ispravak; kruh punila svježim bosiljkom!
ispravak; kruh punila svježim bosiljkom!
Anek,
hajde daj recept, please.
to sa pecenjem klepa je zapravo dodatak po zelji - u originalnom receptu se ne peku uopste. a ako bi ih probala zapeci bez kuhanja pretpostavljam da bi bile nalik malim pizzama, hrskave. tako da je odgovor na drugo pitanje definitivno DASUNCE prvotno napisa
a mozes probati s varijacijama, ja recimo nisam luda za fasiranim mesom, tako da bih rado probala te 'tvoje' sa siromzvuci ukusno
![]()
wewa, ako se peku, zovu se mantije (uh, ubit će nas zbog ovih "iščašenih" izraza)
ma, nece vas ubiti, ali ja sam se stvarno pogubila u neznanim izrazima... :/apricot prvotno napisa
a da se otvori topic s bosanskim specijalitetima, recepti i rjecnik u jednom?... odmah bih se pridruzila, ja sam se udala za jednog "vaseg" 8)
hehehehe, zamantace im se :Dapricot prvotno napisa
znam za mantije, ali nikad ih nisam jela, to je sandzacko jelo, pa niko iz moje porodice ne pravi (a i pravi se bas sa bijelim lukom - cesnjakom - kojeg ja ne mogu ni smisliti)
Kad bolje razmisliš - mantije su slične zapečenim palačinkama. A ni lazanje nisu puno dalje od toga.
Sve je to isto - kako god da se zove!
Sandraf, nema problema za riječnik - samo pitaj što te zanima![]()
znaci, prakticno si 'nasa' :D :D :Dsandraf prvotno napisa
eto, apricot i ja se mozemo podijeliti oko dezura, uvijek ce jedna biti tu da desifruje termine
a mozemo zamoliti i administratorice da nam daju jedan sticky na vrhu sa pojmovima iz kulinarstva iz raznoraznih krajeva![]()
Sanrdaf, pa svog dragog. Mozda zna recept za buredzike. To je definitvno najbolji bosanski specijalitet. A ja evo vec danima trazim jednu svescicu sa bosanskim specijalitetima, koju sam izgleda na moju zalost izgubila![]()
18.3.2004-Editamantijica moja
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Mislila sam napisati "Sandraf, pitaj svog dragog".....
Stvarno sam otkacena![]()
18.3.2004-Edita![]()
Obzirom da su dani kruha, danas ću za Tarin vrtić napraviti pletenice, kruščiće i takve stvari, a usput će mi i Tara pomagati. Za ručak imamo grah sa kobasicama.
kada vas čitam sjetih se svog zadnjeg posjeta Sarajevu prije godinu i pol, lele što mi je bilo lijepo, od kolača, do čevapa, do bureka, ma milina jedna braco![]()
nana, ja da zivim od ovih austrijskih jela, umrla bih od gladi :/ Sve samo meso, a ja i nisam bas ZA![]()
Gdje sam se istinski najela je bila Bosna i Italija![]()
18.3.2004-Edita![]()
cuj, mogu ja pitat svog dragog.... ali ne muza, nego SVEKRA. one je stvarno maher za SVE bosanske specijalitete.snorki prvotno napisa
za buredzike ne znam, ali radi strava dobar burek, baklavu, pite razne.... uglavnom sve s tanko razvaljanim tijestom mu ispada - mraaaak!
jedino - sad me malo sram - oni su u stvari Hercegovci, pa ne znam jel me jos uvijek primate pod svoje...
. 8) Kak te nebi primali, pa svi smo mi "svoji", bitno da ima finih recepata, za prste oblizati, hehe.
Ja isto nisam neki mesožder, volim sve ali bi mogla čak i bez mesa, kada bi morala. Tarin krsni kum je Sarajlija, pa kada on počne sa ovim izrazima koje koristite, ja se sva pogubim.
Htjela sam pitati dali mozda neko ima recept za kolač od griza sa korama kao za štrudlu, to sam jela prije par godina, jedna ženskica koja je podrijetlom iz Bosne je to napravila, ali nikako da saznam kako se taj kolač zove. Znam da je bio super sočan![]()
Snorki, imaš ti praf, slažem se s tobom. Dok smo MM i ja živjeli u Stuttgartu isto je hrana bila tak tak, ali smo fala bogu naišli na "naše" ljude koji drže restorane pa nam je bilo lakse. A italija, pa nebi imala niš protiv da jedem samo njihova jela, mljac.
Zavisi koji je dio Hercegovine. Ovaj dio do Mostara ima tipicnu bosanku kuhinju, za razliku od ovih blizih Hrvatskoj, kuhinja je bliza dalmatinskoj.
Ruku na srce, ali Dalmatinci se najzdarvije hrane, za razliku od nas Bosanaca koje obicno kap trefi negdje iza 50-te.Valjda je poenta u tom MASLINOVOM ULJU, koje cu poceti koristiti tamo nekad kada mi bude oko 40 godina. 8)
Inace jos uvijek mi cuci ona glavica kupusa u frizideruMM radi ovih dana po 12 sati, pa i ne kuham. U subotu je rodjendan sinu moje prijateljice, pa ni tada necu kuhat. Znaci, tek u nedjelju postajem kuharica.
![]()
sandraf je pitala da li kuhamo sta od ovih recepata.
Definitivno sam odusevljena rizom od Apricot, tako da ocekujem da moje i mm -ove oci polako pocnu izvijat![]()
18.3.2004-Edita
ma of skroz! i to su bosanci, samo sa malo meksom glavom :D
Moram se pohvaliti da sam pravila pastetu od tune i bila je mraaaaaak!
a-ha...!wewa prvotno napisa
... to ti mislis...
hmmm, ja sam od forumskih recepata pravila lasagne i svi su pali na dupe - doduse, ne bas doslovno :D
ozbiljno, izvrsne su! hvala forumasicama![]()
Ma šalite se. Pečene klepe nisu klepe nego mantije?!
Zastrašujuće. Izgubljena sam u bespućima bosanske kuhinje. Do sad nam je doma jedino poznat bio bosanski lonac.
Sutra pečem škarpinu, jeeee, i malom ću dat na probu :D.
Crna torta je pečena i nafilana.Tijesto se spustilo na neugodna tri centimetra (prebrzo sam izvadila iz rola), pa ću zato sutra staviti više šlaga gore.
Nana, kaj fali njemačkoj klopi??? Ja uvijek natučem viška kg kad sam dole i sve mi je super fino, sve vrste kobasa volim (ne želim znati što je unutra) i imaju super steakove. Muž i ja smo grozni mesožderi i volimo njemačku kuhinju.
nana, jel to ovo : http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=5121
a ovaj kruh od golog kuhara što anek spominje je mrak mrakova![]()
Sunce, moj MM bi se složio s tobom i tvojim MMjer i on voli kobasice i pravi je mesožder. Ma, ne velim ja da oni imaju lošu kuhinju, ali ja ti nekako naginjem mediteranskoj prehrani, laganijoj, sa manje mesa. Moram priznati da sam u Stuttgartu na nekakvoj fešti prvi put jela prefine veeelike lignje pohane u nekakvom tijestu, bile su mrak i stvarno ukusne. A kobasice, pa ne volim ti ja te stvari, fala lepa
![]()
Klmama, nije nažalost to, jer u ovo kaj sam ja jela neide nikakvo voće, to je onak jako sočno, i znam da ide griz super je. Bum se ja malo još raspitala pa ako saznam recept budem ga napisala.
Danas pileća juha s mrkvom i njokama i zapečene štrukle.
Muka mi je više od kuhanja, a mali nikako da ozdravi pa da krene u jaslice. Onda je MM nadrapao. Uzet ću slobodne dane![]()
ure hitno mi treba recept za pilece snicle s gorgonzolom.
sve sam kupila ali nema recepta, a gosti stizu na veceru 8)
Mi smo danas na kiselom kupusu!![]()
Jucer sam podinstala kiseli kupus na malo ulja i cesnjaka. Dodala papra i soli, stavila malo suhog mesa i zalila s vodom da malo prokuha. Danas cu skuhati krumpir, zgnjeciti ga i ubaciti unutra da malo zgusne i pravi zimski rucak brzo gotov. Mljac!
Ja nemam ideju za danas.....ručak mora biti gotov (sa pripremom) za 20 min....mislila sam neku rižicu sa dodatcima. Već mi je dosta kombinacije kukuruz-tuna...a onu sa bobicama svih boja mi dečki tj MM baš ne voli.Ima li tko ideju....
A kako ide ta kombinacija kukuruz-tuna? Je li to nesto sa rizom?
Ja ovih dana skoro nista nisam ni kuhala. MM mnogo radi, a meni, iskreno receno, mrsko kuhati samo za sebe? Edita jos uvijek jede "posebnu hranu".
Sta bih sutra mogla pripremit gostima koji mi prvi put dolaze kuci? Mislim, nece se dugo zadrzat, tako da ne planiram nesto posebno kuhat. Opet, ne mogu da im nista ne iznesem (zena je trudna, tako da je vrlo moguce da kod mene dobije iznenadni napad gladirazmisljala sam o nekom hladnom jelu :/ Narezci i sl.... Sta bih mogla uz to, a da ne kuham.
