obzirom da su ovo najbolje kiflice koje sam ikad jela, odlucila sam podjeliti s vama recept...godinama ih pravim i zaista su bez premca
uvijek pravim duplu mjeru (64 komada)
1 kg brasna
2 digo kvasca
malo soli
malo secra
2 jajeta
2 dcl ulja
0.5l mlakog mlijeka
sve suhe sastojke prvo izmjesati pa dodati jaja i ulje te umjesiti sa mlijekom
dobro izmjesiti rukama na radnoj ploci (kao kad pravite hljeb) i ostaviti da tijesto naraste u poklopljenoj posudi.
kad je tijesto nakvasalo, prehuhati ga (ponovo izmjesiti na radnoj ploci) podijeliti na 8 dijelova i svaki razvaljati kao malu okruglu jufku te razrezati na 8 dijelova. Filovati feta sirom i onda zamotati u kiflicu (ko ne zna kako se motaju nek javi...neda mi se sada pisati)
1/2 margarina izrezati na komadice pa posuti po tepsji ili jednostavno namazati tepsiju sa pola margarina (hladnog) i na to redati kiflice, premazati jajetom i posuti susamom ili kimom, te dodatno malo posoliti
(za ovu duplu mjeru trebaju 2 tepsije)
peci u pecnici, prethodno zagrijanoj na 220 stepeni, a cim se stave u rernu, smanjiti na 200
peci dok ne porumene cca 10 ili 15min
mogu se praviti i u slatkoj verziji, no onda se fluju slatkim, te se dio margarina istopi pa se preliju kiflice odozgo prije pecenja
kome ispadnu kako treba, spomenuce me iz vise razloga...pozitivno jer su dobre, negativno jer ce morat stalno da ih pravi pa ce se udebljat![]()