicno ne kosta previse (Eur. 100 po danu). Organizaciju Hrane/pica i sl. podijelimo izmedju nas , napravimo program!!! U smislu:

09:00 - 09:30 Kafa/caj/sok/kolaci
    10:00 - 10:30 Otvaranje sastanka
    11:00 - 12:30 Tema 1
    12:30 - 13:30 Zajednicki rucak
    14:00 - 15:30 Tema 2
    15:30 - 16:00 Kafa/ caj/sok / kolaci
    16:00 - 17:00 zajednicko pospremanje

Idee za teme:
    - Consultatie bureau u NL

Ko bi sve dos'o???

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel mozemo mi sa sobom dovesti pse? meni je to najveci problem jer svaka 3-4 sata moraju van jer je luka jos stene

skup bi bio onak ko trac partija ili bas imas nesto na pameti?

samaritanka nam je isto blizu, u essenu

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

stray_cat ovo su ti islkjucivo moje idee, sad' cekam da vidim zainteresovanost, pa da organizujemo nesto!! Ti bi dosla, za pse ne znam, ja nemam problema sto se toga tice!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Stray, evo se niko ne javlja!!!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja se ne javljam jer znam da ne mogu.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A zasto ne mozes, ako nije tajna????

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam malo predaleko pa ni ja ne mogu Moram promjenit lokaciju u avataru :D

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Natasa! Stigla! :D Kako je prosao put?

Lejla, bilo bi predugo za napisati.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    Ne odbijam vakcinacije jer smatram asocijalnim se skrivati iza zasticene populacije ako neces sam da radis na zastiti iste. Ovim referiram na roditelje koji odbijaju vakcinaciju jer se odredjene bolesti ne pojavljuju..
    Može li mi netko objasniti na koji način roditelji koji ne cijepe svoju djecu ugrožavaju drugu djecu- onu cijepljenju?
    Kako necijepljena djeca mogu ugroziti cijepljenu, kad su cijepljenjem, navodno, zaštićena od bolesti, koja je to logika?! :?

A što je s dojenjem, zar dojenje nije prirodna imunizacija?

Zašto se to zanemaruje?
    Ja isto ne mislim da su sva cijepljenja štetna ili nepotrebna, ali nije dobro to što se sva djeca gledaju i tretiraju isto, bez obzira jel žive u nekom selu u Indiji ili u Amsterdamu, bez obzira jesu li dojena ili ne, jel žive u normalnim higijenskim uvjetima ili ne, jel već hodaju ili se radi o novorođenčetu (a propos tetanusa, npr., a i hepatitisa b koji se dobiva spolnim ili intravenoznim putem.
    koliko sam ja istraživala, razlog tako ranog cijepljenja djece je banalan-ne zato što se misli da je to nužno nego zato što u najranijoj dobi majke najredovitije posjećuju pedijatra .
    Evo jedan dobar link:
    http://www.informedparent.co.uk/

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

htjela sam dopuniti ovo:
    Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    ...razlog tako ranog cijepljenja djece je banalan-ne zato što se misli da je to nužno nego zato što u najranijoj dobi majke najredovitije posjećuju pedijatra ./
    To se ne odnosi na sva cjepiva, jer npr. hemophillus influenze tipa B je baš opasan u dojenačkoj dobi, pa negdje do 5. godine.
    ALI, znate li koji je postotak obolijevanja?
    Godišnje, ako sam dobro zapamtila, 20ak djece u HR, od toga 2 -3 slučaja s fatalnim posljedicama.
    a ČIM SE NA POSTERU POJAVI "FATALNO" ODMAH SE SVI RODITELJI UPLAŠE I ODU CIJEPIT.
    (sori, slučajno capslock).
    A istina je da godišnje u prometu u HR pogiba grozno velik br. djece, pa se opet svi vozimo, mnogi nevezani ...
    I od gripe se može umrijeti, pa se opet ne preporuča baš malu djecu cijepit bez dobrog razloga, a nama je bivša pedica tvrdila da simptomi tad mogu biti gori nego kod prave gripe.

Mislim, ne sviđa mi se što se vakcinacija nekritički prikazuje u društvu kao opće dobro, kao zaštita, a ne postoji 100postotna zaštita, s nekim cijepljenjima ona nije ni blizu 100%.
    O rizicima i dugoročnim posljedicama se ne priča, većina mama zna samo za ev. temperaturu i blage simptome bolesti, ali ima toga još...

znam da odoh toootalno OT, ali moram reagirat jer smatram da je većina ljudi o tome slabo ili pogrešno informirana.
    anchie, ak hoćeš, seli me na drugi topic .

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Takodjer OT, ja sam se jednom cijepila protiv gripe, prije 10 godina. Imala sam tri dana temperaturu.
    Od tad se uopce ne cijepim niti cu. U medjuvremenu sam samo jos jednom obolila od gripe, prije godinu i pol.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ocu otvarat poseban topic (i di?) ili da tu nastavimo o cjepivima

ja sam ko pala s marsa i uredno sam ko tuka osla cijepit sebastiana

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Cure, kako je diskusija kreula krivim tokom ja otvorila novi topic:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/postin...=newtopic&f=35

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Thanks mama Juanita, ja opet zabrljala

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kad na Google ukucam "Zdravo dijete unatoč liječnicima" između ostalog daje mi i ovaj topic. Nemam sad sve vremena čitati, ali molila bih ako netko zna gdje se može nabaviti ta knjiga ili naručiti preko neta

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Probaj u knjižnicama, jer navodno nema hrv. prijevoda više za kupiti :/ .

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A bilo ga je?

Zato me i čudilo što mi daje samo linkove na knjižnice, a ne na internet knjižare.

Hvala

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čula sam da te knjige već par godina nema u prodaji, kolaju samo fotkopije , ili posuđene knjige iz knjižnice.
    Druga opcija je kupiti original na engleskom.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se cini da u zadnje vrijeme ni original nije bas dostupan.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hmm, briješ na teoriju zavjere ?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da knjige nema ni u knjižnicama.Trazila sam je prije par mjeseci u "Knjižnicama grada zagreba" ali i zadnji primjerak je netragom nestao! Rekli su da probam u antikvarijatima...Ako netko ima knjigu molim da se javi rado bih ju kopirala.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Hmm, briješ na teoriju zavjere ?
    Izmedju ostalog, draga, i to.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam prije par mjeseci kupila original, preko amazona. Evo link pa procackajte jel se jos moze docepati kojeg primjerka:

http://www.amazon.de/exec/obidos/ASI...644586-2912523

Inace, kome je do knjiga sa slicnom tematikom, preporucujem knjigu Avive Jill Romm, Naturally healthy babies and children. Debela knjiga sa puuuno dobrih savjeta.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Našla sam knjigu u samoborskoj knjižnici :D

Ja se nikako ne mogu opustiti s tim kupovanjem preko neta. Jednostavno, bed mi je dati broj kartice. teorija zavjere

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo se u medjuvremenu totalno prestali cijepiti a najcesce uopce ni ne odem u biro za konzultacije jer je cisti gubitak vremena

nisam pametna da li bi mozda trebala dati cjepivo za djeciju paralizu, ne uspjevam zapravo naci dovoljno podataka za i protiv i inace me zanima ako imate podatke sto eventualno cijepiti i zasto

knjigu How to Raise a Healthy Child in Spite of Your Doctor mozete naci na www.nl.bol.com

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ova knjiga koju spominju stray i branka je revedena na hrvatski, može se nabaviti u društvu homeopata Hrvatske, Baruna Trenka 4.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam je našla u knjižnici samobor.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znam, ima je još u nekim knižnicama,
    ali ovo u dr. homeopata je fotokopija koja se može kupiti. mislim da košta 70 kn.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ahaaa.

Ok. Felix i ja smo se snašle

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •