Danas ih pravi moja sestra jer su svi poludjeli za njima!![]()
Danas ih pravi moja sestra jer su svi poludjeli za njima!![]()
i ja mislim da je to previse margarinaOriginally Posted by Hera
ja nisam stavila ni pola od navedenog, a bile su pomasne :/
Za Bozicne blagdane sam radila po ovom receptu i punila ih sa sunkom i sirom, a za Novu godinu napravila sam ih po "receptu Lidije Kralj"s casice za kiselo vrhnje i one su isto ispale super, a punila sam ih svjezim sirom.
Meni se tjesto uvijek super diglo, a ovisno o tome koliko su mi topli radijatori, tjesto dizem ili na zakljucaloj vodi ili na radijatoru![]()
Moje se upravo dižu...al radila sam sa svježim kvascem, stavila jedan i pol.
Maloprije sam premijesila i tijesto izgleda super.
Isto mi je to puno margarina, ali sve ovisi o ukusu, ja volim kad su mekane, Njojza bi hrskave...![]()
yap! u stvari ja najvise i volim to hrskavo dno kiflice, i kad sam bila manja a mama bi ih pravila, samo sam skidala taj dio i jelaOriginally Posted by makka
svak ce prilagoditi sebi kako mu odgovara a evo ja sam gladnaaaaa od sve ove price
ovo su definitvno najbolje kiflice![]()
moja mama ih godinama radi ali ih rijetko puni sirom i sunkom vec ih pravi kao neke okrugle pletenice pa ih jedemo kao pecivo..zato sam i dobila 3 kg u protekilih 14 danaove godine samo ih posipali i kimom i biles eu fineee
Ispale su super(ja sam još dodala u tijesto malo mlake vode jer mi se činilo na onu količinu brašna malo tekučine)i baš su mekane.
Ajd pliz reci kolko si tocno grama stavila?Originally Posted by makka
&0 g kvasca na kilu brašna,
paketić je 40 g, a na njemu piše da je za 500 - 1000 g brašna, pa sam dodala još pola da ne bude baš na knap.
Inače, super su ispale![]()
Znaci 60 grama! Ok,probat cu tako sljedeci put. Tu je kvasac 50 grama,meni se cinilo previse pa nisam stavila cijeli.
Cek,cek..si ti radila duplu mjeru il obicnu?
radila sam od kile brašna, ja sam skužila da je to dupla smjesa, bilo je 64 kom (bar mislim).
2 kg brašna mi se čini malo previše.
mislim da bi bilo dobro i sa manje kvasca, 50 g mi se čini ok na kilu brašna.
Ja ih sinoć radila. Odlično :D
Evo ih i sada doručkujem, MM je već naručio za sljedeći put punjene sa šunkom i sirom, sirom i maslinama ... nabrajao je on još, ali ja sam glavni kuhar![]()
Sve u svemu, odlično![]()
Kakve su kad se pune s kravljim sirom? Imam ga u friđu i ne znam što bih s njim a jednu mi se opet kiflice. Planiram zamutiti i 1-2 žumanjka unutra ili da nešto drugu ili ništa?
Ja ih nisam još radila sa svježim, ali planiram.
Sigurno je super, pa i pekare su pune kojekakvih peciva sa svježim sirom![]()
Ja ih pravila neki dan.Ispale mi malo tvrde, možda jer nisam stavila pola margarina.
Koliko stavite soli i šećera? Mislim na žličice?
Nisam ih baš posolila, ali su se pojele.
samo da prijavim da smo se udavili u kiflicama, MM u slatkim, a dijete i ja u slanim.
radila tocno po receptu, ispale su super
njam
njoza imas pozdrave od MM-a, pita jel imas jos kakvih recepata
Molim vas da prestanete podizati ovu temu! Ne znam koliko ću još moći izdržati.
njojza, jel ih ovako motas
snorki ne zna staviti link
apricot stavila hiperlink, jer je snorkin bio božemesačuvaj
ovo dvoje ih rezu na trokutice
http://www.pdsvelebit.hr/foto/ng2005...de_kiflice.jpg
ja upravo cekam da nadodju, pa gledam kako se kiflice pravilno motaju, jer su mi prosli put bile na oko ruzne, ali za stomak :D
joj ljudi, ja ko i obicno nisam primjetila da je topic aktivan![]()
snorki, ja ih motam kao ove prve, samo sto budu malo manje
hvala lijepo. recepata imam na izvozOriginally Posted by Mamasita
sta vas zanima?
