Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 171

Thread: slane kiflice sa sirom

  1. #1
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default slane kiflice sa sirom

    obzirom da su ovo najbolje kiflice koje sam ikad jela, odlucila sam podjeliti s vama recept...godinama ih pravim i zaista su bez premca

    uvijek pravim duplu mjeru (64 komada)

    1 kg brasna
    2 digo kvasca
    malo soli
    malo secra
    2 jajeta
    2 dcl ulja
    0.5l mlakog mlijeka

    sve suhe sastojke prvo izmjesati pa dodati jaja i ulje te umjesiti sa mlijekom
    dobro izmjesiti rukama na radnoj ploci (kao kad pravite hljeb) i ostaviti da tijesto naraste u poklopljenoj posudi.

    kad je tijesto nakvasalo, prehuhati ga (ponovo izmjesiti na radnoj ploci) podijeliti na 8 dijelova i svaki razvaljati kao malu okruglu jufku te razrezati na 8 dijelova. Filovati feta sirom i onda zamotati u kiflicu (ko ne zna kako se motaju nek javi...neda mi se sada pisati)

    1/2 margarina izrezati na komadice pa posuti po tepsji ili jednostavno namazati tepsiju sa pola margarina (hladnog) i na to redati kiflice, premazati jajetom i posuti susamom ili kimom, te dodatno malo posoliti
    (za ovu duplu mjeru trebaju 2 tepsije)

    peci u pecnici, prethodno zagrijanoj na 220 stepeni, a cim se stave u rernu, smanjiti na 200
    peci dok ne porumene cca 10 ili 15min

    mogu se praviti i u slatkoj verziji, no onda se fluju slatkim, te se dio margarina istopi pa se preliju kiflice odozgo prije pecenja

    kome ispadnu kako treba, spomenuce me iz vise razloga...pozitivno jer su dobre, negativno jer ce morat stalno da ih pravi pa ce se udebljat

  2. #2

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Zapresic
    Posts
    768

    Default

    mislim da su to one iste koje sam ja nekidan napisala - stvarno su odlicne!!

  3. #3
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    Quote Originally Posted by ivonna
    mislim da su to one iste koje sam ja nekidan napisala - stvarno su odlicne!!
    ups, nisam vidjela da ima recept a nisam prepisivala majke mi
    jos kontam, eto ide nova godina pa mozda bas bude zgodno nekom da pravi
    hajde, od viska ne boli glava

  4. #4

    Default

    Ja imam recept, od susjede, na kraju se svede da kad mi treba ona napravi, sve je isto samo ona ne stavlja unutra fetu nego svježi kravlji sir. Obožavamo ih (i susjedu Svetlanu )

  5. #5

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Dakle,napravila sam ih danas-šira i uža obitelj doslovce su se udavile u njima i sva 64 komada su nestala dok si reko keks.(s tim da sam 1/2 napravila i s dodatkom pršuta,njammm...)
    Ajde da i ja,općepoznati antitalent za kolače ,poberem lovorike!

  6. #6
    anabela's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Split
    Posts
    314

    Default

    Ja sam pravila nešto slično, ali prije pečenja ih nisam premalaza jajem nego bi na svaku stavila komadić margarina. Onda se on rastopi kad se peče i bude super

  7. #7
    pepi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    ZAGREB
    Posts
    1,512

    Default

    I ja radim nešto slično, samo stavljam naribanu gaudu, a prije sira, namažem trokutiće rastopljenim maslacem.

    Super je i to što se mogu ispečene i oghlađene zamrznuti (naravno, ako ih ostane ) i kad ih se ponovno zaželimo, onda ih stavim u mikrovalnu i super su, ko da su taj čas friško ispečene.

  8. #8
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    moze li se ovo isto sa slatkim sirom?

  9. #9
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default


  10. #10
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    Quote Originally Posted by anabela
    Ja sam pravila nešto slično, ali prije pečenja ih nisam premalaza jajem nego bi na svaku stavila komadić margarina. Onda se on rastopi kad se peče i bude super
    ja ovako radim kad pravim slatke, pa ih na kraj uvaljam u staub secer

