zamislite si ovako:

gornji probavni putevi, znaci usta,zdrijelo,jednjak, imaju sluznicu koja sama luci sluz. isto kao i oni dolje putevi u koje vi sibate vatu.
medjutim, s obzirom da priroda zna da cete vi u ove prvo navedene gurati suhe stvari tipa hrana, dala vam je zlijezde slinovnice.
zasto? zato da po potrebi pojacaju vlazenje tih puteva, da se nebi ogulila sva sluz i ostalo tkivo izlozeno struganju i sigurnim infekcijama.takodjer i da odma agresivnim enzimima napadne sva strana tijela koja tamo nebi smjela biti.
medjutim, vasi vaginalni i ini putevi nemaju zlijezde slinovnice koje bi pojacale ovlazivanje i kompenzirale za te sve grozno suhe stvari koje vi stavljate nutra. jer priroda nije predvidjela OB. (alwaysi su nesto drugo po meni, doci cu i do toga)
dakle, vi stavite tampon, koji je OB napravio tako da bude suh ko sahara da bi mogao upiti sto vise krvi. ogulite na putu unutra svu sluz i vlagu, i tampon dapace i dalje nastavi susiti tkivo oko sebe. tkivo u neredu reagira, kapilare na drugom mjestu vise pucaju, krvarenje je jace. nije iskljuceno ni da bi ta krv trebala kompenzirati nedostatak vlage i sprijeciti infekciju. imajte na umu da je tu imuni i stresni odgovor tijela vrlo JAK jer se po svaku cijenu pokusavaju zastiti rasplodni organi.

takodjer, ozbiljno smatram da je lako moguce da silni konzervansi i dodane tvari u tamponima i uloscima znatno djeluju na odgovor tkiva. sva ona sranja o tekucini koja ide u gel, ovakvom trajanju onakvom trajanju imaju svoju cijenu.
pogledajte si klince koji nose platnene pelene i statistiku o djecjem osipu. ista stvar je i ovdje. samo sto se vi izlazete puno vecem riziku infekcija i gljivicnih upala.

sad da bi se to provjerilo, ja bi najradje uzela uzorak menstrualne krvi zene koja koristi MC, one koja koristi tampone, jednu sa uloscima i jednu koja po mogucnosti koristi pamucne uloske. i usporedila kakav je sastav s obzirom na komponente karakteristicne za imuni odgovor i slicno.

ovo je najvise laicko objasnjenje koje sam mogla smislit, meni struka nije medicina ali je jako blizu, ako negdje nisam u pravu nek me ispravi onaj koji je imao zivaca procitat ova trkeljanja