od recepata koje sam "sama izmislila" najbolje mi je moje tijesto za pizzu
sos za pizzu
a trenutno aktuelno u nasoj kuci je svarcvald torta (doradjena verzija one koja je na forumu)
kolac s vocem (na foru 15 kasika ovog, 15 kasiga onog...bla bla)
danas sam previse pospana da se sjetim neceg finog, ali sutra hocu sigurno
daj taj za tjesto za pizzu, molim te.![]()
ja ga ne znam napraviti, tj nikad mi ne ispadne kako treba, osim s onom kupovnom mjesavinom, ali ni to mi nije to.
ali to ti ne znam po mjeri! vec odoka.
brasno + kvasac + sol + kasikica secera
malo ulja, jedno jaje i sve skupa zamjesis sa sa mlakim mlijekom
ostavis da nakvasa i sve ostalo znas...
tijesto se topi u ustima
ajd bas cu probati...nisam ga jos nikad radila s jajem
hvala![]()
Recept je fenomenalan!!!Osobno nikada nisam jela bolje kiflice!!!![]()
evo, ja ih radila po drugi put i nisu mi uspjele. Ne znam ih nikako normalno smotat, tako da su mi krajevi zagorili![]()
valjda ce se pojest![]()
pa preklopi ih na trokut ko klepe
ma neće valjat'![]()
napraviš krug, isječeš ko tortu na 8 dijelova,i svaki dio(trokut) srolaš od šire strane prema vrhu!
voila![]()
WM ja to ne bih znala tako jednostavno objasniti
sto jednostavno kad moze komplikovano![]()
Vidim ima nas jos talentiranih.Originally Posted by snorki
![]()
Snorki ne brini pojest ce se.
Evo ja radila treci put,tjestno se nije diglo,bile malo tvrde..krajevi zagorili, a sve se fino pojelo.![]()
snorki,
evo step by step, samo za tebe![]()
Umiješaj:1 kg brasna, 2 digo kvasca, 1 kašika soli, 1 kašika šećera,
Pa dodaj:2 jajeta ,2 dcl ulja , 0.5l mlakog mlijeka
Kad izradiš dooobro tijesto(kvasac hoće kontakt sa zrakom) i dobiješ glatko tijesto,stavi ga u jednu zdjelu,
U drugu , veću zdjelu naspi tople vode(dobro tople, ali ne vruće) i u nju stavi zdjelu sa tijestom koju ćeš pokriti krpom
TIJESTO NE NADOLAZI NA PROMAJI(o tome vodi računa)
kad tijesto nadođe
Izvai ga iz zdjele na pobrašnjenu radnu podlogu i još ga jednom lijepo izmjesi
Zatim,
uključi rernu da se dobro zagrije,
Izvaljaj krug promjera tanjira,
podijeli ga na 8(kao tortu)
na sredinu šireg kraja stavi filu
srolaj prema vrhu
namasti pleh
složi kiflice,pospi makom,susamom, morskom soli ili ničim
peci na 220 stepeni, a čim se stave u rernu, smanjiti na 200
peci dok ne porumene cca 10 ili 15min
kad budu pečene
poprskaj ih vodom i pleh pokrij alu-folijom
nakon 5-7 min. možete jesti
u slast
ako ti je mlijeko pretoplo, onda ti tijesto nece nakvasatiOriginally Posted by retha
mlijeko teba biti samo mlako, tek toliko da nije hladno
snorki, ako pravis kiflice po "mom" receptu,onda cu ispraviti ovo sto WM pise.
Kiflice prvo namazes zumanjcetom pa onda tek posipas susamom ili kimom ili....
i niposto ih ne prskas vodom kad su pecene, niti ih stavljas pod foliju jer ces pokvariti onaj hrskavi ukus
hajde snorki, treca sreca je tvoja :D
Originally Posted by white_musk
![]()
![]()
pa dobro nisam bas tako grozna kuharica
![]()
nisu lose ispale. Fazon je samo u tome sto to ja fino ne zamotam. Jedna mi ispadne veca, druga manja. Ja sam od onih kuharica koje i nemaju strpljenja.![]()
Uglavnom, jutros sam zatekla samo jednu kiflicu.
Druga tura mi je ispala ljepsa, jer sam kruzila casom, pa onda u svaki taj krug na sredini stavila fil, te poklopila. I ubuduce cu ovako pravit, jer barem na nesto lice![]()
mm kaze da su mu super, ali ja znam kako bi te kiflice trebale ispast, pa zato nisam zadovoljna.