    Quote Originally Posted by ivarica
    moze li se ovo isto sa slatkim sirom?
    valjda moze...ja slatki sir ne volim pa ne znam
    fora je u tome da ne ide unutra neki topljivi sir jer onda pola izadje van dok se ispece

    bas mi je drago da vam se svidjaju :D

  11. #11
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    napravila sam sa 4 file:
    1.sitno sjeckane masline, tunjevina,kečap i origano-posula susamom
    2.dinstani šapinjoni,gauda,kečap-posula makom
    3.pileća prsa,gauda,kečap-posula suncokretovim sjemenkama
    4.feta sir i suho meso-posula bundevinim sjemenkama

    slatke sam filovala:
    1. mješavinom mljevenih lješnjaka i marmelade od marelica
    2.mješavinom mljevenih oraha i marmelade od malina

    i onda krajeve umočila u čokoladu


    moji gosti su pali u nesvjest koliko im se dopalo

    NJojza

  12. #12
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default Re: slane kiflice sa sirom

    Quote Originally Posted by Njojza
    Filovati feta sirom i onda zamotati u kiflicu (ko ne zna kako se motaju nek javi...neda mi se sada pisati)
    Evo,ja fakat pojma nemam kako da umotam to u kiflice.
    I koliko digo kvasac ima grama,to je onaj u kocki il prah? Jel moze taj u kocki,ja nasla neki 50g i sad pojma nemam jel to to?
    Ako npr radim duplu mjeru jel onda isto ide ono rezanje 8 na 8?
    Sta znaci da se tijesto nakvasa?
    Eto nakon svih ovih pitanja..znamo tko je novi najveci antitalent za kolace...

  13. #13
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Htjedoh reci,ako ne radim duplu mjeru neko obicnu,onda ide 4 na 4 il kako?

  14. #14
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    ako radis pola mjere onda sve sastojke popolovis, pa tako da poplovis i dijeljenje tijesta. Umjesto na 8 dijelova podjelis na 4, pa kad razvaljas te jufkice onda ih normalno dijelis na 8 dijelova i dobijes 8 trokutica.
    U svaki trokutic na siri dio stavis sir i umotas.
    Ja kvasac koristim onaj u kesici i nemam pojma koliku kolicinu tog u kocki trebas staviti.
    Da tijesto nakvasa, znaci da naraste.

    Eh ja nemam talenat za napisati nesto razumljivo pa ako nisi shvatila javi da pokusam opet

  15. #15
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Jao pa to je komplicirano...
    Pokusala sam ja to umjesiti i sad cekam da se to tijesto digne..hm vec sat vremena a pomak minimalni.
    Sigurno sam nes krivo spetljala.
    E Njojza najbolje bi bilo da mos doc do mene i to u zivo demonstrirati.
    Ovak ne znam kak buju te kifle ispale..

  16. #16

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Ja obično tijesto iznad posude s toplom vodom i sve pokrijem čistom krpom-nabuja ko ludo.

  17. #17

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Ispustila sam cijelu riječ:ja obično tijesto stavim iznad posude..

  18. #18
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    Quote Originally Posted by retha
    Jao pa to je komplicirano...
    Pokusala sam ja to umjesiti i sad cekam da se to tijesto digne..hm vec sat vremena a pomak minimalni.
    Sigurno sam nes krivo spetljala.
    E Njojza najbolje bi bilo da mos doc do mene i to u zivo demonstrirati.
    Ovak ne znam kak buju te kifle ispale..

    kako su ispale?
    ma nije tesko ribu u vodu bacit, vjeruj da bih ja dosla samo da si malo blize

  19. #19
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Quote Originally Posted by ronin
    Ja obično tijesto iznad posude s toplom vodom i sve pokrijem čistom krpom-nabuja ko ludo.
    Možda je glupo pitanje, ali kako to "tehnički" izvedeš, tj. na što staviš tijesto?

  20. #20
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana
    Quote Originally Posted by ronin
    Ja obično tijesto iznad posude s toplom vodom i sve pokrijem čistom krpom-nabuja ko ludo.
    Možda je glupo pitanje, ali kako to "tehnički" izvedeš, tj. na što staviš tijesto?
    uzmes jednu serpu u kojoj je topla voda i na nju stavis serpu u kojoj ti je tijesto. poklopis poklopcem i stavis jos krpu preko toga...
    Ja recimo sad kad je zima, serpu stavin ma radijator i zacas nakvasa

  21. #21

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Malo kasnim s odgovorom ali Njojza je sve super opisala!

    Na taj način tijesto nabuja ko ludo.

  22. #22
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Hvala cure.

  23. #23
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by Njojza
    kako su ispale?
    ma nije tesko ribu u vodu bacit, vjeruj da bih ja dosla samo da si malo blize
    Ah,pa ispale su malo tvrdo,ma mislim da sam skuzila zasto..
    Prvo nisam ja to dobro umjesila pa se zato to nije niti moglo dobro dici.
    Pa onda nisam drzala na toplom (sljedeci put cu pokusat ovo foru s loncima sto pricate).
    Pa taj kvasac u kocki..
    Al sve to nje bitno jerbo smo ih sve vec potamanili,znaci..valjda su bile ok.
    Al bit ce bolje next time!
    Njojza,ma nisam ja tako daleko,nego je karta nije bas jeftina..