18.3.2004-Edita![]()
probaj sa punjenim jajima, to je efektno, svi ih vole, a moze stajati:
jaja skuhas tvrdo, popolovis po duzini, izvadis zumanca. zumanca izgnjecis, dodas majoneze i sira, kiselih krastavaca i suhog mesa i/ili sudzuke izrezane na kockice i napunis one polovice. mozes ukrasiti persunom, rotkvicama ili oblicima od krastavaca ili sira. zbog izgleda posluzis ih na listovima zelene salate.
vidjeces da su super!
Neku hladnu pašticu sa šunkom, feta sirom, majonezom, malo vrhnja za kuhanje,krastavci, masline, peršin.....
Rižu napravim tako da u skuhanu ubacim kukuruz, tunu, zalijem limunovim sokom, malo papra i that's it!
Ili napravi one tople sendviče....ili još bolje onaj kruščić što sam ja nedavno radila.....
Ajde cure, trebaju mi neke nove ideje za večericu....03/11 mi je godišnjica braka i dolaze nam kumovi na večeru...ne ono klasično sa nareskom, a ni klasično sa kuhanjem....nešto brzo, jednostavno i novo....najbitnija je ideja koja mi trenutno fali...
a da probas sa zapecenim ili pohovanim palacinkama? palacinke ne moras peci taj dan, mozes i ranije i ostaviti ih poklopljene da prenoce. punis ih cim hoces - sirevima, narescima, tunjevinom, povrcem...
Nani,a meni 8.11.!Nani napisa:Ajde cure, trebaju mi neke nove ideje za večericu....03/11 mi je godišnjica braka
Prvo da ti predložim jedan brzinski recept.Vidim da voliš tunjevinu.Kupi vegetu twist mediteran i iza je recept.Uglavnom,treba ti konzerva pelata(ja stavim nekad u zamjenu i svježu rajčicu),konzerva tunjevine,peršin list,češnjak,maslinovo ulje i ta vegeta(ali mislim da može i obična,samo onda malo bosiljka dodati).Na maslinovom ulju ispržiš 2 režnja češnjaka,izvadiš.Dodaš i dinstaš pelate.Onda malo prodinstaš tunjevinu,staviš vegetu i kad je gotovo puno peršin lista nasjeckanog.Preliješ preko špageta.Stvarno je brzo a fino.I klinci to vole.Moj Fran obožava.Pogotovo što je sa "zmijicama"-čitaj:špageti.![]()
A za godišnjicu imam puno ideja za prijedlog.Jel volite neku egzotičnu hranu?Možda kinesku?Znam dosta brzih,jednostavnih i fiiinniihh recepata.
Inače,ja obožavam kuhati i eksperimentirati s hranom.![]()
A sad i meni treba pomoć.Ima li netko neku ideju što s cvjetačom?Ide mi već na živce moj recept s prezlama i sirom.Mislila sam to danas jer mi već dugo stoji u friđu,ali tako bi nešto novo!
Iskoristiti ću tvoju novu ideju za paštu s tunom....rijetko ju jedem jer sam se te kombinacije već zasitili....ali budem probala ovu.
Što se tiče kineske hrane...hm, malo me strah, jedna kumica mi nekako nije baš za takvu vrstu hrane, a druga mi je trudna pa bi radje nešto domaće...
A cvjetača...rijetko ju radim, ali dobra je na salatu. Dakle, skuhaš, ubaciš malo češnjaka, octa, soli i papra...jako dobro!!!
Evo nešto brzo a skroz ok.
Skuhaš tjesteninu, najbolje onu tricolore. Unutra nasjeckaš luk na tanke rezance, papriku na kockice, kukuruz (ja stavljam onaj iz konzerve), posoliš, malo majoneze i vrhnje. Pomiješaš i deri!
Mogu se staviti i tvrdo kuhana jaja.
U biti možeš staviti šta hoćeš, ali paprika baš daje malo svježine u to sve.
Cvjetacu tj. karfiol mi uvijek radimo na tri-cetiri nacina. Prvo juha tj. manestrica od karfiola (naribane mrkvice, kuhanog bijelog cvijeta od karfiola, pastice, luka itd.). Od zelenih listova karfiola napravimo salatu (malo kuhanog krompira, cesnjaka, ulja i octa), sam cvijet pohamo (u onoj smjesi kao za palacinke), a od cvijeta sto se pri kuhanju umrvio napravimo karfiol na mrvicama (bacis na malo putra i prezla karfiol i podinstas). That's it!
Ma pravim ja isto juhicu od cvjetače i ono s prezlama,ali gore još naribam trapist sir.Ovo s listovima na salatu mi se čini super kao i ona salata od Nani.Moram probati.Jučer sam na kraju napravila juhu od korabice zbog malca i imala sam pečene prasetine pa sam izmislila hladnu salatu.Baš je dobro ispala.Kako mm ne voli prasetinu nikad ne znam što bi s njom pa najčešće veliki dio završi psu u tanjuru.Evo kako sam napravila salatu.Isjekla sam na tanke listiće meso,dodala majoneze,vrhnja,na tanke listiće nasječenog crvenog luka,peršin lista sitno nasjeckanog,malo posolila.I to je to.
Pitanje za Nani:jesi našla što ćeš praviti za godišnjicu?Daj malo specificiraj što bi domaće,nešto s mesom,tjesteninu,neobično,klasičnu pečenku,zalogajčiće.,..?
Ivančice, ne znam ni sama šta bi....do sada je uvijek bilo nareska, namaza, toplih sendviča.....sa paštama sam dosadila.....to je uvijek fino ali bi neku promjenu...
Meni gosti dolaze sutra, a ne danas kako sam napisala 8) Vise ne znam ni koji je dan![]()
Jos uvijek nisam smislila sta da napravim. Smisljam, smisljam,,.... Nikada ne znam kakve ce volje biti Edita, tako da se ne smijem usudit pravit neko komplikovano jelo. :/
Mozda opet pripremim tortilje. :?
A danas za rucakkkk..... Nemam pojma sta skuhat :?
18.3.2004-Edita![]()
Jednom prilikom sam za društvo radila mini pizze na lisnatom tijestu - u 100 varijacija. Lisnato naravno kupljeno razvaljala i narezala na pravokutnike cca 10x10, sve sastojke za nadjev sam unaprijed naribala/narezala, pripremila umak sa začinima pa sam samo bacala na tijesto u raznim kombinacijama: s tunom, vegetariana, klasika (ala miješana pizza), gljive+sir... i u pećnicu. Bilo je super!Nani prvotno napisa
Kako pripremate tople sendvice? Je li na tosta naredate svega i svacega, ili... Pece se kad gosti dodju :? Ja to sebi ponekad napravim, ali nije sta![]()
18.3.2004-Edita![]()
snorki prvotno napisa
imas jedan dobar recept za tople sendvice, nedavno je bio, mislim da ga je stavila klmama.
isproban i garantirano mljac!
Imam jedan genijalan recept za sendviče.Nisu topli već hladni.Ali sada nažalost trenutno nemam recept jer mi je kuma,koja uvijek nešto posudi a nikad se ne sjeti vratiti,odnijela knjigu u koju pišem recepte.Napišem popdne kad mi mama dođe s posla i izdiktira mi na telefon.Pravila sam ih među ostalim i za Franov rođendan i svi su bili oduševljeni.
evo konačno sam došla do recepta.Stavit ću ga na novu temu da bude preglednije.Mislim da ću i ja ovaj vikend praviti te sendviče kad nam dođu prijatelji jer već dugo nisam a stvarno su super,tope se u ustima.![]()
ja cu danas "pastu na salatu".
jednostavno, moze i hladno, lagano...
skuham pastu i ocijedim.
narezem krastavce, pomidore (sve na male kockice), stavim malo persina, graska, kukuruza i sve zajedno umutim s vrhnjem (po originalnom receptu povezuje se s malo majoneze).
cas posla, a fino.
Ja sam jučer za večeru radila one famozne tople sendviče i kuhala za danas gustu juhu od povrća (mrkva, brokula, korabica, grašak i tikvice) sa njokama za danas.
Evo petak je i konačno da se malo aktiviram po ovoj temi.
Čitam, priznam čitam a evo i da na pišem.
Lažni bakalar
(super brzo i super jednostavno i još k tome sve u jednoj rajngli)
Ogulite krumpir i narežite ga po dužini (kao pomfri ali deblje).
Kupite file oslića.
Stavite kuhati krumpir i oslić u komadu ili barem u većim komadima zajedno. Posolite.
Kad je krumpir kuhan, kuhan je i oslić.
Izvadite oslića, ocijedite krumpir ali ne skroz do zadnje kapi nego neka ostane prst-dva vode.
Oslića s vilicom rastrgate na sitne komadiće.
Vratite krumpiru i dodate peršina i maslinovog ulja.
Promješate i to je to.
Mi smo na jednom rođendanu jeli jako fino. Bila je mesna štruca punjena šampinjonima, a može biti punjena i tvrdo kuhanim jajima, i musaka od patlidžana i mlj. mesa.
NJam, njam! Štruca je bila hladno jelo, a musaka toplo.