Hajd, nije se niko naucen rodio![]()
jel i ti mislis da je kod mene svaka kiflica ista? :shock:
ma ti si samo previse samokriticna, vidi se po jutrosnjem rezutatu![]()
i toliko ste me s ovim kiflicama namamile da moram i ja da ih napravim![]()
sjetila sam se sta jos zovem najboljim u svojoj kuhinjiOriginally Posted by Mamasita
lokumi (nesto kao ustipci)
pogledaj, imas ovdje recept
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=lokumi
A kom ne ide motanje kiflica, može se tijesto razvaljati i rezati u trake pa tako motati. Može se omotati i mala hrenovkica, fino je. Ja probala s tijestom napraviti i nešto što liči na buhtle. Punila nutellom (da se konačno pojede).
Ma tijesto je primjenjivo na sto načina. :D
moguce, to mi je jedna od mana- samokriticnost 8)Originally Posted by Njojza
nego, fotkala sam one prve, pa mi sve nezgodno stavit da vidite![]()
apsolutno!Originally Posted by Dijana
meni je jedna od drazih opcija kad napravim germitajg s orasima i grozdicama
tijesto je isto, samo skuham na mlijeku dosta oraha i unutra umjesam prethodno u vodu namocene grozdjice. zamotam i pecem
joj kako je to dobro
prestanite vise, ja gladna![]()
Jao..antitalent to sam ja,tra,la,la..Originally Posted by Njojza
![]()
Naravno da sam ja sipala kipuce mlijeko..![]()
retha,onda se ti prihvato onih mojih uputa za snorki![]()
pretpostavila samOriginally Posted by "retha"mlijeko teba biti samo mlako, tek toliko da nije hladno[/quote
![]()
a lijepo sam napisala, mlako mlijeko![]()
hajde sad na popravni :namig:
Cure, prvo i osnovno pravilo kod rada sa suhim kvascem ( Digo-instant kvasac) jest to da tijesto s njim raste SAMO JEDNOM!!! Dakle, s tijestom se ne smije postupati na isti način kad ga pravite sa svježim kvascem ( kocka) kao kad ga pravite sa suhim ( Digo).Originally Posted by snorki
Kad ga pravite sa svježim, tijesto mora dvaput rasti - najprije kad ga umijesite, ostavite na toplom da naraste ( = 1. put), pa ga premijesite, oblikujete kiflice i opet ostavite da narastu prije nego ih stavite peći.
Kad tijesto radite sa suhim kvascem, preskačete prvo dizanje i čim zamijesite tijesto, odmah idete oblikovati kiflice i to činite što brže kako one zadnje ne bi predugo čekale i u čekanju počele rasti.
Tako ćete biti sigurne da će biti dobro naraštene, šupljikave, meke i fine.
Ja osobno više uopće ne koristim svježi kvasac ( u kocki) jer mi je proces s njim predug (treba dodatno čekati najprije da se sam kvasac digne s mlijekom i šećerom, a zatim i da se tijesto digne nakon što ga se umijesi).
Eh, da, još jedan savjetić - da vam se sezam ne bi osipao s kiflica nakon pečenja, najprije sirove kiflice premažite blago umućenim jajem, pospite sezamom i opet pređite mekom četkicom umočenom u jaje ( bez brige, sezam će ostati na mjestu).
Kiflice sutople, ali poslije mi budu tvrde.
Trebam recept za masne, mekane kiflice koje je pravila moja stara susjeda bosanka... Mora i drugi dan biti sočna i mekana...
Janoccka, kad se ohlade, stavi ih u vrećicu i dobro zaveži. Ili u neku zdjelu s poklopcem koji ne propušta zrak.
Ja kad ispečem kiflice od dizanog tijesta, ostavim onoliko koliko će se pojesti isti dan, a sve ostalo, nakon što se ohladi, stavim u vrećicu i u zamrzivač. Kad ti trebaju, samo ih ubaciš u mikrovalku na 2 min. ili u običnu pećnicu, pokrivene alu-folijom.
Naime, ako su masnije, neće samim time biti i mekše sutradan. Bit će upravo to - samo masnije ( a to danas malo kome treba)!
Ma to radim i ja jer nisam našla savršeni recept. Ali ove su tako super da ih ne treba zamrzavati... Nije štos samo u tome... jednostavno su drugačije...
Ah... bojim se da nikad više takvih kiflica...
eh za takve kiflice ćeš morati posegnuti za mojim savjetom koji sam dala snorki.Originally Posted by Janoccka
dakle, kad budu pečene malo ih poprskaš vodom i pokriješ alu-folijom( da se malko napare) onda budu i dva dana mehke![]()
Ajd probat ću.... Mada, svaki recept u kojem ide jaje je meni sumnjiv... Ona sigurno nije stavljala jaje u tijesto... A da još i jaje izbacim?