  24. #24
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    nego, ako koristis kvasac u kocki, prvo ga stavi u mlako mlijeko, dodaj kasikicu secera pa zamuti i ostavi da malo odstoji pa umjesi u brasno

    onda ce biti ok.
    samo evo kasno sam se sjetila da se to tako radi
    sad moras praviti opet heheheh

  25. #25

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Meni je definitivno lakše sa kvascem iz vrećice;pomiješam ga s brašnom i gotovo...

  26. #26

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    32

    Default

    Njojza, kiflice su zakoN!!! Ja sam ih punila krem sirom i puretinom i bile su super.

  27. #27
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by Njojza
    sad moras praviti opet heheheh
    Hehe,jesam jesam! I cini mi se da su ovaj puta ispale nesto bolje i nisu tako tvrde,praksa,praksa
    Uglavnom,tu kocku jedam rastopila u mlijeku,al bes secera.. Zasto secer?
    Al meni se cini da taj kvasac nije pretjerano kvalitetan jerbo mi se tijestno niti na radijartoru nije jako dizalo.
    A pecenje na 200,malo mi se zagore..pa sam ipak malo smanjila temperaturu.
    Ma mogu bit i tvrde i zagorene al meni su te kifle zakon! Fala Njojza.

  28. #28

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Nije dobro dizana tijesta držati na vruću,pokraj topline da ali nesmješ na toplini
    Šećer se stavi da se kvasac bolje digne i ja stavim još žlicu brašna i sačekati dok se ta smjesa ne podigne i onda staviti u brašno.

  29. #29
    Amelie32's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    839

    Default

    Da li je u pitanju glatko ili oštro brašno ?

  30. #30

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Ja koristim glatko

  31. #31

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Ja sam koristila namjensko za dizana tijesta tip 550 i bile su mrak

  32. #32

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    sutra cu pravit kiflice. Ja ih godinama nisam pravila, pa se nadam da ce dobro ispast

    Njojza, nemam fete... sta mislis jel moze kakav topljeni sir za fil??? (filadelfija i sl) Imam malo gaude (moj muz pola stvari danas nije kupio ), rio-mare (vidjela sam da je wm punila tunjevinom, a imam i kima)

  33. #33
    retha's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    zemlja neizlazeceg sunca
    Posts
    1,599

    Default

    Quote Originally Posted by neva
    Nije dobro dizana tijesta držati na vruću,pokraj topline da ali nesmješ na toplini
    Šećer se stavi da se kvasac bolje digne i ja stavim još žlicu brašna i sačekati dok se ta smjesa ne podigne i onda staviti u brašno.
    E ja ja stavila drito na radijator i jos se pitam zas se ne dize.
    A to za secer,a sto ne rece netko prije..ove godine vise necu nis radit! Ali sljedece cu tu foru s secerom svako isprobat.

  34. #34

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Ja ga pak nisam nikada stavila na radijator;uvijek samo na posudu s toplom vodom i to odlično funkcionira.

  35. #35
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    snorki, moze i topljeni sir...ma moze sta hocete, pojest ce se

  36. #36

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    ja evo zakuhala duplu mjeru, pa cekam da nakvasa.
    mene je jedino strah da mi ne ispadnu tvrde :/

  37. #37

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    JA SAM KOZA 8)

    umjesto kvasca stavim prasak za pecivo i cekam da naKVASA

    valjda ce se pojest

  38. #38

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default


  39. #39
    makka's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    slavonija
    Posts
    784

    Default

    jednom sam gledala neku kuharsku emisiju i savjet za dizano tijesto je bio pokriti posudu ne baš najčistijom krpom, živine iz krpe pospješuju rast kvasca.
    Tko voli nek izvoli

  40. #40
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ja ih radila i ispale mi tvrde. Valjda sam trebala malo više mlijeka(mada sam po mjeri). :/

    Ma mislim, pojele su se one, ali nije to to.

    Možda bi bile bolje da sam na svaki komadić stavila malo margarina, bi li bile lisnatije? :?

  41. #41
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica
    Ja ih radila i ispale mi tvrde. Valjda sam trebala malo više mlijeka(mada sam po mjeri). :/

    Ma mislim, pojele su se one, ali nije to to.

    Možda bi bile bolje da sam na svaki komadić stavila malo margarina, bi li bile lisnatije? :?
    ne bi bile lisnatije.
    cudno mi je da su ti tvrde...ne znam od cega. da li je tijesto nakvasalo dovoljno?
    ako radis po mjeri ne treba ni mrva bilo cega, vise ili manje....
    moras i ti ponoviti

  42. #42
    makka's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    slavonija
    Posts
    784

    Default

    Cure, ako hoćete lisnatije, znam super foru kako brzo i jednostavno napraviti nešto poput kroasana.

    Tijesto razvaljate, gore naribati hladni maslac ili margarin i smotati u roladu.
    Zatim roladu narezati na koliko već hoćete dijelova, napraviti loptice i dalje raditi kao i obične kiflice.
    Fino i brzo

  43. #43

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Vjerojatno je stavljeno malkicu nečega previše ili premalo...meni su ove po Njojzinom receptu ispale stvarno perfektne.

  44. #44
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Sve sam stavljala točno po receptu.

    Možda zato što sam s oštrim brašnom? Ali koliko znam da za dizana tijesta ide oštro(mada ja uvijek stavljam pola pola ovaj put sam čisto oštro).

    Ma neće mi sigurno biti teško ponoviti.

  45. #45
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Ja dizana tijesta oduvijek radim s glatkim brašnom (to još od kad me baka kao curicu učila raditi klipiće), za neke stvari primješam oštrog (npr. za pizzu) - ako staviš oštro, onda je i tijesto uglavnom "oštro".

    Nego, dva pitanja:

    1. Zašto pola margarina u protvanj? Imam dojam da onda to sve pliva u margarinu, sam propustila neku bit?

    2. Ja oduvijek koristim kvasac u kocki (rastopljen u mlakom mlijeku sa malo šećera dok se ne digne), ne suhi (opet bakini savjeti - ona je nekoć kontinuirano pekla kruh i kvasac je bio dio smjese koji se čuvao na toplom 2-3 dana, tako se radilo dok nije bilo kvasca, ali to nisam iskušavala), par puta kad sam probala sa suhim i uvijek je ispalo tvrdo, nije se diglo, a vidim da neke radite obrnuto. Koji kvasac (čiji) koristite, u čemu je fora?

    Dajte me malo prosvijetlite da naučim nešto novo

  46. #46
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ja nisam stavljala margarin, već sam samo namazala s uljem.

    Sad sam i ja prvi put radila s kvascem u prahu, inače uvijek sva tijesta radim sa svježim i super mi ispadnu. Mada se i ovo tijesto lijepo uzdiglo. Mislim da je kod mene ipak problem u tom oštrom brašnu.

  47. #47

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    meni dizano ispadne super bez obzira da li radila sa suhim ili svježim kvascem.
    bitno ga je dobro umijesiti i to sa glatkim brašnom.


    tepsiju ne mastim već stavim papir za pečenje,a kiflice nakon pečenja premažem uljem pa budu mekane.

  48. #48

    Default Re: slane kiflice sa sirom

    kome ispadnu kako treba, spomenuce me iz vise razloga...pozitivno jer su dobre, negativno jer ce morat stalno da ih pravi pa ce se udebljat

    Spominjem te iz oba razloga !

  49. #49
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Eh, i mene je bunila količina margarina u tepsiji, ali stavila sam kako u receptu piše. I zbilja plivaju u masnoći, tj. prva tura, tako da mi se to čini previše masnoće. Nezgodno je što spadnu sjemenke kojima se kiflice pospu, pa to počne zagarati u drugoj i trećoj turi. Ne znam kako tome doskočiti.
    Ali usprkos tim sitnicama, kifle su fan.ta.sti.čne! :D
    Njojza, hvala!
    Idealno za snack kad ti dolaze gosti.

  50. #50
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    Ivancice, mislim da je bilo do brasna...ja isto pravim sa glatkim.
    Sto se tice kolicine margarina, meni je upravo u tom fora jer kada se kiflice ispeku, ostave se tako u tepsiji 10ak min pa se onda vade u zdjelu. Donja kora bude jako hrskava i to mi se svidja.

    Quote Originally Posted by Dijana
    Nezgodno je što spadnu sjemenke kojima se kiflice pospu, pa to počne zagarati u drugoj i trećoj turi. Ne znam kako tome doskočiti.
    je li dobro namazes zumanjcetom kiflice pa onda pospes sjemenkama?
    meni vrlo mala kolicina bude okolo...
    a uvijek mozes ubrusima sve to obrisati prije nego stavis novu turu.

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •