-
Kozice-dilema
Ovako, Sven je prije 2 dana bio u prostoriji sa djetetom kojem su tek izbile vodene kozice. Dakle, postoji realna mogućnost da ih i sam dobije.
Novu godinu smo planirali dočekati u društvu prijatelja u kojem se nalazi dvoje djece i trudnica (u 6. mjesecu trudnoće) koji nisu preboljeli kozice.
E sad, ako Sven do tada ne dobije (to je 11 dana od kontakta sa zaraženim djetetom), ne znači da i neće, ali me zanima da li je u slučaju zaraze opasan za trudnicu u tom stadiju trudnoće.
Negdje sam čula da su v. kozice opasne samo prva tri mjeseca trudnoće. Da li je to istina ili su opasne u bilo kojem trenutku trudnoće? Nikako ne bih željela dovesti prijateljicu i njezinu bebu u opasnost, ali ne bih voljela ni propustiti doček sa njima ako nema opasnosti. Mislim, možda Sven čak neće ni dobiti kozice, ali opet... :/
-
-
Već sam obavijestila frendicu, a za kozice mislim da su zarazne već 2 dana prije izbijanja. Zato me sve to i muči. Da su zarazne samo kad već izbiju ne bih uopće bila u dilemi, ako bi izbile, ostali bi definitivno doma, bez obzira na trudnice i ne-trudnice.
-
Re:
Evo, ovo piše na pliva Zdravlje:
"Osoba koja ima ovu bolest može zaraziti druge u razdoblju od dva dana prije pojavljivanja osipa do šest dana nakon pojavljivanja prvih mjehurića, ili čak dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste. Inkubacija traje od 10 do 21 dana."
-
Ma da, pa sad ti znaj kada će i hoće li uopće
Zato me najviše i zanima kada i koliko su opasne za trudnice.
-
Evo još sa Pliva Zdravlje:
"Komplikacije:
Ako žena u ranoj trudnoći oboli od varičele, postoji rizik od urođenih mana djeteta (rijetko). U kasnijoj trudnoći najveći je rizik za dijete mjesec dana prije poroda i neposredno nakon poroda. Novorođenčad su pod rizikom od ozbiljne infekcije ako majka nije imuna, tj. nije preboljela vodene kozice. Ovo je jedna od najrizičnijih skupina i trebala bi dobiti varičela-zoster imunoglobulin (VZIG) u tri slučaja:
Ako je majka u zadnjih mjesec dana trudnoće bila u kontaktu s varičelama;
Ako je majka 5 dana prije poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica;
Ako je majka 10 dana nakon poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica."
Dakle, ispada da je bolje da niste u kontaktu i da izbjegnete zajedničko druženje.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma